Barcelona är den tredje mest besökta europeiska staden efter London och Paris men nu räcker det med turister i Barcelona, tycker stadens borgmästare.
1 av 2: Barcelona är den tredje mest besökta europeiska staden efter London och Paris men nu räcker det med turister i Barcelona, tycker stadens borgmästare. Foto: Getty Images
Varje år lockar Barcelona omkring 30 miljoner turister som spenderar dyra pengar på boende, shopping och turistattraktioner.
2 av 2: Varje år lockar Barcelona omkring 30 miljoner turister som spenderar dyra pengar på boende, shopping och turistattraktioner. Foto: Getty Images

Barcelonas borgmästare stoppar turisterna

Barcelona är den tredje mest besökta europeiska staden efter London och Paris men nu räcker det med turister i Barcelona. Det menar Barcelonas borgmästare Ada Colau som har tröttnat och vill sätta stopp på den växande turismen i staden.

Varje år lockar Barcelona omkring 30 miljoner turister som spenderar dyra pengar på boende, shopping och turistattraktioner. Detta medför nackdelar som högre hyror, högre priser och trängsel på gatorna. Höga hyror är invånarnas största bekymmer efter arbetslösheten.

Invånarna drivs ut från staden

Borgmästaren menar att den negativa utvecklingen leder till att den lokala befolkningen drivs ut.

Ada Colau tillträdde som borgmästare år 2015 och har sedan dess vidtagit flera omtvistade åtgärder. Hon har tillsatt en särskild grupp som ska leta efter illegala turistlägenheter på nätet och som knackar dörr för att få ta tag på de som bryter mot lagen. Hon råder också invånarna att rapportera om de har grannar som hyr ut sina lägenheter utan tillstånd.

Bostassajten Airbnb stäms

Stadshuset har stämt bostadssajten Airbnb, som anklagas för att ha bidragit till att hyrorna har stigit kraftigt, för marknadsföring av fritidshus utan uthyrningstillstånd. Boten uppgår till omkring 294 000 kronor. Politikerna har hotat med att höja boten till cirka 5,9 miljoner kronor om företaget inte vill samarbeta.

 

Entréavgifter och förbud

Andra åtgärder som vidtagits är bland annat den populära saluhallen La Boqueria vid La Rambla som förbjudit större besöksgrupper då turisterna ansågs hindra lokalbefolkningen från att kunna göra sina inköp.

Parken "Parc Güell" har infört inträdesavgifter - tidigare var parken helt gratis att besöka.

– Vi vill inte ha en stad för enbart turister, säger Ada Colau till Politico.

 

LÄS OCKSÅ:

• Barcelona har fått nog av turismen

• Barcelona – 12 tips för din weekendresa

• Bästa utflykterna i Barcelona

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande