ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa
Publicerad 5 jun 2007 14.59

Det skummar om Prag

Man kan njuta av en öl även i sommarsolen, som vid det här typiska Pragtorget.

Man kan njuta av en öl även i sommarsolen, som vid det här typiska Pragtorget.

Foto: NIKLAS NYBERG

PRAG. Smältande vitt skum över gyllene friska öldroppar smakar sällan så gott som när det serveras i en traditionell ölstuga i Prag.
Världens godaste öl rinner nedför strupen till skamligt låga priser i stämningsfulla ölstugor. Det är så här drycken är tänkt att drickas!
Öl är inte sofistikerat som vin, bubblande fnittrigt som champagne eller glimmande högborgerligt som konjak. Och det är knappast ölstugorna heller.
Kala väggar och starka lampor står som en perfekt fond till ölets råbarkade karaktär. Långbordens mörka lack är avskavd efter tusentals armbågar som hängt mot träytan medan dess ägare stärkt sig med skummande öl.
Det hänger ett moln av rök över stora tjecker som sitter sida vid sida, men till och med syrebristen känns passande. Den råa miljön gör att man bara har en tanke i huvudet: hur oerhört gott ölet är.
God smak är främsta skälet att dricka öl i Prag. Ingen annanstans finns pilsner som även frälser den mest skeptiska. Kvittot på världens uppskattning är en export på 300 miljoner liter per år. Att det är just tjeckerna som briljerar i bryggerikonsten är heller inte så förvånande. Det var ju ändå de som från början uppfann pilsnern.

Här uppfanns lager

Under 1800-talet gjorde utvecklingen av ny kylteknik tillsammans med insikten om underjäsning att bryggare i staden Plzen utanför Prag uppfann det ljusa, underjästa lagerölet med humlesmak. Det har sedan dess kallats pilsner, eller lager. Stadens mjuka vatten bidrog till att ölet blev en succé. Små, medelstora och gigantiska bryggerier har sedan dess utvecklat egna recept utifrån ursprungspilsnern.
Tiderna har dock förändrats, i dag har många små bryggerier gått i konkurs efter att stora bryggerijättar bundit pubarna till exklusiva avtal. Det gör att nästan varje pub bara har en sorts öl i sortimentet, vars namn de tydligt skyltar mot gatan. De flesta flaggar med Pilsner Urquell, Staropramen och Budweiser Budvar eftersom de är landets största bryggerier, men det finns även gott om sorterna Gambrinus, Krusovice och Bernard.

Ölstugorna blir färre

Trots att Tjeckien har högst ölkonsumtion i världen ser utvecklingen inte helt ljus ut för de traditionella ölstugorna. Multinationella kedjor har bokstavligen kastat sig över staden, och moderna pubar med internationellt utseende knuffar sig målmedvetet in på marknaden.
 Men den äldre kundkretsen är nitiskt lojal och turister tjusas av de sällsynta miljöerna. Utvecklingen har gjort att det på Prags gator finns ölstugor och pubar i så många stilar att alla hittar något de tilltalas av. Bli serverad under elegant gnistrande kristallkronor i Representanthuset, ta emot sejdeln över bardisken i en klassisk engelsk pub, eller få dem langade över långborden på traditionellt tjeckiskt vis.
Vad du väljer kan du vara säker på tre saker: Kvalitet. Kvantitet. Och att du kommer att leta efter tjeckiskt öl hemma.

ELISABETH MONTGOMERY