Livliga Pest och historiska Buda. På var sin sida om Donau.
Livliga Pest och historiska Buda. På var sin sida om Donau. Foto: Shutterstock

Buda och Pest –Donau delar Budapest på mitten

Donau delar staden på mitten. På ena sidan det historiska Buda. På andra sidan det modernare Pest. Och mitt emellan den gröna oasen Margaretaön. Budapest bjuder på en variation av upplevelser.

Sedan järnridån gick upp 1989 och Ungerns inträde i EU 2004 har den västerländska kulturen sakta smugit sig på Budapest. Men historien är på intet sätt bortglömd. De gigantiska bronsstatyerna av Lenin, Marx och Engels som tidigare bevakade budapestborna runt om i staden är nu samlade i statyparken Memento park, som ligger 15 minuters bussfärd från staden. Terrormuseet, som huserar i säkerhetspolisens forna byggnad i Pest, är också ett historiskt minne från såväl kommunist- som nazitiden. 

Men tillbaka till nutid och till staden som vill mycket och har mycket att erbjuda. Kanske är det därför kvinnan på turistbyrån har svårt att svara på frågan vad man absolut inte bör missa. 

– Opera, termalbad, museum, slottet, maten, pubar Vad är ni ute efter? Ja, det finns onekligen saker att välja bland.

LÄS MER: Här bor du ståndsmässigt i Budapest – 9 lyxiga hotell

Buda och Pest

Budapest var en gång delad i två städer, Buda och Pest. Sedan i slutet av 1800-talet är de en och samma, länkade med broar över Donau. Ska man göra skillnad mellan stadsdelarna är Buda den historiska och Pest den moderna. 

LÄS MER: Alexander Karims 10 bästa tips till Budapest

Historiska Buda

Vi börjar upptäcktsfärden på Budasidan. Från bergbanan, som tar oss upp på det bördiga bergslandskapet är utsikten över Pest-sidan som bäst och det bjuds på en blandning av mäktiga rokokobyggnader, Donau och broarnas strida trafikströmmar. Slottshöjdens kvarter är Budapests motsvarighet till Stockholms Gamla stan, med arkitektoniskt vackra byggnader, mysiga fik och bra restauranger. Och här finns naturligtvis även butiker som försöker kränga allt från vykort till nyckelringar med Budapestmotiv till turisterna. Matthiaskyrkan reser sig stolt i områdets mitt och det är ett nöje i sig att studera de gotiska detaljerna på såväl kyrkan som på kvarterets andra husfasader. 

Som en oas ligger ön Margareta mitt i Donau mellan de båda stadsdelarna. Här kommer budapestborna för en promenad eller cykeltur, en fika i gröngräset eller bara för en andhämtning från storstadslivet. Här finns också bad och spa. Ungrarna har sett till att utnyttja det varma källvattnet under staden och i Budapest finns omkring 130 varma källor och ett 50-tal badhus. Mest kända är kanske Gellert, det pampiga marmorbadet på Buda-sidan och Széchenyibadet i Pest där männen samlas för att spela schack i det ångande vattnet.

LÄS MER: 5 klassiska badhus i Budapest – från Széchenyi till Gellért

Livliga Pest

Att hitta något ätbart är inte särskilt svårt var du än befinner dig. Landets nationalrätt gulaschsoppa och billig öl serveras på varenda restaurang. Salami och andra korvar säljs i varje gathörn. I Pest råder det något mer liv och rörelse. Det botaniseras bland affärerna på shoppingstråket Vaci útca. Smakbitar av kryddstarka korvar delas ut i saluhallen Nagyvásárcsarnok, och vid operahuset Magvar Allami samlas de uppklädda operettbesökarna inför kvällens föreställningar. Weekend eller veckosemester – oavsett hur mycket tid du har garanteras du variation under Budapest-besöket. 

Shopping

Köpsugna hittar det bästa utbudet kring Váci útca. Men även om prisläget är något lägre än hemma ska man nog inte räkna med storshopping. Typiska inköp är hantverk, dukar och broderier, paprika, skor och så korvar. Glöm inte att besöka den stora saluhallen i Pest.

LÄS MER: I Budapest har du råd att skämma bort dig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande