Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Danmark har mycket att erbjuda.
Danmark har mycket att erbjuda.
Danmark har mycket att erbjuda.
Den pampiga skulpturen ”Mennesket ved Havet” väster om Esbjerg.
Den pampiga skulpturen ”Mennesket ved Havet” väster om Esbjerg.
Den pampiga skulpturen ”Mennesket ved Havet” väster om Esbjerg.
1 AV 2
Danmark har mycket att erbjuda.
2 AV 2
Den pampiga skulpturen ”Mennesket ved Havet” väster om Esbjerg.
Foto: Shutterstock

13 underbara resmål runtom i Danmark

Det är något alldeles särskilt med Danmark. De vita stränderna, korsvirkeshusen, det platta landskapet, den kontinentala atmosfären i städerna. Det spelar ingen roll hur många gånger vi varit där - vi kommer alltid tillbaka!

Danmark är en riktig semesterfavorit för oss svenskar. Och det fina är att det finns så många möjligheter att ta sig till Danmark från Sverige: Över Öresundsbron från Malmö. Den snabba färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Färjor från Varberg och Göteborg. Flyg till en rad olika städer i landet.

Har du med dig bilen över gränsen väntar otroliga upplevelser på dig - sväng av från de stora vägarna och hitta dina egna smultronställen! Reser du med barn har Danmark massor att erbjuda, mycket mer än bara Legoland. En trendig storstadsweekend i Köpenhamn med vännerna är också ett perfekt sommarnöje. Kort sagt: Här finns något för alla!
Här listar vi 13 favoriter i vårt kära, kära grannland!

1. ”Mennesket ved Havet”, Esbjerg

Pampiga ”Mennesket ved Havet” är ett nio meter högt konstverk av fyra sittande män alldeles vid Sædding-stranden, väster om Esbjerg. Monumentet har blivit något av ett landmärke för Esbjerg och en stor turistattraktion. Mästerverket som skapades av konstnären Svend Wiig Hansen inför kommunens 100-årsjubileum 1994 kan även ses från fartyg som lämnar eller går in i Esbjergs hamn.
Hitta hit: Sædding Strandvej 1

Giganterna och havet, missa inte den nio meter höga skulpturen vid strandkanten i Esbjert. Foto: Shutterstock

3. Grenå

Lättillgängligt från Sverige - det är bara att ta färjan över från Varberg - ligger vackra Grenå. Här njuter vi i flera dagar av den sju kilometer långa, vita stranden som ofta benämns som en av Danmarks bästa. Det blir alltifrån goda middagar och skönt hotellhäng till lek med håvar i vattnet och besök på intressanta Kattegattcentret där det bland annat finns hajar att beskåda. Ta gärna med bilen över på färjan och utforska närområdet. Grenå är en väldigt bra utgångspunkt för att uppleva den här delen av Jylland, en halvö med namnet Djursland där det finns mycket fint att se och göra.
Hitta hit: Stena Lines färjor avgår från Varberg upp till 14 gånger vecka med en resetid på ca 4 timmar 15 minuter.

Grenå bjuder bland annat på kilometerlånga sandstränder och svalkande dopp! Foto: Shutterstock

 

4. Stevns klint, Heddinge

Den 12 kilometer långa och upp till 41 meter höga klinten Stevns klint finns med på Unescos världsarvslista sedan 2016. Här finns mycket intressant historia för den som är intresserad - de branta vita klipporna är 65 miljoner år gamla! Dessutom är det en mycket fin plats att besöka. Missa inte Höjerups gamla kyrka som ligger uppe på klinten. Den byggdes av en sjöman som hade varit försvunnen på havet och som lovade att bygga en kyrka om han räddades.
Hitta hit: Kyrkan ligger på Højerup Bygade 30.

Stevns klint är belägen på halvön Stevns på sydöstra Själland. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

6. Gråbrødretorv, Köpenhamn

Kontinentala Köpenhamn har massor att erbjuda när det gäller restaurang- och uteliv, det ena mer trendigt än det andra. För den som gärna håller sig i de mest centrala delarna av stan och letar efter mysiga uteserveringar att hänga på rekommenderas Gråbrödretorv strax bakom populära Ströget. Här finns ett gäng barer och restauranger, och man kommer i alla fall undan lite grann från de allra mest välfyllda turiststråken. Torget ramas in av fina gamla färgglada hus och blir som en liten trivsam oas bara några kvarter från shoppinghetsen. En av de mer kända restaurangerna är Peder Oxe, som erbjuder en franskinspirerad meny.
Hitta hit: Peder Oxe ligger på Gråbrødretorv 11, öppet alla dagar utom söndagar.

LÄS MER: Weekend i Köpenhamn – tipsen som sätter guldkant på resan 

Foto: Shutterstock

7. Hjerting Badehotel, Esbjerg

Hjerting Badehotel i Esbjerg är ett stilrent, klassiskt hotell dit du åker för att koppla av. Kanonläge vid Vadehavet, och både hotellets inre och yttre är ljust med vitt som genomgående färg. Det känns lite ståtligt att befinna sig här, och en gourmetmiddag på hotellets restaurang Strandpavillonen unnar man sig gärna. Solnedgångarna över havet är fantastiska - romantikern bokar självklart in en långsam vandring hand i hand med sin käresta längs strandpromenaden vid samma tid som himlen över havet börjar glöda i rött, gult och orange. Dagtid är hela kustremsan väl värd att utforska på kortare eller längre utflykter.
Hitta hit: Strandpromenaden 1
ANNONS: Läs mer och boka Hjerting Badehotel här [extern länk]

Klassiskt badehotell alldeles vid havet. Foto: EHRENBERG Kommunikation/Wikimedia

8. Gamla stan, Ebeltoft 

Ebeltoft är en charmig liten stad vid havet med ett pittoreskt centrum med kullerstensgator, gamla korsvirkeshus, och smala, slingrande gränder. Här är det mysigt att gå och strosa, titta i de små butikerna och ta ett glas vin i trädgården utanför Den Skæve Kro som är centralt belägen. Ebeltoft är en av Danmarks äldsta städer, så den historiskt intresserade kan hitta mycket intressant fakta med hjälp av stans turistbyrå. Guidade vandringar erbjuds också. Flera slott och historiska herrgårdar finns i trakten, liksom breda härliga sandstränder.
Hitta hit: Den Skæve Kro ligger på Villadsgyde 7.

Vackra, idylliska Ebeltoft. Foto: Shutterstock

9. Glasmuseet Ebeltoft, Ebeltoft

Glas i alla dess former, med "Det kosmiska rummet" som en stor höjdare där alla normala perspektiv försvinner i ett hav av färgglatt glas. Glasmuseet i Ebeltoft är verkligen värt ett besök. Här är det lätt att dras in i och fascineras av den speciella, moderna glaskonsten som breder ut sig över flera våningar. Museets samling består idag av över 1500 objekt. Caféet, som serverar hembakat bröd, har panoramautsikt över havet och hamnen som ligger precis intill. Här finns också en trädgård som är designad av landskapsarkitekten Kjeld Slot, med vackra planteringar och glasskulpturer.
Hitta hit: Strandvejen 8, öppet 10:00 till 16:00 varje dag.

Glasmuseet, klart värt ett besök. Foto: Nico-dk/Wikimedia

10. Egeskov slott, Kværndrup

Egeskov slott är ett levande slott med en historia som sträcker sig många hundra år bakåt i tiden. Här finns en rad utställningar, ett världsunikt dockhus och en historisk slottsträdgård som skapades mellan åren 1722-1740 och som idag tas om hand av framstående trädgårdmästare. Parken har flera gånger fått fina utmärkelser, och bland annat utsetts till Danmarks vackraste trädgård. Perfekt som en dagsutflykt i ståtlig miljö!
Hitta hit: Egeskov Gade 18, cirka 17 mil västsydväst från Köpenhamn, öppet 10:00 till 17:00 varje dag.

Egeskov stod färdigt 1554 och byggt som en ointaglig borg mitt ute i en sjö. Foto: Shutterstock

11. Gammel Humlebaek Kro, Humlebaek

Ingen Danmarksvistelse är väl egentligen komplett utan ett besök på en hederlig dansk kro! Ett hett tips är Gammel Humlebaek Kro i Humlebaek. Ingen Danmarksvistelse är väl egentligen komplett utan ett besök på en hederlig dansk kro! En del erbjuder rum för den som vill stanna över natten, andra serverar bara mat. Gemensamt för många av dem är att byggnaderna är fina, atmosfären familjärt trevlig och ägarna är välkomnande. Du kan garanterat hitta din egen favorit i vilken del av landet som helst, men ett tips som är beläget nära Helsingør och därigenom lättillgängligt från Sverige är Gammel Humlebaek Kro i Humlebaek. Precis i närheten finns för övrigt välkända Louisiana Museum of modern art.
Hitta hit: Humlebæk Strandvej 2A, öppet varje dag 12:00–21:00.

Njut dansk husmanskost på Gammel Humlebaek Kro. Foto: TED FAHN

12. Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek

Louisiana Museum of Modern Art, blott Louisiana i folkmun är som namnet antyder ett konstmuseum för modern konst. Beläget i en fantastisk park alldeles vid stranden av Öresund, är det ett självklart resmål för både den konst- och naturintresserade. Efter invigningen 1958 har museet byggts ut ett flertal gånger. Ursprungsvillan som uppfördes av Alexander Brun 1855 namngavs efter de tre kvinnor med namnet Louise som hovjägmästaren var gift med. Villan finns fortfarande kvar och tjänar också som ingång till museet. Konstsamlingen omfattar internationella konstnärer som Jean Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti, Henry Moore, Pablo Picasso och Andy Warhol. Även den svenska konstnären Anna Bjerger finns representerad.
Hitta hit: Gl Strandvej 13, stängt på måndagar.

Villa Louise, Louisianas ursprungsbyggnad. Foto: Shutterstock

13. Lollands sydvästra kust

På Lollands sydvästra kust ligger ett härligt område med mysiga badplatser, jättebra cykelvägar och en trivsam liten camping - Hummingen - som är familjär och ligger bra till för cykelturer och badutflykter längs kusten. Här finns en pool och dessutom finns färskt bröd att köpa varje morgon i receptionen. Man kan också låna cykel för att ta sig fram i det platta, lättillgängliga landskapet. I det tidigare fiskeläget Kramnitse finns en liten hamn, och bebyggelsen präglas av sommarstugor. 

Foto: Shutterstock / Allt om Resor

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Köpenhamn – perfekt för en weekend