Grand Place är det berömda torget i Bryssel.
1 av 3: Grand Place är det berömda torget i Bryssel. Foto: Visit Flandern
I Brygge vindlar kanaler genom den charmiga staden.
2 av 3: I Brygge vindlar kanaler genom den charmiga staden. Foto: Visit Flandern
Gågatorna i Bryssel är kantade av serveringar.
3 av 3: Gågatorna i Bryssel är kantade av serveringar. Foto: Visit Flandern

Flandern – en kulinarisk resa i världsklass

"It's easy to love a country known for chocolate and beer". 

Så sammanfattade Barack Obama sitt Belgienbesök. 

Allt om Resor har åkt på matsafari i Flandern – den region i Europa med flest Michelinstjärnor per invånare, och där ölkulturen precis har tagits upp på Unescos världsarvslista.

Säg Belgien, och många associerar till gråa EU-kontor. Men bortom Grand Place, det berömda torget i Belgiens huvudstad Bryssel, väntar Europas bästa mat och öl. 

Regionen Flandern, som ligger i norra Belgien har fler Michelinstjärnor per invånare än någon annanstans i Europa: 101 restauranger har minst en stjärna i Guide Michelin. 

– Det inte så konstigt att "foodies" gillar Flandern. Var man än befinner sig i Flandern är det aldrig långt till en bra krog. Vår matkultur handlar mycket om att äta ute. Familjer i olika generationer träffas på restauranger för att umgås runt ett matbord, säger Tim Boury, som driver en av dem – Boury. 

Belgisk mat i absolut världsklass

Ibland marknadsförs det belgiska köket som: "franskt kök, tyska portioner". Det ligger något i det. Belgarna gillar rejält med käk på tallriken. Och det gör ingenting om det är kaloritungt och fett. De belgiska nationalrätterna stavas moules frites, musslor och pommes frites, med massor av majonnäs, samt våfflor i alla dess former. 

Skaldjurssoppa som serveras på stjärnkrogen The Jane i Antwerpen. Foto: Visit Flandern

Under min matsafari i Flandern besöker jag inte mindre än tre Michelinkrogar. Tvåstjärniga The Jane är vackert belägen i en gammal kyrka i Antwerpen. Mitt insidertips är att köra "snål-varianten" – ät en trappa upp i baren. Den har visserligen ingen stjärna och menyn är en annan än den i restaurangdelen. Men maten håller hög kvalitet, och baren rekommenderas varmt till den som vill testa en Guide Michelinkrog, men inte ruinera sig. Jag besökte också enstjärniga Boury i Roeselare, med vacker arkitektur och härliga omgivningar. Här är tipset att bo över – sköna rum, till helt okej pris. 

Trestjärniga Hertog Jan är som väntat en upplevelse. Här stämmer allt. Jag träffar stjärnkocken själv, Gert De Mangeleer, som nyligen har återvänt till moderskeppet efter en månadslång inspirationsresa i Japan. 

Traditionsrik belgisk ölkultur

– Jag jobbar jämt. Jag sover tre-fyra timmar per natt. Jag är aldrig ledig, och jag är aldrig nöjd. Det är min personlighet att alltid vilja vidare, säger kocken som år 2014 blev vald till Europas bästa. 

Men Flandern handlar alls inte bara om Guide Michelin-krogar. Mellan finkrogsbesöken frossar jag i vanlig gatumat. Bästa lunchen är att bege sig till en pommes frites-kiosk och beställa en strut friterad potatis med en rejäl klick majonnäs. Prisvärt och gott. Nyttigare är alla vegetariska delikatesser som brysselkål, sparris och endiver – de odlas överallt i Belgien, och håller den högsta kvalitet. 

Självklart ägnar jag också tid till att utforska den traditionsrika, belgiska ölkulturen som är så speciell att den har fått Unescostatus. I november togs belgisk ölkultur med på listan över världskulturarv. Ölkulturen är en viktig del av den belgiska identiteten. 

Belgien TOPP 5

1. MATEN 

Det belgiska köket är en världskändis, och en hel radda belgiska krogar kan skryta med en stjärna i Guide Michelin. Också vanlig gatumat har gott rykte. Till landets nationalrätter räknas våfflor, musslor och grodlår. Och utgå från att många rätter serveras med den belgiska uppfinningen - pommes frites. 

 

2. ÖLEN 

Det lär finnas över 2 000 ölsorter, tio ölmuseer, och 150 bryggerier bara i Flandern. Den ölintresserade har sitt på det torra alltså. Och i Belgien är öl kultur. I november togs belgisk ölkultur med på Unescos lista över världskulturarv. 

 

3. CHOKLADEN 

Det vimlar av chokladbutiker i Flandern. En favorit är butiken Jitsk i Antwerpen. Chokladtillverkaren Jitsk Heyninck är bara 25 år, men gör handgjorda praliner av högsta kvalitet. Vad sägs om smaker som smörkaramell, eller kombon Earl Grey och viol? 

 

4. MIXEN 

Flandern är en tättbebyggd region med trevliga - men sinsemellan helt olika - städer som Antwerpen, Gent och Brygge. Det går snabbt att ta sig mellan städerna, så tipset är att försöka se ett par, tre städer under en och samma resa. 

 

5. BRYGGE 

Turistiskt - javisst! Men kan det bli charmigare? ! Pittoreska hus, härliga kaféer, ståtliga kyrkor, kullerstensgator, chokladbutiker, gotisk arkitektur och - inte minst - små kanaler som vindlar fram genom staden. Belgiens Venedig, och en av Europas bäst bevarade medeltida städer. 

Mysiga städerna Antwerpen och Brygge

Under min långweekend hinner jag med att besöka både Antwerpen och Brygge – förutom flera småbyar med en krog värd en omväg. 

Brygge är en favorit. Här är mysigt att bara strosa omkring. Jag promenerar innanför stadsmuren, dricker choklad på kaféer, handlar praliner och njuter av utsikten över kanalerna. Charmfaktorn är skyhög. I Brygge – liksom över hela Belgien – cyklas det. Det är trevlig att upptäcka Flandern från cykelsadeln. 

Kulturstaden Antwerpen har gått från bohemisk och smådekadent hamnstad till trendigt designmecka. Antwerpen är fashionisternas stad, och är det någonstans man ska förnya garderoben så är det här. Varför inte investera i ett plagg signerat Dries Van Noten, en av modevärldens favoriter? 

Själv fokuserar jag på annan slags shopping – chokladpraliner. 

Jitsk är en drömbutik för chokladälskaren, och här är rätt ställe att shoppa presenter. Eller att bara slå sig ner och njuta av en perfekt tillagad varm choklad. 

Det finns många chokladbutiker i Flandern. En favorit är butiken Jitsk i Antwerpen. Foto: Anna Wahlgren

 

GUIDE: FLANDERN, BELGIEN

SE & GÖRA

1.Supermercado, Antwerpen

Gå på matmarknad

Saluhall mitt i Antwerpen. Här finns en juicebar och läcker fiskdisk - bland annat. Perfekt för en varierad utekväll. Fördrink här, ett halvt dussin ostron där, varmrätt hos indiern, och sist... hemgjord glass i glassbaren. 

Adress: Groenplaats 43, Antwerpen. 

www.super-mercado.be 

2.Rodenbach Brewery

Rött öl på bryggeri

Flamländsk oud bruin (betyder gammal brunöl) är överjäst öl. Mycket typiskt för regionen! Lätt syrlig smak och en rödaktig färg. Bryggeriet har funnits inom familjen sedan 1821. Här anordnas rundvandringar och ölprovningar. 

Adress: Spanjestraat 133-141, Roeselare. 

www.palm.be/en/rodenbach 

ÄTA & DRICKA

3. The Jane

När mat blir religion

Tvåstjärnig krog inhyst i en unik lokal – en gammal kyrka. "Mat är vår religion" är kockarnas slogan, och köket ligger följaktligen i det gamla altaret. 

Pris: Åttarätters meny på The Jane: 1 100 kronor, avsmakningsmeny i baren: 750 kronor. 

Adress: Paradeplein 1, Antwerpen. 

www.thejaneantwerp.com 

4.Souvenir

Grönt fokus

När isländsk kock (Vilhjalmur Sigurdarson) träffar belgisk, matintresserad fru (Joke Michiel) blir resultatet Souvenir. Fokus på grönt och fisk, fasta menyer, omnämnd i Guide Michelin. 

Pris: Veckomenyn kostar 380 kronor.

Adress: Surmont de Volsbergestraat 12, Ypres. 

www.souvenir-restaurant.be 

5.Hertog Jan

En av Europas bästa krogar

Tre stjärnor i Guide Michelin. Allt stämmer här: Underbar trädgård varifrån kockarna hämtar ingredienser. Vacker miljö. Och så maten förstås – ett krogminne för livet. Gert De Mangeleer valdes till Europas bästa kock 2014. Och Joachim Boudens har valts till Belgiens bästa sommelier. 

Pris: Menyer från 1 100 kronor. Den dyraste menyn kostar 3 100 kronor – utan dryck.

Adress: Loppemsestraat 52, Zedelgem. 

www.hertog-jan.com/en 

6.Boury

Ung mästerkock

En stjärna i Guide Michelin. Jan Boury är den unga mästerkocken som lyckas vara klassisk och innovativ på samma gång. Den vackra miljön är en del av upplevelsen. 

Pris: Trerättersmenyn kostar 500 kronor.

Adress: Rumbeeksesteenweg 300, Roeselare.

www.restaurantboury.be 

BO BRA

7.Boury

Bo på stjärnkrog

På stjärnkrogen Boury kan man också bo över. De flesta gör det i samband med ett besök på krogen, men det är inget matmåste för att få bo här. Stilrent. 

Pris: Dubbelrum från cirka 1 500 kronor, inklusive högklassig frukost. 

Adress: Rumbeeksesteenweg 300, Roeselare. 

www.restaurantboury.be 

8.Le Tissu

Här vill man flytta in

Underbart boutiquehotell med hemma hos-känsla. Utsökt inrett, trädgård intill kyrkan, individuellt inredda rum. Dessutom en delikat frukost. Här skulle man vilja bosätta sig. Dubbelrum från cirka 1 300 kronor (utan frukost). 

Adress: Brialmontlei 2, Antwerpen. 

www.le-tissu.be 

RESFAKTA: FLANDERN

Resa hit: SAS, Brussels Airlines och Ryanair flyger direkt till Bryssel från Arlanda respektive Skavsta.

Restid: Flygtid är cirka två timmar.

Bästa tiden: Året runt, men sommarhalvåret är behagligast.

Språk: Nederländska och franska, många talar engelska.

Valuta: Euro.
Prisnivå: Forex semesterindex för Belgien är 85 (Sverige är 100).

Ta dig runt: Cykla och promenera i städerna, buss eller tåg mellan städerna.

Läs mer: www.visitflanders.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande