Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa

Publicerad 17 mar 2005 17:10

Uppdaterad 17 mar 2005 17:34

Broarna över Donau

Donau delar staden på mitten. På ena sidan det historiska Buda. På andra sidan det modernare Pest.
Och mitt emellan den gröna oasen Margaretaön.
Budapest bjuder på en variation av upplevelser.
Sedan järnridån gick upp 1989 har den västerländska kulturen sakta smugit sig på Budapest. Med landets medlemskap i EU i maj förra året har man tagit ännu ett steg mot det moderna samhället med nybyggda hotell och uppfräschade fasader. Men historien är på intet sätt bortglömd. De gigantiska bronsstatyerna av Lenin, Marx och Engels som tidigare bevakade budapestborna runt om i staden är nu samlade i statyparken Szoborpark, som ligger 15 minuters bussfärd från staden. Terrormuseet, som huserar i säkerhetspolisens forna byggnad i Pest, är ett också ett historiskt minne från såväl kommunist- som nazitiden. Men tillbaka till nutid och till staden som vill mycket och har mycket att erbjuda. Kanske är det därför kvinnan på turistbyrån har svårt att svara på frågan vad man absolut inte bör missa. – Opera, termalbad, museum, slottet, maten, pubar… Vad är ni ute efter? Ja, det finns onekligen saker att välja bland. Det var just av den anledningen Aleksandra och Jovan från Serbien valde Budapest som semestermål. – Vi har shoppat, vandrat runt i slottsområdet och ätit gott. Vi funderar på att gå på en opera innan vi åker hem, det måste man nästan göra när man är här. Men vi har inte bestämt oss, säger Aleksandra. – Vi ska nog gå runt lite till, vi hittar alltid något nytt som är intressant, säger Jovan.

Två städer blir en

Budapest var en gång delad i två städer, Buda och Pest. Sedan i slutet av 1800-talet är de en och samma, länkade med broar över Donau. Ska man göra skillnad mellan stadsdelarna är Buda den historiska och Pest den moderna. Vi börjar upptäcktsfärden på Budasidan. Från bergbanan, som tar oss upp på det bördiga bergslandskapet är utsikten över Pest-sidan som bäst och det bjuds på en blandning av mäktiga rokokobyggnader, Donau och broarnas strida trafikströmmar. Slottshöjdens kvarter är Budapests motsvarighet till Stockholms Gamla stan, med arkitektoniskt vackra byggnader, mysiga fik och bra restauranger. Och här finns naturligtvis även butiker som försöker kränga allt från vykort till nyckelringar med Budapestmotiv till turisterna. Matthiaskyrkan reser sig stolt i områdets mitt och det är ett nöje i sig att studera de gotiska detaljerna på såväl kyrkan som på kvarterets andra husfasader. Som en oas ligger den (nästan) bilfria ön Margareta mitt i Donau mellan de båda stadsdelarna. Här kommer budapestborna för en promenad eller cykeltur, en fika i gröngräset eller bara för en andhämtning från storstadslivet. Här finns också bad och spa. Ungrarna har sett till att utnyttja det varma källvattnet under staden och i Budapest finns omkring 130 varma källor och ett 50-tal badhus. Mest kända är kanske Gellert, det pampiga marmorbadet på Buda-sidan och Széchenyibadet i Pest där männen samlas för att spela schack i det ångande vattnet.

Det livliga Pest

Att hitta något ätbart är inte särskilt svårt var du än befinner dig. Landets nationalrätt gulaschsoppa och billig öl serveras på varenda restaurang. Salami och andra korvar säljs i varje gathörn. I Pest råder det något mer liv och rörelse. Det botaniseras bland affärerna på shoppingstråket Vaci útca. Smakbitar av kryddstarka korvar delas ut i saluhallen Nagyvásárcsarnok, och vid operahuset Magvar Allami samlas de uppklädda operettbesökarna inför kvällens föreställningar. Weekend eller veckosemester – oavsett hur mycket tid du har garanteras du variation under Budapest-besöket. RESMÅL/Budapest Allmänt: Ungerns huvudstad Budapest bjuder på en variationsrik vistelse. På bara ett par dagar hinner du med såväl kultur och shopping som ett avslappnande besök på ett av de många termalbaden. Allt inramat av floden Donau. Resa dit: Flyg tur och retur från Skavsta eller Malmö från cirka 900 kronor (Wizzair). Från Göteborg från 1198 kronor (Sterling). Paketresa med flyg från Stockholm, med en natt i dubbelrum: 3986 kronor (Resfeber). Flygtid: 2 timmar. Valuta: 1 forint = 0,039 kronor. 100 kronor = 2590 forinter. Prisnivå: Fortfarande snäppet billigare än Sverige. Bankomater: Finns gott om dem i centrala Budapest. Svårare att hitta i utkanterna. Se till att ha kontanter innan du ger dig av på utflykt. Internet: 30 minuter kostar 15 kronor. Bo: Dubbelrum i mellanklass cirka 900 kronor. Äta: Ungern är lika med gulasch. Och soppan finns på varenda restaurang. Men här finns också goda fyllda paprikor, kryddiga grytor och leverbaserade rätter med mera. En lunch inklusive dricka går att få för femtiolappen. En normalmiddag inklusiver dryck från 120 kronor och uppåt beroende på vilken restaurang du väljer. En prisvärd restaurang som bjuder på en inhemsk läcker meny är "Paprika", nära Hjältarnas torg. Öl: Fatöl cirka 16 kronor. Resa runt: Tre dagars kort på metro, buss och spårvagn 90 kronor.

Shopping:

Shoppingen är på frammarsch i Budapest och numera hittar man de flesta stora märkena inom såväl teknik som mode. Köpsugna hittar det bästa utbudet kring Váci útca. Men även om prisläget är något lägre än hemma ska man nog inte räkna med storshopping. Typiska inköp: hantverk, dukar och broderier, paprika, skor och så korvar. Glöm inte att besöka den gamla saluhallen "Nagyvásárcsarnok" i Pest. Kultur: Missa inte slottsområdet och den vackra rokokoarkitekturen på Buda-sidan. Operahuset i Pest, de gigantiska statyerna från kommunisttiden i Szoborpark, 15 minuters bussfärd från stan, och Terrormuseet är väl värda ett besök i en svunnen, men inte bortglömd, tid.

ELISABETH MONTGOMERY