Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Val Thorens i Frankrike, en skidort med slående vyer.
Val Thorens i Frankrike, en skidort med slående vyer.
Val Thorens i Frankrike, en skidort med slående vyer.
Zell am Sees fantastiska utsikt.
Zell am Sees fantastiska utsikt.
Zell am Sees fantastiska utsikt.
I Bad Kleinkirchheim hittar du humana priser och en sol som skiner.
I Bad Kleinkirchheim hittar du humana priser och en sol som skiner.
I Bad Kleinkirchheim hittar du humana priser och en sol som skiner.
1 AV 3
Val Thorens i Frankrike, en skidort med slående vyer.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Zell am Sees fantastiska utsikt.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
I Bad Kleinkirchheim hittar du humana priser och en sol som skiner.
Foto: SHUTTERSTOCK

De bästa skidorterna i Alperna – stor guide

Guiden som hjälper dig att välja den bästa skidorten i Alperna. Vi listar den bästa skidåkningen i Österrike, Italien, Frankrike, Schweiz och Tyskland.

Alperna sträcker sig över sju länder och de flesta och bästa skidorterna ligger i Frankrike, Schweiz, Österrike och Italien (vi har med den bästa skidorten i Tyskland i listan). Merparten av orterna ligger på minst 1 000 meter över havet. Den högsta toppen är Mont Blanc i Frankrike med en höjd på 4810 meter över havet. 

Här listar vi 27 skidorter i Alperna. 

SKIDORTER I FRANKRIKE

1. Val Thorens, Frankrike

Val Thorens är en skidort som ligger svenskarna varmt om hjärtat. Val Thorens byggt för skidåkarnas skull. Här bor du mitt i backen och du kan sladda in på afterski hur enkelt som helst. Val Thorens anses vara Alpernas högst belägna skidort, byn ligger på 2 300 meter över havet och är omringad av toppar som är 3000 meter eller högre. Landskapet är därför storslaget. Liftsystemet i Val Thorens är smart draget och pisterna här är mumma för dig som älskar carving. 

Resa hit: Flyg till Grenoble eller Turin, valthorens.com 

Val Thorens är en rätt ungdomlig ort med bra nattliv och rolig afterski. Ett av de mest klassiska ställen för svenskt häng är hotell Tango, grym afterski med utsikt. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Chamonix, Frankrike 

Hemligheten bakom Chamonix unika atmosfär stavas alpinister, bergsguider, klättrare, skibums och vanliga skidturister – i en enda salig röra. I världens alpina huvudstad har man tillgång till fem skidområden på ett liftkort: Aiguille du Midi – freeridefantastens våta dröm, Brévent och Flégère – utgör tillsammans ett ypperligt alternativ för den medelgoda åkaren som trivs med att nöta pist, Les Grands Montets – jätteberget i grannbyn Argentière med närmast obegränsade möjligheter till offpist och Le Domaine de Balme (Le Tour) – snällast i skaran med övervägande blå och röda nedfarter.

Resa hit: Flyg till Genève, chamonix.com

3. Tignes, Frankrike

Tignes, granne med välkända Val d'Isère, är en modern skidort. Att en skidort har byggts just för att åka skidor har sina klara fördelar. Du har alltid nära till en lift, och systemet är optimalt utnyttjat för åkningen. All service från mataffär till skidhyra, guider och turistinfo, afterski, restauranger och nattliv finns nära till hands. Det är enkelt att vara skidåkare i en ort som ligger på 2100 meter över havet med skidåkningen tillgängligt överallt. Den höga höjden gör att Tignes är som en enda stor öppen lekplats för offpiståkning mellan pisterna.

Vill du köra lite mer utmanande åkning ska du ge dig på Fingers, precis söder om Tignes De Lac. 

Resa hit: Flyg till Genéve, en.tignes.net

I Tignes har du alltid nära till en lift och systemet är optimalt utnyttjat för åkningen. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Megève, Frankrike

Ett Alpernas St Tropez. En doft av Rivieran i snöklädd skrud. Megève är en liten skidort med lyxiga ambitioner. Den lilla byn som av många anses vara en av Frankrikes vackraste skidorter omges av tre skidberg: Mont d’Arbois, Rochebrune och Jaillet. Men på samma liftkort ryms även La Giettaz, Combloux, St Gervais och St Nicolas de Véroce. Megève dessutom ett läckergommens paradis med över 80 restauranger varav flera med stjärnor i guide Michelin.

Resa hit: Flyg till Genève, megeve.com

LÄS MER: Alpe D'Huez – Frankrikes glömda skidort

SKIDORTER I ÖSTERRIKE

5. Zell am See, Österrike

Kombinera fantastisk åkning med underbar utsikt över sjön Zell och du har en härlig sportlovsvecka framför dig. I Zell am See har du mycket fina pister och riktigt bra offpiståkning i gles och brant skog. Byn ligger vid sjön och är ett måste att besöka, här kan du ta en härlig promenad, köpa belgiska våfflor i gatustånd och uppleva en gammal och fin österrikisk pärla. När du besöker Zell am See får du även tillgång till Kaprun på liftkortet, som bjuder på fin åkning i glaciären, både i och utanför pisten.

Resa hit: Flyg till Salzburg, zellamsee-kaprun.com

Kombinera fantastisk åkning med underbar utsikt över sjön Zell och du har en härlig sportlovsvecka i Zell am See framför dig. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Kitzbühel, Österrike 

En adrenalinstinn värsting. En skidorternas Formel 1. Ett monster som sätter skräck i den mest hugade fartfantom. Kitzbühel andas alpint och skidorten är synonym med Hahnenkammrenn. Tredje helgen i januari går störtloppens störtlopp av stapeln – varje år sedan 1931. Här tar du dig till topps i såväl Ingemar Stenmark som Jens Byggmark. En seger i de klassiska världscuptävlingarna belönas med åkarens namn på en gondol.

Men en dag i skidanläggningen sträcker sig långt utanför störtloppsbacken Streif. Lika överraskande som omväxlande är terrängen. Lika långsamt som hypermodernt är liftsystemet. Och ingen annanstans hittar du fler hyttor på berget – en bra bit över 50 stycken.

Resa hit: Flyg till Salzburg, kitzbuhel.com

7. Schladming, Österrike 

Förbered dig på österrikiskt gemyt och pister i världsklass. Schladming ligger i de östra Alperna och åkningen går mestadels under trädgränsen. Skidåkningen sker på fyra olika berg Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling och Reiteralm viket ger dig massor med kilometer pister att välja mellan. Vi besökte Planai med höga förväntningar, dels har den alpina världscupen ett stopp här varje år och dels stod Schladming som värd för VM 2013.

Vi blev inte besvikna, pisterna är långa, välpreparerade och bjuder på stor variation. Dessutom är liftsystemet modernt och effektivt så du får mycket åkning och lite kötid för pengarna. Gillar du afterski ska du inte missa Hohenhaus Tenne, det ryktas att det är Alpernas största afterski och att de säljer mest öl per säsong. Party!

Resa hit: Flyg till Salzburg, schladming-dachstein.at/sv

Österrikisk gemyt och pister i världsklass i Schladming. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Lech Zürs, Österrike

Exklusiva butiker, dyra gourmetvanor och gyllene skidställ. Lech Zürs andas lyx – utan snobbfasoner. Men nog kikar nästippen lite lätt uppåt. En resa hit är trots allt inte för alla. I det pittoreska alplandskapet vid foten av berget Umehorn är det sedlarna som styr.  Som en del av Vorarlberg tillhör Lech Zürs ett mäktigt skidsystem med över 280 km pist och näst intill lika mycket möjligheter till offpist. Ett särskilt populärt nöje är att skida ”Der Weisse Ring” en skidrutt på 22 km som löper genom de bägge systemen.

Resa hit: Flyg till Zürich, lechzuers.com

9. Wagrain, Österrike 

Se till att ha vassa stålkanter när du åker till Wagrain, för här hittar du helt fantastiska pister i alla färger. Och om du verkligen gillar carvingsvängar i böljande röda pister så är det hit du ska åka. Wagrain ligger i de östra delarna av Alperna där bergen är lite lägre och inte så branta. Det mesta av åkningen sker under trädgränsen vilket ger skyddade backar från väder och vind. Dessutom har Wagrain ett top-notch kanonsystem som gör att snön inte känns så där kornig som den kan kännas i andra system. Med samma liftkort får du åka i Flachau och Alpenderorf vilket ger åkning så det räcker för hela säsongen. Supermoderna Grafenberg Resort, som ligger tvärs över gatan från kabinbanan, har ett perfekt läge och erbjuder allt du behöver som skidåkare.

ANNONS: Läs mer och boka Grafenberg Resort här [extern länk]

Resa hit: Flyg till Salzburg, wagrain-kleinarl.at/en

Se till att ha vassa stålkanter när du åker till Wagrain, för här hittar du helt fantastiska pister i alla färger. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Sankt Anton, Österrike

Sankt Anton am Arlberg är tyrolerpärlan vi svenskar älskar att återvända till. Den klassiska alporten, en del av Ski Arlberg, kallas ofta skidåkningens vagga och har lockat skidturister sedan början av 1900-talet. Häromåret byggdes en ny kabinlift upp på det soldränkta grannberget Rendl. Men för att till fullo förstå skidortens beryktade storhet är det ändå från hjärtat man bör ställa kompassen. Hypermoderna Galzigbahn pumpar upp tusentals gäster i timmen för vidare färd ut i det vidsträckta systemet med 280 km pist och minst lika mycket offpist att upptäcka. En dag på berget avslutas obligatoriskt med afterski. Och att säga att stämningen är hög vore en underdrift. Partyt är helt uppåt väggarna - alla dagar i veckan.

Resa hit: Flyg till Zürich, stantonamarlberg.com

11. Bad Kleinkirchheim, Österrike

Österrikiska Bad Kleinkirchheim är ett klassikt resmål för alpsugna barnfamiljer. Skidåkning är otroligt varierad, här finns alternativ för både nybörjare och något mer erfarna skidåkare. De brutala backarna är dock få. Priserna är överlag riktigt humana. Solen skiner så gott som alltid. Den storslagna naturparken Nockberge som omger Bad Kleinkirchheim lämpar sig perfekt för mysiga utflykter och längdskidåkning.

Resa hit: Flyg till Salzburg eller Klagenfurt, badkleinkirchheim.com

I Bad Kleinkirchheim hittar du humana priser och en sol som skiner. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Seefeld, Österrike 

Olympiaregionen Seefeld är en aktiv österrikare som framför allt är känd för sin längdkultur i världsklass och sin smak för det goda i livet. Med naturreservatet Karwendel som granne och den karaktäristiska bergstoppen Hohe Munde som beskyddare är regionen en fröjd för ett öga som uppskattar en vacker omgivning. Här kan man även skryta med den högsta densiteten på fyr- och femstjärniga hotell i hela Österrike.

Resa Hit: Flyg till Innsbruck eller München, seefeld.com

SKIDORTER I SCHWEIZ

13. Lenzerheide, Schweiz 

Lenzerheide är en skidort med stort S. Omringad av höga berg som bjuder på en varierad lekplats för alla som älskar skidåkning oavsett om det är längd, pist eller offpist som gäller. Infrastrukturen här är suverän och kombinationen av en levande och relativt sett stor by med supermoderna faciliteter gör det enkelt att vara skidåkare. Lenzerheide är dessutom ihopkopplad med grannorten Arosa genom kabinbanan Urdenbahn. Sammantaget får du extremt många kilometer pist på ett och samma liftkort, i ett område som brukar slå rekord i antal soldagar och snömängd. Gillar du offpist har du här enorma öppna ytor att leka lusten av dig. Om du gillar längd så måste du bara testa Biathlon Arena, där kan du både träna i fina spår och testa skidskytte.

Om du besöker Lenzerheide får du inte missa ett stopp på restaurangen och gästhuset Crest'ota, du kan sladda in direkt från pisten för lunch eller afterski, eller klä dig lite finare på kvällen och få en fantastisk middag hos värdarna Andrea och Gianx.

Resa hit: Flyg till Zurich, arosalenzerheide.swiss

Lenzerheide, skidorten med stort S. Foto: SHUTTERSTOCK

14. Zermatt, Schweiz

Zermatt behöver knappast slåss för sin plats på alpkartan. Mytiska Matterhorn har fängslat turister sedan berget erövrades för första gången år 1865. I Zermatt finns ingen biltrafik som stör. Istället trafikeras gatorna i byn av eldriva fordon och hästdroskor. Här finns Europas högsta åkhöjd på 3883 meter över havet på Klein Matterhorn. Kan erbjuda skidåkning året runt. Och då den mesta skidåkningen sker på nordsidan är snökvaliteten ofta god.

Resa hit: Flyg till Zürich, zermatt.ch

15. Verbier , Schweiz

Skidåkningen i Verbier håller hög klass. Som en del av ”4 Vallées”, de fyra dalarna, med byarna Nendaz, Veysonnaz, La Tzoumaz och Thyon, kan Verbier skryta med över 400 kilometer pist och närmast obegränsade möjligheter till offpist. Att solstatistiken därtill är strålande är en skön bonus. Att skida igenom de fyra dalarna tar åtminstone en dag i anspråk och är ett populärt nöje under vintersemestern i Verbier. Här finns allt från välpreparerade löpor till ökända offpiståk.

Väljer du vägen via Verbiers toppnotering Mont Fort (3 330 meter över havet) väntar en utmaning av det tuffare slaget. Ner mot Tortin löper en av Alpernas mest krävande puckelpister. Alternativet är kabinbanan ner igen eller baksidan av Mont Fort. Ett rent offpiståk som landar vid dammen Lac de Cleuson. Vila gärna in ditt beslut – och få lite extra energi – genom att njuta av den sensationella utsikten. Monte Rosas böljande bergssidor, Mont Blanc-massivets mjuka kammar och vid horisonten karaktäristiska Matterhorn. Har du bemästrat puckelpisten? Grattis!  När du nu lämnar Tortin lämnar du också skidsystemet Verbier. Från knutpunkten Siviez kan du välja mellan att fortsätta mot Veysonnaz och Thyon eller att utforska nedfarterna från Tracouet ner mot Nendaz – ett underskattat skidområde som ofta glöms bort. Här är pisterna breda som tre fotbollsplaner och trängseln minimal. Väljer du hellre att jobba dig hela vägen bort till Thyon väntar en flott belöning i form av Piste de l’ours (Björnpisten). Den fyra kilometer långa löpan som tar dig ner mot byn är en älskling för många och frekvent förekommande i den alpina världscupen. Men var noga med att inte glömma bort tiden när du utforskar de fyra dalarna! Under sena eftermiddagen bildas långa köer i riktning Verbier.

Resa hit: Flyg till Gèneve, verbier.ch

16. Les Diablerets, Schweiz

Med enkel tågtransfer från Genève hittar du skidorten Les Diablerets, i Gstaad, Schweiz. Det är en pittoresk alport med låga typiska alpstugor med blomkrukor på balkongerna. En by som har funnits redan innan man kom på att man kunde åka skidor på de branta bergen som omger den. Skidåkningen i Les Diablerets är indelad i tre huvudområden, Glacier 3000, Isenau och Meilleret. De två sistnämnda ligger på mindre berg, upp till 2000 meter över havet. Dessa två system bjuder på fina pister och skogsåkning. Det är där de brittiska gästerna håller till, så piståkningen kan vara lite av ett äventyr i sig.

Pärlan i Les Diablerets är Glacier 3000. Uppe i glaciären finns ett stort liftsystem, med fina och breda carvingpister, många öppna ytor och stora offpistlinjer som du når direkt från liften. Men här bör du vara försiktig. Många åk slutar i så kallade ”dead ends” och det gäller att svänga av i god tid om du inte vill hamna rätt in i ett 70 meter högt vattenfall, eller andra former av höga stup. Mitt råd: anlita guide så får du tillgång till svårslagna offpiståk.

Resa hit: Flyg till Geneve, villars-diablerets.ch/en

Les Diablerets har funnits långt innan man kom på att man kunde åka skidor nerför bergen. Foto: SHUTTERSTOCK

17. Zinal, Schweiz

I fantastiskt vackra Val D'Anniviers, omringad av några av Alpernas högsta berg, hittar du Zinal. En något sömndrucken by som bjuder på lugn och ro, ingen trängsel varken i byn eller liftköerna. Även om pisterna i Zinal är branta och fina så är det de feta skidorna du ska ta med dig hit. I Zinal finns det ett dedikerat och avspärrat freeride-område som du når från toppen av Durand-liften om du skråar skiers right.

För att komma in måste du genom en grind som du öppnar med din transceiver. Väl inne hittar du fantastisk terräng, en öppen sluttning nedanför en klipprand. Här samlas det mängder av lössnö och du kan hitta fina åk även långt efter ett snöfall. Du hittar också riktigt fin åkning i grytan som bildas mellan Corne de Sorebois och toppen av Durand-liften. Hela det området är en stor sandlåda för både skidåkare och skärmflygare. Dessutom finns det här en mycket bra träningsanläggning för lavinsökning. Förutom att ha kul blir du en vettigare skidåkare i Zinal.

Resa hit: Flyg till Genève, valdanniviers.ch/en/grimentz-zinal-134.html

Från Zinal kan du också nå grannorten Grimentz och då får du många fina och branta pister att välja mellan. Foto: SHUTTERSTOCK

18. Davos, Schweiz 

Davos är en långt ifrån traditionell alport. Med sina 13 000 invånare är det ingen stor stad men infrastrukturen och utbudet håller cityklass. Den populära schweizaren var en gång i tiden en utpräglad hälsoresort. Den höga och torra luften ansågs särskilt välgörande för den som insjuknat i tuberkulos. I Davos med omnejd finns sex skidområden: Parsenn som sammanbinder Davos med grannen Klosters, Jakobshorn, Rinerhorn, Madrisa, Pischa och Schatzalp.

Resa hit: Flyg till Zürich, davos.ch

19. Grindelwald, Schweiz 

Grindelwald tronar vykortsvacker mitt i hjärtat av Jungfrauregionen. Här skidar man på tre olika områden: First, Kleine Scheidegg-Männlichen och Mürren-Schilthorn. Kleine Scheidegg-Männlichen heter anläggningen vid foten av berget Eigers välkända nordsida. En särskilt populär pärla bland schweizarna själva med välpreparerade löpor. Årligen i januari gör den alpina världscupen ett nedslag för det längsta och ett av de mest spektakulära störtloppen: Lauberhornrennen.

Missa heller inte Jungfraubahn som från Grindelwald tar dig upp till Europas högsta tågstation. Det snart hundraåriga bergståget togs i trafik redan 1912 och finns med på Unescos lista över världsarv.

Resa dit: Flyg till Zürich, grindelwald.ch

Grindelwald med Eiger i bakgrunden. Foto: SHUTTERSTOCK

20. St Moritz, Schweiz

St Moritz är en smått surrealistisk skidort där privatflygen tar hjul på den egna landningsbanan. Där Prada, Gucci, Hermés och Cartier är det närmaste HM du kan komma. Jetsetfavoriten nummer ett är inget för den blyga violen. St Moritz ligger i undersköna Engadin som med sitt krispiga champagneklimat skryter med över 300 soldagar om året. Skidåkningen är i huvudsak koncentrerad till de två största anläggningarna Corviglia och Corvatsch. De är särskilt kända för sina välpreparerade och välplanerade pister. Men för den som inte räds en utflykt finns ett otal små skidgömmor att upptäcka i dalgången.

Resa dit: Flyg till Zürich, stmoritz.ch

SKIDORTER I ITALIEN

21. Champoluc, Italien

Lovorden haglar över denna lilla italienska pärla i vackra Aostadalen – och det med rätta. Hit reser den inbitne skidåkaren som söker pister preparerade med precision men som vill slippa slåss om manchestern. I Champoluc håller backarna högsta klass och full fokus ligger på aktiviteterna på berget. Den lilla byn som hyser runt 450 bofasta är vänlig och genuin men räkna inte med någon stimmig afterski eller något särskilt hålligång nattetid. Champoluc utgör tillsammans med Gressoney och Alagna, Monterosa Ski som är ett omfattande skidsystem som sträcker sig över tre dalar.

Resa hit: Flyg till Bern, Turin eller Milano, ski2champoluc.com

Monterosa Ski, Champoluc. Foto: SHUTTERSTOCK

22. Cervinia, Italien

Cervinia klättrar stadigt på alptoppen. Här finns såväl spektakulär skidåkning som sensationella smaker. Cervinia ligger uppkrupen på en sydsluttning vid foten av världens mest avbildade berg, Matterhorn. Miljön är magnifik. Vackra Aostadalen ramas in av gnistrande bergväggar och alptoppar som sträcker sig högt mot skyn. Själva byn är dock allt annat än genuin. Fascistledaren Benito Mussolinis skrytbygge från mitten av 30-talet spretar åt alla håll. Men det den lilla byn saknar i skönhet tar hon igen genom sitt soliga lynne och svepande skidsystem. Cervinia delar liftsystem med Zermatt (Schweiz) och Valtournenche och tillsammans bjuds 360 kilometer pist fördelat på över 50 liftar.

Resa hit: Flyg till Turin, Gèneve eller Bern, cervinia.it

Cervinia ligger uppkrupen på en sydsluttning vid foten av världens mest avbildade berg – Matterhorn. Foto: SHUTTERSTOCK

23. Madonna di Campiglio, Italien

Madonna di Campiglio hade sina glansdagar främst under 80-talet. I drivor invaderades skidorten av skidsugna turister. Men glansen falnade och moderna anläggningar skenade om. Men nu har hon gjort comeback. Med nya liftar som länkar samman ett större system. Pinzolo i Val Rendena, Madonna di Campiglio och Val di Sole har byggts ihop till det största sammanhängande skidsystemet i Trentinoregionen. Nu med 150 kilometer skidåkning! Och fantastiskt fina pister för carvingentusiasten.

Res hit: Flyg till Milano eller Innsbruck, campiglio.com

Madonna di Campiglio. Foto: SHUTTERSTOCK

24. Canazei (Sella Ronda), Italien

Canazei är en av fyra utgångspunkter för den kända skidkarusellen Sella Ronda – en tur som löper runt bergsmassivet Sella. Canazei är i sig ingen utpräglad italiensk by utan bär tydliga influenser av Österrike. Orten ligger i tysktalande Sydtyrolen och är i hjärtat mer knödel än pasta. Belvedere anses av många ha den bästa skidåkningen i Canazei. Här är backarna övervägande röda men av snäll karaktär. Vill man kliva in i Sella Rondan bör man fortsätta vidare mot Arabba där det lutar på och blir betydligt brantare på sina håll. Sella Ronda består av två huvudrutter markerade orange och grön beroende på om man väljer att skida med- eller motsols. Sella Ronda i sin tur är en del av Dolomiti Superski, som samlar 12 skidorter och 1200 kilometer pist under ett och samma skidpass. Skidorterna Canazei, Arabba, Corvara och Val Gardena utgör Sella Rondas hörnstenar och länkas samman av 500 kilometer pist.

Resa hit: Flyg till bland annat Innsbruck och Salzburg, skicanazei.com

Belvedere anses av många ha den bästa skidåkningen i Canazei. Foto: SHUTTERSTOCK

25. Cortina, Italien

Cortina d’Ampezzo lockar det fina folket. George Clooney skidar flitigt i Cortina och vår egen kungafamilj förlägger gärna en vinterklädd semester i det norditalienska världsarvet som tillsammans med övriga Dolomiterna tagit plats på Unescos unika lista. Längs shoppingstråket Corso Italia trippar höga klackar och välskräddade dressar. Butiksutbudet skvallrar om stinna plånböcker –  Cartier, Gucci, Prada... Cortina hör till Ski Dolomiti som består av 12 skidorter. I omnejd finns fyra skidsystem: Tofana heter OS-stjärnan från 1956 och är det största och äldsta området. Faloria ligger på en nordsida vilket borgar för säkra snöförhållanden. Området är sammanlänkat med Cristallo som i sin tur har den brantaste backen i hela Ski Dolomiti. Men ”Forcella Staunies” är bara öppen vid säkra förhållanden och lutar på så mycket som 64 procent i början. Cinque Torri är den lilla pärlan med prima pister och mästerliga matupplevelser.

Resa hit: Flyg bland annat till Innsbruck och Salzburg, dolomitisuperski.com

Cortina lockar det ”fina folket”. Foto: SHUTTERSTOCK

26. Courmayeur, Italien

Ännu en exklusiv italienare med smak för la dolce vita. I Courmayeur duggar pälsarna tätt då den lilla byn är särskilt populär bland rika Milanobor. Något som också tydligt reflekteras i utbudet på shoppingstråket Via Roma. Här kan du låta pengarna rulla i 120 butiker på mindre än en kilometer. I Courmayeur dräller det av restauranger och minst hälften av dem ligger i backen. Allt från ski in, ski out, till femrätters med vita dukar. Här står mat och njutning i fokus - den härliga skidåkningen är mest bara en bonus. Men en riktigt trevlig sådan. Anläggningen speglar byn; ren och snygg, krispig och flott. Och du, glöm jobbiga knappar och tröttsamma ankare. Här är det sittliftar, gondoler och kabiner som gäller.

Resa hit: Flyg till bland annat Gèneve och Turin, activeski.se/destinationer/italien/courmayeur

Courmayeur, ännu en exklusiv italienare. Foto: SHUTTERSTOCK

SKIDORT I TYSKLAND

27. Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Garmisch-Partenkirchen har ett flott mått pistpressarpotential. Tänk fartdräkt före freeride under ett besök i Tysklands stoltaste skidort. Garmisch Classic kallas skidanläggningen som ligger i anslutning till staden. Nedfarterna är branta och kuperade men också ofta breda. Missa inte det ökända störtloppet Kandahar som en gång i tiden sägs ha skrämt vettet ur självaste Hermann ”Herminator” Meier. Snäll glaciärskidåkning finner du på Zugspitze – Tysklands högsta berg. Upp tar du dig endera med det charmiga kugghjulståget från byn eller med kabinbanan från Eibsee.

Resa hit: Flyg bland annat till Innsbruck, München, Salzburg och Zürich, gapa.de/en

Zugspitze i Tyska Alperna. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide Andorra – solig och snösäker skidåkning i Pyrenéerna