Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hamnstaden Bilbaos mest kända byggnad är Guggenheimmuseet.Hamnstaden Bilbaos mest kända byggnad är Guggenheimmuseet.Hamnstaden Bilbaos mest kända byggnad är Guggenheimmuseet.
Även utanför museet för mycket att se, som Jeff Koons "Tulips"...Även utanför museet för mycket att se, som Jeff Koons "Tulips"...Även utanför museet för mycket att se, som Jeff Koons "Tulips"...
...och det blommande konstverket "Puppy"....och det blommande konstverket "Puppy"....och det blommande konstverket "Puppy".
Surfare i småstaden Plentzia, som nås med Bilbaos tunnelbana.Surfare i småstaden Plentzia, som nås med Bilbaos tunnelbana.Surfare i småstaden Plentzia, som nås med Bilbaos tunnelbana.
Baskien är känt för sina pintxos.Baskien är känt för sina pintxos.Baskien är känt för sina pintxos.
Elisabeth Hansen och Erik Sadler från Basque Experiences guidar till stans bästa pintxos.Elisabeth Hansen och Erik Sadler från Basque Experiences guidar till stans bästa pintxos.Elisabeth Hansen och Erik Sadler från Basque Experiences guidar till stans bästa pintxos.
Missa inte heller att smaka på Carolina cakes.Missa inte heller att smaka på Carolina cakes.Missa inte heller att smaka på Carolina cakes.
Fiskförsäljning på El Mercado de la Ribera.Fiskförsäljning på El Mercado de la Ribera.Fiskförsäljning på El Mercado de la Ribera.
Takterrassen på Restaurante Yandiola i kulturhuset Alhóndiga.Takterrassen på Restaurante Yandiola i kulturhuset Alhóndiga.Takterrassen på Restaurante Yandiola i kulturhuset Alhóndiga.
1 AV 9
Hamnstaden Bilbaos mest kända byggnad är Guggenheimmuseet.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
2 AV 9
Även utanför museet för mycket att se, som Jeff Koons "Tulips"...
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
3 AV 9
...och det blommande konstverket "Puppy".
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
4 AV 9
Surfare i småstaden Plentzia, som nås med Bilbaos tunnelbana.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
5 AV 9
Baskien är känt för sina pintxos.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
6 AV 9
Elisabeth Hansen och Erik Sadler från Basque Experiences guidar till stans bästa pintxos.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
7 AV 9
Missa inte heller att smaka på Carolina cakes.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
8 AV 9
Fiskförsäljning på El Mercado de la Ribera.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
9 AV 9
Takterrassen på Restaurante Yandiola i kulturhuset Alhóndiga.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Bilbao – en vacker och välsmakande weekendstad

Bilbao är en stad full med spännande arkitektur, avantgardekonst, det spektakulära Guggenheimmuseet och bardiskar fyllda med goda pintxos. 

Med tunnelbanan kan man nå Biscayabuktens vita sandstränder, och en timme bort ligger Baskiens gourmetstad San Sebastian.

Med direktflyg till Bilbao är det dessutom smidigt att ta sig dit!

Det första man ser efter en kort bussresa från flygplatsen in till staden är Guggenheim Bilbaos spektakulära arkitektur. Museet ligger vid floden Nervión och skiftar i olika färger beroende på ljus och tidpunkt. Denna makalösa byggnad av kaksten, glas och paneler av titan i runda former öppnade 1997, och är ritad av arkitekten Frank Gehry. Formerna påminner om ett skepp och är en hyllning till hamnstaden Bilbao. Att vandra runt i alla glasgångarna bland de temporära och permanenta utställningarna är en ren fröjd för ögat. Under många år har konstnären Richard Serra arbetat med utställningen ”The matter of time” där gigantiska väderbitna plåtbitar i vackra runda spiralformer symboliserar Bilbaos industrihistoria med skeppsbyggeri och material i järn och stål.

– Stiftelsen Guggenheim hade en stor konstsamling och sökte en lokal i Europa samtidigt som Bilbao genomgick en industriell recession i slutet av 80-talet, berättar informatören Egi på Guggenheim Bilbao.

LÄS MER: Sommarens 10 mest spännande platser i Spanien 

Spindeln "Maman" står utanför Guggenheim.Spindeln "Maman" står utanför Guggenheim.Spindeln "Maman" står utanför Guggenheim.
Guggenheimmuseet skiftar i olika färger beroende på ljus och tidpunkt.Guggenheimmuseet skiftar i olika färger beroende på ljus och tidpunkt.Guggenheimmuseet skiftar i olika färger beroende på ljus och tidpunkt.
1 AV 2
Spindeln "Maman" står utanför Guggenheim.
Foto: HÉLÈNE LUNDGREN
2 AV 2
Guggenheimmuseet skiftar i olika färger beroende på ljus och tidpunkt.
Foto: SHUTTERSTOCK

 Guggenheim hyllar Bilbao

Vid floden, alldeles utanför Guggenheimmuseet står Louise Bourgeois stora spindel ”Maman” i brons, samt Jeff Koons oemotståndliga glänsande tulpaner i starka färger. Framför entrén till museet vaktar en stor blomsterprydd terrier inklädd i nyplanterade blommor i olika färger. Det är konstnären Jeff Koons konstverk ”Puppy” från 1992 som från början bara var tänkt att vara ett temporärt konstverk.

– Puppy blev så populär att folk ville ha kvar hunden permanent och staden köpte in konstverket. Två gånger per år byts blommorna ut, berättar guiden Erik Sadler från Basque Experiences.

4 bra hotell i Bilbao

Conde Duque 

Perfekt läge, precis vid floden nära gångbron som leder in the staden eller längs floden till Guggenheim Bilbao. Hotellets frukost är också suverän.

Adress: Campo Volantin 22

hotelcondeduque.com

Ercilla Hoteles 

Har riktigt fina rum och en takterrass som ligger mitt i staden. Här serveras mat och drinkar med utsikt över stadens tinnar och torn.

Adress: Ercilla 37-39

ercillahoteles.com

Hotel Carlton 

Ett anrikt femstjärnigt hotell med en vacker gammal lobby.

Adress: Plaza Moyúa 2

arranzazu-hoteles.com

Quartier Hostel Bilbao 

Har flerbäddsrum och dubbelrum till en billig penning mitt i de gamla kvarteren, Casco Viejo.

Adress: Artekale 15

quartierbilbao.com

Guidad tur till stadens bästa pintxos

I Bilbao behöver man aldrig vara hungrig, och på alla barer serveras det goda pintxos (små baskiska tapasrätter serverade på en rostad brödbit). För att hitta till de bästa pintxosbarerna i Bilbao är det väl värt att gå en guidad vandring genom staden.  

– Lokalborna äter pintxos på lunchen, och det är bara turister som äter pintxos på kvällen. Idén är att man köper en pintxos och ett glas, innan man drar vidare till nästa bar. På helgerna brukar jag och mina vänner göra en pintxosrunda där alla lägger pengar i en gemensam pott, berättar Erik Sadler som arrangerar guidade pintxosturer i Bilbao.

Ramona är en liten bar som serverar pintxos av hög kvalitet.Ramona är en liten bar som serverar pintxos av hög kvalitet.Ramona är en liten bar som serverar pintxos av hög kvalitet.
Ramona är en liten bar som serverar pintxos av hög kvalitet. Foto: HÉLÈNE LUNDGREN

Vi börjar med att pröva en av Baskiens berömdaste pintxos, ”Gilda” med gröna oliver, grön chili, inläggningsgurka och ansjovis.

– Gilda är en het, salt och grön pintxos som har fått sitt namn efter Hollywoodstjärnan Rita Hayworth efter hennes roll i filmen med samma namn. Gilda passar riktigt bra tillsammans med Baskiens unga vita vin, Txakoli som ska serveras iskallt, säger Erik Sadler och vi håller verkligen med.

10 bra restauranger och pintxos i Bilbao

Ramona

En liten bar som serverar pintxos av hög kvalitet.

Adress: Cokón de Larreategui 37

La Viña 

Känd för sin lufttorkade skinka som passar mycket bra tillsammans med vermouthdrinken Marianito.

Adress: Diputacion 10

lavinadelensanche.com

El Cascanueces 

Har många pintxos att välja på och ligger på en gata med gott om pintxosbarer.

Adress: Heros 2

adhocbilbao.com

El Globo 

Välkänd pintxosbar som serverar klassiska pintxos som spindelkrabba och bläckfisk tillagat i sitt eget bläck.

Adress: Diputacion 8

barelglobo.com  

Gure-Toki

Trevlig pintxosbar vid Plaza Nueva i de gamla kvarteren av staden.

Adress: Plaza Nueva 12

guretoki.com

Bodeguilla Palace 

Drivs av två systrar och serverar pintxos med tonfisk och anjovis samt husets vin.

Adress: Poza 3

Restaurante Yandiola 

Har en fin takterrass högst uppe i kulturhuset Alhóndiga Bilbao där man kan äta och dricka drinkar.

Adress: Plaza Arrikibar 4

grupoyandiola.com   

Restaurante Kasko 

Kombinerar konst, musik och traditionella baskiska rätter i Casco Viejo

Adress: Andra Mari kalea 16

restaurantekasko.com

Restaurante Urbieta 

En trevlig familjeägd restaurang som serverar traditionella baskiska rätter i Casco Viejo.

Adress: Calle del Perro 4

restauranteurbieta.es  

Restaurante Arrarete 

Ligger nära floden i Plentzia och serverar mycket prisvärda trerätters luncher.

Adress: Erribera Kalea 27

restaurantearrarteplentzia.menu

Nästa bar har inte ens någon skylt utanför och drivs av de härliga systrarna Maria och Ione Vallejo. Det är en riktigt traditionell bar där systrarna serverar pintxos med tonfisk, ansjovis och starka gröna paprikor. Vinet dricker man på ett gammalt traditionellt vis ur en porrón med en lång glaspip. Vi fortsätter över bron till den gamla delen av staden, Casco Viejo med mycket atmosfär bland de bilfria kullerstensgatorna. Runt torget Plaza Nueva ligger många populära  pintxosbarer sida vid sida, och kvällen avslutas på en bar som serverar en torr och god cider.

LÄS MER: 12 tips för en weekendresa till Barcelona

Strand och surfning i Plentzia

Nästa dag tar vi tunnelbanan till ändstationen Plentzias vita sandstränder som ligger i en vacker bukt. Plentzia är en trevlig liten småstad med en kyrka och det tidigare stadshuset som numera inhyser ett museum över stadens historia. Från tunnelbanan går det en promenadväg längs floden, och förbi hamnen till den breda sandranden där skolbarnen tränar surfning i Biscayabuktens vågor. På vägen tillbaka stannar vi till vid en restaurang som ligger nära floden för att äta en trerättersmiddag i solen innan det är dags att åka tillbaka till storstaden.

Resfakta: Bilbao, Spanien

Resa hit: Norwegian har direktflyg från Stockholm till Bilbao. Det går att åka tåg via Köpenhamn–Hamburg–Barcelona/Paris/Zürich–Bilbao. rail.cc/se/tag/stockholm-till-bilbao

Bästa tiden: Vår, sommar och höst är den bästa tiden att besöka Bilbao.

Tidskillnad: Ingen tidsskillnad.

Språk: Spanska och baskiska.

Valuta: 1 euro ≈ 10,90 kronor.

Prisnivå: Pintxos kostar från 16 kronor och ett glas vin cirka 20 kronor. Dagens meny kostar från 130 kronor och en middag kostar från 100 kronor.

Ta dig runt: Staden är lagom stor att promenera runt, och det finns bra kommunikationer med tunnelbana, spårvagn och buss. Vill man se lite mer av Biscayabuktens stränder och byarna i Baskien så ger hyrbil bäst flexibilitet. 

Bra att veta: Charmiga Erik Sadler från Basque Experiences arrangerar personligt guidade pintxosturer i Bilbao, samt turer i Baskien med fokus på mat, vin, cider, vandring, segling, golf och fotboll. basqueexperiences.com  

Basque Taste är specialiserade på mat, vin, konst och arkitektur. Elke Panneels arrangerar personligt guidade turer, matlagningskurser och vinprovning i Bilbao och hela Baskien. basquetaste.com