Carl Bildts 10 guldkorn i Italien

Tidigare moderatledaren och utrikesministern Carl Bildt är en stor vän av Italien.

Inte minst hustrun Anna Maria Corazza Bildts rötter där gör honom till en flitig besökare i landet.

Här tipsar han om sina tio pärlor i Italien.

Text av: Carl Bildt

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i dina italienska favoritstäder – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Venedig är en av Carl Bildts absoluta favoriter i Italien. Bilden är ett montage. Foto: Istock/Christian Örnberg

1. Venedig

 

"Venedig är ofrånkomligt. Jag blir aldrig trött på att flanera i de trånga gränderna – speciellt om man kommer bort från det turisttätaste området runt Piazza San Marco – eller på att dyka ner i handelsrepublikens nästan tusenåriga historia."

Den världsberömda kanalstaden, byggd på pålar i en lagun i nordöstra Italien, är ett av världens största turistmål och blev en stormakt som handelsstad och egen republik med start i början av 1200-talet. Staden är fantastisk vacker med sina kanaler, små broar och sagolika palats och utsmyckningar. Lättast tar man sig runt med båt.

1987 blev staden utsedd till ett världsarv.

LÄS MER: På spännande upptäcktsfärd i Neapel

 

Beundra Pantheon i Rom. Foto: Colourbox

2. Rom

 

 

"Rom är evigt. Här kan man fördjupa sig i Vatikanmuseet, njuta marknaden på Campo di Fiori, beundra Pantheon, koppla av uppe på Palatinen eller besöka fascinerande protestantiska kyrkogården. Och det är bara början. Det kan vara trångt, men Sixtinska kapellet med Michelangelos målningar är ett måste."

Italiens huvudstad är ett av världens mest klassiska turistmål – en självklarhet genom dess position som Romarrikets centrum med allt vad det innebär av fascinerade lämningar och historia. Att staden dessutom rymmer påvens Vatikanstaten och är centrum för katolicismen gör knappast intresset mindre.

 

Monte Cassino ligger 13 mil söder om Rom. Foto: Shutterstock

3. Monte Cassino och Assisi 

 

 

"Utflyktsmål kring Rom saknas heller inte. Klassisk klostret Monte Cassino som nästan helt förstördes under andra världskrigets strider, men som återuppbyggts och vars konstskatter räddades.  Franciskus stad Assisi ligger heller inte så långt bort."

Monte Cassino är ett kloster 13 mil söder om Rom.

Assisi är en stad 17 mil norr om Rom där den helige Franciskus grundade Franciskanorden 1208. Sankt Franciskus basilika från 1200-talet är mycket ovanlig då den har två våningar och ingår bland Unescos världsarv.

 

Fem byar bildar tillsammans Cinque Terre. Foto: Shutterstock

4. Cinque Terre

 

 

"Ner till lilla Portovenere på den liguriska kusten alldeles utanför La Spezia åker vi ofta från Tabiano. En timme eller så över Apenninerna. Här börjar vackra kusten Cinque Terre. En promenad längs den höga kusten inspirerar."

Cinque Terre (italienska för "de fem landen") är en cirka tolv mil lång kuststräcka mellan La Spezia och Genua i Ligurien på italienska västkusten, inte långt från Toscana.

Här klamrar sig fem små byar - Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore - fast vid klipporna.

Hela Cinque Terre-området tillsammans med Portovenere står på Unescos världsarvslista.

 

Katedralen ligger mitt i Milano. Foto: Istock

5. Milano

 

 

"Milano är en pulserande storstad, men har också elegans och kultur. Modehuvudstad, och med ett restaurang- och uteliv för snart sagt varje tänkbart intresse. Den mäktiga katedralen har snart restaurerats färdigt."

Milano är Italiens näst största stad och är centrum för ett av Europas största storstadsområden. Den är belägen vid floden Olona i Lombardiet i norra Italien. Enligt legenden grundades Milano runt år 600 före Kristus. Staden är en internationell modemetropol med över 1200 modeföretag och tunga klädskapare som Armani, Prada Dolce & Gabbana och Versace. La Scala, operahuset, är världsberömt.

 

Anna Maria Corazza Bildt vid Tabiano Castello. Foto: Anna Hållams

6. Tabiano Castello

 

 

"Självklart Tabiano Castello i kullarna upp mot Apenninerna nära Parma, halvvägs mellan Milano och Bologna. Mitt i världens bästa mat och kulturella sevärdheter runtom i det rika Po-området. Här har Anna Marias familj hotell och borg. Parmesanosten och Parma-skinkan är bara en del av regionens kulinariska utbud." 

Borgen Tabiano byggdes på 1000-talet på ruinerna från en gammal romersk boplats. Här har många historiska händelser utspelats och ägorna rymmer olivlundar och en gammal pilgrimsväg till Rom. Numera är den gamla försvarsborgen omsorgsfullt renoverad och förvandlad till ett lyxigt hotell.

 

Sorrento ger Carl Bildt livskvalitet. Foto: Colourbox

7. Sorrento

 

"Sorrento återvänder vi också gärna till. Att vakna upp en morgon och blicka ut över Neapel-bukten bort mot Vesuvius är livskvalitet. Och utflykter till Capri med Munthes Villa San Michele eller fascinerande Pompeji gör det hela än bättre." 

Sorrento är en stad med drygt 16 000 invånare i Kampanien, belägen i södra delen av Neapelbukten. Staden ligger på en bergsplatå med branta stup ned mot havet, och är en känd badort som frekventerats av kungligheter, författare och andra celebriteter. I närheten ligger ett flertal sevärdheter såsom öarna Capri och Ischia, vulkanen Vesuvius och berömda Pompeji.

 

Bologna är hjärtat i Norditaliens kultur. Foto: Shutterstock

8. Bologna

 

"Att välja mellan Po-slättens olika städer är inte enkelt. Att se till exempel Verdis "Aida" på den romerska arenan i Verona är en upplevelse. Och för oss svenskar mindre kända Ferrara fascinerar ständigt. Men favoriten är trots allt Bologna. Här finns hjärtat i Norditaliens kultur."

Bologna har omkring 380 000 invånare och är en av Italiens äldsta städer. Den är känd som "la grassa" (den feta) med syfte på dess kulinariska traditioner. Bologna räknas som Italiens mathuvudstad och vimlar av härliga matställen. Den har en fin gammal stadskärna och världens äldsta universitet grundat 1088.

 

Ragusa är en vacker barockstad på Sicilien. Foto: Shutterstock

9. Ragusa

 

"På Sicilien finns självfallet Palermo med dess normandiska byggnader och skönhet, men också vackra barockstaden Ragusa som är lite mindre besökt men knappast mindre intressant."

Ragusa ligger i Siciliens sydöstra ände och rymmer både den medeltida stadsdelen Ibla med barockkyrkan S. Giorgio och välbevarade kvarter från 1700-talet. Stadens restauranger bjuder på lokala specialiteter som ljuvliga, färska grönsaksrätter och soppor med ricottaost. 

Prova gärna den lokala pistagelikören. Staden är uppsatt på Unescos världsarvlista tack vare sin välbevarade barockarkitektur. Detta är kommissarie Montalbanos territorium.

 

Ruiner i Ortygia i Syrakusa. Foto: Colourbox

10. Syrakusa

 

"Gamla stadsdelen Ortygia i Syrakusa på Sicilien fascinerar. I barockkyrkan står fortfarande pelarna från det grekiska tempel som byggdes här cirka 500 före Kristus, och inemellan har den självfallet hunnit med att vara moské också."

Syrakusa ligger på Siciliens östkust och är Sankta Lucias hemstad. Här firas helgonets födelsedag årligen den 13 december med ljus och sång. Staden grundades 734 före Kristus, ligger vid havet och har ett fint historiskt centrum och många utsökta fiskrestauranger.

Ortygia är en ö skild från resten av staden av en kanal. Här ryms en rad gamla palats och kyrkor.

Aktuellt just nu