Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén är vana Berlinbesökare.
Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén är vana Berlinbesökare.
Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén är vana Berlinbesökare.
1 AV 2
Spännande saker att göra under en helg i Berlin
2 AV 2
Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén är vana Berlinbesökare.
Foto: Pressbild

Berlinmuren: 6 viktiga stopp du inte ska missa

I 28 år var den en symbol för det kalla kriget och järnridån mellan friheten i väst och diktaturen i öst. Den 9 november är det exakt 30 år sedan Berlinmuren föll. Vi har pratat med Berlinexperterna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén – aktuella med reseguiden ”Historiska Berlin” – och bett dem lista de bästa sevärdheterna för dig som vill veta mer om Berlinmuren.

Natten mellan den 12 och 13 augusti 1961 började över 14 000 östtyska arbetare och soldater att bygga en mur genom centrala Berlin. Mer än hundra befintliga gränsövergångar stängdes och mängder av fönster murades igen. Skälet var att hindra Östtysklands medborgare från att lämna landet och fly till väst. De människor – även barn – som råkade befinna sig på fel sida om muren fick ingen möjlighet att återförenas med sina familjer. 

Berlinmuren kom att stå i 28 år, och omfattade, inklusive dubbla och tredubbla taggtrådsstängsel på vissa ställen, en total sträcka på 156 kilometer. Strax före midnatt den 9 november 1989 öppnades den första gränskontrollen, som snabbt följdes av fler. Mindre än elva månader senare förenades Öst- och Västtyskland, och Tyskland var återigen ett enat land.

ANNONS: Läs mer och köp boken ”Historiska Berlin” här [extern länk]

Journalisterna och författarna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén har varit bosatta i Berlin och besökt staden ett flertal gånger sedan 1987. Nyligen utkom deras bok ”Historiska Berlin”, en reseguide till staden med fokus på andra världskriget och kalla kriget. Här är deras sex bästa tips om du är intresserad av muren.

1. Bernauer Strasse museum

”Ska man bara besöka en plats med anknytning till Berlinmuren är det denna. Det är ett väldigt fint utomhusmuseum där man bevarat en liten del av muren och ett vakttorn, men där man också har en lång sträcka på marken där man markerat var muren gick och som är fylld med minnestavlor där det står saker som har hänt på olika platser, lyckade och misslyckade flyktförsök och så vidare. Det finns också streck i marken som visar var flykttunnlar gick.”

Adress: Bernauer Strasse 119, berliner-mauer-gedenkstaette.de

Det officiella minnesmärket över Berlinmuren på Bernauer Strasse. Foto: Shutterstock

2. Mauermuseum Checkpoint Charlie

”Checkpoint Charlie är den mest kända gränsövergången, och här finns i dag ett museum som bland annat innehåller olika fordon som använts vid flyktförsök. Det finns också beskrivningar och filmade intervjuer med människor som försökt fly, och så går det att köpa bitar av muren i souvenirshopen.”

Adress: Friedrichstrasse 43–45, mauermuseum.de

Mauermuseum Checkpoint Charlie fokuserar på flyktförsöken. Foto: Shutterstock

3. Bornholmer Strasse

”I ena änden av denna gata finns en bro, och gränsen gick mitt på bron. Det var det första ställe där muren öppnades, då överstelöjtnant Harald Jäger från Stasi öppnade bommarna klockan 23.20 den 9 november 1989. I dag finns en minnesplakett och skyltar som berättar om vad som hände. På Bornholmer Strasse 89 finns en god ölbar som har funnits sedan 1911 och som vi alltid går till när vi är där. Tänk allt som diskuterats vid de borden under åren – den fanns alltså under hela första världskriget, Weimarrepubliken, andra världskriget, kalla kriget och finns fortfarande kvar. Klart att många Stasi-vakter har tagit en bira efter jobbet här.”

På bron vid Bornholmer Strasse öppnades gränsen allra först för 30 år sedan. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Berlin – 7 bästa tipsen inför weekendresan 

4. Tränenpalast

”Namnet betyder ’Tårarnas palats’, och det är en före detta gränsövergång mellan väst och öst som ligger i en tågstation på Friedrichstrasse. Lokalen var en nattklubb ett tag på 90-talet, men är nu ett museum. Inredningen finns bevarad, så man kan prova att gå igenom en sorts passpolispassage för att se hur det var. Man kan också se på filmklipp, bilder och texter. Det finns också väskor där man kan se vad folk packade när de gick från den ena sidan till den andra.”

Adress: Reichstagufer 17, hdg.de/traenenpalast

Tränenpalast är en före detta gränsövergång mellan Väst- och Östberlin. Foto: Shutterstock

5. Gedenkstätte Günter Litfin

”Günter Litfin var en östberlinare som 1961 blev skjuten när han försökte fly genom att simma över en kanal som gick längs gränsen. Hans bror kämpade i många år för att det skulle resas ett minnesmärke över honom, och så blev det. Man har bevarat ett vakttorn som man kan gå in i vissa tider, och utanför finns en stor tavla som berättar om hans öde.”

Adress: Kieler Strasse 2, gedenkstaette-guenter-litfin.de

 

https://www.instagram.com/p/B3-V-gXpXKe/

 

6. Brandenburger Tor

”Brandenburger Tor byggdes 1791 och har varit en symbol för staden och Tyskland alltsedan dess. Den finns också med på de tyska euro-mynten. I mursammanhang är den mest intressant för att det var här som Ronald Reagan 1987 höll sitt tal med de berömda orden ”Mr Gorbachev, tear down this wall!”. Så länge Berlinmuren fanns låg Brandenburger Tor i ingenmansland, mellan de båda sidorna, så talet hölls egentligen nära Brandenburger Tor på västsidan. Det var också genom denna port som Västtysklands förbundskansler Helmut Kohl gick för att möta Östtysklands ministerpresident vid återföreningen.”

Adress: Parizer Platz

Brandenburger Tor – Berlins mest kända landmärke. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Berlinmuren – därför byggdes den och därför föll den