Båtluffa i Greklands sagolika ögrupp Kykladerna
KYKLADERNA, GREKLAND. Man behöver inte vara tonåring för att båtluffa i Grekland, det är en upplevelse oavsett ålder.
Ett trick är att begränsa sig till ett mindre område, som Kykladerna, några öar strösslade mitt i det djupblå Egeiska havet. Att avstånden mellan dem är korta gör ögruppen perfekt för en bekväm båtluff.
Välkommen till Koufonissi, Schinoussa och Iraklia!
Båtluffa i Grekland, smaka på den. För oss som har varit med ett tag dyker det upp minnen från bullriga färjor, sovsäck på däck under stjärnorna för att spara pengar och små gulliga hamnar där svartklädda gummor mötte upp för att sälja in sitt rum (som alltid låg mycket längre upp i backen än vad man fick intryck av). En del kanske ser båtluff som något som hör tonåren till. Men låt inte det hindra dig från att göra om det i vuxen ålder. Att besöka flera öar på en semester är ett underbart sätt att få omväxling och äventyr, och inte är det svårt heller. I dag är det ju dessutom så mycket enklare att planera när de flesta färjerutter och tidtabeller finns på nätet (även om de grekiska rederierna inte direkt är några "web wizards") och man kan boka boende i förväg via hotellsidor och airbnb.
När vi skulle ge oss ut på en liten familjeluff (mamma, pappa och tvåårig son) studerade vi därför kartorna noggrant först. Redan från början begränsade vi oss till Kykladerna. Greklands övärld består av många fina delar men för oss är Kykladerna ändå den vackraste med sina vitkalkade hus med blå tak och fönsterluckor och sitt klara vatten. Självklart har turismen utvecklats sedan vi luffade runt på 1980- och 1990-talen och på en del öar har massturismen satt sina spår. Vi var ute efter den där genuina drömbilden av en liten hamn med fiskegubbar och gummor, en eller ett par tavernor och en fin strand eller två en bit bort. Fanns denna drömbild kvar? Svaret är ja, absolut!



Mellan Piraeus och Koufonissi – ta daglig färja
Som vuxen behöver man förstås inte sova på däck under långa nattliga transporter om man inte vill bli nostalgisk. Tvärtom kan det vara smart att i förväg tänka igenom en rutt som ger lagom långa båtfärder – att tuffa fram på havet mellan öarna är härligt och ger vackra vyer och chans att se delfiner, men efter fyra, fem timmar tröttnar de flesta och på natten ser du ingenting.
Välj ett mindre område, en eller en del av en ögrupp, det är ändå lika spännande att komma till en ny ö. Genom att undvika de mest exploaterade turistöarna (till exempel Mykonos och Santorini i Kykladerna) får du en semester som är mer Grekland och mindre masslogisitisk av grillspett, solstolar och ouzo. Vi valde de så kallade Småkykladerna, dit grekerna själva gärna åker på semester. Öarnas litenhet gör att inget har kunnat växa sig för stort. Det går att ta snabbfärja från Piraeus (hamnstaden utanför Aten) till Koufonissi. Mellan öarna puttrar sedan en liten långsam färja fram och tillbaka längs en daglig rutt. Perfekt!
www.smallcycladeslines.gr/en/about-english/ www.bluestarferries.com www.hellenicseaways.gr



Från Aten till Ano och Kato Koufonissi – ta snabbfärjan
Börja din båtluff på Koufonissi (som ibland skrivs Koufonisia, alla namn här har många stavningar eftersom de är transkriberade från det grekiska alfabetet och då hoppar bokstäverna runt lite godtyckligt). Det här är egentligen inte en ö utan två, Ano och Kato Koufonissi. Det är Ano, den nordliga av de två, som är bebodd och hit går snabbfärjan från Aten. Tack vare färjan är Koufonissi den mest utvecklade ön i Småkykladerna men den har trots det massor med charm. Totalt bor det cirka 300 personer på ön, som är ganska rund och cirka tre kilometer bred på bredaste stället. Huvudbyn, ja faktiskt den enda byn, ligger precis ovanför färjehamnen på sydkusten och heter Chora, vilket betyder just huvudby (det är därför så många byar som heter Chora). Eftersom byn är liten är det inte hela världen om du bokar ett boende i utkanten, allt är inom gångavstånd. Vid vårt besök i september (den bästa tiden ur vädersynpunkt) bodde vi i en studio i Aeolos hotel med pool, en kort promenad uppför backen öster om byn.
www.aeoloshotel.com
LÄS MER: Greklands 19 bästa öar – från Samos till Santorini



Koufonissi – bada på Finikas, Fanos och Italida
Stränderna på Koufonissi sträcker ut sig i ett pärlband längs sydostkusten. Eftersom det är en liten ö går det utmärkt att gå från strand till strand men det går också en liten badbåt som lägger till nära varje strand. Kommer du från byn når du först smala sandiga Finikas. Här är det ofta lite mer folk, dels för att det är nära byn, dels för att här ligger en taverna med samma namn där ägaren Dimitri och hans personal langar fram habil, grekisk mat, och sval öl till badgästerna.
Nästa strand heter Fanos och här ligger en större restaurang med lite loungig uteservering. Längst bort i raden hittar du Italida, "italienarnas strand" i folkmun, oklart varför. Här är naturkänslan mer påtaglig tack vare frånvaron av hus och tavernor. Frånvaron av badkläder är också mer vanlig här, du kan med andra ord bada näck om så önskas.
www.finikaskoufonisia.com4.



Vid grottorna Ksylompatis – bada i lagun och snorkla
Bästa stranden på Koufonissi heter Pori och ligger längst ute på östra udden, lite för långt för att gå, så hit är det badbåt, buss, taxi eller cykel som gäller för de flesta. Stranden är vackert halvmåneformad inne i en stor vik som nästan blir som en lagun, med klippor i båda ändarna. Som så ofta finns det inte mycket skugga så ta med dig parasoll eller soltält för att få lite respit från hetta och UV-strålning. Sanden är mjuk och skön och vattnet klart. Härligt! I norra änden av stranden finns två tavernor där man kan äta en bit eller dricka något svalkande. Bortom dem öppnar sig en ny vik med klippor längs sidorna. Om havet är lugnt får du inte missa att hoppa i här och simma bort till de vackra grottorna Ksylompatis. Perfekt för en spännande snorklingstur!



Phystíki –testa hemmagjord glass
Inne i byn är det fint att strosa runt i de välhållna gränderna med sina rosa blommor, vitkalkade väggar och blå fönsterluckor. Här ligger några restauranger, kaféer och barer samt flera butiker. Det satt gott om lokalbor vid träborden utanför hål-i-väggen-haket Souvlaki Strofi. När vi själv beställt var sin gyros förstod vi varför, här serveras smakrikt saftigt kött och fräscha grönsaker till ett lågt pris. Strofi ligger där huvudgränden svänger tvärt strax väster om den söta blåvita kyrkan Sankt George. Sitt gärna kvar en stund över en öl och smyglyssna på Koufonissiborna när de munhuggs, skvallrar och flörtar, många samlas här.
Fortsätter du runt hörnet och ner längs huvudgränden kommer du strax till populära kafébaren Astrolouloudo med sina många bord och stolar utomhus. Här är det ofta fullt och precis som hos Strofi roligt att sitta och spana på folk.
Vi dras gärna ytterligare en bit ner i gränden mot Phystíki där den hemgjorda glassen utgör en oemotståndlig lockelse.



Aneplora – ät färsk fisk i solnedgången
Fortsätter du att flanera västerut upp och ner för kullarna passerar du en vik med väderkvarn. Njut gärna av utsikten och fortsätt sedan ytterligare 600 meter västerut till fiskehamnen Parianos. Längst in i hamnviken ligger Aneplora perfekt för solnedgången med vacker utsikt över viken och fiskebåtarna. De är sött målade rött, vitt och blått och speglar sig pittoreskt i vattenytan.
Det är bara att slå sig ner på den stora uteserveringen (eller en av stolarna utställda direkt i vattenbrynet) och smutta på en ouzo eller öl i väntan på maten. Du äter gott här, gärna färsk fisk, men det är bra att utsikten är så vacker för det kan ta sin tid.
facebook.com/aneplorakoufonisia



Schinoussa – gå runt i charmiga Chora
Den mittersta av de "större" öarna i Småkykladerna är Schinoussa, 4,5 kilometer lång och runt två kilometer bred. Här är takten makligare än på Koufonissi och det finns cirka 100-200 bofasta (uppgifterna skiljer sig åt beroende på var man frågar och läser). Det är en kuperad ö med huvudbyn Chora cirka 600 meter öster om, som sägs vara en av de mest skyddade i hela övärlden. Skyddad må den vara men också relativt öde, här finns bara några enstaka hus och en taverna som endast har öppet i högsäsong. Men det gör inget, det är Chora som är attraktionen med sin lugna, söta, huvudgata. Här spatserar katterna som om de vore ägare, svartklädda tanter sitter i skuggan och filosoferar, prästen, även han svartklädd, stannar och byter ett par ord, en man och hans åsna kommer gående. Det är stilla, det är gammaldags, men det är ändå enkelt att vara här. Underbart!



Schinoussa – bada vid huvudbyn Tsigouri
Det finns hela 18 stränder utspridda i vikarna runt Schinoussa, men för att upptäcka dem behöver du bil, moppe eller åsna, avstånden är större än man tror, terrängen kuperad och vägarna ofta dåliga. Det finns dock en strand som är inom gångavstånd från huvudbyn, Tsigouri. När du kommer in i byn från hamnhållet tar du första grusvägen till höger. Den slingrar sig ner längs en klippa mot stranden längst ner. På mitten finns en strandbar och lite solstolar men bortom den är det bara sand och några småsten. Vattnet är klart och det finns gott om träd som ger lite skugga i värmen, väldigt skönt.
LÄS MER: 10 smarta tips för ö-luffen i Grekland
Utanför Schinoza – bo i bungalows med egen pool
Strax utanför huvudbyn ligger Schinoza Luxury Suites, en liten samling vackra nybyggda (våren 2017) bungalows. De är stilrena på både insida och utsida med elegant och modern touch, perfekt för romantik och avkoppling. Varje bungalow har sin egen terrass och sin egen lilla pool, fantastiskt skönt när man vill varva ner mellan promenaderna och havsbaden. Och utsikten - utsikten! Du ser milsvida ut över hamnviken och det omgivande havet med fjärran öar vid horisonten. På kvällen brinner himlavalvet i rött, rosa, guld och olika nyanser av blått när solen försvinner ned. Lyxigt men förvånansvärt prisvärt.
www.schinoza.gr



Schinoussa – mikrobryggd öl på restaurang Deli
Mitt i byn på Schinoussa hittar du Restaurang Deli. På bottenplan har du en liten matsal med stor terrass där du får tjusig utsikt över hav, klippor, kapell och väderkvarn. Då och då skriker en åsna så som bara åsnor kan, ibland hörs en get bräka. Baren har ett stort utbud mikrobryggd öl från hela Grekland, en fin överraskning att botanisera bland. Det blandas också cocktails och de är inte dumma de heller.
Köket är också bra, menyn är grekisk med en modern tvist och maten god. Att sen personalen är ouppmärksam och hellre fipplar med sina telefoner, ja det skriver vi upp på kontot "pytteliten ö med lågt tempo". På ovanvåningen finns en stor luftig terrass.
facebook.com/deli.schoinousa



Iraklia – en mysig hamnstad
Iraklia är den största av öarna i Småkykladerna, drygt sju kilometer lång och 4,5 kilometer bred. Det är också den lugnaste av de tre vi berättar om. Ön ligger längst ner i sydväst i gruppen, med Schinoussa i öster och Ios längre västerut. Här bor knappt 150 personer året runt i två olika byar, hamnbyn Agios Georgios på nordspetsen och den äldre byn Panagia mitt på ön.
I samma vik som hamnen ligger en gullig liten strand med sand och skuggande träd. Här är havet lugnt så det är perfekt också för barn.
Och när det börjar kurra i magen är det bara att gå upp till någon av tavernorna, till exempel Maistrali Seamen's Club. Tavernan ligger uppe i backen på den mest branta vägen som går rakt söderut från stranden. Fin utsikt för lunch!



Livadi – spana efter sköldpaddor
Livadi är en annan fin strand som ligger ett par kilometer söder om hamnbyn i nästa vik. Den är mycket större än hamnstranden men det är sämre med skugga. Sanden är mjuk, det är gott om plats och väldigt lugnt. Det ska finnas bofasta marina sköldpaddor i den stora strandviken men vi lyckades inte se dem trots att vi simmade runt och letade i närmare en timme. Så är det med vilda djur, man får ha tur också.
I norra hörnet av stranden ligger två tavernor, där Pera Panta ligger aningens längre bort och har en stor skön uteservering. Perfekt för en grekisk sallad och en kall Mythos-öl efter simturen.
facebook.com/Pera-Panta-Restaurant-Cafe-Bar-Iraklia
LÄS MER: Båtluffa i Kroatien: Så får du ihop drömresan



Iraklia – snorkla på flygplansvrak
Det händer inte mycket på Iraklia, vilket är hela poängen. Här tar man det lugnt, badar och slappnar av. För lite omväxling kan man ta en badbåt runt ön, du köper biljett i den lilla matbutiken bakom hamnen (samma familj äger badbåt och matbutik). Förutom en skön tur på havet med fina vyer stannar du också på ett par stränder för nya badupplevelser. Glöm inte att ta med dig dina snorklingsgrejer (det brukar finnas ombord också), vattnet är mycket klart överallt. Och på lilla gulliga Alimiástranden på öns sydvästra spets har du chansen att snorkla på ett tyskt flygplansvrak från andra världskriget (ett Arado AR196 sjöflygplan som sköts ner när en tysk konvoj attackerades). Planet vilar på tio meters djup men syns utmärkt från ytan. Mycket spännande!



Iraklia – besök den gamla byn Panagia
Om du verkligen vill få en känsla av gamla Grekland ska du ta dig upp till den gamla byn Panagia mitt på Iraklia. Här har tiden stått stilla. På vägen möter vi fåraherden med sina ulliga adepter. På fälten duggar de vita kapellen tätt mellan olivdungarna och hagarna och i byns gränder vimlar det av katter och vackert patinerade blå och gröna dörrar i fin kontrast mot de vita väggarna. Underbart.
I högsäsong går det gratisbuss hit från hamnbyn (öns enda asfaltsväg går just från hamnbyn till Panagia via Livadistranden). Annars får du ta taxi eller som vi, be om skjuts av din hyresvärd. Apropå hyresvärd så bodde vi i Villa Meltemi i ett bekvämt modernt rum med egen terrass högst upp i hamnbyn med fina vyer över land och hav. Lite långt att gå i backen upp från hamnen med barnvagn men hyresvärden skjutsade gärna.
www.meltemi-iraklia.gr15



Iraklia – testa lokala specialiteter på tavernan Akathi
Går du till höger upp i hamnbyn från hamnen räknat delar vägen sig i två. Där de möts igen, 250 meter upp i den lilla byn, hittar du söta tavernan Akathi. Här sitter vi gärna ned och njuter en god middag av lokala specialiteter. Där nere finns en uteservering med soltak, bar, bord på gatan och en skön soffa att hänga i. En trappa upp finns fler bord på en luftig takterrass med vyer över byn och hamnviken. Beställ flera rätter och smaka av varandra, här finns både kött, fisk, grytor och ugnsbakat. Mycket gott!
facebook.com/akathi.cafe.bar


