Barcelona lider av ett udda problem: staden är alldeles för omtyckt.
1 av 2: Barcelona lider av ett udda problem: staden är alldeles för omtyckt. Foto: Colourbox
Nu trappar man upp sitt krig mot alla oönskade turister – genom att helt bygga om populära paradgatan La Rambla.
2 av 2: Nu trappar man upp sitt krig mot alla oönskade turister – genom att helt bygga om populära paradgatan La Rambla. Foto: Colourbox

Barcelona trappar upp kriget mot turisterna

Barcelona lider av ett udda problem: staden är alldeles för omtyckt.

Nu trappar man upp sitt krig mot alla oönskade turister – genom att helt bygga om populära paradgatan La Rambla.

Barcelona har ett problem de flesta andra städer upplever som en önskedröm.

Staden är ett av världens hetaste turistmål och det utländska besökarantalet bara ökar år efter år.

I fjol hade man 32 miljoner turister, att jämföra med en bofast befolkning om 1,6 miljoner.

Men steg för steg har man sedan ett tag börjat återerövra staden åt de bofasta.

För närvarande har alla planer för byggen av nya hotell i staden kärna stoppats liksom alla nya licenser för att hyra ut boende till turister.

Riktar in sig på La Rambla

I en vidare zon i centrala staden (som omfattar Sagrada Familia och Poblenou) är det tillåtet att ersätta turistboenden som upphör, men inte att öppna nya.

Nu riktar myndigheterna in sig på den jättelika turistmagneten La Rambla, det nära två kilometer långa paradstråket som har över 100 miljoner besökare om året och kantas av gatuartister och allehanda försäljningsstånd.

En ny utvecklingsplan för La Rambla antogs i maj förra året och delar har redan börjat förverkligas genom ett förbud mot de färgstarka djurförsäljare med bland annat fåglar i bur som länge hört till gatubilden där.

– Problemet är inte att där finns turister utan att där nästan enbart finns turister, säger Barcelonas stadsplanechef Janet Sanz till tidningen El Pais.

Har retat lokalbefolkningen

Trängseln och vilda sällskap som firat svensexor och möhippor på och runt La Rambla har retat upp lokalbefolkningen ordentligt.

En renovering av hela gatan är bestämd för 2019 och som ett led i detta kommer man att utlysa en internationell designtävling i jakt på nya lösningar.

– Vi behöver skaffa oss en ny plan för förändringen av La Rambla, säger stadsdelens högst ansvariga, Gala Pin till The Telegraph.

– Tanken är att återerövra La Rambla till lokalborna.

Förutom trängsel har de många turisterna i Barcelona medför högre boendekostnader och till att många lokala, mindre butiker ersatts av glassbarer och turistshoppar.

Källa: The Telegraph

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande