1 AV 3
Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
2 AV 3
Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
3 AV 3
Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Cypern: ett perfekt resmål för en aktiv semester

Den gamla cypriotiska hamnstaden Limassol, som egentligen heter Lemesos är dagens stora turistmagnet. Stadens rika kulturliv, restauranger och hotell lockar varje år besökare från hela världen. 

Här är Allt om Resors bästa tips.

Jörgen Ulvsgärd

1. Cyperns vinbyar 

Ge dig ut till en av Cyperns vinbyar i Troodosbergens södra sluttningar där man kan uppleva druvskörden om man är på plats rätt årstid. Eller gör en vinutflykt för att njuta av några av öns prisbelönta viner som inte går att hitta hemma. "Mavro" och "xinisteri" är de vanligaste druvorna på Cypern och de ger rika, spänstiga och kraftiga viner. Provsmaka dem gärna på din upptäcktsresa. 

Här kan du välja bland sju vinrutter: 

goo.gl/1RDobd 

Besök Cyperns vinbyar i Troodosbergens södra sluttningar. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

2. Fin färjetur från Latsi hamn

Från Latsi hamn i Polis kan man bege sig ut på en minnesvärd båtutflykt till den idylliska bukten "Blue Lagoon". Båtresan längs kustlinjen är vacker och lagunens turkosblåa vatten lockar till en simtur. 

latchiboatcruises.com

cyprusminicruises.com 

3. Upplev natur till fots på Akamas halvö

Akamas halvön är något av en geologisk mosaik och känd för sin stora biologiska mångfald, samt unika ekosystem. Åk gärna dit på egen hand och njut av det vackra landskapet och de fantastiska vyerna över Cyperns västkust. Alternativt, boka en jeepsafari med något äventyrsföretag som ordnar guidade utflykter i naturreservatet. 

facebook.com/georgesjeepsafari 

4. Den populära stranden Ladys Mile 

Ladys Mile är Limassolområdets populäraste strand. Denna långa sandstrand, som går från mjuk klappersten till den finaste vita sand ligger bara ett par kilometer utanför staden. Coral Bay är Västkustens stora badmetropol norr om Pafos med vit sand och klart vatten med stort siktdjup. 

Malindi beach är en perfekt liten strand där man kan tillbringa hela dagen om man vill bland Limassols chicka badgäster. 

Den långa stranden går från mjuk klappersten till att gå över till vit och mjuk sand. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

LÄS MER: 13 härliga tips och måsten på Cypern 

5. Plateres Chocolate Workshop

För chokladälskare 

Plateres Chocolate Workshop är ett Mecka för den som älskar choklad där det finns möjlighet att delta i chokladtillverkning. 

Adress: 9 Archbishop Makarios Avenue
cyprus.com/platres-chocolate-workshop-events 

6. Boutiquehotellet Apokryfo 

Boutiquehotellet Apokryfo är en riktig pärla för den som gillar lyx i historisk förpackning. En gammal gård har rustats upp till femstjärnigt hotell med spa. Efter en knapp timmes bilfärd på slingrande och vindlande vägar nås byn Lofou knappt tre mil norr om Limassol. Det är ett varsamt och vackert renoverat litet hotell som gömmer sig bland smala stenbelagda gränder omgärdad av vackra murar. 

Adress: Lofou, Trodos 

apokryfo.com 

Boutiquehotellet Apokryfo – Lyx i historisk förpackning. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

7. Centrumet My Mall i Limassol

My Mall är det största köpcentret i Limassol och innehåller många konceptbutiker med en massa kända märken till konkurrenskraftiga priser jämfört med övriga Europa. Centret ligger i utkanten av staden men lätt att nå med buss. 

mymall.com.cy 

8. Klassisk taverna och agrohotell i Lofou

I den pittoreska byn Lofou ligger det enkla men charmiga hotellet Agrovino med en klassisk taverna, Lofou Tavern. En klassisk cypriotisk restaurang med lokala maträtter som serveras på en vacker innegård i skuggan under vinrankorna på rutiga linnedukar. 

Adress: Fragklinou Rousvelt 285 

lofou-agrovino.com 

9. Plus Sea Lifestyle Bar

Plus Sea Lifestyle Bar är också ett ställe för den som vill både sola, bada och äta gott. Här är det lätt att tillbringa en hel dag för den som vill njuta. Ligger lite utanför Limassol. 

Adress: 95 Amathus Ave 

plussea.com 

10. Epsilon för drinkar och Medelhavsmat 

Epsilon restaurang har en mycket populär bar med egen DJ. Den är känd för sina goda drinkar och högklassig mat, ett medelhavskök med internationella influenser. 

Adress: Limassol Marina

carobmill-restaurants.com 

Högklassig Medelhavsmat på Epsilon restaurang. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

11. Pier One Cafe Restobar för vacker utsikt 

Pier One Cafe Restobar i Limassol ligger på andra sidan i gamla hamnen Old Port. Från baren har man suverän utsikt över stan, hamnen och Medelhavet. Maten är europeisk crossover med stort utbud för vegetarianer. Restaurangen är mycket populär så att beställa bord är ett tips. 

Adress: Taitoo Court, Gladstonos 137

facebook.com/PierOneCafeRestobar

Fantastisk utsikt över staden och hamnen från Pier One Cafe Restobar. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

12. Kikis Pandechis Potteri för krukor

I Kikis Pandechis Pottery ryms cypriotisk keramik med en stor samling av både klassiska och moderna krukor. Urvalet är enormt. Keramikern Kikis Pandechis har hållit på i över 40 år och allt i butiken är handdrejat, glacerat och bränt i egna ugnar. 

Adress: Highway Limassol Trodos

kikispandehispottery.com 

13. Bo på Aphrodite Hills och spela golf

Den omtalade och spektakulära golfbanan genomgår just nu en omfattande renovering av greener och bunkrar och öppnade tipptopp i januari i år. Bo på det läckra hotellet i direkt anslutning, Aphrodite Hills by Atlantica. 

aphroditehills.com

Vid golfbanan ligger det läckra hotellet Aphrodite Hills by Atlantica. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

LÄS MER: Plastkortet är din räddning om olyckan är framme 

14. Cypern en favorit för cyklister 

Cypern är perfekt för de som söker en aktiv semester. Här finns milslånga cykelslingor i både kuperad och plan terräng för både den avancerade mountainbike- och landsvägscyklisten liksom för nöjesåkaren. Cypern består av ett finmaskigt nät av små fina asfaltsbelagda vägar där man nästan aldrig möter några bilar. Med andra ord avkopplande cykling både för den som gillar lugnt tempo eller de som söker större utmaningar med branta stigningar. 

Cypern är perfekt för dig som älskar att ta dig runt på cykel. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Cycle-in-Cyprus

cycle-in-cyprus.com 

Bike Cyprus Limassol

bikecyprus.com 

Zephyros Adventure Sports, Pafos

enjoycyprus.com 

Cyprus Cycling Federation

cypruscycling.com