Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den gamla kurorten Haapsalu var den ryska aristokratins favoritort i Estland och många praktbyggnader finns kvar från den tiden.Den gamla kurorten Haapsalu var den ryska aristokratins favoritort i Estland och många praktbyggnader finns kvar från den tiden.Den gamla kurorten Haapsalu var den ryska aristokratins favoritort i Estland och många praktbyggnader finns kvar från den tiden.
Kafé Hapsal Dietrich, där det går att få både dagens lunch och bakverk, har drivits i Haapsalu sedan 1920-talet.Kafé Hapsal Dietrich, där det går att få både dagens lunch och bakverk, har drivits i Haapsalu sedan 1920-talet.Kafé Hapsal Dietrich, där det går att få både dagens lunch och bakverk, har drivits i Haapsalu sedan 1920-talet.
Utöver att agera matbutik, kafé och partyställe hyr Karuselli i Pärnu även ut lägenheter.Utöver att agera matbutik, kafé och partyställe hyr Karuselli i Pärnu även ut lägenheter.Utöver att agera matbutik, kafé och partyställe hyr Karuselli i Pärnu även ut lägenheter.
Rannahotell ligger direkt vid stranden i Pärnu och serverar mat med ambitioner.Rannahotell ligger direkt vid stranden i Pärnu och serverar mat med ambitioner.Rannahotell ligger direkt vid stranden i Pärnu och serverar mat med ambitioner.
Det moderna klubbhuset på Pärnus golfbana har också en restaurang med vida vyer mot Pärnubukten.Det moderna klubbhuset på Pärnus golfbana har också en restaurang med vida vyer mot Pärnubukten.Det moderna klubbhuset på Pärnus golfbana har också en restaurang med vida vyer mot Pärnubukten.
1 AV 6
2 AV 6
Den gamla kurorten Haapsalu var den ryska aristokratins favoritort i Estland och många praktbyggnader finns kvar från den tiden.
Foto: ANDERS PIHL
3 AV 6
Kafé Hapsal Dietrich, där det går att få både dagens lunch och bakverk, har drivits i Haapsalu sedan 1920-talet.
Foto: ANDERS PIHL
4 AV 6
Utöver att agera matbutik, kafé och partyställe hyr Karuselli i Pärnu även ut lägenheter.
Foto: ANDERS PIHL
5 AV 6
Rannahotell ligger direkt vid stranden i Pärnu och serverar mat med ambitioner.
Foto: ANDERS PIHL
6 AV 6
Det moderna klubbhuset på Pärnus golfbana har också en restaurang med vida vyer mot Pärnubukten.
Foto: ANDERS PIHL

Avkopplande weekend i billiga Estland

PÄRNU/ HAAPSALU, ESTLAND. Pärnu och Haapsalu är fortfarande märkligt underskattade. 

Med sina charmiga hus, stränder, lägre priser och krogar av klass kan man fråga sig varför inte fler svenskar hittar oftare till vårt östra grannland.

Detta är Pärnu i sitt bästa ögonblick, tänker jag. Det är en gassande het dag och jag vandrar nerför avenyn Supeluse. Gatan omges av grant målade estländska trähus med trädgårdar och i så gott som alla ligger ett litet utekafé där folk dricker öl eller drinkar och äter. Förföriska dofter ringlar från grillhällarna. 

I allén rakt framför mig syns den mäktiga neoklassiska byggnaden Pärnu Mudaravila, som redan 1927 var en plats för hälsa och avslappning med sina klassiska lerbad och bakom Mudaravila skymtar Pärnu-buktens långa och solglittrande strand. 

Varför hittar inte fler svenskar till Pärnu? Kanske finns det ett gammalt öststatsrykte som Estland får leva med ett tag till, en segsliten förmodan om ett begränsat utbud och en lägre kvalitet. 

Bad och dans på Pärnustranden

Vi som älskar Estland tänker lätt att detta kan folk gärna få tro. Då kan vi behålla Estland för oss själva ett tag till. För i stort sett är det tvärtom. Estland är fortfarande billigt och lika inbjudande som förr, men vad gäller standard på mat och boende har landet hunnit ikapp. Man äter och bor faktiskt bättre här än på många håll i Sverige. 

Snart är jag framme vid Pärnus stora myllrande playa. Estlands främsta sommarstad är känt för denna enorma strand som tycks kunna rymma hela landets befolkning, och till synes nästan gör det också, en varm sommardag som denna. 

Den långa stranden i Pärnu verkar ha plats för alla, hur många som än kommer hit.Den långa stranden i Pärnu verkar ha plats för alla, hur många som än kommer hit.Den långa stranden i Pärnu verkar ha plats för alla, hur många som än kommer hit.
Den långa stranden i Pärnu verkar ha plats för alla, hur många som än kommer hit. Foto: ANDERS PIHL

Pärnustranden är extremt långgrund och barnvänlig. Kanske lite för långgrund för vuxna, som måste gå ut 200-300 meter för ett dopp. Nu under sen eftermiddag är barnfamiljerna på väg hem och de minsta i familjerna följer med högst ovilligt. 

Barnen har knappt lämnat sina lekplatser i sanden förrän strandklubbarna drar i gång sin musik. Framför allt tycks klassikern Sunset Club vara favoriten även denna sommar. Nattlivet i Pärnu bjuder på mycket och under högsäsong sjuder partystämningen även på andra klubbar som Sugar Club och Apteek. 

Spa, opera och golf

Även för lite äldre besökare innebär Pärnu en plats för att leva det goda livet, men på ett mer tillbakalutat sätt. Förutom alla restauranger finns det ett stort utbud av lyxiga spaanläggningar med prisvärda behandlingar. Glöm den gamla sanatoriekänslan som estländska spa kunde ha för tio-femton år sedan. Nu är det en pålitlig och gedigen internationell stil som gäller. 

Ett annat tecken på Pärnus senaste utveckling är det nya konserthuset där Pärnus operafestival pågår som bäst under mitt besök. Varför inte avsluta en lång dag på stranden med Rossini-opera?

LÄS MER: 11 skäl att älska Estland  

Stranden, maten, nattlivet, golfen och kulturutbudet lockar i Pärnus, tycker estländska Kaire Kongas.Stranden, maten, nattlivet, golfen och kulturutbudet lockar i Pärnus, tycker estländska Kaire Kongas.Stranden, maten, nattlivet, golfen och kulturutbudet lockar i Pärnus, tycker estländska Kaire Kongas.
Stranden, maten, nattlivet, golfen och kulturutbudet lockar i Pärnus, tycker estländska Kaire Kongas. Foto: Shutterstock

För en del får semestern gärna innehålla lite golf och nästa dag gör jag en visit på golfbanan Pärnu Bay Golf Links. Klubbhuset är en stram och ultramodern byggnad som står i skarp kontrast till den traditionellabebyggelsen. Här har jag stämt möte med försäljningsansvariga Kaire Kongas. 

– Golfbanan är bara drygt två år gammal och håller fortfarande på att upptäckas av utländska besökare, säger hon. 

Vi tar en golfbil runt banorna och inspekterar några av de arton hålen. De sista fyra vänder sig ut mot flacka strandhedar och öppet hav i Pärnubukten. 

– Det ökade intresset kommer inte minst från Sverige, fortsätter Kaire Stadens olika tillgångar, som stranden, maten, nattlivet, golfen och kulturutbudet, börjar utgöra en helhet som snart lär locka ännu fler besökare. 

Rannarootsi Muuseum i Haapsalu

Åtta mil norrut från Pärnu och bara en timme från Tallinn ligger en annan estländsk sommarstad – den minst lika idylliska Haapsalu (en äldre svensk stavning är Hapsal). 

Lilla Haapsalu tränger ihop sig med idel träbebyggelse kring sitt medeltida slott och sträcker sig sedan vidare ut på två långsmala näs, omgiven av vatten från alla håll. 

Redan på 1800-talet var Haapsalu en kurort och omtyckt sommarnöje och rekreationsplats för den ryska aristokratin och därför finns här många praktbyggnader med fantasifull snickarglädje. 

Resfakta: Estland

Res hit: Färdmedel: Enklaste vägen till Estland är med färja, Tallink tur och retur Tallinn, eller flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Pärnu kan också nås från Riga i Lettland, då avståndet är nästan detsamma som från Tallinn. Pärnu och Haapsalu nås sedan genom tåg, buss eller hyrbil. 

Bästa tiden: Klimatet är mycket snarlikt det svenska och högsäsongen är lika kort som hos oss, det vill säga juni-augusti. Självklart kan månader som maj och september vara värt att en resa då det är mindre folk och lägre priser. 

Tidsskillnad: + 1 timme 

Språk: Estniska, som är släkt med finskan. Som gott som alla i serviceyrken talar bra engelska. 

Valuta: Euro. 

Prisnivå: Även om Pärnu och Haapsalu är turistorter med högre prisnivå än Estland i övrigt håller sig priserna betydligt lägre än i Sverige. Ibland är det halva priset och ofta 60-70 procent av svenska priser. 

Ta dig runt: Det finns flera bussbolag som kör mellan Pärnu och Haapsalu och mellan Haapsalu och Tallinn. Det förs diskussioner om att återuppta tågtrafiken mellan Tallinn och Haapsalu, men det lär dröja. 

Bra att veta: Pärnu är platsen där Estlands självständighet utropades den 23 februari 1918. 

Läs mer: visitestonia.com

Stadens välfyllda festivalkalender är en lite överraskande sida av Haapsalu. Faktum är att festivalerna avlöser varandra nästan hela sommaren med teman som sträcker sig från kompositören Tjajkovskij till yoga. 

Eftersom Haapsalu ligger mitt i gamla svenskbygder finns en hel del svensk anknytning här. Bland annat svensk-estniska museet Rannarootsi Muuseum som speglar den svensktalande befolkningens långa historia i denna trakt, från järnåldern och framåt. Men fler svenska anknytningar finns. 

I Haapsalu har illustratören Ilon Wikland sitt eget museum – Ilons Sagoland. Hon var den tecknar som levandegjorde de flesta av Astrid Lindgrens barnböcker. Museet har en stor lekträdgård och är förträffligt att besöka med barn. 

Så om du tycker att Haapsalu påminner en del om miljöerna i bilderböckerna om barnen i Bullerbyn, så beror det alltså på att Bullerbyn egentligen påminner om Haapsalu. 

Det var ju här Ilon Wikland växte upp och hittade sin förlaga till bilden av ursvensk sommar åt oss. 

LÄS MER: Strandliv och lyxspa hos våra grannar i öst 

BO BRA

1. Ammende Villa, Pärnu 

Ammende ett spännande ställe att bo på i Pärnu - om bara plånboken tillåter. I en jugendvilla förklarad som nationalintresse erbjuds femstjärnigt boende i ett begränsat antal rum. Inredningen är tidstypisk in i minsta detalj och restaurangen är minnesvärd, inte minst frukosten. I entréhallen bidrar uppstoppade djur (örn, älg, lodjur) till den speciella stämningen. Sommartid har Ammende regelbundet konserter i sin stora trädgård. Ungefärliga priser under högsäsong ligger på 3 700 kr per natt, utanför högsäsong på 1 700 kronor. 

Adress: Mere Boulevard 7, Pärnu

ANNONS: Läs mer och boka Ammende Villa här [extern länk]

Ikoniska Ammende Villa i Pärnu.Ikoniska Ammende Villa i Pärnu.Ikoniska Ammende Villa i Pärnu.
Ikoniska Ammende Villa i Pärnu. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Rannahotell, Pärnu 

Om Estland var med i Michelinguiden borde det klassiska Rannahotell vara med i stjärndiskussionerna för sin restaurang. Kökets eleganta mat kännetecknas av rena och tydliga smaker. "Vi serverar känslor och upplevelser. Restaurangen är vårt spa", säger hotellmanagern Oliver Paasik stolt och tillägger att han ibland stöter på kocken i tidigt i gryningen då han skapat ännu en ny rätt till menyn. Rannahotell betyder "Strandhotellet" och är en byggnad i ädelfunkis från 1937. Pärnus strand ligger ca 20 meter från hotellstaketet. 

Adress: Ranna 5, Pärnu

ANNONS: Läs mer och boka Rannahotell här [extern länk]

SE & GÖRA

3. Pärnu Bay Golf Links 

Golfanläggning som ligger intill Pärnubukten är nybyggd i modernistisk stil. Klubbhuset med restaurangen Eagle är arkitektoniskt intressant och har blivit nominerad till World Golf Awards för världens bästa klubbhus 2016. Vad gäller banorna har arkitekten Lassi Pekka Tilander haft hjälp av Mick McShane som skapat ett antal namnkunniga banor, som tillexempel St Andrews i Skottland. Klubbhusets vyer mot havet gör platsen populär för bröllop och konferenser. 

Adress: Klubi tee 1, Reiu village, Tahkuranna. parnubaygolf.com 

4. Spa-behandlingar med historia, Pärnu 

Stolta traditioner från början av 1900-talet ligger till grund för Pärnus spaverksamhet, som oftast har bastu som en viktig, men frivillig, del av behandlingen. Utbudet i Pärnu har växt snabbt de senaste åren och konkurrensen är hård. Merit Miller, boende i Pärnu, besöker stadens spa regelbundet. Hennes fyra favoriter är: 

Estonia Spa ("kvalitet för pengarna"), Hedon Spa ("tyst spa med intressant koncept"), Viiking Spa ("spa som passar familjer") samt Tervise Paradiis. 

spaestonia.ee, hedonspa.ee, viiking.ee, terviseparadiis.ee 

5. Café Karuselli, Pärnu 

Supeluse, avenyn som är stadens huvudstråk ner till stranden från citykärnan kantas av sommarkaféer med egna trädgårdar, oftast med rättigheter och matservering. Vore jag tvingad att bara välja ett av dem skulle jag kanske ta Karuselli, trots avsaknaden av trädgård. För kaféet som också är en matbutik, för den fina gula byggnaden som också har lägenheter till uthyrning, för den bra musiken med DJ-kvällar och för den allmänt sköna stämningen bland borden. 

Adress: Karuselli, Karuselli 1, Pärnu. karusselli.com, facebook.com/Karusselli 

6. Café Hapsal Dietrich, Haapsalu 

Hapsal Dietrich är ett klassiskt kafé i Haapsalu, startat på 1920-talet. Kaféet gjorde sig vida känt för sina bakverk, vilka stadens äldsta invånare än i dag talar lyriskt om. Desto roligare då att kaféets nya ägare gör allt för att uppnå den gamla standarden, både vad gäller inredning och bakverk. Pröva pistagekakan med färska jordgubbar så förstår man varför även esterna, som är besatta av konditorivaror, ger Dietrich positiva betyg. Men innan man sätter tänderna i kakan kan ställets lunch rekommenderas. 

Adress: Karja 10, Haapsalu. dietrich.ee 

7. Tågstationen, Haapsalu 

Det är bara i drömmar och barnböcker som tågstationer ser ut som Haapsalus station. Uppförd i trä, med prydliga pelare som håller upp det 216 meter långta taker över perrongen, liknar stationen nästan en teaterkuliss. Stationen har förvisso ett centralparti av sten och här finns ett kombinerat tåg- och telemuseum. På spåren utanför står några äldre tågvagnar uppställda och skänker atmosfär. Ibland talas det om att öppna den nedlagda tåglinjen till Tallinn, men då krävs att man lägger ny räls. 

Adress: Raudtee 2, Haapsalu. salm.ee/en/museums/railway-and-communications-museu 

En tågstation ur sagorna, Haapsalu station.En tågstation ur sagorna, Haapsalu station.En tågstation ur sagorna, Haapsalu station.
En tågstation ur sagorna, Haapsalu station. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Tysklands riviera – magisk semester till budgetpris