Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Antwerpens pampiga tågstation är från 1900-talets början.
Antwerpens pampiga tågstation är från 1900-talets början.
Antwerpens pampiga tågstation är från 1900-talets början.
Sommarbarerna vid Waagnatie utmed floden Schelde är jättemysiga.
Sommarbarerna vid Waagnatie utmed floden Schelde är jättemysiga.
Sommarbarerna vid Waagnatie utmed floden Schelde är jättemysiga.
Häftiga Martinís Patershof i Mechelen är en tidigare kyrka som byggts om till hotell.
Häftiga Martinís Patershof i Mechelen är en tidigare kyrka som byggts om till hotell.
Häftiga Martinís Patershof i Mechelen är en tidigare kyrka som byggts om till hotell.
Tätt med uteserveringar vid Grote Markt, Stora torget, i Mechelen.
Tätt med uteserveringar vid Grote Markt, Stora torget, i Mechelen.
Tätt med uteserveringar vid Grote Markt, Stora torget, i Mechelen.
1 AV 5
Om du är ute efter billiga hotell ska du undvika dessa dyra misstag.
2 AV 5
Antwerpens pampiga tågstation är från 1900-talets början.
Foto: Kristofer Scheiderbauer
3 AV 5
Sommarbarerna vid Waagnatie utmed floden Schelde är jättemysiga.
Foto: Kristofer Scheiderbauer
4 AV 5
Häftiga Martinís Patershof i Mechelen är en tidigare kyrka som byggts om till hotell.
Foto: Kristofer Scheiderbauer
5 AV 5
Tätt med uteserveringar vid Grote Markt, Stora torget, i Mechelen.
Foto: Martin's Patershof

Upptäck heta Antwerpen – Belgiens sköna pärla

ANTWERPEN, BELGIEN. Den perfekta weekenddestinationen får inte ligga för långt bort, ska snabbt gå att få grepp om och ha mycket att erbjuda för olika smaker. Allt detta uppfyller Antwerpen. Och även om de flesta associerar staden med diamanter, mode och choklad finns här mycket annat att upptäcka.

Jag gräver med tårna i den mjuka, vita sanden medan jag sippar på en drink under solparasollet. Solen steker och vattnet glittrar. Det är nästan så att jag glömmer att jag inte är på strandsemester utan på weekendresa i Belgien. 

Efter en heldags sightseeing har vi letat oss fram till Bocadero, en i raden av somriga pop up-serveringar som varje år håller till i det gamla kran- och hangarområdet Waagnatie utmed floden Schelde. Trots den trendiga atmosfären och anspelningen på att vara ett stycke Saint-Tropez i Antwerpen är detta en hotspot för alla som gillar avslappnad stämning.  

Högklassig mat och panoramavy på restaurang ‘t Zilte

Hamndistriktet Eilandje är värt att besöka av fler anledningar. Här ligger bland annat MAS, Museum an de Stroom, en annorlunda byggnad i brunröda stenlager varvade med stora glaspartier. Ett besök bjuder inte bara på konst utan även andra föremål ställs ut, totalt uppgår antalet till cirka 500 000. Inträdet kan betalas delvis eller för hela byggnaden, beroende på hur mycket tid man har. Det går också att bara åka upp till taket för att ta del av ett vidsträckt panorama eller äta på Antwerpens högst belägna restaurang ‘t Zilte som belönats med två stjärnor i Guide Michelin. 

LÄS MER: Flandern – en kulinarisk resa i världsklass

MAS, Museum an de Stroom, i hamndistriktet Eilandje rymmer ‘t Zilte, Antwerpens högst belägna restaurang. Foto: QUERBEET / GETTY IMAGES ISTOCK

Det är från taket som vi får syn på ”The Antwerp Whisperer”, ett konstprojekt med fem stora figurer som klättrar på en husfasad. Vem som helst kan här sända ett budskap via en gratisapp, som sedan viskas ut till en särskild mottagare – en fascinerande idé och typisk för Antwerpen. Förutom att vara en konststad är det också Belgiens modemetropol – härifrån kommer kända designer som Martin Margiela och Dries Van Noten.

Mänskliga historier på Red Star Line Museum

Antwerpen berör med sina budskap, både från nu och då. Och även om detta är en stad som man i dag i högsta grad vill åka till för att besöka, fanns en tid då många emigrerade härifrån. Om dem handlar ett annat museum, Red Star Line Museum, som också ligger i Eilandje. Tio år lär det ha tagit innan museet stod klart, men det var inte samlandet av föremål som tagit tid. Här ligger fokus på mänskliga historier och livsödena för de emigranter som sökte sig till andra sidan Atlanten. 

Mänskliga relationer står också i centrum, förutom maten förstås, på den charmiga restaurangen De Bomma. Namnet betyder farmor, och här är väggarna täckta av fotografier på just någons farmor. Maten är traditionellt flamländsk. Jag beställer musslor med pommes frites, ett måste att äta när man är i Belgien. De har flera varianter på menyn, jag väljer den klassiska grytan med musslor kokta i lök och vitt vin. Vi hamnar här på rekommendation och för att det ska vara familjevänligt, vilket visar sig stämma. Barnen blir ompysslade med böcker, kritor, roliga tallrikar och bestick – och slutligen godis ur stora burkar.  

LÄS MER: 24 timmar i Bryssel

De bomma är en mysig restaurang med flera varianter av musslor på menyn. Foto: Kristofer Scheiderbauer

Reser man med barn får man heller inte missa Comics Station, en inomhuspark tillägnad flera av de mest kända belgiska seriefigurerna som Smurfarna och Lucky Luke. Här har man fyra våningar fyllda med olika upplevelser, till exempel en lustiga huset-liknande upptäcktsfärd, ett litet fritt fall och världens största inomhusrutschkana. Efter ett slingrigt åk i den går vi i en skattjaktslabyrint och löser rebusar, skjuter som Lucky Luke och åker smurftåg. Parken ligger inne i Antwerpens praktfulla tågstationsbyggnad från förra sekelskiftet, förklarat som byggnadsminne och restaurerat på 2000-talet. Parken är för tillfället stängd, men öppnar under ett nytt namn den 4 april 2020 – håll utkik på hemsidan! Det är också härifrån som vi lämnar Antwerpen för att bege oss till närbelägna Mechelen, 15 minuters tågresa härifrån. 

Martin’s Patershof – sov i ombyggd kyrka

Den charmiga grannstaden frälser oss direkt. Hotellet som vi checkar in på, Martin’s Patershof, är en ombyggd kyrka. Här sover vi gudabenådat gott under pelarvalven. Färgrika fönsterglas och en vigvattenskål i receptionen bidrar till stämningen, och den generösa frukostbuffén intas i själva kyrksalen med altare. 

Att vi har tagit oss till fots från tågstationen hade kanske varit ett problem för 15 år sedan. Mechelen hade tidigare problem med kriminalitet, men tack vare ett enträget nolltoleransarbete har man lyckats minska rån och inbrott. I stället möts vi av blomsterprakt och trevlig stämning samt sommarevenemang på stora torget Grote Markt.  

Här slår vi oss också senare ner för en måltid i tapasstil på Restaurang Sava, vars utomhusservering är populär sommartid. Vi beställer in calamares, grillade jätteräkor, albondigas (köttbullar i sås) och spanar ut över folklivet på torget. En belgisk öl till passar bra, mörka Gouden Carolus är en lokal prisbelönt variant.

LÄS MER: Bryssels bästa ställen 

Restaurang Sava som har goda tapas på menyn ligger på Grote Markt (Stora torget) i Mechelen. Foto: Kristofer Scheiderbaue

Inte bara vyn från torget utan stadsbilden i stort domineras av Sint-Romboutskathedraal (Saint Rumbold's Cathedral) från 1400-talet. Dess torn är 97 meter högt och katedralen räknas till Belgiens viktigaste. Har man intresse för historia och konst ska man heller inte missa att besöka kyrkan Saint John’s. Här hänger det verk som den flamländske barockmålaren Peter Paul Rubens själv tyckte var hans bästa, ”Konungarnas tillbedjan”. En betydligt mörkare del av stadens historia visas upp i Kazerne Dossin, varifrån nära 26 000 judar deporterades till koncentrationslägret i Auschwitz under andra världskriget. Bara 1 207 av dem överlevde.

Mycket att upptäcka på Planckendael zoo

För att få ett ljust avsked av staden avslutar vi med besök på leksaksmuseet (med en av de största leksakssamlingarna i Europa) och Planckendael zoo som visar sig vara mycket mer än bara en djurpark. Här finns lekparker, flottar att staka sig fram med, hängbroar, en spindelgrotta och en indiskinspirerad del med övergivna tåg, gudabilder och annat att upptäcka. Efter att ha ägnat tid i alla fem kontinenter som parken täcker är vi tillbaka i Europa och på behändigt avstånd hemifrån: tjugo minuter med tåg, två timmar med flyg. Precis så nära som det ska vara att ta sig hem från en upplevelsepackad weekend. 

LÄS MER: Guide till Gent – Belgiens oupptäckta pärla

RESFAKTA: ANTWERPEN

Res hit: Tåg från Stockholm via Köpenhamn, Hamburg och Amsterdam (fyra byten). Direktflyg från Stockholm till Bryssel med Brussels Airlines, SAS och Ryanair. Antwerpen når man på en halvtimme med tåg från Bryssels flygplats (ligger direkt under terminalen).

Bästa tiden: Maj-september. 

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Nederländska. Många talar också franska och tyska - och engelska förstås.

Valuta: Euro (EUR). 

Prisnivå: Något billigare än Sverige. Belgien har ett semesterindex på 90 (jämfört med Sveriges 100) enligt Forex.

Ta dig runt: Gå, buss, spårvagn, tåg (för längre sträckor som till Mechelen) eller taxi (kvällstid). 

Läs mer: visitantwerpen.be.   

GUIDE: 8 TIPS TILL ANTWERPEN

SE & GÖRA

1. MAS – Museum aan de Stroom – som en tårta

Tio våningar och 60 meter högt med en halv miljon föremål. Högst upp finns restaurang med panoramavy, i botten finns kafé. Gratis sista onsdagen i varje månad och för barn under 12 år. 

Adress: Hanzestedenplaats 1, Antwerpen, mas.be/en

Museum aan de Stroom hittar man i Antwerpens hamnkvarter. Foto: Kristofer Scheiderbauer

2. Comics Station – hyllning till seriernas värld

Fantasifull inomhuspark i fyra våningar tillägnad belgiska seriefigurer med 60 aktiviteter och attraktioner, inklusive världens största inomhusrutschkana (51 meter lång). För tillfället stängd, öppnar under nytt namn den 4 april.

Adress: Kievitplein, Antwerpen, comicsstation.be 

Alla kända belgiska seriefigurer finns representerade på Comics Station i Antwerpen. Här syns Isac, 7 år, som gör en high five med figuren Suske. Foto: Kristofer Scheiderbauer

3. Red Star Line Museum – rörande livsöden

Lär om Antwerpen som hamnstad och om livsödena hos de emigranter som färdades med Red Star Line till Amerika. 

Adress: Montevideostraat 3, Antwerpen, redstarline.be

Red Star Line museum i Antwerpen är värt ett besök. Foto: Kristofer Scheiderbauer

ÄTA & DRICKA

4. De Bomma – som hos farmor

Hemtrevlig och familjevänlig restaurang med flamländskt, traditionellt kök på farmors vis, som kaningryta och musselgryta. 

Adress: Suikerrui 16, Antwerpen, restaurantdebomma.be

De bomma är en mysig restaurang där väggarna är täckta av fotografier på någons farmor/mormor. Foto: (C) COPYRIGHT 2016 HEIDI ROVEN / BILDEN FÅR ENBART ANVÄNDAS I SAMBAND MED HEIDI ROV

5. Burgerij Eilandje – med burgaren i fokus

För dig som vill äta en välgjord burgare i schyst miljö. Här, i de populära Eilandje-kvarteren, kan man även sitta ute med utsikt över museet MAS. 

Adress: Sint-Laureiskaai 8, Antwerpen, burgeij.be

Hamburgerrestaurangen Burgerij Eilandje ligger vattennära. Foto: Kristofer Scheiderbauer

6. Sava – tapas på torget

Smårätter att dela med vänner eller äta själv är alltid rätt. Välj mellan kalla eller varma tapas från cirka 40 kronor.

Adress: Grote Markt 13, Mechelen, savamechelen.be/notdutch 

Tapasrestaurangen Sava på Grote Markt (Stora torget) i Mechelen, har en populär uteservering. Foto: Kristofer Scheiderbauer

BO BRA

7. Park Inn – nära tågstationen

Trivsamt och praktiskt litet hotell ett stenkast från tågstationen. Rummen högst upp har fantastiska takterrasser och vy över staden. 

Adress: Koningin Astridplein 14, Antwerpen

ANNONS: Läs mer och boka Park Inn här [extern länk]

8. Martin's Patershof – sov i ombyggd kyrka

Fyrstjärnigt hotell, inhyst i en tidigare kyrka där man (i sviterna) sover under de pampiga kyrkvalven och äter frukost i det mäktiga långhuset med vy över altaret. 

Från 1 400 kronor för dubbelrum utan frukost, med wifi.

Adress: Karmelietenstraat 4, Mechelen

ANNONS: Läs mer och boka Martin's Patershof här [extern länk]

Martin's Patershof i Mechelen är ett hotell inrymt i en tidigare kyrka. Foto: Kristofer Scheiderbauer

LÄS MER: Superheta Belgien – här är 5 weekendtips