19 saker du inte visste om Barcelona

Barcelona är ett favoritresmål för oss svenskar. Trots många besök finns där alltid något nytt att upptäcka. Här är 20 saker du inte visste om Barcelona.

1. Förvirringen kring Columbus

Det stora Columbusmonumentet i Ramblans nedre ände byggdes 1888 för att fira det faktum att Amerikas upptäckare var från Katalonien. I själva verket var han från italienska Genua.

Ett missförstånd ligger bakom Columbusmonumentet. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

2. Hemsökta spökstationer

Staden rymmer tolv övergivna underjordiska tunnelbanestationer. Många av dessa "spökstationer" sägs vara hemsökta. I synnerhet stationen Gaudí har gett upphov till många berättelser om övernaturliga fenomen.

3. Arkitektskolans fasadmålning

Stadens fulaste byggnad anses ironisk nog vara Arkitektskolan, byggd på 70-talet. Entrén pryds av en tidig Picassoteckning som är mycket omtvistad. Picasso lämnade den efter sig på en servett på en krog och många hävdar att teckningen var menad som en elak parodi på stilen från konstnär Picasso tyckte var usel.

Stadens fulaste byggnad pryds av en teckning av Picasso. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

4. Rutmönstret i Sagrada Família

En vägg i kyrkan Sagrada Família pryds av ett korsordsliknande rutmönster med en siffra i varje ruta. Summan blir den samma oavsett om man räknar horisontellt, diagonalt eller lodrätt. Slutsumman 33 sägs referera till Jesus ålder då han dog.

LÄS MER: Barcelona – 7 tips för dig som vill lära känna staden på djupet 

5. Inspirationen till "Star Wars”

Filmregissören George Lucas påstås ha hämtat inspiration till figurerna i "Star Wars"-filmerna av arkitekten Gaudís berömda skapelse, huset Casa Milá. I synnerhet utseendet på figuren Darth Vader och hans stormtrupper sägs ha fötts ur formgivningen här.

”I'm your father...” Foto: Shutterstock / Allt om Resor

6. Stränder – tack vare OS

Barcelona har utsetts till "bästa strandstaden" av stora magasinet National Geographic men hade inte mycket till badstränder innan man började rusta inför sommar-OS 1992. Då revs massor av industriområden utmed vattnet till förmån för de sju fina badstränder som nu förgyller staden.

Barceloneta, Barcelonas mest kända citystrand. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

7. Gässen i Santa Eulàlia

Ända sedan stadens katedral Santa Eulàlia byggdes har den varit hem för 13 vita gäss till minne av den heliga martyren Eulàlia som mördades av romarna år 303. Varje gås står för ett år av helgonets levnad.

Vita gässen har det bra i Santa Eulàlia. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

8. Många fötter på Portal de l'Àngel

Gatan Portal de l'Àngel i Barcelonas shoppingdistrikt är Spaniens livligast besökta gata med en genomströmning av i snitt 3 500 fotgängare i timmen.

Välbesökt shoppinggata. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

9. Herkules och Hannibal

Upphovet till namnet Barcelona är omstritt. En teori är att den fick namn från en av den mytiske romerske hjälten Herkules båtar som flöt i land här, Barca Nona ("båt nio"), en annan att den namngavs av den berömde krigaren Hannibals far på 300-talet före Kristus efter hans familjenamn Barca.

10. FC Barcelona

FC Barcelonas anhängare kallas "cules" vilket betyder "stjärt" på katalanska. Enligt legenden för att allt man såg från utsidan när det var match i den gamla stadion Les Corts var en oändlig samling av bakdelar.

11. Antoni Gaudís död

Få har så satt sin prägel på staden som dess store arkitekt Antoni Gaudí, men omständigheterna kring hans död är både mycket tragiska och bisarra. På väg till krykan blev han påkörd av en spårvagn, men då han saknad ID-handlingar och var klädd som en fattig togs han för en simpel uteliggare.  Det tog tid innan han till slut fördes han till sjukhus i en taxi. Det var först efter hans död två dagar senare som hans rätta identitet blev känd.

12. La Diada de San Jordi: en unik kombination

En av årets stora högtider i staden infaller 23 april. Dagen kallas La Diada de San Jordi (Saint Georges Day) och är en unik kombination av alla hjärtans dag och bokens dag. Männen uppvaktar sina kvinnor med rosor - och kvinnorna förväntas ge en bok i gengälld, enligt traditionen här en symbol för evig kärlek.

13. Flamenco och tjurfäktning

Reser du hit i jakt på traditionell spansk underhållning som flamencomusik och tjurfäktningar har du kommit fel. Detta är inga ledande fenomen i Barcelona.

14. Parc Güell och Parc de la Ciutadella

En förbisedd specialitet är stadens många parker. Barcelona är en av världens främsta parkstäder - grönområden fyller en tiodel av ytan. Bland de finaste märks botaniska trädgården, Parc Güell med Antoni Gaudís mäktiga keramikskapelser och Parc de la Ciutadella, platsen för den stora världsutställningen 1888.

Som en målning, Gaudís Parc Güell. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

15. Las Ramblas gator

Stadens mest berömda gata, den omtalade La Rambla, är i själva verket inte en gata - utan fem sammanlänkade. Därför anges namnet ofta i plural, det vill säga Las Ramblas.

Las Ramblas är egentligen fem gator. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

16. Labyrinten Refugio 307

Tusentals underjordiska skyddsrum byggdes under inbördeskriget på 1930-talet. Ett, Refugio 307, har bevarats och är numera en underjordisk del av Barcelonas stadsmuseum (Museu d’Historia de la Cuitat). En märklig och för de flesta turister helt okänd inrättning i form av en 400 meter lång labyrint.

17. Historien bakom Placa Sant Felip Neri

Placa Sant Felip Neri i Barrio Gotic brukar kallas stadens vackraste torg, men har en mörk historia. Det var till kyrkan här som Gaudí var på väg när han blev påkörd. Och det var i samma kyrka ett fascistiskt bombanfall under inbördeskriget 1938 krävde 42 människoliv, bland annat tjugo barns. Vilket en minnesplakett i kyrkan påminner om.

18. Montjuics mörka bakgrund

Också 1700-talsfortet Montjuic högst upp på berget med samma namn har en mörk historia. Under inbördeskriget riktades dess kanoner inte mot utifrån kommande fiender utan mot själva staden. Och 1940 avrättades Kataloniens president, Lluis Companys, på borggården och begravdes i en omärkt grav.

Montjuic, en vacker byggnad med en mörk historia. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

19. Vilse i Parc del Laberint d’Horta

Stadens äldsta park är även en av dess mest vilsamma. Den främsta attraktionen i Parc del Laberint d’Horta är som namnet antyder en labyrint, i det här fallet en 750 meter lång labyrint formad av cypresser. Den romantiska parken rymmer även statyer, fontäner och ett utsiktstorn från 1300-talet. Ligger i Horta-Guinardo, i norra delen av staden.

I Parc del Laberint d Horta är det lätt att gå vilse. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

LÄS MER: Barcelona – 12 tips för din weekendresa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande