Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Yakitorigrillen på Kappo Ando.
Yakitorigrillen på Kappo Ando.
Yakitorigrillen på Kappo Ando.
Underbara Köpenhamn, perfekt för en helgresa.
Underbara Köpenhamn, perfekt för en helgresa.
Underbara Köpenhamn, perfekt för en helgresa.
1 AV 3
”Har haft tre krångliga år bakom oss”
2 AV 3
Yakitorigrillen på Kappo Ando.
Foto: Johan Lindskog / Johan Lindskog/ExpLifestyle
3 AV 3
Underbara Köpenhamn, perfekt för en helgresa.
Foto: ansharphoto / Shutterstock

10 nya toppkrogar du måste prova i Köpenhamn

Samtidigt som världens mest kända krog Noma åker på turné så har en rad nya ställen sett dagens ljus i Köpenhamn. Det finns en tydlig röd tråd, köken drar oftast åt Asien. Häng med till stans allra bästa nya restauranger.

Anna Norström

För femton år sedan var maten inte den största anledningen att åka till den danska huvudstaden. I dag är Köpenhamn hem åt några av världens bästa restauranger. 

Just nu toppar Geranium listan World’s 50 Best restaurants och dessförinnan var det Noma. Som för övrigt tagit hem förstaplatsen fem gånger totalt. Noma gästspelar i Japan under våren 2022, sedan kommer den omtalade restaurangen att stänga i slutet av 2024.

10 nya måste-krogar i Köpenhamn

1. Propaganda

En opretentiös krog med stort hjärta. Borden är omaka och hälften ser ut att vara inplockade från uteserveringen. Musiken är hög och stämningen är alltid på topp. Några gäster har valt ut sitt eget vin av cirka 500-600 buteljer i butiken som utgör halva stället. Från det öppna köket langas rätter i en rasande fart: den friterade kycklingen som alltid finns på menyn, dumplings med pumpa och råbiff med äggula och gochujangsås. Kocken Youra Kims kimchi är ett kapitel för sig, hon gör den utan räkpasta och därmed är den vegansk. En annan fördel med Propaganda är att det håller öppet sent, minst till klockan 01.00 även om köket stänger något tidigare.
Adress: Vester Farimagsgade 2

Kocken Youra Kim och krögaren Riccardo Marcon utanför Propaganda med modern koreansk mat på menyn samt tillhörande vinbutik.
Kocken Youra Kim och krögaren Riccardo Marcon utanför Propaganda med modern koreansk mat på menyn samt tillhörande vinbutik.
Kocken Youra Kim och krögaren Riccardo Marcon utanför Propaganda med modern koreansk mat på menyn samt tillhörande vinbutik.
Vinbutiken där gäster själva kan välja vin till maten på Propaganda.
Vinbutiken där gäster själva kan välja vin till maten på Propaganda.
Vinbutiken där gäster själva kan välja vin till maten på Propaganda.
1 AV 2
Kocken Youra Kim och krögaren Riccardo Marcon utanför Propaganda med modern koreansk mat på menyn samt tillhörande vinbutik.
Foto: Johan Lindskog
2 AV 2
Vinbutiken där gäster själva kan välja vin till maten på Propaganda.
Foto: Johan Lindskog

2. Goldfinch

Den senaste tidens krogsnackis stavas Goldfinch, en kantonesisk restaurang döpt efter haket med samma namn i regissören Wong Kar-wais kultrulle ”In the mood for love”. Här skålar man i centimeterstora glas av spriten baiju och fyller bordet med rätter att dela. Missa för allt i världen inte toasten med pilgrimsmussla, en variant på räktoast och omeletten med vårlök och XO-sås. I Kina är det helt avgörande om kocken kan bemästra en omelett, och det kan Will Smith med bravur. Han var tidigare kökschef på Geranium och har drivit popup-krog därefter. Sedan öppning har det varit knökfullt här, totalt har Goldfinch 100 sittplaster, men ett tjugotal stolar kring baren är tillgängliga för drop in-gäster. Will driver stället tillsammans med sin fru Megan Leung och de hade båda saknat en modern kantonesisk krog som var något annat än fyra små rätter.
Adress: Kongens Nytorv 8

Goldfinch matsal. Foto: Johan Lindskog

3. Jatak 

En krog med helt egen stil. Nordiska råvaror utgör grunden, menyn är inspirerad av kantonesisk matlagning. Jonathan Tam, med ett förflutet på toppkrogar som Noma och Relæ, öppnade sitt Jatak i januari 2022 och fick en stjärna i Guide Michelin redan sex månader senare. Den franska krogbibelns erkännande till trots så är det här ett avslappnat ställe där ingen höjer på ögonbrynen om du anländer i yogabyxor och sneakers. För allra bästa upplevelse, kom som ett sällskap om två personer och sitt vid bardisken på första parkett till det öppna köket. Menyn består av cirka 12 serveringar där ingen rätt påminner om den andra. Pinfärska skaldjur som pilgrimsmussla och sjöborre levereras direkt från ikoniske dykaren Roddie Sloan i Norge.
Adress: Rantzausgade 39

Finstilta smaker på Jatak. Foto: Johan Lindskog

4. Souls 

Numera talar man i krogsvängen hellre om plantbaserad mat, snarare än vegansk. Souls, och även syskonställena Bistro Lupa och Ark (med en grön Michelinstjärna), serverar bara vegetabiliska livsmedel. Men kocken Brett Lavender gör det så pass bra att man sällan reflekterar kring att alla rätter kommer från växtriket. Inte heller försöker de efterlikna stereotypa kötträtter, sånär som på en slider – en miniburgare som görs på ärtprotein. Ägarna Jason Renwick och Jenia Nelisova äger dessutom den urbana svampodlingen Funga Farm där man bland annat odlar igelkottstaggsvamp, som i sig har en rätt köttig textur. Med det sagt: Missa för allt i världen inte Souls friterade hemodlade kungsmussling med koreansk gochujangsås.
Adress: Købkes Plads 34

Souls i Carlsbergbyen. Foto: Johan Lindskog

5. Hija de Sanchez Cantina 

När Rosio Sanchez startade en foodtruck med tacos utanför saluhallarna Torvehallerne för åtta år sedan så blev det omedelbar succé. Hennes gamla chef René Redzepi från Noma, hoppade till och med in i det pyttelilla köket ibland. Sedan dess har hon öppnat flera ställen med mexikansk mat i stan och det här stället i Nordhavn är hennes senaste. Här står tacon i fokus som på en riktig taqueria i Mexico City. Tortillabröden pressas på minuten för varje beställning och majsmjölet masa harina kommer från Mexiko medan toppingen är lokal, som på tacon med friterad fisk, ställets signaturrätt. Missa inte heller tostadas med svart bönröra, en variant på frijoles refritos. Prova också en paleta – en glasspinne som är smaksatt med majs, kakaonibs och hasselnötter.
Adress: Hamborg Pl. 5

Böntaco på Hija de Sanchez, en variant på refried beans. Foto: Johan Lindskog

 

6. Gaijin

På den härligt stökiga gatan Ravnsborggade i Nørrebro finns ikoniska naturvinsbaren Rødder & Vin, second hand-butiker, loppmarknad, ölhak och flera krogar med asiatisk mat, däribland Gaijin som öppnade här i november 2022. Det var för cirka tio år sedan som Edward Lee, ursprungligen från Australien, nappade på en billig enkelbiljett till Köpenhamn och en sak ledde till en annan. Gaijin, som betyder utlänning på japanska, har 34 sittplatser och en meny med 15-20 rätter, som sashimi eller kyckling friterad på det japanska sättet kaarage. Edward Lee handlar ofta direkt av producenterna för att få tag i de allra bästa råvarorna. Här finns även en mycket prisvärd avsmakningsmeny med 7-12 rätter. Ett plus i kanten för en vågad naturvinslista med små producenter.
Adress: Ravnsborggade 19

Kocken Edward Lee, ursprungligen från Australien, grundade Gaijin. Foto: Johan Lindskog

7. Studio

Den här finkrogen drevs från början av Nomas grundare Claus Meyer och fick en historiskt blixtsnabb stjärna i Guide Michelin. Då låg stället i en byggnad vid Gammelholms kaj som nu huserar medlemsklubben Soho House. Studios nya adress ligger i Carlsbergbyen. För den exklusiva maten står Christoffer Sørensen som vunnit flera priser för sin matlagning. Menyn är klassisk dansk finmat i 13 serveringar med en snäll smakbild, ett av få nya ställen där soja och ingefära inte står i fokus. Ett ställe för gäster som tycker om lite mer traditionell gastronomi. Sørensen fokuserar mycket på det gröna köket, havet och vad som är i säsong. Att hålla nere matsvinnet är också viktigt för honom och efterrätten øllebrød tillagas på rester från brödet, som för övrigt är svårt att lämna något kvar av.
Adress: Paulas Passage 5

Nya matsalen på Studio, där menyn är klassisk dansk finmat i 13 serveringar. Foto: Johan Lindskog

8. Hâidan

En halvtrappa upp i vestibulen till ett boutiquehotell, som också är en möbelaffär, ligger nya krogen Hâidan med tydliga ambitioner om att erövra en Michelinstjärna. Inredningen och servicen är nedtonad för att sätta fokus på det som serveras. Maten är tekniskt avancerad och ofta färgglad eller förbluffande, som när något ätbart gömts under ett fiskhuvud. Hâidan har en italiensk kock i köket, Gabriele Rizzo, som vill laga mat från Norden, Kina och sitt hemland – allt på samma gång. Hit gäller det att komma i ett sällskap som inte behöver prata så mycket med varandra under middagen, då intrycken är många. Vinvalen är klassiska. Kaviarportioneringen ovanpå en risrätt är väl generös, detta brukar betyda att man vill blidka matrecensenterna.
Adress: Århusgade 130

Lyxig rätt på Hâidan: Risbädd toppad med både hummer och belgisk kaviar. Foto: Johan Lindskog

9. Juju 

Kocken Kristian Baumann tog Köpenhamn med storm när han öppnade sitt koncept Koan, en slags hybrid mellan det nordiska och koreanska köket. Ställe nummer två blev Juju som är mer koreansk, där maten liknar street food, men tillagas av finkrogskockar. ”Ingen sås är densamma”, försäkrar en av kockarna. Här ska man absolut inte missa den vita kimchin, en mer elegant variant än originalet, och dumplings (mandoo) med svamp. BBQ Ribeye-spett är en storsäljare, liksom musslor med kimchi och tofu. Maten ska med fördel delas, är ni fyra personer så kan man fylla bordet med mat och gå loss. Stort plus för öppettiderna som är generösa, man kan äta både lunch och middag här.
Adress: Øster Farimagsgade 8

På Juju liknar maten street food, men tillagas av finkrogskockar. Foto: Johan Lindskog

10. Kappo Ando

Längre upp på samma gata som Juju ligger Kappo Ando, en splitterny krog där yakitorigrillen står i fokus. Sitt ner och låt äkta paret Henrik Ando Levinsen, också kallad Sakeministern, och Akiko hålla i taktpinnen. Henrik är sakesommelier så det blir svårt att undvika risbrygden. Menyns upplägg är enkel, det finns två storlekar. En uppsjö vackert upplagda japanska rätter serveras över bardisken. I början är det fingermat som fina nigiri-riskuddar som sedan övergår till rätter som äts med ett enhandsgrepp i form av grillspett. Maten kommer i en rasande fart och innehåller allt från kycklinghjärtan och shiitakesvamp till tsukune – en kycklingköttbulle. Desserterna är tacksamt osöta och valen av japansk whisky är flera. Ät helst vid bardisken för att få den fina kontakten med köket. Här rekommenderar vi att man är max två personer.
Adress: Øster Farimagsgade 93

Akiko Ando Levinsen, en av Kappo Andos delägare, serverar dessert. Foto: Johan Lindskog

LÄS MER: Guide: Romantisk weekend i Köpenhamn