Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En guide till bra pubar du inte bör missa när du besöker London

10 bästa barerna i London – hitta din nya favorit

London är ett kärt resmål som vi gärna återvänder till – här finns alltid något nytt att upptäcka. Varför inte uppleva några av stadens bästa barer vid nästa besök?

1. Purl - i källaren hos en trollkarl

I Purls källare får man en känsla av ett gammalt trollkarsnäste med orientaliska mattor, mörka skinnfåtöljer, antika jordglober, älghorn på väggarna, flaskor med elixir och tinkturer och små alkover där man kan gömma sig om man vill vara anonym. Vid baren håller bartendern Enzo de Blasio kurser i att blanda drinkar. 

Mixologist Enzo de Blasio bakom baren på Purl.Mixologist Enzo de Blasio bakom baren på Purl.Mixologist Enzo de Blasio bakom baren på Purl.
Mixologist Enzo de Blasio bakom baren på Purl. Foto: Lova Hefvelin

Under två timmar får man lära sig grunderna i att skapa en god cocktail, och resultaten får man givetvis sedan ta med sig och avnjuta vid någon av soffgrupperna. Men det går givetvis bra att bara slå sig ner och bli serverad också. Drinklistan är utformad som en upplaga av tidningen the Times, med svartvita bilder på varje drink så man vet ungefär vad man kan förvänta sig, men ändå inte. Här han man valt en lekfull ansats i cocktailpresentationen: En av signaturdrinkarna heter A blanket for two och innehåller karamelliserad banancheesecakesirap och vodka som serveras i en gammeldags rödrandig popcornkartong med två sugrör. 

A blanket for two serveras i en gammeldags rödrandig popcornkartong med två sugrör.A blanket for two serveras i en gammeldags rödrandig popcornkartong med två sugrör.A blanket for two serveras i en gammeldags rödrandig popcornkartong med två sugrör.
A blanket for two serveras i en gammeldags rödrandig popcornkartong med två sugrör. Foto: Lova Hefvelin

The Joker är en rosa skapelse med gin under en rosdoftsfylld heliumballong som när den prickas sprider härlig väldoft omkring sig.
Prisnivå: Cocktails från 110 kronor.
Adress: 50-54 Blandford Street
Mer info: purl-london.com 

Flaskor med elixir och tinkturer hittar man på Purl.Flaskor med elixir och tinkturer hittar man på Purl.Flaskor med elixir och tinkturer hittar man på Purl.
Flaskor med elixir och tinkturer hittar man på Purl. Foto: Lova Hefvelin

2. Trivet - vinbar med bibeltjock vinlista

Diskret gömd mellan Bermondsey och Borough Market känns Trivet uppfriskande lågmäld. Interiören i restaurangen är sparsam och avskalad med ljusa nordiska träslag. En fasad helt i glas och ett öppet kök bidrar med atmosfär och värme. Trivets bar som ligger i anslutning till restaurangen har en närapå unik vinlista där man ordnar sina viner efter tiden när man först började odla vin i respektive region. Listan inleds redan 7000 år före Kristus och genom sidorna utforskar man historiskt betydelsefulla vinplatser som Georgien, Slovenien, Grekland, Turkiet och Armenien. Från bardisken kan du beställa en rad annorlunda och udda viner på glas, ofta mycket prisvärda – bara att luta sig tillbaka och låt sig lotsas genom den bibeltjocka vinlistan av kunniga bartenders.
Prisnivå: Vin på glas från 73 kronor.
Adress: 36 Snowsfields
Mer info: trivetrestaurant.co.uk 

Ur Trivets imponerande vinkällare kan someliererna plocka fram många ovanliga viner.Ur Trivets imponerande vinkällare kan someliererna plocka fram många ovanliga viner.Ur Trivets imponerande vinkällare kan someliererna plocka fram många ovanliga viner.
Ur Trivets imponerande vinkällare kan someliererna plocka fram många ovanliga viner. Foto: Lova Hefvelin

3. Manthan - indisk påfågel mitt i shoppingdistriktet

Att London har några av världens bästa indiska restauranger - Indien inräknat - är ett välkänt faktum. Indiska cocktailbarer däremot har inte nått samma internationella erkännande än, men Manthan får det att inte verka omöjligt. 

Det känns obeskrivligt slappt att beskriva en indisk restaurang som ”färgstark”, men det är ändå precis vad en upplevelse på Manthan är. Den charmigt lyxiga lilla restaurangen ett stenkast från Regent Street är överdådigt inredd med glas, speglar, rosa och turkosa kuddar och en massa guld. 

Tre färgstarka drinkar; menaka med hibiskus-mezkal, vanilj och persika- och jasminsoda, disha med gin och rostad ananassoda samt sangam, med chai-infuserad rom, tandoorikryddor och ananas.Tre färgstarka drinkar; menaka med hibiskus-mezkal, vanilj och persika- och jasminsoda, disha med gin och rostad ananassoda samt sangam, med chai-infuserad rom, tandoorikryddor och ananas.Tre färgstarka drinkar; menaka med hibiskus-mezkal, vanilj och persika- och jasminsoda, disha med gin och rostad ananassoda samt sangam, med chai-infuserad rom, tandoorikryddor och ananas.
Tre färgstarka drinkar; menaka med hibiskus-mezkal, vanilj och persika- och jasminsoda, disha med gin och rostad ananassoda samt sangam, med chai-infuserad rom, tandoorikryddor och ananas. Foto: Lova Hefvelin

En särskild cocktailavsmakningsmeny serveras mellan lunch och middag och då ingår två cocktails och tre små rätter till det facila priset av 306 kronor. Djärva små rätter som getkebab med mintchutney och masalaräkor med kokos har ordentligt drag i kryddningen, och till det sitter en smakrik drink som en smäck. Här njuter man av eleganta indiskt inspirerade cocktails med högpresterande ingredienser som pomelo, hibiskus, vanilj, chai-infuserad rom, tandooribakad ananas och rökig mezcal. Färgstark är också personalen som får dig att känna dig alldeles extra välkommen, oavsett om du stannar för en snabb drink eller äter en hel middag.
Prisnivå: Cocktailmeny med två drinkar och tre smårätter 306 kronor.
Adress: 49 Maddox Street
Mer info: manthanmayfair.co.uk 

Tilltugg i form av små tallrikar med bland annat getkebab med mintchutney,  masalaräkor med kokos, rispannkakor med jackfrukt och kyckling med ingefära i kärnmjölk.Tilltugg i form av små tallrikar med bland annat getkebab med mintchutney,  masalaräkor med kokos, rispannkakor med jackfrukt och kyckling med ingefära i kärnmjölk.Tilltugg i form av små tallrikar med bland annat getkebab med mintchutney,  masalaräkor med kokos, rispannkakor med jackfrukt och kyckling med ingefära i kärnmjölk.
Tilltugg i form av små tallrikar med bland annat getkebab med mintchutney, masalaräkor med kokos, rispannkakor med jackfrukt och kyckling med ingefära i kärnmjölk. Foto: Lova Hefvelin

4. Le Magritte bar and terrace - hög klass som håller stilen

Le Magritte är en glamorös och samtidigt intim cocktailbar inspirerad av 1920-talets förbudstid i Amerika, när hemliga barer som serverade sprit i tekoppar doldes i hotellens bakre environger. Inbäddat i ett hörn av Mayfair-hotellet Beaumonts storslagna lobby lockar Le Magritte in gästerna med sina röda skinnfåtöljer, jazziga pianomusik, förföriska samling glasflaskor som sträcker sig ända upp till taket - och inte minst målning ”Le Maître d’École” av konstnären Magritte som gett baren dess namn. 

Konstnären Magrittes målning ”Le Maître d’École”.Konstnären Magrittes målning ”Le Maître d’École”.Konstnären Magrittes målning ”Le Maître d’École”.
Konstnären Magrittes målning ”Le Maître d’École”. Foto: Lova Hefvelin

Le Magritte har plats för ett trettiotal gäster som kan slå sig ner vid små bord eller barens granitdisk – och bartendern kan givetvis alla klassiska cocktails du kan tänka dig på sina fem fingrar. De serveras av en oklanderlig personal: iklädda vita jackor är de uppmärksamma och diskreta, småpratar gärna och bidrar till den sköna stämningen. 

Vi får silverfat med oliver och rökiga nötter medan vi granskar cocktaillistan som bland annat innehåller Le Maître d’École, en blå drink med ett citronskal som perfekt speglar månskäran på Magrittes målning bakom baren. Vid sidan av de Magritte-inspirerade drinkarna kan du hitta gamla klassiker, från en perfekt gjord bellini till The Beaumont’s bloody mary eller om du föredrar, ge dig ut på okänd mark och be bartendern skräddarsy en drink utifrån dina egna favoritsmaker. Självklart har isbitarna hotellets monogram på sig. 

Bartendern på Le Magritte är ytterst koncentrerad när han lägger sista handen vid en champagnecocktail och en klassisk mojito.Bartendern på Le Magritte är ytterst koncentrerad när han lägger sista handen vid en champagnecocktail och en klassisk mojito.Bartendern på Le Magritte är ytterst koncentrerad när han lägger sista handen vid en champagnecocktail och en klassisk mojito.
Bartendern på Le Magritte är ytterst koncentrerad när han lägger sista handen vid en champagnecocktail och en klassisk mojito. Foto: Lova Hefvelin

Den lilla menyn med barsnacks är inspirerad av transatlantiska favoriter och här finns både ostron och kaviar, pizza bianca och pommes frites med hemgjord ketchup. Men det jag kommer att komma tillbaka för är de fattiga riddarna med fluffig parmesan, tryffel och baconsylt som passar helt perfekt till ett glas champagne.
Prisnivå: Cocktails från 245 kronor.
Adress: 8 Balderton Street
Mer info: thebeaumont.com/dining/american-bar 

Le Magrittes fattiga riddare med tryffel och parmesan får folk att komma tillbaka om och om igen.Le Magrittes fattiga riddare med tryffel och parmesan får folk att komma tillbaka om och om igen.Le Magrittes fattiga riddare med tryffel och parmesan får folk att komma tillbaka om och om igen.
Le Magrittes fattiga riddare med tryffel och parmesan får folk att komma tillbaka om och om igen. Foto: Lova Hefvelin

5. Mr Fogg’s residence - ett paradis för samlare

London är himmelriket för temabar-entusiaster. Det finns tågbarer, cirkusbarer, opiumhåle-barer och strandbarer. Vi väljer att besöka en litterär bar och kliver in i Jules Vernes roman ”Jorden runt på 80 dagar”. Med sin övertygande tolkning av Phileas Foggs viktorianska Mayfair-herrgård förtrollar man var och en som ringer på den bastanta ytterdörren vid Berkeley Square och tillåts kliva in i fantasivärlden. Baren är fylld till bristningsgränsen med artefakter från den excentriska upptäcktsresandens internationella shoppingturer. 

Kliv in i Jules Vernes roman ”Jorden runt på 80 dagar”.Kliv in i Jules Vernes roman ”Jorden runt på 80 dagar”.Kliv in i Jules Vernes roman ”Jorden runt på 80 dagar”.
Kliv in i Jules Vernes roman ”Jorden runt på 80 dagar”. Foto: Lova Hefvelin

På menyn står det ”De mest sublima och exotiska ingredienserna från hela världen blandas med hemgjorda tinkturer, infusioner och juicer” Servitörer i tjusig, tidstypiskt livré bjuder på ”tipsy tea” (gin- eller champagnecocktails i tekannor), medan Foggs franska betjänt Passepartout (i bartendern Boris tappning) mixar en lila hidden truth som får sin färg och smak av fjärilsört, lavendel och japansk plommonlikör. Boris visar sina mixologifärdigheter genom att kasta drinken från ett glas till ett annat, något han säger var så man gjorde innan man kom på skaktekniken. Jag är tveksam, det verkar vara ett kladdigt sätt att blanda en drink, men hans uppvisning är underhållande. 

Bartendern Boris Saraga blandar en lila hidden truth som får sin färg och smak av fjärilsört, lavendel och japansk plommonlikör, och en kanna med pearl of the Orient med vodka och blomsterlikör.Bartendern Boris Saraga blandar en lila hidden truth som får sin färg och smak av fjärilsört, lavendel och japansk plommonlikör, och en kanna med pearl of the Orient med vodka och blomsterlikör.Bartendern Boris Saraga blandar en lila hidden truth som får sin färg och smak av fjärilsört, lavendel och japansk plommonlikör, och en kanna med pearl of the Orient med vodka och blomsterlikör.
Bartendern Boris Saraga blandar en lila hidden truth som får sin färg och smak av fjärilsört, lavendel och japansk plommonlikör, och en kanna med pearl of the Orient med vodka och blomsterlikör. Foto: Lova Hefvelin

Vi sjunker ner i var sin mjuk sammetsfåtölj med våra drinkar och ägnar den närmsta timmen åt att peka ut föremål på väggarna runtomkring oss. En luftballongkorg (så klart) hänger från taket, uppstoppade exotiska djur flinar från väggarna och flaskor med oklart innehåll pryder hyllor och fönsterkarmar. Gillar man Mr Fogg’s och vill besöka flera av hans fiktiva ställen är man välkommen till barerna Mr Fogg’s gin parlour och Mr Fogg’s house of botanicals, också i London.
Prisnivå: Cocktails från 196 kronor.
Adress: 15 Bruton Lane
Mer info: mr-foggs.com/residence 

Kreativa drinkpresentationer sätter stämningen: En phantom spectre med konjak, Tia Maria kaffelikör och skum i ett martiniglas, och en jordgubbscocktail i en glödlampa.Kreativa drinkpresentationer sätter stämningen: En phantom spectre med konjak, Tia Maria kaffelikör och skum i ett martiniglas, och en jordgubbscocktail i en glödlampa.Kreativa drinkpresentationer sätter stämningen: En phantom spectre med konjak, Tia Maria kaffelikör och skum i ett martiniglas, och en jordgubbscocktail i en glödlampa.
Kreativa drinkpresentationer sätter stämningen: En phantom spectre med konjak, Tia Maria kaffelikör och skum i ett martiniglas, och en jordgubbscocktail i en glödlampa.

6. Lyaness - vågade smaker på elegant afterwork 

Prisbelönta bartendern Ryan Chetiyawardana ligger bakom en hel rad toppbarer i London, bland annat eleganta cocktailbaren Lyaness på lyxhotellet Sea Containers vid South Bank med utsikt över Themsen. Lokalen är sobert elegant inredd med en stor grön marmorbar i centrum och moderna möbler i havsinspirerat grönt och blått. 

Sobert elegant på Lyaness.Sobert elegant på Lyaness.Sobert elegant på Lyaness.
Sobert elegant på Lyaness. Foto: Lova Hefvelin

I de strama sofforna serveras cocktails enligt ett speciellt upplägg. Man börjar med att välja en bassmak ur manualen som delas ut till varje gäst och som förklarar konceptet. De fem grundkombinationerna är honung och ostron, blod och Curaçao, grön sås och lakrits, malt och gräs och frukt och furikake. Om man vill kan man först beställa ett smakprov på var och en av ingredienskombinationerna. Vi väljer att gå vidare med honung och ostron som har en djup, söt ton, och blir serverade en marigold gimlet som förutom grundsmaken kompletterats med en åttaårig rom, vit druvjuice och äppelblommor. 

På Lyaness erbjuds en avsmakning av de fem grundsmakerna som alla drinkar baseras på. Några innehåller alkohol, andra inte.På Lyaness erbjuds en avsmakning av de fem grundsmakerna som alla drinkar baseras på. Några innehåller alkohol, andra inte.På Lyaness erbjuds en avsmakning av de fem grundsmakerna som alla drinkar baseras på. Några innehåller alkohol, andra inte.
På Lyaness erbjuds en avsmakning av de fem grundsmakerna som alla drinkar baseras på. Några innehåller alkohol, andra inte. Foto: Lova Hefvelin

Till de fantastiska drinkarna finns det gott om smått att knapra på som stora färska gröna oliver, kryddade nötter, kroketter och tacos. Lyaness erbjuder även afternoon tea som inkluderar tre cocktails och godsaker som kokosnötpannacotta och så klart fingersmörgåsar med rökt lax, crème fraiche och gurka, samt ett komplett teutbud.
Prisnivå: Kombinationsavsmakning av de fem grundsmakerna 123 kronor, cocktails från 172 kronor.
Adress: 20 Upper Ground
Mer info: lyaness.com

En marigold gimlet på Lyaness baserad på grundsmaken honung och ostron och som kompletterats med en åttaårig rom, vit druvjuice och äppelblommor.En marigold gimlet på Lyaness baserad på grundsmaken honung och ostron och som kompletterats med en åttaårig rom, vit druvjuice och äppelblommor.En marigold gimlet på Lyaness baserad på grundsmaken honung och ostron och som kompletterats med en åttaårig rom, vit druvjuice och äppelblommor.
En marigold gimlet på Lyaness baserad på grundsmaken honung och ostron och som kompletterats med en åttaårig rom, vit druvjuice och äppelblommor. Foto: Lova Hefvelin

7. Flight club Shoredich - kasta pil på nytt sätt

Flight club Shoreditch har revolutionerat den traditionella pub-darten under 2000-talet. Från att ha ägt rum framför allt på inrökta pubar med perforerade måltavlor där i första hand män har deltagit, har man i stället förflyttat hela företeelsen till en festlig, tilltalande och öppen atmosfär med gott om utrymme mellan piltavkorna och där behöver ingen känna sig bortkommen. Med en inredning inspirerad av nöjesfält kombinerat med en tydlig sportbarsestetik med hög volym och tempo är det underhållningen som står i centrum. 

Dart är huvudaktiviteten på the Flight club, tillsammans med att äta och dricka gott, och umgås i goda vänners lag.Dart är huvudaktiviteten på the Flight club, tillsammans med att äta och dricka gott, och umgås i goda vänners lag.Dart är huvudaktiviteten på the Flight club, tillsammans med att äta och dricka gott, och umgås i goda vänners lag.
Dart är huvudaktiviteten på the Flight club, tillsammans med att äta och dricka gott, och umgås i goda vänners lag. Foto: Lova Hefvelin

Vi är fyra tjejer som aldrig har tänkt tanken att spela dart tidigare, men efter att ha blivit visade till vår plats tar det inte lång tid innan tävlingsinstinkten sätter in. Vid varje dartstation är regler, spelordning och poängräkning datoriserat och man kan ägna sig åt att kasta pil, beställa något att äta och dricka och ha det trevligt. Både mat och dryck har ett tydligt sportbarsfokus med fingerfärdig mat som pommes, friterade räkor, pizzaslices och nachos, men även mer avancerat småplock som katsu, japanska friterade kycklingbitar med vårlök och koriander.

Drinklistan innehåller givetvis en rad olika ölsorter och signaturdrinkar som vattenmelonsslush och äppelpajsshot, med och utan alkohol.
Prisnivå: Drinkar från 122 kronor.
Adress: 2A Worship Street
Mer info: flightclubdarts.com/london

Digitala stationer gör att det är enkelt att hålla reda på ställningen och vems tur det är att kasta pil.Digitala stationer gör att det är enkelt att hålla reda på ställningen och vems tur det är att kasta pil.Digitala stationer gör att det är enkelt att hålla reda på ställningen och vems tur det är att kasta pil.
Digitala stationer gör att det är enkelt att hålla reda på ställningen och vems tur det är att kasta pil. Foto: Lova Hefvelin

8. Nightjar - lönnkrogen mitt i Shoreditch

Ett stenkast från Old Street-rondellen i Shoreditch finns en oansenlig trädörr bredvid en metallskylt med en fågel på. Den högt rankade speakeasybaren avslöjas enbart genom att det ofta är en kö utanför. Nightjar bygger på en blandning av en förförisk lönnkrogsstämning, avancerade cocktails från den gyllene eran och jazzig livemusik. Som en speakeasybar med förbudstema känns Nightjar förvånansvärt autentisk. Svag belysning, små soffor och fåtöljer i plysch och läder, och en jazzpianist som sitter böjd som en ostbåge över klaviaturen på den minimala scenen - allt sammantaget sätter stämningen och låter storstadens brus utanför försvinna.

Skön stämning på speakeasybaren Nightjar.Skön stämning på speakeasybaren Nightjar.Skön stämning på speakeasybaren Nightjar.
Skön stämning på speakeasybaren Nightjar. Foto: Lova Hefvelin

Drinklistan är uppdelad i fyra sektioner som spänner över cocktailens ärorika historia: före förbudstiden, förbudstiden, efterkrigstiden och moderna signaturdrinkar. 

Med en kärleksfull blinkning till svunna tider presenteras kreativa cocktails i anpassade glas och andra kärl. Roliga, fantasifulla drinkar med spektakulära visuella effekter som en rykande name of the samuraj, en fräscht blomsterfylld summer of colour och en isigt sval ermine med druvskalsvodka och jasmin hamnar på vårt bord under kvällens lopp medan pianisten ersätts av en dragspelare och en kontrabas.

Jazzig livemusik står för underhållningen på Nightjar.Jazzig livemusik står för underhållningen på Nightjar.Jazzig livemusik står för underhållningen på Nightjar.
Jazzig livemusik står för underhållningen på Nightjar. Foto: Lova Hefvelin

Det är ganska dyrt, men de flesta priserna här upplevs ändå faktiskt motiverade och har du tur får du en ny favoritdrink. Baren tar max 60 gäster, så det är en god idé att boka bord i förväg. Finns även i Carnaby.
Prisnivå: Cocktails från 147 kronor.
Adress: 129 City Road
Mer info: barnightjar.com 

Moonlight fizz med med gin, buchubladslikör och blommig H. Theoria-likör.Moonlight fizz med med gin, buchubladslikör och blommig H. Theoria-likör.Moonlight fizz med med gin, buchubladslikör och blommig H. Theoria-likör.
Moonlight fizz med med gin, buchubladslikör och blommig H. Theoria-likör.

9. Mercato Mayfair - nattvardsgin och tonic

Är man på sällskapligt humör och känner för en drink på en plats som sjuder av liv och rörelse är en street-foodmarknad ett bra val. Mercato Mayfair ligger i en tidigare amerikansk kyrka som har varit gömd för allmänheten i decennier. Genom en lång restaureringsprocess som kostade över 61 miljoner kronor har den magnifika byggnaden nu blivit en livfull mötesplats i norra Mayfair. 

Mercato Mayfair ligger i en tidigare amerikansk kyrka.Mercato Mayfair ligger i en tidigare amerikansk kyrka.Mercato Mayfair ligger i en tidigare amerikansk kyrka.
Mercato Mayfair ligger i en tidigare amerikansk kyrka. Foto: Lova Hefvelin

Inne i Mercato Mayfair hittar du en rad matsstånd och flera barer som hämtar sin inspiration från hela världen och serverar allt från sushi och poké bowls, till gelato och turkisk pide. Mercato Mayfair har ett hållbart tänk som genomsyrar hela verksamheten, man tillåter bara restauranger som köper hållbara produkter, och engångsplaster och högförädlade produkter är förbjudna. Här råder en avslappnad och samtidigt elegant stämning med ett brett åldersspann på publiken. 

I Mercato Mayfair finns matstånd och barer.I Mercato Mayfair finns matstånd och barer.I Mercato Mayfair finns matstånd och barer.
I Mercato Mayfair finns matstånd och barer. Foto: Lova Hefvelin

I källaren med sina välvda tegeltak finns en vin- och ostbar och vid altaret ligger Jim & Tonic. Cocktailbaren serverar en rad goda gin och tonic-drinkar i runda, generösa glas på fot med massor av is. Man gör också sin egen hållbara urbana gin på plats i källaren, den som vill kan få en rundtur bland kopparpannor och destilleringsapparatur.
Prisnivå: Cocktails från 110 kronor.
Adress:  St Mark's Church, North Audley Street
Mer info: mercatometropolitano.com

Baren Jim & Tonic ligger vid altaret på den tidigare kyrkan i Mayfair och erbjuder ett trevligt häng.Baren Jim & Tonic ligger vid altaret på den tidigare kyrkan i Mayfair och erbjuder ett trevligt häng.Baren Jim & Tonic ligger vid altaret på den tidigare kyrkan i Mayfair och erbjuder ett trevligt häng.
Baren Jim & Tonic ligger vid altaret på den tidigare kyrkan i Mayfair och erbjuder ett trevligt häng. Foto: Lova Hefvelin

10. Tayer + Elementary - två höjdarbarer i ett

Dr Jekyll och Mr Hyde var två brittiska herrar som inte hade mycket gemensamt förutom att de ockuperade samma kropp. Lite samma sak är det med Tayer + Elementary i Shoreditch, två barer med samma ingång och grundare, men där slutar likheterna. 

På kvarterskrogen Elementary har man gjort det enkelt för sig, samtidigt som man vänder man upp och ner på förutfattade meningar av vad en high end-bar kan vara. Till ett medryckande hiphopsoundtrack serveras drinkar på kran. Man kan också köpa färdigpackade cocktails i små medicinliknande flaskor om man hellre vill ta med sig den hem. Men för den sakens skull är det inga dussindrinkar som serveras, utan spännande cocktails med väl utvecklade smaker som en bergamott margarita eller en cedarwood old fashioned. 

En stor isbit i glaset på Elementary gör att drinken hålla sig kall länge.En stor isbit i glaset på Elementary gör att drinken hålla sig kall länge.En stor isbit i glaset på Elementary gör att drinken hålla sig kall länge.
En stor isbit i glaset på Elementary gör att drinken hålla sig kall länge. Foto: Lova Hefvelin

Genom en lite hemlig dörr längst in i lokalen når man Tayer som bara har öppet på helger. I mitten av ett stort rum står en rejäl kvadratisk bar där mixologerna är stjärnorna i centrum och gästerna sitter runtomkring. Tayer är uttalet på det spanska ordet för verkstad, och det är precis vad som sker här. Det mesta är hemgjort, mixat, infuserat och lagrat på plats. Här finns inga hyllor med flashiga flaskor, utan allt är diskret uppmärkt i anonyma glasbehållare och man får lite gammaldags apotekskänsla, i modern tappning. 

I ”drinkverkstaden” på Tayer.I ”drinkverkstaden” på Tayer.I ”drinkverkstaden” på Tayer.
I ”drinkverkstaden” på Tayer. Foto: Lova Hefvelin

Cocktailmenyn som är säsongsbaserad varierar från dag till dag och förverkligas av uppmärksam personal med en enorm passion för allt som serveras i glas, och det finns inga tydliga gränser mellan dryck och mat. Jag provar ett dry martini-shot med en gorgonzolafylld oliv i och det är både överraskande och läckert. En annan drink görs av ingredienser som vanligtvis går direkt i sophinken - körsbärsstjälkar och majsblast. På både Elementary och Tayer serveras barsnacks som är på en helt ny nivå, som 42-sekundersostron i grön örtsås och räkkroketter som smälter i munnen. Båda barerna drivs av mixologen Monica Berg som även ligger bakom prisbelönta cocktailbaren Himkok i Oslo.
Prisnivå: Cocktails från 98 kronor.
Adress: 152 Old Street
Mer info: tayer-elementary.com

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London