Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bästa guiden till Barcelona – tipsen du inte får missa

Barcelona är ett äventyr som aldrig tar slut.

Spaniens livligaste stad är ett ljuvligt myller av häftiga upplevelser.

Här är 13 måsten du kan ha missat.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Barcelona som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till Sagrada familia och andra sevärdheter i Barcelona  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Ta linbanan från stranden i Barceloneta till berget Montjuïc. Foto: Måns Ivarsson

1. Linbanan, Barcelona

Den gamla linbanan (Transbordador Aeri del Port) från 1931 kan kanske kännas lite omodern med långa köer, skabbiga väntsalar och uttråkad personal, men ändå är det en upplevelse att en strålande dag ta sig luftvägen (i en liten "plåtlåda" på lina) över Barcelona från stranden i Barceloneta till berget Montjuïc. 

Resan tar bara sju minuter men löper majestätiskt över den glimrande havsbukten i stadens södra ände (tillika stadens gamla hamn, Port Vell) och rakt över World Trade Center med utsikt över frakthamnen på ena sidan och Ramblan och innerstadens stora monument och byggnader på den andra. Avstigningen sker i en idyllisk park på berget med fin utsikt över hamnen.

 

Observera att Transbordador ej bör förväxlas med Teleferico de Montjuïc, en kortare linbana på själva berget som tar besökare till bergets slottet Montjuïc.

Enkelbiljett: 11 euro, retur 16.50 (barn under sju år gratis). Körs normalt dagligen mellan 11-17.30.

Transbordador Aeri del Port

Passeig Joan de Borbó, 88, Barceloneta

 

FAKTA BARCELONA
Resa hit: Direktflyg Stockholm-Barcelona med Norwegian, SAS, Vueling, Iberia och Ryanair. Från Göteborg direkt med Norwegian. Direkt från Köpenhamn med Norwegian, SAS, Iberia och Vueling.
Bästa tiden: april-juli, september-oktober (ofta mycket varmt och trångt i augusti och senare delen av juli).
Restid: drygt tre och en halv timme.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Spanska. Engelska gångbart i turistsammanhang och bland många lite yngre.
Valuta: Euro.
Prisnivå: I Barcelona är kostnaderna i snitt nästan en tredjedel lägre än i Stockholm enligt Forex storstadsindex (värde 72 mot Stockholms 100).
Bra att veta: Nattlivet på klubbar och liknande börjar mycket sent, ofta ett par timmar efter midnatt. Kolla alltid öppettider på museer och nöjesställen i förväg, de kan skifta mycket.
Läs mer: www.spain.info

 

Joan Mirós extremt färgstarka och surrealistiska skulpturer är något helt för sig. Foto: Måns Ivarsson

2. Joan Miró-museet

Den här berömda anläggningen levererar något inte alla museer kan garantera: glada skratt och gott humör. Joan Mirós extremt färgstarka och surrealistiska skulpturer är något helt för sig. 

Särskilt den fina terrassen är underbar och fylld av lätt vrickade infall: clowner, gafflar och kvinnofigurer som vi aldrig sett dem förr. Här finns massor av målningar och teckningar också, de flesta donerade av den katalanska målaren (som levde 1893-1983) själv. Den originella, kritvita byggnaden är en upplevelse i sig och rymmer även ett trevligt utomhuskafé.

 

Ett besök kräver planering (eller taxi) då museet ligger lite för sig uppe på berget Montjuïc, det stora grönområdet med museer, sportanläggningar, parker och slott i den sydvästra delen av den centrala staden. Att bege sig på fotvandring hit upp i den starka spanska hettan är en strapats som inte rekommenderas.

Fundació Joan Miró, Parc de Montjuïc

www.fundaciomiro-bcn.org

 

Parc de Ciutadella. Foto: Måns Ivarsson

3. Parc de Ciutadella 

Barcelona har fler vackra parker än de flesta känner till. Allas främsta favorit är dock det centrala grönområdet Parc de Ciutadella anlagt inför den stora världsutställningen i staden 1888. 

Entré från norr genom den mäktiga triumfbågen (byggd till världsutställningen) och i söder vid stadens zoo (läget är öster om La Rambla och precis norr om Barceloneta). Den gamla djurparken från 1800-talet är med sina 7 500 djur parkens stora publikmagnet - speciellt för barnfamiljer. Parken rymmer även såväl det lokala parlamentet som gamla vackra växthus, men att ligga i gräset och slappa är aktiviteten nummer ett för många. Vi råkar på två solande svenska tjejer. Johanna Ene, 20 och Lina Fjällborg, 19, båda från Stockholm, gillar att hänga just här:

– Det är lite hippiekänsla här med många som spelar musik, säger Lina.

– Bra stämning och med blandat folk som det är kul att kolla in, säger Johanna.

 

Det heliga korsets och Sankt Paulus sjukhus är ett stort konstverk i sig. Foto: Måns Ivarsson

4. Hospital de la Santa Creu I de Sant Pau

Det heliga korsets och Sankt Paulus sjukhus är ett stort konstverk i sig täcker hela nio kvarter i nordöstra hörnet av stadsdelen Eixample. Sjukhuset var det största av byggnadsprojekten under modernisme, den katalanska formen av den jugendstil som var ledande inom all formgivning i början av 1900-talet. 

Det var också Barcelonas första riktiga moderna allmänna sjukhus och uppfördes 1902-1930.

Den liknar en by eller en trädgårdsstad med friliggande paviljonger och trivsamma utomhusmiljöer med träd, fontäner och massor av konstnärliga utsmyckningar från stadens ledande konstnärer. 

Arkitektens ansåg nämligen att en behaglig miljö med frisk luft, träd och färg skulle främja patienternas tillfrisknande. Genom att gräva ned och dölja förbindelsegångar och underhållsavdelningar undvek man att skapa de labyrintliknande byggen som på den tiden var vanliga för stora sjukhus. 

Genom att avdelningarna byggdes som separata små hus skapades dessutom en bykänsla.

I dag drivs ingen vård här - området är en turistmagnet och ett mycket vackert promenadområde.

Hospital de la Santa Creu I de Sant Pau

Carrer de Sant Antoni Maria Claret 167

www.rutadelmodernisme.com

 

Charmiga torg och vackra små gator i stadsdelen Gràcia. Foto: Måns Ivarsson

5. Gràcia

Stadsdelen en bit norrut som är en egen lite stad i staden. Gràcia var länge en fristående by som växte ihop med Barcelona i slutet av 1800-talet. En gammal arbetarstadsdel med massor av charmiga torg och vackra små gator som numera är centrum för de alternativa och progressiva och med många unga och konstnärligt lagda invånare (inte helt olikt Söder i Stockholm, alltså).

Gràcia har gott om konstgallerier, kläddesigners och biografer.

Här levs livet till stor del utomhus bland mysiga uteserveringar, allehanda småbutiker och bilfria gator med doftande apelsinträd. Centrum för utomhusaktiviteten är områdets ledande torg Placa del Sol. Parc Güell ligger i Gràcias nordöstra hörn.

 

Parc Güell ligger högt på en kulle med fin utsikt över centrala Barcelona. Foto: Måns Ivarsson

6. Parc Güell

Arkitekten och formgivaren Antoni Gaudí mästerverk som kyrkan Sagrada Família, bostadshuset Casa Batlló samt denna märkvärdig, skulpturfyllda park tillhör toppen bland stadens turistattraktioner. Parc Güell, som öppnades 1922, ligger högt på en kulle med fin utsikt över centrala Barcelona. 

Området var ursprungligen tänkt att bli ett exklusivt bostadsområde och Gaudí anställdes för att med sina byggen och konst öka attraktionsvärdet. Det hela blev dock ett fiasko, men konstnärens skapelser fick stå kvar.

Parken är stor och mycket egenartad med sina böljande former, trappor, torn och jättelika ödlor. Mycket av konsten är mosaik, konstnären anställde folk som fick slå sönder kakelplattor, tallrikar och glas för att sedan sätta samman dem igen.

Sedan nya, strikta besöksregler och avgifter infördes bör ett besök till parken planeras mycket noga. I själva skulpturparken (med sina berömda mosaiködlor) släpps numera bara 400 personer in i taget (som får en halvtimme på sig). Spontana besökare kan få vänta i många timmar för sin tur. Gratisdelen av parken har visst intresse, men boka i förväg om ni vill ha den fullmatade upplevelsen.

1984 utsågs Parc Güell till ett världsarv av Unesco.

Carrer d'Olot, Gràcia

www.parkguell.cat

 

 

Katalanska Konstmuseet ligger inhyst i Nationalpalatset. Foto: Måns Ivarsson

7. Katalanska Konstmuseet

Inhyst i byggnaden Nationalpalatset som ligger som ett gigantiskt och imponerande bakverk på höjden precis ovanför Placa d'Espanya. Katalanska Konstmuseet byggdes inför världsutställningen 1929 och blev museum 1934. 

Det är mycket bekvämare att ta sig hit bakifrån (via berget Montjuïc) än via de hundratals trappstegen från Placa d'Espanya nedanför i fronten. Det enorma palatset rymmer över 5 000 konstverk - försök inte hinna med allt utan läs på före och bestäm dig för vad du vill hinna med. 

Här finns konst såväl från medeltiden som från renässansen och 1800- och 1900-talen. Samlingarna rymmer även mynt, fotografier, teckningar, grafik och böcker.

Byggnaden är en stor upplevelse i sig med serveringar och butiker och sagolika vyer från höjden över staden.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Palau Nacional, Placa d'Espanya

 

En underbar och välbehövlig oas i den annars så stimmiga och tuffa stadsdelen Raval. Foto: Måns Ivarsson

8. Le Jardi, Hospital de Creu, Raval

En underbar och välbehövlig oas i den annars så stimmiga och tuffa stadsdelen Raval. Raval ligger precis intill Ramblan på dess västra sida och var länge ett område märkt av knark och prostitution. I dag har det blomstrat upp genom renoveringar och i det bevarade smala gränderna ryms massor av kul butiker, krogar och barer - men området förblir kriminellt belastat med bland annat en hel del väskryckningar. 

Då kan det vara skönt att slinka undan till den här restaurangen belägen på en stor och mycket vacker innergård som ligger undangömd mitt i bruset. En gammal muromgärdad sjukhusträdgård med apelsinträd, fågelkvitter, ett gigantiskt schackspel mitt på planen samt gott om stolar och trappor att sitta på. Charmiga och moderna lilla restaurangen Le Jardi ligger öppet mot gården i ett litet valv.  

Carrer de L'Hospital 56, Raval

 

Mangos outletbutik ligger i kvarter fyllda av liknande butiker från en rad mer eller mindre kända klädtillverkare. Foto: Måns Ivarsson

9. Mango Outlet

Stadsdelen Eixample är så stor att man ofta talar om "högra" och "vänstra" Eixample med stora affärsgatan Passeig de Grácia som delare. 

I den högra delen (Eixample Derecha), särskilt nedanför Gran Via de le Corts Catalanes, finns massor av outlets för den som vill fynda kläder. Ett exempel är Mango Outlet. 

Den här kläddesignfirman och klädtillverkaren grundades i Barcelona 1984 av de två bröderna Isak och namnat Nahman Andic som då öppnade sin första butik i här. Nio år senare invigde man sin hundrade butik i Spanien.  I dag har man butiker i över 100 länder. Företagets designcentrum i en stor hangar i Barcelona har 1 800 anställda och är den största i sitt slag i Europa. Mangos outletbutik ligger i kvarter fyllda av liknande butiker från en rad mer eller mindre kända klädtillverkare.

Carrer de Girona 37, Eixample

www.mangooutlet.com

 

 

En annan fyndbutik från klädkedjan Desigual. Foto: Måns Ivarsson

10. Desigual Outlet

En annan fyndbutik från klädkedjan Desigual som är känd för sina färgstarka mönster och närmast grafitti-inspirerade design grundades av schweizaren Thomas Meyer på Ibiza 1984 men har numera sitt högkvarter i Barcelona och butiker i över 70 länder.

I den här butiken i Eixample säljs firmans kläder till outletpriser det vill säga med rabatter på runt minst trettio procent.

Carrer de la Diputació 323, Eixample

www.desigual.com

 

Barcelona Arenas är den gamla tjurfäktningsarenan som förvandlats till ett shoppingcentrum. Foto: Måns Ivarsson

11. Barcelona Arenas

En av stadens två anrika tjurfäktningsarenor är sedan fyra år förvandlat till Barcelona Arenas, ett stort och centralt beläget shoppingcentrum med sex våningsplan fyllda med över hundra butiker.

Här finns även biograf (med tolv salonger), gym och ett flertal krogar på översta våningen där man har fantastisk, 360-graders utsikt Barcelona. Fasaden och den runda formen har behållits från den gamla arena från år 1900 och går i den arabiskt påverkade stilen neo-mudejar. Mycket populärt med fint läge intill Placa d'Espanya.

Gran Via de les Corts Catalanes, 373-385, Eixample 

www.arenasdebarcelona.com

 

Barcelona kryllar av restauranger av alla sorter och prislägen. Foto: Måns Ivarsson

12. Restaurant Loria

Barcelona kryllar av restauranger av alla sorter och prislägen och vilka som anses bäst och hetaste skiftar mycket fort. Svenskbekanta till oss i staden älskar den argentinska restaurangen 9 Reinas (Carrer de València 267 i Eixample) - här serveras rejäla, utmärkta kötträtter för under 200 kronor. Mycket bra men ännu mer förtjusta blev vi i Loria bara ett par kvarter därifrån. 

En trendig krog fast med roligare inredning än de flesta. Väggarnas gamla träplankor och bordens grå betong kontrasteras av stora taklampor modell cykelhjul med påhängda rader av bestick. Knäppt, men fnittrigt kul. Ligger centralt i hjärtat av Eixample och fungerar såväl som brunchställe som drinkställe och kvällskrog. Bra tryck med DJ's på veckosluten. Utsökt mat till tämligen blygsamma priser. Vi njöt anklever med karamelliserad getost och tonfisk med auberginechutney plus ett gott glas vin för totalt knappt 35 euro.

Carrer de Roger de Llúria, 35, Eixample 

restaurantloria.com

 

Restaurang 9 Reinas är en cool och välskött krog. Foto: Måns Ivarsson

13. Restaurang 9 Reinas

Restaurang 9 Reinas är en cool och välskött krog som är storfavorit hos 20-plussarna bland våra spansk-svenska vänner på plats.

I grunden en argentinsk köttrestaurang med riktigt bra kött till sansade priser, men man har även hemgjord pasta och annat gott och prisvärt, ofta häpnadsväckande snyggt upplagt och serverat. Menyn är omfattande och rymmer kött från hela världen. Restaurangen har två plan - det övre ger rak insyn i köket och de hårdjobbande kockarna, den nedre är mer stilla och intim. Den av ägarna är den argentinske fotbollsspelaren/tränaren  Martín Posse, känt sportfolk hör ofta till gästerna.

Carrer de València, 267, Eixample
nuevereinas.com