Kolla regnbågen på ARoS tak.
Kolla regnbågen på ARoS tak. Foto: Cenneth Sparby

11 tips till en konstresa på Jylland och Fyn

Vi reste till Fyn och Jylland för en långhelg fylld med konst, kultur och en portion danskt ”hygge”. För cykelvänliga Odense, Århus och Ebeltoft bjuder på flera nyskapande museer, där ARoS Aarhus Kunstmuseum, H C Andersen Hus och Maltfabrikken sticker ut.

Cenneth Sparby

Det går snabbt och smidigt att ta sig från Malmö till ön Fyn och Odense, via Öresundsbron och Stora Bältbron. En drygt två timmar vilsam färd med bil längs E20. Och visst är det en smått svindlande känsla att köra över Stora Bält med Fyns böljande landskap i blickfång. Den närmare sju kilometer långa förbindelsen mellan Själland och Fyn är ett arkitektoniskt konstverk i sig, med världens längsta spännvidd och en högsta punkt för trafik hela 70 meter ovan havsytan.

Odense är annars mest förknippat med författaren och poeten H C Andersen, som föddes här 1805. Sommaren 2021 invigdes H C Andersen Hus i Odense, ett reseäventyr in i sagornas värld i de historiska kvarteren. Här kan du även besöka författarens födelsehem och platsen där han växte upp. Varför inte med kunnig guide?

Vandra in i sagornas värld i H C Andersen Hus i Odense. Foto: Laerke Beck-Johansen

I Odense finns även Brandts Klaedefabrik i de mysiga Latinerkvarteret, som också rymmer ett omskrivet konstmuseum, designbutiker, krogar och kaféer.

Efter ytterligare en bro, denna gång över Lilla Bält till Jylland, kommer man till Århus en timmes bilresa norrut. Danmarks näst största ”by” var 2017 Årets Kulturhuvudstad i Europa, och bjuder på ett rikt utbud av museer och kulturella evenemang året runt. En höjdare, både bildlikt och bokstavligt, är ARoS Aarhus Kunstmuseum, vars regnbågsfärgade promenadgång på taket slår det mesta.

Både Odense och Århus är dessutom som gjorda för att upptäcka från cykelsadeln, och bjuder på mängder av fina stråk vid sidan av bilvägarna.

Passa också på att besöka Ebeltoft vid havet öster om Århus, som väl speglar sinnebilden av danskt hygge. Här bjuds du på kullerstensgränder, korsvirkeshus, små krogar, butiker och ateljéer med konsthantverk. Den ligger vackert belägen på en kulle ner mot Ebeltoft Vig. Nationalparken Mols Bjerge på andra sidan bukten lockar med ett sinnrikt nätverk av vandringsleder och cykelvägar. Den gamla köpmannastaden rymmer också ett prisat glasmuseum och kulturinstitutionen Maltfabrikken, som invigdes sommaren 2021. Ett spännande mångkulturellt projekt som har blivit ett lyft för hela regionen.

Här är våra 10 bästa tips för en kulturell weekend på Jylland och Fyn.

1. H C Andersen Hus

Sommaren 2021 invigdes det nya H C Andersen-museet i Odense, en satsning som har kostat en halv miljard kronor och som till stor del har finansierats via donationer. Och resultatet är definitivt något betydligt mer än ett museum – snarare en resa in i den världsberömde H C Andersens sagovärld, med nya infallsvinklar på hans liv och arbete. 

– Vår vision är att väcka känslor och fantasi hos besökarna. Att ge liv åt H C Andersens magiska värld, berättar museiinspektör Sine Jensen-Smed. Tanken är att arkitektur, ljud, ljus och en ström av bilder ska skapa nya möten mellan besökaren och Andersens sagor. Dessutom vill vi stimulera barnasinnet och förstås inspirera till vidare läsning, bland annat genom att levandegöra tolv av hans mest kända sagor.

Och med hörlurarna på kan man till och med ta del av hur sagofigurerna och Andersens personliga ägodelar tänker och känner i den interaktiva miljön.

Museet är designat av den japanske stjärnarkitekten Kengo Kuma, som även står bakom den olympiska stadion där invigningen och avslutningen av OS i Tokyo 2020 ägde rum. Det handlar om en organisk byggnad med mycket trä och glas, som speglar årstidernas växlingar. Som en del av designprocessen har Kengo Kuma funnit inspiration i Andersens saga ”Elddonet”, där ett träd avslöjar en underjordisk värld.

Museet täcker ett område på 5 600 kvadratmeter och innehåller även ett hus för barn och ett underjordiskt museum som flätas samman med den magiska trädgården.

Mer info: hcandersenshus.dk 

H C Andersen Hus är ritat av den japanske arkitekten Kengo Kuma. Foto: Laerke Beck-Johansen

2. ARoS Aarhus Kunstmuseum

Vill du kolla konst med vida vyer i Århus är ARoS Aarhus Kunstmuseum ett måste. Det är ett av norra Europas största och mest innovativa konstmuseer och är byggt i kubistisk stil, inspirerat av Dantes ”Den gudomliga komedin”. Förutom att ta del av danska klassiska konstnärers verk och dansk modernism finns flera tillfälliga utställningar med internationell och samtida konst. De är fördelade på tio våningar, varav tre innehåller museets fasta utställningar.

ARoS är också hem för det ikoniska verket ”Boy” av Ron Mueck. Skulpturen är närmare fem meter hög, väger 500 kilo och är tillverkad i glasfiber. ”Boy” har stått på ARoS sedan 2004 och är en av museets höjdpunkter.

Missa inte promenaden genom regnbågen på museets tak. Den är utformad av den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson och består av en 150 meter stor ring, som enligt konstnären ska sudda ut gränserna mellan inomhus och utomhus.

 ”Your rainbow panorama” har blivit ett ikoniskt konstverk och något av en symbol för Århus. Utsikten är en anledning att bli kvar länge, i synnerhet under ljumma sommarkvällar då man även kan nyttja takterrassen.

ARoS erbjuder förutom utställningar även restaurangen Art Inclusive med stans bästa utsikt och exklusiv trerättersmeny där entrén ingår i priset. I Orangeriet på entréplanet serveras frukost, lunch och middag med ekologiska förtecken.

Och det tar sin tid att botanisera i ARoS Shoppen, som bland annat säljer litteratur, designprylar, inredningsdetaljer och delikatesser.

Mer info: aros.dk 

ARoS Aarhus Kunstmuseum med sin maffiga regnbåge. Foto: ROAR PAASKE / VISITAARHUS

3. Kunstmuseum Brandts

På Kunstmuseum Brandts, som invigdes 1987, är 250 års konsthistoria samlad under ett tak. Här visas klassisk och samtida konst i en gammal textilfabrik i Odenses Latinerkvarter. På fyra våningsplan kan du ta del av ett tiotal skiftande gästutställningar och en permanent utställning med målningar av konstnärer från regionen.

Brandts Klædefabrik var ett tidigare industriområde från början av 1900-talet. Verksamheten började som ett litet färgeri, och 1869 öppnade en klädesfabrik med tio anställda. 1920 var det Odenses största arbetsplats med över 600 anställda. Men sedan mitten av 1980-talet har området genomgått en rejäl omvandling. Så Brandts Klædefabrik, beläget i det gamla Latinerkvarteret, rymmer nu inte bara museet, utan även design- och interiörbutiker, kaféer, krogar, bageri, konstakademi och mediemuseum. 

På hemsidan finns även en virtuell portal till museet. Här är det möjligt att kolla Brandts omfattande videobibliotek, lyssna till inspirerande poddar och läsa mer om de unika konstverk som finns i samlingarna.

Mer info: brandts.dk, brandtsklaedefabrik.dk 

Konstuttryck i det större formatet utanför Brandts Kunstmuseum. Foto: Cenneth Sparby

4. Den Gamle By

Den Gamle By, granne med den botaniska trädgården i Århus, bjuder på en spännande tidsresa med butiker, innergårdar, verkstäder och byggnader ända från 1500-talet. Ett slags Skansen, fast på mindre yta och med byggnader från fler tidsepoker. Här kan du vandra längs gamla kullerstensgator kantade av historiska byggnader och få en känsla av hur det var på H C Andersens tid, med tidsenligt klädda ”bybor” som utför sina gårdssysslor.

Några gator i museistaden tar dig tillbaka ända till 1600-talet, men tyngdpunkten ligger på slutet av 1800-talet samt tidstrogna kvartersmiljöer från 1927 och 1974, där det går att besöka ett kollektiv i en lägenhet, en radiohandlare och en klassisk jazzbar där det ibland förekommer livemusik.

Museet har närmare 500 000 besökare varje år och är extra populärt under december, med marknader och julpynt i mängd.

Mer info: dengamleby.dk 

Folk i tidstypiska kläder i Den Gamle By. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Moesgaard Museum 

På Moesgaard Museum strax söder om Århus kan du resa ännu längre tillbaka i tiden. Dessutom i en spännande byggnad som invigdes 2014, och som har fått stor internationell uppmärksamhet för sin djärva arkitektur i samspel med naturen. Det förflutna är påtagligt och närvarande i utställningarna, med fokus på förhistorisk tid, vikingar och etnografi. Se bland annat den moderna människans förfäder i Evolutionstrappan, där man får möta sju olika människoarter - alla ytterst verklighetstrogna. Här får du även möta ett berömt mosslik, den uråldrige Grauballemannen.

Museet ligger i ett naturskönt område med utsikt över hav och skog, med vandringsstigar som bland annat leder förbi gravmonument och rekonstruktioner av hus från forntiden.

Mer info: moesgaardmuseum.dk 

Moesgaard Museum invigdes 2014. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Maltfabrikken

Maltfabrikken i Ebeltoft är den nya mötesplatsen för ortsbor och turister. Den gamla fabriken med anor från 1800-talet har varsamt renoverats och lanseras nu som en folkets fabrik, driven på ideell grund och med ambitionen att vara en inspirationskälla för kreativitet, mångfald och skapande.

Maltfabrikken är en arkitektoniskt intressant byggnad, både exteriört och interiört, och har alltid varit ett landmärke för den lilla staden. Den ursprungliga fabriken grundades redan 1861, och producerade malt ända fram till stängningen i slutet av 1990-talet – ett stycke ikonisk dansk industrihistoria, som går att ta del av i en permanent utställning.

Efter många års förfall renoverades byggnaderna och rymmer sedan invigningen i juni 2021 bibliotek, museum, restaurang, kafé, mikrobryggeri, konstnärsateljéer och verkstäder. Dessutom har Maltfabrikkens ett ”artist in residence”-program, som vid starten lockade 500 konstnärer från ett åttiotal länder att söka för en tre månaders vistelse.

Kulturloftet är ett annat inslag, som drivs av föreningen Ebeltoft Kulturhus. Här kan du ta del av konserter, föredrag, debatter och utställningar året om.

På sommarkvällarna är innergården ett populärt ställe att hänga på, med street food, utebarer och konsertscen. 

Mer info: maltfabrikken.dk 

Ståtliga Maltfabrikken – ett nytt kulturhus i Ebeltoft. Foto: Cenneth Sparby

7. Glasmuseet Ebeltoft & Fregatten Jylland

Glasmuseet Ebeltoft är ett internationellt museum för modern glaskonst, med havsnära läge vid hamnen. I samlingarna finns mer än 1 600 verk från erkända konstnärer världen över. Dessutom finns en glashytta, där man kan följa hela processen från flytande glas till färdigt verk.

Museet har även en butik med landets största urval av handblåst glas och design av både danska och internationella konstnärer och formgivare. Och för den som vill fika eller äta lunch med havsutsikt är ett besök på Glascaféet ett säkert tips.

Ett stenkast bort ligger fregatten Jylland. Ett måste – inte bara för dem som gillar sjöfartshistoria. Fregatten, som är det längsta träskeppet i världen, är i dag ett museifartyg som har restaurerats till originalskick och ger en direkt bild av sjömännens liv ombord. Dessutom visas maritima utställningar i en separat byggnad. En simulator för ett äkta sjöslag är en av höjdpunkterna.

Mer info: glasmuseet.dk, fregatten-jylland.dk 

Fregatten Jylland – världens längsta träskepp. Foto: Cenneth Sparby

8. Villa Provence, Hotel Odeon, Langhoff & Juul Boutique Hotel

Vill du bo med stil och känsla är Villa Provence i Århus ett bra val. Och namnet lever väl upp till känslan av att checka in på ett litet gårdshotell i just Provence. Hotellvärdarna Peter Christian Buhlmann och Jan Ludvigsen tar väl hand om gästerna, och erbjuder ett trettiotal rum samt fyra sviter. Dessutom en lummig innergård, perfekt för morgonkaffet eller aftondrinken.

Vill du ha bästa läge till H C Andersens sagovärld och Odenses äldsta stadsdel ligger Hotel Odeon bra till – en fyra våningar hög byggnad, med tegelröd exteriör. Inredningen går i stilren skandinavisk design, med många trädetaljer. Restaurangen H C by Meyers har bland annat lamm från Fyn och pinfärska Skagenräkor på kvällsmenyn.

Det gamla strandhotellet i Ebeltoft har bytt skepnad och rymmer nu Langhoff & Juul Boutique Hotel, där man bor i sviter eller lägenheter några meter från havet. Både konst och möbler är valda med stor omsorg och utgör en mix av vintage och tidlös dansk design. Här går du direkt från rummen med havsutsikt ut på badbryggan. På hotellrestaurangen frestar köksmästaren Emil Petersen med skaldjursaftnar om sommaren. Hotellägarna driver även en populär restaurang i Århus.

Mer info: villaprovence.dk, hotelodeon.dk, langhoffogjuul.dk/ebeltoftstrand-hotel 

Villa Provence i Århus. Foto: Cenneth Sparby

9. Århus

Några säkra kort när det gäller restauranger i Århus är Haerverk och Pondus, som har fått var sin Bib Gourmand i krogbibeln Guide Michelin, och som även finns med i danska White Guide. Här är det organiskt, mycket grönt och hållbarhet som gäller. Klassikern Mefisto anses av många som en av Århus bästa restauranger, och har bland annat vunnit pris som Danmarks bästa fiskrestaurang och Århus bästa brunch. Skön bistrostämning, där det definitivt är läge att satsa på ett bord ute på gatan vid fint väder, för att ta del av gatuatmosfären i Latinerkvarteret. Aarhus Street Food är en stor matmarknad i ett gammalt bussgarage nära järnvägsstationen, med ett trettiotal olika gatukök och barer som serverar allt från mexikanska tacos och vietnamesiska bahn-mi-baguetter till amerikansk soul food, franska crêpes och danska smörrebröd – allt inhyst i färgrika små matbodar.

Mer info: restaurant-haervaerk.dk, restaurantpondus.dk, mefisto.dk, aarhusstreetfood.com 

Passa på att upptäcka Latinerkvarteren med små kaféer, barer och krogar. Foto: Cenneth Sparby

10. Odense

I Odense är Café Skt Gertrud ett säkert kort, med bästa läge på Jernbanegade 8. Ett ställe att hänga på bara för en drink eller en hel måltid. Restaurangen öppnade 1986 och är inspirerad av den franska kafé- och brasserikulturen. Den mest kända matmarknaden i Odense heter Storms Pakhus, som ligger i en sliten industrihall i hamnområdet med minst lika många bodar. Här ordnar man även dryckesprovningar med hantverksöl, gin och vin i fokus. Livemusik på helgerna.

Mer info: gertruds.dk, stormspakhus.dk 

Street Food-time på Storms Pakhus. Foto: Cenneth Sparby

11. Cycling Aarhus, Odense Rundt

Århus och Odense är två av Danmarks främsta cykelstäder, så passa på att hyra en cykel för några timmar eller en dag. Det finns även guidade turer att hänga med på. Nya stadsdelen Aarhus Ø har havet tätt inpå, och det är populärt att ta ett dopp i Havnebadet, ritat av den kände arkitekten Bjarke Ingels. Perfekt för en cykeltur före frukost. Väl i Ebeltoft är det läge att trampa västerut längs kusten, till nationalparken Mols Bjerge, vars vilda och öppna landskap lockar en rad konstnärer till området. Här kan du vandra vidare längs någon av alla markerade stigar som finns i parken.

Mer info: cycling-aarhus.dk, aktiv-djursland.dk, odenserundt.dk 

Att cykla vid Mols Bjerge är populärt. Här med cykelguiden Nanni. Foto: Cenneth Sparby

Bonustips!

Lundbergs Spisehus håller till på Maltfabrikken i Ebeltoft, och här kan du både äta frukost och lunch samt ägna dig åt längre middagssittningar. Dessutom erbjuder krogen ett stort urval av maltiga drycker från Ebeltoft Gårdbryggeri. Och bruncherna om helgerna kräver definitivt bordsbokning.

Mer info: lundbergsspisehus.dk 

LÄS MER: De 10 roligaste tipsen till danska favoritön Fyn
LÄS MER:
13 underbara resmål runtom i Danmark
LÄS MER:
Guide: Romantisk weekend i Köpenhamn