ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa
Publicerad 6 jan 2018 15.00

Din guide till den perfekta weekendresan – i London

Njut av såväl människor, miljön och spännande smaker på någon utav stadens alla matmarknadet. Förslagsvis på Maltby Street.

Njut av såväl människor, miljön och spännande smaker på någon utav stadens alla matmarknadet. Förslagsvis på Maltby Street.

1/6

Foto: SHUTTERSTOCK

Strålande utsikt dygnet runt från The Shard.

Strålande utsikt dygnet runt från The Shard.

2/6

Foto: The Shard

Matmarknader med lokalproducerat är poppis

Matmarknader med lokalproducerat är poppis

3/6

Foto: KAJSA KAX / KAJSA KAX

En stilig bank har blivit omgjort till nöjespalats.

En stilig bank har blivit omgjort till nöjespalats.

4/6

Foto: The Ned

Gatan High Street Kensington bjuder på bra shopping.

Gatan High Street Kensington bjuder på bra shopping.

5/6

Foto: KAJSA KAX


Europas äldsta bio har egen bar och lyxfåtöljer.

Europas äldsta bio har egen bar och lyxfåtöljer.

6/6

Foto: Soho House

En världsstad med extra allt. 

London håller ställningarna som svenskarnas weekendfavorit. Ständigt i utveckling och med nya upptäckter runt varje hörn är det en stad vi aldrig tröttnar på.  

En helg här innebär nästan ofrånkomligt att man hamnar i centrala delarna runt Piccadilly Circus och letar fynd i de stora shoppingkedjorna. Ett smidigare alternativ är att åka till gatan High Street Kensington som har samma butiker men mindre trängsel. Man hittar affärer som inte finns i Sverige, till exempel Uniqlo, en japansk och stilrenare motsvarighet till H&M, eller TK Maxx med ständig utförsäljning av märkeskläder. Stärka krafterna går att göra på Whole Foods Market där det bjuds på smakprov av ostar och andra läckerheter. 

LÄS MER: Uber förlorar rätten att köra i London 

Piccadilly Circus – för kulturell input

För de som vill ha mer kulturell input ligger nya Designmuseet lite längre bort på samma stråk. Under vintern har de bland annat en utställning om Ferrari och dess historia. Ett ”vätskestopp” kan sedan med fördel göras på puben The Elephant and Castle dit lokalborna själva gärna går och tar en pint. 

Tjugo minuters promenad norrut, längs trädkantade smågator i Notting Hill är det lugnare atmosfär. Utgå från tunnelbanestationen Holland Park och snirkla sakta framåt. Spana på ståtliga hus i regnbågens alla färger och kika in på gränder som tidigare hyst hästar och stall, i dag ombyggda till bostäder. 

Ta sikte på adressen 191 Portobello Road och vad som sägs vara Europas äldsta fungerande biograf: Electric Cinema. I London öppnas allt fler lyxiga biografer men detta är originalet. Det går att beställa ett glas vin i biosalongens egen bar, bli serverad något att äta vid de mjuka sammetsfåtöljerna med kashmirfilt, tillhörande fotpall och litet bord. 

LÄS MER: London vill införa uppförandekod för oartiga människor

Foodies flockas vid Maltby Street 

London är en matstad som aldrig förr. Varje område med självaktning har en egen matmarknad. På helgerna lockas foodisar och andra till bland annat Maltby Street Market söder om Themsen. I en pittoresk miljö under viktorianska järnvägsspår samsas bagerier, vinspecialister och en radda lokala delikatessförsäljare. Det finns också många restauranger och caféer att gå in och värma sig på. 

I samma område, Bermondsey, blir även konstintresserade nöjda med flera gallerier att välja bland, bland annat White Cube med nutida verk och för modeälskare Fashion & Textil Museum. 

För den som i stället vill vidga sina vyer rent bokstavligt är det The Shard som gäller, Europas högsta byggnad. Skyskrapan stod klar år 2013 och mäter 73 våningar och 312 meter över havet. Namnet betyder ungefär ”skärvan” och har en hisnande utsiktsplats med öppet tak. Undvik dock de dyra biljetterna och få nästan exakt samma vy när du beställer något att äta eller dricka i restaurangen några våningar ned. 

LÄS MER: 20 måsten du inte får missa i London 

Spännande teater under Waterloo

Kvällen kan fortsätta i gamla tågtunnlar under stationen Waterloo, på en typiskt brittisk och excentrisk teater: The Vaults, där uppsättningarna är både pjäser och happenings samtidigt. Föreställningarna har guider som tar publiken från rum till rum, det ena mer fantasifullt och överraskande än det andra. Under hösten och vintern går bland annat musikalen Hair och en så kallad kulinarisk kabaré hålls. 

Mer snofsigt men precis lika roligt är det på nyöppnade nöjesimperiet The Ned, som tagit över ett helt gammalt bankpalats. Stället är döpt efter byggnadens första arkitekt Sir Edwin “Ned” Lutyens. Sedan i somras är portarna öppna till nio våningar som hyser åtta restauranger, barer, hotell, flera klubbar, spa och gym. Allt inrett i glamorös tjugotals-stil med modern twist. Till exempel är källarens penning-valv numera bar med intakt jätteståldörr. Kanske den bästa platsen att råka bli inlåst på efter en lång virvlande Londondag…?

Text: Kajsa Kax

GUIDE

SE & GÖRA

1. The Shard

Europas högsta byggnad med utsiktsplats i flera plan. Dyra biljetter. Men ett par våningar ned en restaurang där du får samma utsikt till lägre pris om du beställer något. 

Adress: 32 London Bridge Street

the-shard.com

2. The Vaults

I övergivna tågtunnlar under stationen Waterloo ligger ett originellt kulturställe. Man blir guidad runt i föreställningen som sker parallellt i flera rum.

Adress: Arch 236, Leake Street

thevaults.london

ÄTA & DRICKA

3. Elephant and Castle 

En riktig pub på en tvärgata vid High Street Kensington. Här samlas lokalbor och kontorsfolk, tar en pint och fish & chips med mosade gröna ärtor. 

Adress: 40 Holland Street

4. Maltby street market

Genuin matmarknad under järnvägsspår på södra sidan om floden. Ostförsäljare, mikrobryggerier och hemgjorda starka korvar. Öppet lördagar 9-16, söndagar 11-16. 

Adress: 41 Maltby Street

maltby.st

SHOPPING & NÖJEN

5. High Street Kensington

Lugnare än Oxford Street men likafullt bra shopping. Kedjor som Jigsaw, japanska Uniqlo och nya Designmuseet värt ett besök. 

Adress: High Street Kensington

6. Electric Cinema

En martini eller kanske en taco-tallrik? Beställ i baren inuti salongen och bli serverad vid din sammetsfåtölj. Obs köp i biljetter i förväg på nätet, nästan alltid utsålt. 

Adress: 191 Portobello Road

electriccinema.co.uk/portobello

7. The Ned

I en stor före detta bank ligger The Ned med hotell, restauranger och klubbar. Öppet från frukost till sista drinken som kan tas i gamla penningvalvet. 

Adress: 27 Poultry

thened.com

BO BRA

8. The Main House

Litet boutique-hotell med fantastiskt läge och oväntat bra pris. Ombonat brittiskt, känns som man flyttat in. Endast fyra stora dubbelrum, boka tidigt. 

Pris: Cirka 680 kronor per person och natt. 

Adress: 6 Colville Road

themainhouse.co.uk

9. Citizen M – London bankside hotel

Satsar på cool interiör, topp-teknik och fantastiska sängar. Dessutom har hotellet en egen restaurang öppen dygnet runt. 

Pris: Dubbelrum från cirka 1300 kr per natt. 

Adress: 20 Lavington Street

citizenm.com

ELISABETH MONTGOMERY