Viking Grace är det mest miljövänliga sättet att ta sig över till Åland.
1 av 6: Viking Grace är det mest miljövänliga sättet att ta sig över till Åland. Foto: Viking Grace
Det är lite rock n’ roll över paret Ella och Martin Cromwell-Morgan som driver detta herrgårdslika och charmiga Bed&Breakfastet Kvarnbo Gästhem i Saltvik .
2 av 6: Det är lite rock n’ roll över paret Ella och Martin Cromwell-Morgan som driver detta herrgårdslika och charmiga Bed&Breakfastet Kvarnbo Gästhem i Saltvik . Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER
Slottet, som egentligen är en borg, är Ålands enda från Medeltiden.
3 av 6: Slottet, som egentligen är en borg, är Ålands enda från Medeltiden. Foto: TIINA TAHVANAINEN
Med charmigt läge intill fiskebodarna vid havet i Käringsund kan man här lära mer om den åländska vardagen förr inom jakt och fiske.
4 av 6: Med charmigt läge intill fiskebodarna vid havet i Käringsund kan man här lära mer om den åländska vardagen förr inom jakt och fiske. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER
Den här stora utomhusparken är uppbyggd på ett område som tidigare var golfbana.
5 av 6: Den här stora utomhusparken är uppbyggd på ett område som tidigare var golfbana. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER
Det här 60-tals hotellet i centrala Mariehamn renoverades och fick helt nya rum år 2015.
6 av 6: Det här 60-tals hotellet i centrala Mariehamn renoverades och fick helt nya rum år 2015. Foto: HEIDI ROVEN

En härlig sommar på Åland – 12 bästa tipsen

Ålänningarna imponerar med sin glödande kreativitet och entusiasm. 

På nästan varje liten ö – Åland består av flera tusen – finns ett smultronställe i form av ett boende, en restaurang, ett bryggeri eller ett museum. Vår upptäcktsfärd inkluderade möten med kockar, dykare, musiker och lamor. 

Så, missa inte Åland i sommar. Litet till ytan men med stor själ! 

1. Viking Grace, Viking Line 

Det finns flera sätt att ta sig över till Åland. Det mest miljövänliga, och flotta sättet är med Viking Grace. Fartyget drivs med LNG, flytande naturgas, och har miljövänliga alternativ på det mesta ombord. Viking Line har bytt till miljövänligare tekniker och produkter inom allt från sopsortering och energiförbrukning till spaprodukter och viner. De två sistnämnda njuts med fördel i sina förstklassiga miljöer; Viking Grace spa och champagnebaren Seamore i restaurang Oscar. Här serveras också Östersjöns bästa frukost till levande pianomusik.

Läs mer: www.vikingline.se 

2. Havsvidden Resort, Geta

Åk så långt norrut man kan komma på Åland, där ligger hotell Havsvidden. Rummen är små men klipphusen är desto större. Alla hus är ritade av Thomas Sandell, håller hög standard och ligger på klippor vid havet. Detta är boendet för alla som vill ha en naturnära och rofylld semester, oavsett om ni är en familj eller en grupp vänner. Varje hus har egen grill så ett tips är att köpa kött från Bolstaholms gård som har eget styckeri. Vill man inte laga middag själv håller restaurangen hög nivå. De fick plats 29 av 56, i "White Guide Nordic 2016". Klipphus med två sovrum kostar från cirka 3800 kr per natt med frukost. 

Läs mer: www.havsvidden.com

Rummen på Havsvidden Resort är små men klipphusen är desto större Foto: Havsvidden

LÄS MER: Caroline af Ugglas bästa tips på Åland 

3. Kvarnbo Gästhem, Saltvik 

Det är lite rock n’ roll över paret Ella och Martin Cromwell-Morgan som driver detta herrgårdslika och charmiga Bed&Breakfast. På infarten står en bedagad Rolls-Royce, i hallen som också är reception, finns allt från sommelier-diplom till tidigare gästers lovord och cd-skivor med den grupp som Ella spelar i. Huset är från 1880-talet och alla rum är olika. Frukost serveras i stora salongen varifrån man också kan se en av Ålands äldsta kyrkor, St:a Maria kyrkan. Den som är här i slutet av juli kan passa på att besöka en stor vikingamarknad som då hålls i byn. Dubbelrum kostar cirka 960 ke per natt med frukost. 

Läs mer: www.kvarnbogasthem.com

4. Smakbyn, Sund 

Prisbelönte kocken Michael Björklund, som driver Smakbyn med sin fru, arbetar med att här skapa ett mångsidigt besöksmål där man kan samlas kring mat och dryck. Hjärtat är den stora restaurangen med öppet kök men de har också bränneri med produktion av vin, likör och brännvin. Utöver shop med olika köksprylar ordnas matlagningskurser, provningar, keramik- och drejningskurs (framför allt sommartid). Stilen är lite industriell, stämningen varm och inspirerande. Såväl enskilda som grupper är välkomna. Hotell är nästa projekt, framtidsvisionen är en hel by av smakupplevelser. 

Läs mer: www.smakbyn.ax

Prisbelönte kocken Michael Björklund, som driver Smakbyn med sin fru, arbetar med att här skapa ett mångsidigt besöksmål där man kan samlas kring mat och dryck. Foto: TIINA TAHVANAINEN

5. Kastelholms slott & Jan Karlsgården, Sund

Slottet, som egentligen är en borg, är Ålands enda från Medeltiden. Här kan man vandra högt upp innanför ringmuren, upptäcka museets skatter eller låta barnen få prova en riddarrustning. Intill slottet ligger Jan Karlsgården, ett friluftsmuseum där man kan få en uppfattning om hur en åländsk gård kan ha sett ut under 1800-talets andra hälft. Sommartid, juli och augusti främst, kan man gå en guidad visning. Vardagar i juli finns det barnaktiviteter. Pris 60 kr i entré, 45 kr för barn, för Kastelholms slott, Jan Karlsgården har fri entré. 

Läs mer: www.kastelholm.ax 

6. Stallhagen bryggeri, Godby 

Mitt på Åland hittar man detta mikrobryggeri vars namn nog klingar bekant för många ölintresserade. Här kan man gå en bryggeritur med provsmakning (förbokas) och även äta middag i deras trivsamma gastropub. Uteservering och amfiteater finns också med utsikt över en liten sjö.  Christian Ekström, som driver Stallhagen tillsammans med Johanna Dahlgren, är också dykare. År 2010 hittade han ett vrak som innehöll en 170 år gammal öl som de lyckats återskapa och kallar vraköl. Pris för bryggeritur; 360 kr inklusive en smaktallrik eller 670 kr med middag.

Läs mer: www.stallhagen.com

Christian Ekström, som driver Stallhagen tillsammans med Johanna Dahlgren, är dykare och hittade år 2010 ett vrak som innehöll en 170 år gammal öl som han lyckats återskapa och kallar vraköl. Foto: TIINA TAHVANAINEN

LÄS MER: 62 bästa utflykterna i hela Sverige i sommar 

7. Ålands jakt- och fiskemuseum, Käringsund 

Med charmigt läge intill fiskebodarna vid havet i Käringsund kan man här lära mer om den åländska vardagen förr inom jakt och fiske. Museet är överskådligt, bra upplagt och man kan titta på allt från uppstoppade djur, båtar och fiskeredskap samt få reda på hur man har bott och levt på ön. Leksugna barn kan gå tipspromenad, leka strömmingsmarknad eller gräva efter pärlor och måla gipsfigurer. Sommartid ställer även olika konstnärer ut på museet. Entré 70 kr för vuxna, barn 7-17 år betalar 40 kr, gratis under 7 år. 

Läs mer: www.jaktfiskemuseum.ax

8. Käringsunds Viltsafari, Eckerö

Vilda djur på Åland? Jo det finns. Ett stenkast från Ålands jakt- och fiskemuseum ligger startpunkten för Käringsunds Viltsafari. Under färden sitter man i en vagn med öppna sidor som dras av en traktor. På området som är knappt 4 hektar stort lever kronhjortar, dovhjortar, vildsvin, strutsar och lamor. Här ligger också en svandamm. Ett par gånger görs stopp då man kan kliva ut och mata lamorna, träffa strutsarna eller klappa djuren om man vill. Safarituren tar ungefär 45 minuter. Pris: 100 kr för vuxna, 70 kr mellan 7-14 år och 50 kr mellan 3-6 år. 

Läs mer: www.granbergs.ax

Ett stenkast från Ålands jakt- och fiskemuseum ligger Käringsunds Viltsafari. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

9. Smart park, Eckerö 

Den här stora utomhusparken är uppbyggd på ett område som tidigare var golfbana. Nu kan man i stället ägna sig åt en mängd lekfulla aktiviteter som trampbilscross, elbilar, karusell, hydrauliska grävskopor, balansskotrar med mera. Soliga dagar kan man ha vattenkrig i det grunda poolområdet och leka ”Slaget om Bomarsund”. Här finns skepp och borgar att klättra på, hängbroar och flytsaker i vattnet. Längst bort i parken ligger en liten sjö med röda fiskebodar, radiostyrda båtar, elbåtar att åka i, dragflottar med mera. Grillplats, restaurang och kafé finns också. Entré 200 kr.

Läs mer: www.smartpark.ax

10. Piratklubben, hela Åland

För ett par år sedan skapades figuren Peppi Pirat och Piratklubben som ordnar roliga barnaktiviteter runtom på Ålands sevärdheter och museer. Till exempel kan piratklubbens medlemmar gräva efter amuletter på Jakt- och fiskemuseet, gå på skattjakt med Skeppsråttan Ruby på Sjöfartsmuseet och låna metspön och flytväst i Sjökvarteret. På Käringsund Resort är det Barnens fiskedag lördagen den 1 juli 2017 och man ska också spana efter ekorren Peppi som dyker upp i egen hög person då och då på de olika besöksmålen. Att bli medlem i Piratklubben är gratis och kan anmälas på hemsidan.  

Läs mer: www.piratklubben.ax

För ett par år sedan skapades figuren Peppi Pirat och Piratklubben som ordnar roliga barnaktiviteter runtom på Ålands sevärdheter och museer. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

11. Hotell Pommern, Mariehamn 

Det här 60-tals hotellet i centrala Mariehamn renoverades och fick helt nya rum år 2015. Nu kan man välja mellan klassiska, superior, familjerum och rum med Mumintema. Även om hotellet ligger mycket bra till finns egentligen ingen anledning att bege sig ut för att leta matställe på stan. Hotellets egen restaurang, Kvarter 5, är ypperlig med riktigt bra kök. De finns också med i "White Guide Nordic 2017". Mellan 16.30-18.00 kan man utan avgift nyttja hotellets bastu. Dubbelrum från cirka 1700 kronor, frukostbuffé ingår. 

Läs mer: www.alandhotels.fi/sv/hotell-pommern 

12. Ålands Sjöfartsmuseum

Att skaffa sig en inblick i Ålands maritma kulturarv borde nästan vara obligatoriskt när man semestrar här, och då är ett besök på Sjöfartsmuseet ett bra sätt. Museet har tagit emot både turismpris och pris för Årets museum. Den som inte vill fördjupa sig i sjöfartshistoria och dess kultur kan roa sig med att titta på sjömännens underliga souvenirer eller uppleva olika båtmiljöer som är uppbyggda i museets utställningar. Här finns också interaktiva stationer och filmvisning. Fraktsegelfartyget Pommern som ligger för ankare bakom museet är stängt fram till maj 2018.  

Läs mer: www.sjofartsmuseum.ax

För mer information om boenden samt vad som finns att se och göra på Åland: www.visitaland.com

Att skaffa sig en inblick i Ålands maritma kulturarv borde nästan vara obligatoriskt när man semestrar här, och då är ett besök på Sjöfartsmuseet ett bra sätt. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande