Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Guide: Romantisk weekend i Köpenhamn

Den danska huvudstaden ligger bara ett stenkast bort och bjuder på charm, kultur och nattliv – en riktig favoritplats där man kan botanisera bland nya och gamla pärlor och som det dessutom är enkelt att resa till med tåg. Följ med på en romantisk weekend i Köpenhamn med cykling, bad och god mat!

Köpenhamn hälsar oss välkomna med blå himmel när vi anländer tidig förmiddag, så vi ger oss ut på cykel i byn med en gång. Just den här dagen är de vanliga hyrcyklarna på hotellet slut, i stället svischar vi i väg i en lådcykel där en cyklar och en sitter i. Det gäller att hålla tungan rätt i mun i Köpenhamns bitvis ganska täta cykeltrafik, men att cykla är det bästa sättet att ta sig runt på i staden. Målet för turen är den charmiga stadsdelen Christianshavn, ursprungligen anlagd som försvarsverk på 1600-talet med förebild från Amsterdam. Även med en tung lådcykel tar det inte mer än 10-15 minuter att cykla till trevliga kaféet Parterre för en förmiddagsfika. Här sitter vi nära kajkanten och spanar in husbåtar och drömmer om att flytta in i en av dem, eller varför inte i någon av de vackra gamla husen intill?

Ta en fika på kajkanten utanför Parterre.Ta en fika på kajkanten utanför Parterre.Ta en fika på kajkanten utanför Parterre.
Ta en fika på kajkanten utanför Parterre. Foto: MARKO T WRAMÉN

Många drömmar och en välskummad cappuccino senare fortsätter vi i Christianshavn till Vor Frelsers Kirke och dess vackra spiralformade torn. Kyrkan uppfördes i slutet av 1600-talet och är världsberömd – bland annat omnämns tornet i Jules Vernes roman ”Till jordens medelpunkt”, där huvudkaraktären Axel botar sin höjdskräck genom att gå upp i tornet fem dagar i rad. Det går fortfarande att komma upp i tornet, så vi följer Axels exempel och tar oss hela vägen till toppen. Räcket är inte jättehögt, och längst upp är trappan smal och går på utsidan av tornet, men väl uppe är utsikten minst sagt svindlande. En klar dag som denna ser vi hela Köpenhamn med sin stora hamn, Öresunds blå band på ena sidan och den omgivande grönskan på den andra. 

Av klättrande blir man hungrig, så vi klättrar ner igen och släntrar över kanalen till klassiska Café Wilder för att äta lunch. Menyn består av en blandning av danskt som lyxiga smörrebröd och fransk bistromat, ackompanjerat av en väl utvald vinlista. Och ja, det går att få en lille en till maten också för den som önskar. 

Klassiska Café Wilder.Klassiska Café Wilder.Klassiska Café Wilder.
Klassiska Café Wilder. Foto: MARKO T WRAMÉN

Åk runt i en vattenfylld badbåt

Att Köpenhamn är omgivet av vatten och genomkorsat av kanaler som man kan åka båt på är väl ingen nyhet, men något som inte funnits så länge är möjligheten att åka runt i en badbåt fylld med varmt vatten. Fenomenet kallas Hot Tug och drivs av företaget Copenhot ute på Refshaleøen. Förutom de flytande badbåtarna har man vedeldade badtunnor i land och ett antal bastur till uthyrning, allt på en kajkant med egen badplats. Vi har spetsat in oss på badbåtarna och byter snabbt om till badkläder. Före avfärd halkar visst en ishink med cava och pilsner med ner i båten också, hoppsan! Det behövs verkligen något svalkande på vägen – temperaturen i båtvattnet är samma som i en badtunna och hålls i gång med en vedspis. Med i båten följer också en liten högtalare, och efter att vi har kopplat in vår egen musik är det bara att slappna av och glida ut på vattnet (båtförare följer med och ingår i hyran). Lugnt guppar vi fram i vårt flytande badkar medan många vinkar på vägen från Refshaleøens populära barer och restauranger. Det hela är underbart avkopplande. Halvvägs stannar vi i en badzon för ett svalkande dyk direkt från båten – det är ljuvligt att varva det varma och kalla vattnet!

Drick bubbel i en badbåt fylld med varmt vatten.Drick bubbel i en badbåt fylld med varmt vatten.Drick bubbel i en badbåt fylld med varmt vatten.
Drick bubbel i en badbåt fylld med varmt vatten. Foto: MARKO T WRAMÉN

Efter nästan två timmars badande drar vi oss tillbaka till vårt hotell Villa Copenhagen, inrett i vad som en gång var danska postens pampiga huvudkontor från 1909. Numera är interiören modernt dansk och de gamla kontoren omgjorda till nästan 400 eleganta och bekväma rum. På taket har man till och med byggt en pool. Vi gillar speciellt entrén med dess vackra atriumtak, fina loungedel och många konstverk. Läget alldeles intill Hovedbanegården är också utmärkt för den som vill utforska staden. 

Pampiga Villa Copenhagen var en gång danska postens huvudkontor.Pampiga Villa Copenhagen var en gång danska postens huvudkontor.Pampiga Villa Copenhagen var en gång danska postens huvudkontor.
Pampiga Villa Copenhagen var en gång danska postens huvudkontor. Foto: MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Köpenhamns bästa smörrebröd – 9 tips 

Sjurätters meny på Lola

Efter en tupplur cyklar vi tillbaka till Christianshavn och börjar kvällen inbäddade i grönska i Restaurant Lolas vackra trädgård. Kocken rekommenderar en sjurätters meny med tillhörande vinpaket och vi säger inte emot, till råga på allt får vi först rosa bubbel i glasen. Så kommer rätterna in i lagom takt, och det blir många ”ooh” och ”aaah” över goda munsbitar medan mörkret faller och trädgårdsbelysningen ger skuggorna ett mjukt ljus. Missa inte den gröna ärtsoppan med en tvist - en favorit för hela sällskapet!

Från middagens utefräschör bär det sedan vidare rakt in i sjuttiotalets dunkel för nattliga cocktails. Baren Duck and Cover på Vesterbro satsar fullt ut på soffbord i jakaranda, låga svarta skinnsoffor och retrolampor i en stil som påminner om barndomens släktkalas. Stämningen är elegant avslappnad, publiken snygg och drinkarna utmärkta. Här kan man sitta hur länge som helst och prova runt i menyn och bara låta tiden gå. 

Efter en välbehövlig sovmorgon börjar vi nästa dag med nybakat till kaffet från hotellets eget bageri (frukosten är stor och bra), innan det är dags för kulturella äventyr. Den Hirschsprungske Samling är ett museum som trots sitt lilla format gömmer en stor konstskatt och tillhör våra favoriter när det gäller konstmuseer runt om i världen. Dels för den behändiga storleken (man blir inte uttröttad, vare sig i hjärna eller i fötter), dels för de sköna mästerverk som hänger här, godbitarna från den danska guldåldern med dess mjuka ljus och motiv från bland annat Skagen. Museet grundades 1911 av tobaksfabrikören och konstsamlaren Heinrich Hirschsprung och hans fru Pauline. I samlingarna finns förutom måleri även möbler och saker som tillhört olika kända konstnärer. 

Helgen avslutas med en långpromenad runt dammarna Søerna i närheten, där kaféerna duggar tätt. Nu kurrar det lite i magen igen, men suget är efter något lättare. En klassiker som fortfarande håller stilen (och som finns på flera ställen i Köpenhamn) är Sticks'n'Sushi. Vi väljer filialen på Istedgade och maten är lika vacker som den är god. Eller som man säger på restaurangen: ”Sushi is fish in haute couture”.

Coola Cirkelbroen i Christianshavn.Coola Cirkelbroen i Christianshavn.Coola Cirkelbroen i Christianshavn.
Coola Cirkelbroen i Christianshavn. Foto: MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Romantiska weekendstäder – 7 tips på resmål 

GUIDE: 10 TIPS I KÖPENHAMN

1. Parterre

En välskummad cappuccino eller kolsvart espresso vid kajkanten blir en utmärkt förmiddagsfika. Kakor och annat smått finns också. 

Adress: 90, K, Overgaden Oven Vandet

Mer info: parterrechristianshavn.dk 

2. Vor Frelsers Kirke

Ta dig hela vägen upp i toppen på kyrktornet från 1600-talet – på utsidan – och beskåda en av Köpenhamns vackraste utsikter. 

Adress: Sankt Annæ Gade 29

Mer info: vorfrelserskirke.dk 

Det karaktäristiska tornet på Vor Frelsers Kirke.Det karaktäristiska tornet på Vor Frelsers Kirke.Det karaktäristiska tornet på Vor Frelsers Kirke.
Det karaktäristiska tornet på Vor Frelsers Kirke. Foto: MARKO T WRAMÉN

3. Café Wilder

Det är både gott och vackert på Café Wilder som serverar smörrebröd i den högre skolan. Varma dagar sitter du fint på restaurangens uteservering. 

Adress: Wildersgade 56

Mer info: cafewilder.dk 

4. Refshaleøen

Cykel är det absolut bästa sättet att ta sig runt på i Köpenhamn, och med de nya broarna mellan Nyhavn och Christianshavn är det ännu enklare. Själva tar vi gärna en tur i Christianshavn för att fortsätta ut mot Refshaleøen och stannar till där det ser mysigt ut för en öl. Cyklar finns att hyra på många hotell. 

Cykel är det absolut bästa sättet att ta sig runt på i Köpenhamn – här Lille Langebro.Cykel är det absolut bästa sättet att ta sig runt på i Köpenhamn – här Lille Langebro.Cykel är det absolut bästa sättet att ta sig runt på i Köpenhamn – här Lille Langebro.
Cykel är det absolut bästa sättet att ta sig runt på i Köpenhamn – här Lille Langebro. Foto: MARKO T WRAMÉN

5. Copenhot

Kombinationen dricka bubbel, bada i badkar och åka båt har sällan varit så kul som med Copenhots små badbåtar. Ett antal bastur och badtunnor på land har man också. Se till att boka i förväg!

Adress: Refshalevej 325

Mer info: copenhot.com 

6. Restaurant Lola

Välkomponerat, vackert och smakrikt är ledorden på Lola för både mat och dryck. Miljön är njutbar den också, sitt ute i trädgården om det är fint väder. 

Adress: Christianshavns Voldgade 54

Mer info: restaurantlola.dk 

Välkomponerat, vackert och smakrikt är ledorden på Restaurant Lola.Välkomponerat, vackert och smakrikt är ledorden på Restaurant Lola.Välkomponerat, vackert och smakrikt är ledorden på Restaurant Lola.
Välkomponerat, vackert och smakrikt är ledorden på Restaurant Lola. Foto: MARKO T WRAMÉN

7. Duck and Cover och Ruby

Lilla Duck and Cover på Vesterbro är en veritabel dröm för sjuttiotalsfantasten med sina jakarandamöbler, mysbelysning och låga soffor. Skulle det vara fullt så prova Ruby, en mer känd cocktailfavorit. 

Duck and Cover

Adress: Dannebrogsgade 6

Mer info: duckandcoverbar.dk 

Ruby

Adress: Nybrogade 10

Mer info: rby.dk 

8. Den Hirschsprungske Samling

Det här lilla museet bjuder på stor konst främst i form av nordiskt och danskt måleri tillsammans med ett urval skulpturer och föremål. 

Adress: Stockholmsgade 20

Mer info: hirschsprung.dk 

Den Hirschsprungske Samling är ett litet museum som gömmer en stor konstskatt.Den Hirschsprungske Samling är ett litet museum som gömmer en stor konstskatt.Den Hirschsprungske Samling är ett litet museum som gömmer en stor konstskatt.
Den Hirschsprungske Samling är ett litet museum som gömmer en stor konstskatt. Foto: MARKO T WRAMÉN

9. Søerne

Gör som köpenhamnarna och pigga upp dig efter nattsuddet med en promenad runt dammarna Søerne. Fyll på kaffekvoten på något av kaféerna längs vattnet. 

10. Sticks'n'Sushi

Numera har kedjan flera restauranger i stan, vi tycker om den på Istedgade med sin vackra väggmålning. Gillar du inte sushi går det utmärkt att i stället äta sticks, små grillspett med kött, fisk eller vegetariskt. 

Mer info: sticksnsushi.com 

Se Köpenhamn med en lådcykel.Se Köpenhamn med en lådcykel.Se Köpenhamn med en lådcykel.
Se Köpenhamn med en lådcykel. Foto: MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Köpenhamn – perfekt för en weekend