Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Där det inte växer grödor på fälten, är det som här – ett hav av Vallmo.
Där det inte växer grödor på fälten, är det som här – ett hav av Vallmo.
Där det inte växer grödor på fälten, är det som här – ett hav av Vallmo.
Det är populärt att cykla på Samsö. Backarna är få och utsikten betagande.
Det är populärt att cykla på Samsö. Backarna är få och utsikten betagande.
Det är populärt att cykla på Samsö. Backarna är få och utsikten betagande.
Nordby är den mest idylliska byn på hela ön. Runt branddammen ligger de vackra korsvirkeshusen.
Nordby är den mest idylliska byn på hela ön. Runt branddammen ligger de vackra korsvirkeshusen.
Nordby är den mest idylliska byn på hela ön. Runt branddammen ligger de vackra korsvirkeshusen.
1 AV 3
Där det inte växer grödor på fälten, är det som här – ett hav av Vallmo.
Foto: Peter Karlsson, Visit Samsö
2 AV 3
Det är populärt att cykla på Samsö. Backarna är få och utsikten betagande.
Foto: Peter Karlsson, Visit Samsö
3 AV 3
Nordby är den mest idylliska byn på hela ön. Runt branddammen ligger de vackra korsvirkeshusen.
Foto: Peter Karlsson, Visit Samsö

Danska Samsö – värdefulla tips för din weekend

Danska Samsö är en oas i Kattegatt. Här ligger de fina små byarna tätt, med mysiga boenden och prisbelönta restauranger. Dessutom en storslagen natur med böljande landskap och vidsträckta stränder. På några dagar hinner man uppleva mycket. Denna ö är nämligen bara knappt tre mil lång. 

Från Kalundborg på västra Själland kliver man på färjan som går direkt till Samsö. Överfarten till hamnen Ballen tar bara en dryg timme. Hit är det också populärt att segla på egen hand, även för svenskar. Annars är det - överraskande nog - inte många från Sverige som upptäckt den gröna, sköna ön i Kattegatt, mittemellan Själland och Jylland. Mest är det danskarna själva som semestrar här och så har det varit sedan början av 1900-talet. Närheten till Köpenhamn gjorde att det var populärt bland framför allt storstadens societet att åka hit och bo på badhotell. I dag finns det inte många badhotell kvar, men gott om andra fina ställen att checka in på. 

Hotellet Strandlyst

Strandlyst, strax utanför Ballen, är ett litet hotell att längta till som stressad storstadsbo. I trädgården finns pool, bastu, jacuzzi och en damm där det simmar karpar. Ett stort trädäck håller samman innergården. Här sätter man sig gärna bekvämt under äppelträdet och läser en bok eller tar en drink. 

På Strandlyst serveras en meny varje kväll av paret Anette Löften och Lasse Fisker, som även driver stället. 

- Vi är kockutbildade båda två och turas om att stå vid grytorna. Vi väljer ingredienser efter säsong och helst ska de också komma från ön. 

Alla danskar talar lyriskt om samsöpotatisen och det är här den allra första färskpotatisen skördas varje år. Men det växer många andra grödor i den bördiga jorden och som smakar gudomligt gott. 

LÄS MER: Danmark – här är pärlorna du inte får missa 

Vanligt att cykla

Cykla är det många som gör på denna ö. Trivsamma vägar utan alltför jobbiga backar lockar. Vägarna är smala, men bilisterna få. En av de vanligaste trafikskyltarna man ser är "krydsende cyklister" (korsande cyklister). Cyklister har självklart företräde och bilarna får se upp! 

Byarna ligger tätt och de välskötta husen har lika välskötta trädgårdar. Överallt stöter man på små färgglada stånd med grönsaker, frukt och blommor utmed vägkanterna. Alla är obemannade. Betalningen sköter man själv genom att lägga pengar i en burk. 

Jacques Rahr har hand om PR- och information på Samsö och bor i den lilla byn Brundby med sin familj. 

- Vi stortrivs fastän det bara är omkring 3 700 personer som bor här permanent. Det är lugnt och skönt, även om det en mycket aktiv ö med 130 föreningar och drygt 1 000 kultur- och musikevenemang året om. 

Jacques berättar att det tidigare bodde människor på den norra sidan av ön som aldrig varit på den södra, och tvärtom. Ganska otroligt när man betänker att ön bara är knappt tre mil lång... 

Det bredaste stället är sju kilometer och det smalaste bara 500 meter. Det smalaste måste upplevas. Det känns nästan overkligt när man står mitt på denna landtunga och tittar åt vänster eller höger och ser vatten åt båda hållen. 

Vackra vandringsområden

Norrut böljar landskapet fram i backar och mjuka dalar med fina vandringsområden, det ser ut som ett stort Brösarps backar på Österlen. Den allra nordligaste delen, Issehoved, kallas i folkmun för "Lilla Skagen". Likheten med Grenen vid Jyllands nordligaste punkt är slående. Där möts förstås två hav: Skagerrak och Kattegatt. Här får man nöja sig med att blicka ut över Kattegatt. 

I närheten av denna natursköna plats ligger världens största labyrint på 60 000 kvadratmeter. En kul upplevelse för stora som små. För att finna vägen svarar man på en rad frågor och leds djupare och djupare in i labyrinten. Svarar man fel, blir det svårt! Men det finns "säkra vägar" ut, om man mot förmodan skulle tappa bort sig alldeles. Frågeformulären finns även på svenska och är enkelt formulerade, ytterligare en lugnande detalj om man ger sig ut på detta äventyr.

Byn Nordby

Nordby är den mest idylliska byn på hela ön. I branddammen snattrar änderna och runt denna ligger vackra korsvirkeshus. Utmed huvudgatan finns trevliga butiker och restauranger och i utkanten Samsö Brygghus & Café. 

Det känns perfekt att slå sig ner på den gamla bondgårdens innergård med en svalkande öl. Livet känns gott och ganska enkelt på denna gröna ö nära oss. 

"Cykelturismen har självklart företräde och bilarna får se upp!" 

LÄS MER: Nordjylland – här är 8 måsten i norra Danmark 

GUIDE: 9 TIPS PÅ SAMSÖ I DANMARK

Se & göra

1. Issehoved – Världens största labyrint 

Samsös labyrint, 60 000 kvadratmeter, världens största enligt Guinness rekordbok. Spännande upplevelse för hela familjen. 

Inträde: cirka 83 kronor för vuxen, 70 kronor för barn. 

samsolabyrinten.com 

2. Nordby – Grönsakssafari 

Öns största producent av grönsaker har dagliga turer kring det natursköna området vid Nordby. Dessutom får höra av Samsös historia. 

Pris: cirka 70 kronor vuxen, 60 kronor för barn. 

brdr-kjeldahl.dk 

Utmed vägkanten finns det många grönsaksstånd. Foto: Peter Karlsson, Visit Samsö

3. Ballen – Musikfestivalernas ö

Under vecka 29 varje år äger den största musikfestivalen rum, många kända grupper och artister uppträder. Kammarmusik-, piano- & jazzfestival anordnas också från maj-juli. 

samfest.dk 

visitsamsoe.dk 

Äta & dricka

4. Bästa utsikten – Skipperly 

Med utsikt över hamnlivet och alla segelbåtarna i Ballen hamn slår man sig gärna ner på den fina uteserveringen. Här serveras frokost (lunch) såväl som middag. Danska specialiteter som friterad rödspätta med remouladsås och olika sorters sill smakar bäst. Lunch från 90 kronor. 

skipperly.dk 

Restaurant Skipperly har den bästa utsikten över hamnlivet i Ballen. Foto: Peter Karlsson, Visit Samsö

5. Inte bara öl  – Samsö Brygghus & Kafé

På den gamla bondgården, i utkanten av Nordby, bryggs det numera elva olika sorters ekologisk öl. Här serveras även vällagad mat av det enklare slaget. Både grönsaker och kött kommer från det egna ekologiska jordbruket. Lunch från cirka 90 kronor. 

samsoe-bryghus.dk 

LÄS MER: Gör som danskarna – ha det "hygge" i Köpenhamn 

BILDER: s 58-60 (tidning 12 juli-25 juli)

6. Potatismästarna – SAK

Denna restaurang i Ballen finns omnämnt i White Guide och vann också första pris för sin "Kartoffelmad 2017". SAK serverar sin Samsöpotatis på lite olika sätt, men framför allt imponeras man av fisk- och kötträtterna som tillreds lite annorlunda. Varmrätt från cirka 200 kronor.

saksamsoe.dk 

Årets första färskpotatis kommer från Samsö. Då passar man också på att anordna en tävling där den bästa "Kartoffelmaden" utses. Foto: Line Kongsted

Shopping & nöjen 

7. Lokalt producerat – Den gamle butik

Gammeldags butik i idylliska Nordby där hyllorna är fyllda med lokala specialiteter som brännässelolja, syltade grönsaker, äppelmust, öl med mera. 

smagenafoen.dk 

Bo bra 

8. Rum med ro – Strandlyst 

Strax utanför Ballen huserar Anette och Lasse. Varje kväll komponeras en välsmakande meny, som håller hög klass. Förutom att man äter gott kan man sova över här. Rummen är rofyllt inredda och de flesta har utsikt mot trädgården där det även finns pool, bastu och jacuzzi. Dubbelrum inklusive frukost från cirka 1 600 kronor. 

strandlystsamsoe.dk 

9. Bo på rockhotellet – Brundby Hotel

Inredningen präglas av de många musiker som bott här. På sommaren är det mest turister som checkar in, men under andra delar av året drar sig en del kända artister tillbaka hit för att skriva nytt material. Dubbelrum inklusive frukost från cirka 890 kronor. 

brundby-hotel.dk 

TEXT: SUSANNE CEDERBERG

LÄS MER: Matglädje och konst på sköna Bornholm 

Resfakta: Samsö

Resa hit: Tåg eller bil över Öresundsbron, 10 mil till Kalundborg, därifrån färja till Samsö. Tåg från Malmö till Köpenham kostar från cirka 100 kronor. Bil över bron från 480 kronor tur och retur. 

Tåg Köpenhamn-Kalundborg: 1 tim 20 min 140 kronor per person. 

Samsöfärjan: 78 kronor per person. Bästa tiden: Maj-oktober. Valuta: Danska kronor. Prisnivå: Som i Sverige, men öl och vin är något billigare. 

Ta sig runt: Cykel eller bil. Att göra: Cykla och vandra i de fina omgivningarna och i byarna som ligger tätt. Besök världens största labyrint, gå på musikfestivaler och åk på grönsakssafari. 

Shopping: Trevliga småbutiker i byarna som säljer lokalt producerade matprodukter. Galleri med konst, glas och keramik. Utmed vägkanten finns bodar med blommor, grönsaker och ibland även loppisfynd. 

Mer info: visitsamsoe.dk