1 av 9: Tipsen som sätter guldkant på resan
Anrika Bar Central i Palma håller fortfarande ställningarna som ett favoritställe för de bofasta.
2 av 9: Anrika Bar Central i Palma håller fortfarande ställningarna som ett favoritställe för de bofasta. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Nikki Beach Club representerar kvalitetssatsningarna i ökända partyområdet Magaluf.
3 av 9: Nikki Beach Club representerar kvalitetssatsningarna i ökända partyområdet Magaluf. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Kött och framför allt korvar i alla tänkbara varianter är basen i det mallorkinska köket.
4 av 9: Kött och framför allt korvar i alla tänkbara varianter är basen i det mallorkinska köket. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Den mallorkinska pizzavarianten Coca är mäkta populär på ön.
5 av 9: Den mallorkinska pizzavarianten Coca är mäkta populär på ön. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Det är lätt att missa Palmas bästa cocktailbar i bara farten. Ingen skylt finns utanför. Men om du tar sikte på restaurangen Canela, som ligger snett mittemot så hittar du den.
6 av 9: Det är lätt att missa Palmas bästa cocktailbar i bara farten. Ingen skylt finns utanför. Men om du tar sikte på restaurangen Canela, som ligger snett mittemot så hittar du den. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Detta är en hemlig pärla både vad det gäller restaurangen och badviken och ligger lite bortom flygplatsen vid Bou Nou.
7 av 9: Detta är en hemlig pärla både vad det gäller restaurangen och badviken och ligger lite bortom flygplatsen vid Bou Nou. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
I Sollérdalen är klimatet perfekt för citrusodlingar av alla slag.
8 av 9: I Sollérdalen är klimatet perfekt för citrusodlingar av alla slag. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Playa de Formentor på Mallorca.
9 av 9: Playa de Formentor på Mallorca. Foto: SHUTTERSTOCK

Därför är Mallorca Spaniens nya matmecka

MALLORCA, SPANIEN. Mallorca är mer än paella och tapas. Ön är ett matmecka för alla som älskar god mat. Här hittar du de hetaste barerna och restaurangerna. Följ med på en guidad tur bland vermouth-barer och trendiga food courts.

Jörgen Ulvsgärd

Mallorca har ett etablerade rykte som ett centrum för kvalitetsmedvetna matutövare, så kallade foodies. Mat och dryck har länge varit ett hett ämne. Vägen bort från charterturisterna i ”Sällskapsresan” där ”posenten” var viktigare än resmålet i sig, som regissören Lasse Åberg så träffsäkert skildrat i sin 80-talsfilm, har varit lång men lyckosam. Nu är det kvalitetsmedvetna turister som lockas hit, inte minst för matens skull. Nya krogar och barer poppar upp varje dag – många av dem är av världsklass och då pratar vi inte bara Michelinkrogar, utan lika gärna om lokala mallorkinska restauranger. Kärleken till det traditionella köket och de inhemska råvarorna har växt sig allt starkare med åren.

Den förändringsvind som länge har blåst över Mallorca har även nått ökända Magaluf, där det ena lyxigare stället efter det andra dyker upp utmed Melià Calvià Beach. Senast i raden är Me Hotel med Nikki Beach Club som granne som försöker locka en mer kvalitetsmedveten ung publik, som en kontrast och ett alternativ till partylivet i den gamla badorten. Trender kommer och trender går, men Magaluf består, heter det, men nu blåser det nya vindar även här. 

Vermouth – Spaniens svar på Coca-Cola

På dryckesfronten är det 1950- och 60-talets vermuterior som blivit heta igen. Och hetast av dem alla är la Rosa och lillasystern La Chica de Santa Catalina i Palma. Först ut var retrobaren La Sifoneria på Avinguda Joan Miró, ett hål i väggen fullt av värme och liv. Att kliva in genom dörren och slå sig ner på träbänken framför några av de gamla vinfaten, låta ägaren Carlos Montoro lägga på en raspig sextiotalsvinyl och be honom servera en Uep Royal var och är fortfarande en berusande känsla långt före vinets påverkan. Överallt på golv och bänkar står de vackra sifonerna i knalliga färger. Dessa kolsyrebehållare, sodastreamers, trodde man försvann med någon gammal svartvit spansk film från 60-talet. Den magiska drycken av sött vin blandat med den glöggliknande vermouthen var en gång Spaniens svar på Coca-Cola. De nya vermuteriorna som nu poppar upp lite varstans på Mallorca är däremot betydligt glassigare än detta vintageställe.

Vermuten tappas upp på kran på Vermú.
1 av 2: Vermuten tappas upp på kran på Vermú. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Vermú är en liten mysig och mycket populär vermutbar i Santa Catalina som även serverar tapas. Vermuten tappas upp på kran.
2 av 2: Vermú är en liten mysig och mycket populär vermutbar i Santa Catalina som även serverar tapas. Vermuten tappas upp på kran. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD / JÖRGEN ULVSGÄRD

Nya trenden – food courts

Ett annat populärt sätt att uppleva mat, inte minst bland stadens yngre generation, är foodcourts där många olika små matställen är samlade på en plats. Först ut var Merçat San Juan i utkanten av Palmas stadskärna, där besökaren på ett enkelt och otvunget sätt kunde provsmaka det mesta av Medelhavets traditionella kök. Ett liknande, men lite mindre ställe har nyligen slagit upp portarna nere på Passeig Maritimo, Merçat 1930.

Redan för tio år sedan fick det växande intresset för Mallorcas traditionella mat sitt genombrott med systrarna Solivellas Restaurang Ca Na Toneta i byn Caimari på Mallorcas inland, dit matintresserade från hela världen drog sig. De var i sin tur inspirerade av öns abdikerade matmoder Dona Antonia, som är upphovet till den trend av traditionell mallorkinsk mat som nu sprids över ön där närproducerad mat och lokala råvaror står i fokus. Hennes krog Celler Can Amer har kallats ”kokkonstens katedral” och har fostrat många kockar i hennes anda.

För den som vill upptäcka ursprunget till denna mattrend är det bara att ta trappstegen ner från gatan i inlandsstaden Inca till Cellar Can Amer som från början var en vinkällare. Här finns en gigantisk mathistoria inpräntad i väggarna, som hennes berömda lammstek med honung och apelsinsås, eller den läckra vegetariska tumbeten, Mallorcas klassiska tomat-, potatis-, aubergine- och paprikarätt. Själv väljer jag en sopes mallorquin, en grönsakssoppa som hälls över torrt, gärna gammalt bröd. I dag är det sonen Tomeu Torrens som driver restaurangen vidare. 

– En välgjord sobrasada är det jag sist av allt vill undvara på mitt mallorkinska matbord, säger Tomeu och visar upp de späckstinna jättekorvarna som hänger i taket.

Lockar matintresserade från hela världen

Efterföljaren restaurang Ca Na Toneta, med sex bord på terrassen och sex bord inomhus i byn Caimari vid foten av bergsryggen Tramuntana, lockar än i dag till sig matintresserade människor från hela världen. Här har systrarna Maria och Teresa Solivellas, pionjärer inom slowfoodrörelsen på Mallorca, sin enkla matverkstad där stordåd skapas bland grytor och kastruller i ett minimalt kök. I dag har hennes matlagningskonst också flyttat in till Palma, där hon driver restaurangen La Coqueria där hon tillagar den folkkära pizzavarianten coca med stor finess.

– Vi älskar att laga mat på bra råvaror. Allt jag gör sker med stor kärlek till vad jorden och havet ger, det räcker för mig, säger Maria Solivellas. Vi föredrar grönsaker som är odlade i vår egen trädgård. Resten av råvarorna, som fisk, kött och charkuterier, hämtar vi från lokala producenter i den närmaste omgivningen. 

När jag tittar in i det lilla köket förstår jag inte hur det går till att skapa denna förföriska mat under så begränsade omständigheter. I drygt 15 år har hon arbetat som kock, hela tiden med ekologisk profil, och hon tycks inte tröttna.

Årliga mathögtider

Mat är utan tvekan ett centralt tema på Mallorca, viktigare än stränder och bad. Förutom vinfestivalerna i Binissalem och Santa María finns årliga högtider som tillägnas den nygamla matkulturen på ön. Det kan handla om olivolja från Caimari, honung från Llubí, sniglar från Sant Jordi, blodpuddingen botifarró från Sant Joan och den klassiska korven sobrasada från Campos eller de vilda svamparna från Mancor. Mallorca har under de senaste tio åren gjort en imponerande gastronomisk resa. Men även på vinsidan har ön vaknat upp. Med sitt eget signum av de lokala blå druvorna manto negro och callet för röda viner och den gröna druvan moll ofta uppblandad med chardonnay och viognier för de vita, producerar Mallorca viner med en högst egen karaktär.

Sniglar från Sant Jordi på det mallorkinska matbordet. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

När jag stiger in i saluhallen Mercat de Santa Catalina i Palma blandas söta dofter av nybakade ensaimadas, sockerkringlor, med doften av hav från bläckfisk, ostron och allsköns fisk med aromer från sobrasadakorvarna och porc negre-skinkorna som hänger i taket. Vid sidan om dessa stånd rymmer marknaden flera barer och restauranger, som den omåttligt populära lunchrestaurangen, Bar Joan Frau Cuina Mallorquina. Ett bättre avslut på Mallorcavistelsens matodyssé är svår att tänka sig.

LÄS MER: Mallorcas dolda pärlor – Mons Kallentofts 10 tips 

 

RESFAKTA: MALLORCA

Resa hit: Tåg från Stockholm-Barcelona, cirka 5-7 byten, och färjan över till Mallorca. Flyg Stockholm-Mallorca med Norwegian och SAS. 

Bästa tiden: Maj-juni och september-oktober om man vill undvika den värsta turistströmmen. Men många älskar att vara där när pulsen är som högst.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Katalanska och spanska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Ungefär som i Sverige, men billigare på vissa varor. Påslaget på öl och vin är inte så stort som i Sverige.

Ta dig runt: Många föredrar att hyra bil, eftersom friheten är störst och man kommer till platser och badstränder som man har svårt att nå med kommunala färdmedel, men till många ställen på Mallorca och Ibiza går det att åka buss. En tåglinje finns också mellan Palma och Soller på Mallorca.

Bra att veta: Undvik bil i Palma, eftersom det är så gott som omöjligt att hitta parkeringsplatser. Dessutom är det besvärligt att hitta och köra bil i och runt Palma. Bättre att ta bussen ut till flygplatsen för 50 kronor och hyra bilen där.

Läs mer: Guideboken ”Mitt Mallorca” av Jörgen Ulvsgärd och den lokala turistbyråns hemsida (ibiza.travel/en) som samlar tips gällande vandring, dykning och båtturer. De har också en hel guidebok till hemliga stränder.

GUIDE: 13 TIPS PÅ MALLORCA

SE & GÖRA

1. Bonnie Lass Charters

Upptäck Mallorca från havet. För dem som älskar vackra träbåtar och vill åka ut på havet tillsammans med en mycket erfaren skeppare är Bonnie Lass Charters ett bra val. Engelsmannen Pete Lucas har sina båtar på svaj i Sóllerbukten. Exempel på ett par båtturer: Från Port Sòller söderut via Cala Deià och Port de Valldemossa eller norrut via Cala Tuent till Sa Calobra. I Ses Cambres görs strandhugg för att utforska grottorna och i blå lagunen Bens d’Avall kan den som vill hoppa från klipporna. bonnielasscharters.com

2. La Seu

Takvandring på katedralens tak. Det är mäktigt att stiga in i denna gotiska helgedom från 1300-talet, en av de största och vackraste i världen. Överallt sipprar ljuset in genom de otaliga målade små och stora fönsterglasen. Baldakinen ovanför huvudaltaret är det som mest drar ögonen till sig. Den skapades 1912 av den världsberömde katalanske arkitekten Antoni Gaudí. Ännu mäktigare är att få kliva upp på katedralens tak, en upplevelse som har blivit möjlig sedan ett par år tillbaka. catedraldemallorca.org

ÄTA & DRICKA

3. El Camino

Palmas längsta bardisk. Spansk bar/restaurang med Palmas längsta bardisk. Här är trångt, men stämningen gemytlig.

Adress: Carrer de Can Brondo 4

El Camino är en spansk bar/restaurang med Palmas längsta bardisk. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

4. Ram Bar

För köttälskaren. Detta är restaurangen för alla köttälskare i Palma. Samma ägare som den populära restaurangen Tast. Kocken har ett förflutet på köttkrogen Patxi.

Adress: La Rambla 20, Palma, tast.com/en/restaurant/ram-bar-en

5. Mercat 1930

Trendig food court. Ett tillskott i Palmas matscen är så kallade food courts, små bås med litet kök som serverar alla tänkbara små läckerheter. Föregångaren är Merçat Jaume som är en större variant. Mercat 1930 har också en ostronbar.

Adress: Avinguda de Gabriel Roca, 33, mercat1930.com/en

6. Vermú

Vermouth på kran. Mysig vermouthbar och tapasställe i Santa Catalina. Vermouthen tappas upp på kran.

Adress: Carrer Comte de Barcelona

Vermú är en liten mysig och mycket populär vermutbar i Santa Catalina. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

7. Clandestino Coctail Club

Populär cocktailbar. Det är lätt att missa Palmas bästa cocktailbar i bara farten. Ingen skylt finns utanför. Men om du har restaurangen Canela, som ligger snett mittemot, som riktmärke så hittar du den. Restaurangen är en av Palmas mest anonyma men samtidigt populärast.

Adress: Carrer de Sant Jaume, 12, m.facebook.com/clandestinococktailclub

8. Panaderia Fornet de la Soca

Bagaren, Tomeu Arbona Figuerola, la för ett antal år sedan psykiatrin på hyllan och bestämde sig för att baka Mallorcas bästa ensaimadas. Han har ägnat många år åt forskning och återvinning av gamla hotade mallorkinska mat- och bakrecept. Utöver den söta juvelen ensaimadas bakas här andra klassiska bakverk från ön.

Adress: Plaça de Weyler, 9

BO BRA

9. Hotel Es Princep

Toppklass i gamla stan. Nytt femstjärnigt hotell i gamla stan intill gamla stadsmuren och ett stenkast från katedral Seu. Hotellet har en underbar takterrass med pool och utsikt över Palmabukten. Pris cirka 1 700-2 000 kronor natten.

Adress: Carrer de Bala Roja, 1, esprincep.com/en

Annons: Läs mer och boka Hotel Es Princep här [extern länk]

10. Hotel Tres

Utsikt över katedralen. Med femton år på nacken är detta hotell i stadsdelen La Lonja ett av de mest hyllade och populäraste hotellen bland svenskar på Mallorca. Från takterrassen med poolen intill har du utsikt över Palmas katedral och i den fridfulla pation på nedre plan är det skönt att sjunka ner i skuggan under palmerna och ta en paus från turistvimlet utanför. Pris runt 2 000 kronor natten

Adress: Carrer d'Apuntadors, 3, Palma, hotel-tres.palma-de-mallorca.hotels-in-mallorca.net/sv/ 

Annons: Läs mer och boka Hotel Tres här [extern länk]

11. Hotel Can Simoneta

Värt en omväg. I byn Canyamel ligger uppe på en kulle eller snarare klippa ett litet femstjärnigt hotell varifrån man kan se ända bort till havet. Här ligger ett litet hemligt matställe som är värd de flesta omvägar. Läget är idealiskt för vattensporter, golf, cykling, tennis, ridning eller vandring. Pris cirka 3 000 kronor natten.

Adress: Finca Torre Canyamel, Carretera Arta-Canyamel, km 8, cansimoneta.com

Annons: Läs mer och boka Hotel Can Simoneta här [extern länk]

12. Hotel Son Brull 

Lyxigt i klostret. Son Brull är ett smakfullt ombyggt och inrett gammalt kloster som ligger på landsbygden en mil utanför Pollença alldeles intill golfbanan. Det är inget stort hotell, men det är det som är tjusningen. Utsikten över dalgången är fantastisk. Hotellet är ett av mina absoluta favorithotell på Mallorca när jag vill bo lyxigt. Tid och rum försvinner och njutningen i de vackert inredda och designade rummen är total. Maten bygger på lokalproducerade råvaror och är förstklassig, spat och poolen likaså. Pris runt 4 000 kronor natten.

Adress: Carretera Pollença-Palma, Pollença, sonbrull.com

Annons: Läs mer och boka Hotel Son Brull här [extern länk]

13. Hotel Dalt Murada

Hotell med historia. Underbart gammalt klassiskt mallorkinskt hotell med en och samma ägarfamilj sedan flera hundra år. Hotellet är prisvärt och läget är suveränt i en liten trång gränd strax intill det stimmiga Plaça Cort. Bakgården under citron- och apelsinträden är en lugnt och tyst oas mitt i centrala Palma. Här kan man få en historielektion både visuellt och verbalt av ägaren själv. Jag föredrar rummen högst upp med takterrassen strax utanför och med en suverän utsikt över gamla stan. Pris runt 1 000 kronor natten.

Adress: Carrer Almudaina 6, daltmurada.co.uk

Annons: Läs mer och boka Hotel Dalt Murada här [extern länk]

LÄS MER: Mallorca – 13 bästa tipsen på svenskfavoriten