De 10 roligaste tipsen till danska favoritön Fyn
Danmarks tredje största ö har någonting för alla åldrar, smaker och tycke. Allt om Resor har utforskat ön och hittat favoriterna som du inte vill missa – från goda glassar och brovandring till slott och shopping.
Omgivet av Lilla och Stora Bält, Kattegatt samt skärgården Fynske Øhav är Fyn ett populärt resmål. Det är inte för inte som ön kallas för Danmarks trädgård. Här finns gott om vackra parker att besöka. Trots att ön inte är större än 3 100 kvadratkilometer finns här 123 olika slott och herrgårdar med tillhörande grönområden som lockar till promenader. Öns absolut mest besökta slott är Egeskov där det med enkelhet går att spendera en hel dag utan att hinna se allt som finns att erbjuda.
Den största staden på ön är Odense, mest känd för att vara födelseort till författaren H C Andersen, världsberömd för sina sagor varav flera har filmatiserats av Disney. ”Den lilla sjöjungfrun” bygger på hans saga, men mindre känt är att även filmen ”Frost” har inspirerats av H C Andersens berättelse ”Snödrottningen”. Född i ett enkelt hem som son till en skomakare och en mor som arbetade som tvätterska var vägen till ett storslaget författarskap inte helt rak för honom. I dag är han Fyns största stolthet, och det går inte att besöka Odense utan att känna författarens anda bakom varje gathörn. Här, bland pittoreska korsvirkeshus blandade med modern arkitektur, är författaren ständigt närvarande i form av museer, byggnader, statyer och gatunamn.
Odense lockar besökare från hela världen
Odense lockar besökare från hela världen, och många väljer att utgå ifrån staden när de ska utforska Fyn. Det är ett bra och lockande alternativ, men det går utmärkt att välja hotell som ligger i andra städer på ön. Här erbjuds en stor variation av både aktiviteter och attraktioner, så det kan vara värt att se sig om och inte bara stirra sig blind på Odense. Hyr en bil eller öluffa med en ryggsäck som sällskap, och njut av allt vad de danska öarna har att erbjuda. Med tanke på att det finns nästan hundra öar i olika storlekar att besöka kan det vara värt att spendera lite längre tid här. Se vilda hästar på Langeland eller vandra längs en av Bågös fina naturleder.
Är det en sak som man inte bör missa på Fyn så är det kulinariska upplevelser. Ön har gott om sådana i en unik blandning. Allt från rustika lokaler med gatumat från hela världen till små guldkorn med vackert upplagd mat och med fokus på det lokala. Odense är ju inte bara känt för författarskap och matkultur – namnet har kanske också dykt upp på marsipan och nougat bland bakingredienserna i din mataffär. Men även om nougaten är en stor exportvara är en inte någonting som får Fyns invånare att höja på ögonbrynen. De många konditorierna tillverkar antingen sin egen nougat eller så inhandlas den från små tillverkare. Det hindrar dock inte oss andra att njuta av läckerheterna. Ett besök till Fyn är inte komplett utan att smaka Danmarks svar på gräddbullar, även känt som skumbollar. Här heter de i stället flødeboller och är mycket mer kompakta och matiga än den svenska versionen.
Är man på jakt efter en mer aktiv resa är cykelsemester ett bra alternativ – Fyn har cirka 1 200 kilometer markerade cykelleder i varierande terräng och svårighetsgrad. Här är våra tio favoriter på Danmarks tredje största ö.
1. Egeskov slott
Europas bäst bevarade renässansslott är troligtvis ett av Fyns största dragplåster. Egeskov slott erbjuder inte bara slottsvandringar och vackra trädgårdar utan även utställningar av olika slag. Slottet stod färdigt 1554 och var byggt som en borg där ingen kunde ta sig in – mycket tack vare dess placering mitt ute i en sjö. Besök någon av slottets utställningar med gamla veteranbilar och fantastiska klänningar som olika grevinnor har burit. Spatsera på hängbroar, gå i labyrinter och njut av den vackra slottsmiljön som Egeskov erbjuder sina besökare. Det är också här som man kan beskåda ett av världens vackraste och mest unika dockhus, Titanias Palads, som tog mer än 15 år att bygga och består av över 3 000 olika objekt.
Mer info: egeskov.dk



2. H C Andersens hus
I Odense finns ett museum tillägnat författaren, men här finns också flera platser som har anknytning till Hans Christian Andersen. Besök huset där han föddes och hemmet där han växte upp. Gå runt i staden och leta reda på alla statyer som pryder gator och torg. Många av skulpturerna är ikoniska med olika sagofigurer. Ett bra tips är att köpa en kombinationsbiljett som ger inträde till flera olika platser som har påverkat Andersens liv. Helt nytt är H C Andersens hus som nyligen har öppnat dörrarna i Odense. Kliv in i en äkta sagovärld som sträcker sig både inom- och utomhus. Arkitektur när den är som bäst och någonting som kommer att uppskattas av hela familjen.
Mer info: hcandersenshus.dk



3. Kramboden
Gammalt och nytt. Stort och smått. Enkelt och komplicerat. Ja, frågan är om det finns någonting som man inte kan köpa inne på Kramboden. Tänk second hand och nytt i en salig blandning och antikviteter som har staplats på varandra från golv till tak i två våningar samt en tillhörande lada där fynden fortsätter att breda ut sig. Trappan till övervåningen må vara lite otäck, men låt inte rädslan stoppa dig. Shoppingsugen eller inte – Kramboden måste upplevas. Att sakerna dessutom är inhysta i en gammal köpmannagård förstärker atmosfären ytterligare. Perfekt för den som är på jakt efter gamla och antika leksaker.
Mer info: kramboden.net



4. Vikingemuseet Ladby
Vid en första anblick känns inte detta ställe så speciellt. Litet och något undangömt med några rum som innehåller utställningar med olika fynd. Men går man ut på baksidan av museet finner man en tvättäkta vikingagrav som hittades 1935, och där kungen fick med sig sitt skepp, sina hästar och några hundar in i sista vilan. 22 meter långt och nästan tre meter brett är skeppet en unik syn. Det tar ett tag för ögonen att vänja sig vid mörkret innan det blir tydligt vad det är som beskådas. Även om det inte finns så mycket kvar av själva vikingaskeppet finns det ändå många detaljer att kika på, som skelett från hästarnas käkar och ett välbevarat ankare samt mängder med spik från vikingatiden. För att se hur skeppet såg ut kan man gå och titta nere vid bryggan där det finns en rekonstruktion.
Mer info: vikingemuseetladby.dk



5. Faaborg
Ladda ner appen Baggårdteatret och ladda ner äventyret ”Under isen”. Lyssna på en teaterpjäs som spelas upp i hörlurarna medan du tas runt Faaborg och får lära dig mer om stadens historia. Detta är en bra introduktion till Faaborg, och man får besöka flera intressanta platser. Välgjort och väldigt intressant. En annan unik upplevelse i staden är Arresten. Här erbjuds besökarna att få känna på hur det var att sitta fängslad, då detta tidigare var ett fängelse. Läs om fångar och hur livet i fängelse kunde te sig. För de yngre besökarna finns olika stationer, varav en är att man får prova att såga sig igenom ett fängelsegaller. En sak är säker – det tar väldigt lång tid.
Mer info: visitfaaborg.com



6. Café Fleuri
Ekologiskt och hemlagat med fokus på smakrikt som även är en fröjd för ögat. Kanske är det här som man hittar världens godaste äppelkaka – den är vansinnigt god och smakar på något sätt extra mycket av allt. Nej, det är inte en klassisk äppelkaka, utan den är krämig och väl avvägd. Att den dessutom ser väldigt aptitlig ut är ytterligare ett plus. Om vädret tillåter är ett tips att sätta sig utomhus på deras mysiga innergård. Här serveras både frukost, brunch, lunch och tapas av olika slag. Ett väldigt trevligt ställe att varva ner på och ta en kopp kaffe. På kaféet finns också en butik där man kan köpa med sig diverse godsaker och presenter.
Mer info: fleuri.dk



7. Bridgewalking Lilla Bält
Arbetet med bron som förbinder Fyn med Jylland började 1925. Tio år senare var den färdig, och det hade då gått åt över två miljoner nitar till bygget. Sedan några år tillbaka erbjuds brovandringar, någonting som enbart erbjuds på ett fåtal platser i världen. Efter att ha satt på sig skyddsutrustning beger man sig i samlad trupp upp. Bron är över en kilometer lång, och en extra speciell detalj, som skiljer denna vandring från andra, är att man får gå på båda sidorna om bron. Det i sin tur gör att utsikten ständigt förändras. Turen tar cirka två timmar, och man befinner sig 60 meter ovanför vattenytan. I början kan det kännas lite svindlande, men det lägger sig snabbt och i stället tar de vackra vyerna överhand.
Mer info: bridgewalking.dk



8. Kerteminde
Det finns en anledning till att Kerteminde kallas för ”trädgården vid havet”. På somrarna flockas turister till ortens vackra stränder. En promenad nere vid vattnet är som balsam för själen. Små fina byggnader ligger likt nätta kolonistugor, och varje liten stuga har en egen minitomt där olika blommor och växter trängs om utrymmet. Det är också till Kerteminde som man ska komma för att äta Danmarks bästa glass. På Vaffelhuset serveras tre kulor av den kalla delikatessen toppad med mjukglass och en flødeboll i hemmagjorda strutar. Magiskt gott och väldigt mättande. Fjord & Bælt är ett marinmuseum som passar för hela familjen. Hälsa på sälar och klappa en sjöstjärna är bara några av sakerna som man kan få uppleva under sitt besök här. Och på tal om marint – staden är känd för sitt fiske och för restaurangerna som serverar havets läckerheter.
Mer info: visitkerteminde.com



9. Ærø
Det finns många platser med pittoreska hus, men frågan är om det finns något som påminner om just Ærø. Med största sannolikhet är svaret nej. Färjan från Fyn tar cirka en timme och utgår från Svendborg. När man kommer i land på Ærøskøbing är det som att besöka ett helt nytt land. De kulturskyddade husen är förtjusande med gamla målade dörrar, och nästan samtliga fönster saknar gardiner. Det är som att livet för de boende tuffar på inför en öppen ridå. Inte bara de själva tycks medvetna om det – det är nästan som att husen själva sträcker lite extra på sig. Det är också här som världens största flaskskeppssamling finns. Den hittar man hos Flaske-Peter. Inte mindre än 1 700 flaskskepp i olika storlek trängs i denna utställning, och det går inte annat än att bli imponerad. Spelar du golf är det bara att bege sig till norra delen av ön. Intill Skjoldnaes Fyr ligger en naturskön golfbana som erbjuder utmaningar.
Mer info: visitaero.com



10. Svendborg
Naturhistoriska museet Naturama visar upp djur på ett annorlunda sätt. Här är nämligen inte många av djuren inhängande – de är i stället uppstoppade. Det må låta bisarrt, men faktum är att samtliga djur har skänkts hit, och de har dött en naturlig död. Fördelat på tre våningar guidas besökaren både under vattenytan och bland molnen. Utställningen har gjorts på ett otroligt intressant sätt, och det går enkelt att spendera flera timmar utan att tröttna. Här kan man också mäta sin reaktionsförmåga med hjälp av en spelmaskin. Hur lång tid tar det att reagera och trycka på en knapp? Det pågår ständigt tävlingar mellan olika familjemedlemmar. Av någon anledning vinner de mindre barnen oftare. Roligt för hela familjen – både stora och små.
Mer info: naturama.dk



RESA HIT: FYN
Resa hit: Flyg till Köpenhamn, cirka två timmars bilfärd från Fyn. Bil över Stora Bältbron till ön. Det går också direkttåg från Köpenhamn till Odense med täta avgångar, resan tar cirka 70 minuter.
Bästa tiden: Sommaren.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Danska, men även svenska och engelska går bra.
Valuta: Danska kronor (DKK).
Prisnivå: Något högre än i Sverige. Danmark har 103 på Forex semesterindex (Sverige 100).
Ta dig runt: Bil, cykel och färjor till närliggande öar. Tåg och bussar avgår med täta mellanrum mellan öns orter.
Läs mer: visitfyn.dk
Böcker: ”Fyn” av Palle Lauring och e-boken ”Miljonrånet på motorvägen på Fyn” (Nordisk Kriminalkrönika).
LÄS MER: 13 underbara resmål runtom i Danmark
LÄS MER: Romantisk weekend i Köpenhamn
LÄS MER: QUIZ: Vad kan du om Danmark?