Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
London, den perfekta weekendstaden!London, den perfekta weekendstaden!London, den perfekta weekendstaden!
London, den perfekta weekendstaden! Foto: SHUTTERSTOCK

Din guide till den perfekta weekendresan i London

London, en världsstad med extra allt, som håller ställningarna som svenskarnas weekendfavorit. Ständigt i utveckling och med nya upptäckter runt varje hörn är det en stad vi aldrig tröttnar på.  

En helg här innebär nästan ofrånkomligt att man hamnar i centrala delarna runt Piccadilly Circus och letar fynd i de stora shoppingkedjorna. Ett smidigare alternativ är att åka till gatan High Street Kensington som har samma butiker men mindre trängsel. Man hittar affärer som inte finns i Sverige, till exempel Uniqlo, en japansk och stilrenare motsvarighet till H&M, eller TK Maxx med ständig utförsäljning av märkeskläder. Stärka krafterna går att göra på Whole Foods Market där det bjuds på smakprov av ostar och andra läckerheter. 

LÄS MER: Upptäck Shoreditch – Londons trendigaste stadsdel 

Piccadilly Circus – för kulturell input

För de som vill ha mer kulturell input ligger nya Designmuseet lite längre bort på samma stråk. Under vintern har de bland annat en utställning om Ferrari och dess historia. Ett ”vätskestopp” kan sedan med fördel göras på puben The Elephant and Castle dit lokalborna själva gärna går och tar en pint. 

Ta sikte på adressen 191 Portobello Road och vad som sägs vara Europas äldsta fungerande biograf

Tjugo minuters promenad norrut, längs trädkantade smågator i Notting Hill är det lugnare atmosfär. Utgå från tunnelbanestationen Holland Park och snirkla sakta framåt. Spana på ståtliga hus i regnbågens alla färger och kika in på gränder som tidigare hyst hästar och stall, i dag ombyggda till bostäder. 

Ta sikte på adressen 191 Portobello Road och vad som sägs vara Europas äldsta fungerande biograf: Electric Cinema. I London öppnas allt fler lyxiga biografer men detta är originalet. Det går att beställa ett glas vin i biosalongens egen bar, bli serverad något att äta vid de mjuka sammetsfåtöljerna med kashmirfilt, tillhörande fotpall och litet bord. 

Foodies flockas vid Maltby Street 

London är en matstad som aldrig förr. Varje område med självaktning har en egen matmarknad. På helgerna lockas foodisar och andra till bland annat Maltby Street Market söder om Themsen. I en pittoresk miljö under viktorianska järnvägsspår samsas bagerier, vinspecialister och en radda lokala delikatessförsäljare. Det finns också många restauranger och caféer att gå in och värma sig på. 

Matmarknader med lokalproducerat är poppisMatmarknader med lokalproducerat är poppisMatmarknader med lokalproducerat är poppis
Matmarknader med lokalproducerat är poppis Foto: KAJSA KAX

I samma område, Bermondsey, blir även konstintresserade nöjda med flera gallerier att välja bland, bland annat White Cube med nutida verk och för modeälskare Fashion & Textil Museum. 

För den som i stället vill vidga sina vyer rent bokstavligt är det The Shard som gäller, Europas högsta byggnad. Skyskrapan stod klar år 2013 och mäter 73 våningar och 312 meter över havet. Namnet betyder ungefär ”skärvan” och har en hisnande utsiktsplats med öppet tak. Undvik dock de dyra biljetterna och få nästan exakt samma vy när du beställer något att äta eller dricka i restaurangen några våningar ned. 

Spännande teater under Waterloo

Kvällen kan fortsätta i gamla tågtunnlar under stationen Waterloo, på en typiskt brittisk och excentrisk teater: The Vaults, där uppsättningarna är både pjäser och happenings samtidigt. Föreställningarna har guider som tar publiken från rum till rum, det ena mer fantasifullt och överraskande än det andra. Under hösten och vintern går bland annat musikalen Hair och en så kallad kulinarisk kabaré hålls. 

Mer snofsigt men precis lika roligt är det på nyöppnade nöjesimperiet The Ned, som tagit över ett helt gammalt bankpalats. Stället är döpt efter byggnadens första arkitekt Sir Edwin “Ned” Lutyens. Sedan i somras är portarna öppna till nio våningar som hyser åtta restauranger, barer, hotell, flera klubbar, spa och gym. Allt inrett i glamorös tjugotals-stil med modern twist. Till exempel är källarens penning-valv numera bar med intakt jätteståldörr. Kanske den bästa platsen att råka bli inlåst på efter en lång virvlande Londondag…?

Topp 5 i London

1. Matmarknader

Från finanskvarterens Whitecross Street med gatumat på veckorna till storslagna Borough Market där det säljs och serveras det mesta, importerade krokodilsteka och engelska marmelader. Mysigt är helgöppna Maltby Market ett stenkast från London Bridge, det mesta lokalproducerat. 

Njut av såväl människor, miljön och spännande smaker på någon utav stadens alla matmarknadet. Förslagsvis på Maltby Street.Njut av såväl människor, miljön och spännande smaker på någon utav stadens alla matmarknadet. Förslagsvis på Maltby Street.Njut av såväl människor, miljön och spännande smaker på någon utav stadens alla matmarknadet. Förslagsvis på Maltby Street.
Njut av såväl människor, miljön och spännande smaker på någon utav stadens alla matmarknadet. Förslagsvis på Maltby Street.

2. The Shard

På en topplista måste förstås Europas högsta byggnad finnas med. Med 312 meter över havet och 73 våningar är utsikten slående en klar dag. Skippa dyra biljetter och ta en drink ett par våningar ned. Samma utsikt, är det mulet kommer du ovanför molnen och får sol ändå!
LÄS MER: Upplev London från ovan – här är 7 häftiga sätt

3. Notting Hill

Oavsett väder och säsong, här passar alltid att promenera runt, spana på hus och drömma sig bort. Gula, rosa och ljusgröna fasader lyser upp på till exempel gatan Elgin Crescent, mer stilrent är det på Artesian Road med trevliga puben The Cock & Bottle.
LÄS MER: 9 mysiga tips i charmiga Notting Hill 

4. Konst och design

Nya Designmuseet i South Kensington och Tate Modern. Konstgalleriet White Cube och The Serpentine. Bara byggnaderna i sig är värda att besöka. London är konstvärldens Mecka, här finns de stora institutionerna med klassiska verk och specialisterna som har koll på trenderna. 

5. The Tube

Tunnelbanan är det absolut bästa och snabbaste transportmedlet som även har andra fördelar.  Gillar du att titta på folk får du dubbel valuta för pengarna. Beroende på dygnets timmar bjuder resorna på sömniga pendlare och finansmän eller fashionistas och glada efter-jobbet-britter. En och annan övervintrad punkare i 70-årsåldern kan också siktas emellanåt. 

RESFAKTA: LONDON

Resa hit: Flera bolag flyger direkt från både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. 

Bästa tiden: London fungerar alltid. Höst och vinter milda jämfört med Sverige. 

Restid: Cirka 2,20 timmar från Stockholm, cirka 2 timmar från Göteborg, 1,55 från Köpenhamn.

Tidsskillnad: -1.

Språk: Engelska.

Valuta: Brittiska pund. 

Prisnivå: Dyrare än i Sverige, 119 på Forex Storstadsindex där Stockholm är 100. 

Bra att veta: Tunnelbana och bussar är enklaste sättet att ta sig runt under helg. Köp ett så kallat Visitor Oyster Card som gäller på all lokaltrafik. Själva kortet kostar tre pund och laddas sedan med respengar. Räkna minst 20 pund för en helg, lägg till extra om du ska ta tåg eller-t-bana från Gatwick eller Heathrow. Köp i förväg på nätet, www.tfl.gov.uk, eller på närmaste t-banestation. Kortet räknar själv ut taxor mellan stationer, zoner etc.

Läs mer: Bra aktuella tips har magasinet Time Out London, finns på nätet: timeout.com/london

LÄS MER: Stor Londonguide – allt du inte ska missa

GUIDE: 9 TIPS I LONDON

SE & GÖRA

1. The Shard

Europas högsta byggnad med utsiktsplats i flera plan. Dyra biljetter. Men ett par våningar ned en restaurang där du får samma utsikt till lägre pris om du beställer något.
Adress: 32 London Bridge Street

Strålande utsikt dygnet runt från The Shard.Strålande utsikt dygnet runt från The Shard.Strålande utsikt dygnet runt från The Shard.
Strålande utsikt dygnet runt från The Shard.

2. The Vaults

I övergivna tågtunnlar under stationen Waterloo ligger ett originellt kulturställe. Man blir guidad runt i föreställningen som sker parallellt i flera rum.
Adress: Arch 236, Leake Street, thevaults.london

ÄTA & DRICKA

3. Elephant and Castle 

En riktig pub på en tvärgata vid High Street Kensington. Här samlas lokalbor och kontorsfolk, tar en pint och fish & chips med mosade gröna ärtor.
Adress: 40 Holland Street

4. Maltby street market

Genuin matmarknad under järnvägsspår på södra sidan om floden. Ostförsäljare, mikrobryggerier och hemgjorda starka korvar. Öppet lördagar 9-16, söndagar 11-16.
Adress: 41 Maltby Street, maltby.st

SHOPPING & NÖJEN

5. High Street Kensington

Lugnare än Oxford Street men likafullt bra shopping. Kedjor som Jigsaw, japanska Uniqlo och nya Designmuseet värt ett besök. 

Gatan High Street Kensington bjuder på bra shopping.Gatan High Street Kensington bjuder på bra shopping.Gatan High Street Kensington bjuder på bra shopping.
Gatan High Street Kensington bjuder på bra shopping. Foto: KAJSA KAX

6. Electric Cinema

En martini eller kanske en taco-tallrik? Beställ i baren inuti salongen och bli serverad vid din sammetsfåtölj. Obs köp i biljetter i förväg på nätet, nästan alltid utsålt.
Adress: 191 Portobello Road, electriccinema.co.uk/portobello

Europas äldsta bio har egen bar och lyxfåtöljer.Europas äldsta bio har egen bar och lyxfåtöljer.Europas äldsta bio har egen bar och lyxfåtöljer.
Europas äldsta bio har egen bar och lyxfåtöljer.

7. The Ned

I en stor före detta bank ligger The Ned med hotell, restauranger och klubbar. Öppet från frukost till sista drinken som kan tas i gamla penningvalvet.
Adress: 27 Poultry, thened.com

En stilig bank har blivit omgjort till nöjespalats.En stilig bank har blivit omgjort till nöjespalats.En stilig bank har blivit omgjort till nöjespalats.
En stilig bank har blivit omgjort till nöjespalats. Foto: SHUTTERSTOCK

BO BRA

8. The Main House

Litet boutique-hotell med fantastiskt läge och oväntat bra pris. Ombonat brittiskt, känns som man flyttat in. Endast fyra stora dubbelrum, boka tidigt.
Adress: 6 Colville Road

9. Citizen M – London bankside hotel

Satsar på cool interiör, topp-teknik och fantastiska sängar. Dessutom har hotellet en egen restaurang öppen dygnet runt.
Adress: 20 Lavington Street
ANNONS: Läs mer och boka Citizen M här [extern länk]

Av Kajsa Kax

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London