Antalet turister i Barcelona har ökat med en fjärdedel bara de senaste fyra åren: från 27 miljoner 2012 till över 34 miljoner i fjol
1 av 2: Antalet turister i Barcelona har ökat med en fjärdedel bara de senaste fyra åren: från 27 miljoner 2012 till över 34 miljoner i fjol Foto: SHUTTERSTOCK
Klotter med fientliga budskap riktade till Barcelonas turister är numera en vanligt förekommande syn.
2 av 2: Klotter med fientliga budskap riktade till Barcelonas turister är numera en vanligt förekommande syn. Foto: SHUTTERSTOCK

Avskyn mot turister eskalerar i Barcelona

Klottret som uppmanar turisterna att åka hem har ökat kraftigt i Barcelona på senare tid.

De bofasta är rejält trötta på stadens popularitet som resmål och majoriteten anser att Barcelona är fullt och bör avstå från att försöka locka fler turister.

Älskade Barcelona blir bara mer och mer populär bland turister. Antalet har ökat med en fjärdedel bara de senaste fyra åren: från 27 miljoner 2012 till över 34 miljoner i fjol.

Det har gjort de väldigt trångt på många ställen och - inte minst besvärande för de fast boende - priserna på det allra mesta har skjutit i höjden.

I den engelska tidningen Independent berättar Barcelonabon Almudena López Díaz om sin egen upplevelse av turistboomen i staden.

LÄS MER: 8 platser som avskyr turister över allt annat 

Turistfientligt klotter Barcelona

Hon berättar hur hon under en promenad i centrala Barcelona ideligen ser turistfientligt klotter:

"Turist - du är en terrorist", "Alla turister är svin", "Sluta förstöra våra liv", "Varför kallas det turistsäsong när vi inte får skjuta dem?".

Klottret som för några år sedan bara förekom i liten mängd syns nu överallt.

Bakgrunden till avskyn rör sig främst om försämrade ekonomiska villkor.

De många tillströmmande turisterna har lett till en spekulationsvåg i fastighetsbranschen där hela byggnader som hyst lokalbor i alla tider nu byggs om för att hyras ut till turister. Hyrorna har också höjts över hela linjen, enbart i under fjolåret med 16,5 procent. Många lokalbor tvingas flytta till förorterna.

LÄS MER: Nya förbudet i Rom kan ge turister dryga böter

Hon beskriver turismens påverkan

Skribenten ger några inblickar i hur turistmassorna påverkar vardagslivet i staden:

"Varje fredagsmorgon i åratal har du gått till den lokala saluhallen - men numera får du köa i en timme att få handla och damen som du alltid brukar träffa där berättar att hennes bostadshus mitt emot ska säljas för att göras om till lyxiga turistlägenheter. Och hon har inte råd att flytta och få högre hyra".

"När du går till din lokala tapasrestaurang är där en jättekö turister och din stampub har blivit omgjord till en trendig turistkrog. När du besviken promenerar hem hör du fulla ungdomar på din gata som talar ett främmande språk och inser att det är de som hyrt lägenheten ovanför dig där de festar dygnet runt. I porten mitt emot din står en ung man och lättar sig. Du vet att det inte är lönt att säga ifrån – han skulle bara skratta åt dig. Men stanken kommer att dröja kvar ett bra tag".

LÄS MER: Här får du böta om du går och kikar på mobilen

Barcelona är beroende av turism

Samtidigt är invånarnas protester i viss mån självdestruktiva. Turismen är stadens ledande inkomstkälla och en förkrossande majoritet (nära 87 procent) ser turismen som en positiv sak. Vad det i grunden handlar om är att styra den bättre. De lokala myndigheterna har på senare tid infört en rad nya bestämmelser med syfte att sprida turisterna mer jämt över staden och lätta trycket i de centrala och mest populära områdena.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande