1 av 7: Båtluffa i den vackra övärlden
Pittoreska fiskebyn Naoussa på Paros.
2 av 7: Pittoreska fiskebyn Naoussa på Paros. Foto: SHUTTERSTOCK
Kritvita stentranden Porto Katsiki på Lefkas.
3 av 7: Kritvita stentranden Porto Katsiki på Lefkas. Foto: Shutterstock
Stranden Agioi Anargyri på ön Spetses.
4 av 7: Stranden Agioi Anargyri på ön Spetses. Foto: Shutterstock
Turkosblått vatten vid stranden Myrtos på ön Kefalonia.
5 av 7: Turkosblått vatten vid stranden Myrtos på ön Kefalonia. Foto: Shutterstock
Upptäck häftiga grottor på Koufonissi.
6 av 7: Upptäck häftiga grottor på Koufonissi. Foto: Shutterstock
Klostret Hozoviotissa på ön Amorgos.
7 av 7: Klostret Hozoviotissa på ön Amorgos. Foto: Shutterstock

Båtluffa i Grekland – här är 3 bra rutter för alla smaker

GREKLAND. Längtar du efter att få båtluffa i grekiska övärlden? 

Här är Allt om Resors tips på tre sköna rutter!

1. Tjusiga rutten: En av världens bästa stränder

Resväg: Korfu–Lefkas–Kefalonie–Ithaka–Zakynthos

Lagom tid: 10 dagar.

Börja på vackra Korfu med sina frukt-, oliv-, fikon-, citrus- och mandelodlingar. Antingen flyger man direkt hit eller tar färja från Igoumenitsa norr om Parga på fastlandet. 

Åk vidare till Lefkas med de höga vita bergen och klipporna. När man badat klart på den kritvita stenstranden Porto Katsiki är det dags för nästa vackra ö – Kefalonia. Här måste man uppleva Myrtos, en klapperstensstrand med vita, ovala stenar, azurblått hav och branta kalkstensklippor. År efter år hamnar den på listan över världens bästa stränder. 

Ta sedan färjan vidare till Ithaka och upplev det genuina Grekland. Avsluta på Zakynthos och den mest fotograferade stranden, Shipwreck Beach.

LÄS MER: Greklands 17 bästa öar – från Samos till Santorini

Navagiostranden, Shipwreck Beach, på Zakynthos. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Korta rutten: Romantisk stämning på Hydra

Resväg: Egina–Agistri–Poros–Hydra–Spetses

Lagom tid: En vecka. 

Saroniska öarna ligger nära Aten och är lätta att ta sig till från Pireus. Börja på Egina som ligger närmast. Den är ganska oupptäckt av andra turister än grekerna själva, och med en gemytlig stämning med hästskjutsar, fiskmarknad och tavernor. Fortsätt till lilla Agistri och bada från klipporna nedanför Limenaria. 

Ta färjan vidare till lugna Poros och vandra på vindlande trappsteg bland vitkalkade hus. Hydra är pärlan i ögruppen, tyvärr tämligen dyr. Men de bilfria gränderna och den romantiska stämningen är härlig. Avsluta rutten på natursköna Spetses och hitta en egen badvik eller klippa att bada ifrån.

LÄS MER: Ny biljett gör båtluffandet enklare i Grekland

Njut av lugnet på vackra Poros. Foto: Colourbox

3. Klassiska rutten: Amorgos är magiskt vacker

Resväg: Paros–Naxos–Schinoussa–Koufonissi–Amorgos–Santorini

Lagom tid: Två veckor.

Ta tåg eller flyg till Aten, sedan buss till hamnstaden Pireus. Första destinationen på denna rutt är ofta Paros med många härliga stränder (några perfekta för vind- och kitesurfning). För de allra bästa baden, styr sedan kosan mot Naxos. Fortsätt vidare mot lilla, stillsamma Schinoussa med många fina stränder. 

Ta sedan färjan till Koufonissi och upptäck häftiga grottor och långa stränder. Amorgos blev världsberömd efter filmen ”Det stora blå” och är magiskt vacker. Missa inte klostret Hozoviotissa inklämt på klippväggen på cirka 300 meters höjd över havet. Avsluta rutten på Santorini – dyr, men utsikten är gratis.

LÄS MER: Förföriskt lugn på grekiska ön Paros

Oemotståndligt vackra vyer på Santorini. Foto: SHUTTERSTOCK

RESFAKTA: ÖLUFFA I GREKLAND

Resa hit: Tåg, cirka 5 byten från Stockholm/ Göteborg/Köpenhamn till Aten. Bland annat i Berlin eller Hamburg (beroende på vald rutt), Budapest och Thessaloniki. Flyg, cirka 3-5 timmar beroende på utreseort. Charter/paketresa till exempel Ving, Apollo och Airtours.

Bästa tiden: Juni, juli och september. Undvik augusti, då det kan bli uppåt 40 grader varmt och priserna kraftigt går upp på grund av inhemsk turism.

Tidsskillnad: 1 timme före Sverige.

Språk: Grekiska. Många talar bra engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Greklands prisindex ligger på 75 jämfört med Sveriges 100. Stora skillnader i priser mellan de olika öarna. Dyrast är Santorini och Mykonos.

Ta sig runt: De många färjorna gör det lätt att öhoppa, se ferriesingree- ce.com. De större öarna har lokalbussar, på de mindre är det en god idé att hyra moped, cykel eller bil.

Bra att veta: Om du inte åker i högsäsong (slutet av juli och augusti) behöver du sällan förboka biljetter på färjorna. Vissa sträckor, som Pireus–Paros, är dock väldigt trafikerade, så det kan vara skönt att köpa biljett innan. Lita inte blint på båttiderna och våga improvisera. Tänk på att vid kraftig blåst ställs många färjor in. Ha marginaler.

Läs mer: visitgreece.gr

Aktuellt just nu