Sötsugna kan köpa utsökt gelato på flera ställen i Florens.
1 av 2: Sötsugna kan köpa utsökt gelato på flera ställen i Florens. Foto: Shutterstock
Men på vissa gator är det nu förbjudet att äta sötsaken.
2 av 2: Men på vissa gator är det nu förbjudet att äta sötsaken. Foto: Shutterstock

Ät en glass här – och du kan få böta 5000 kronor

En lunchmacka eller godisbit på språng kan bli en dyr affär i Florens framöver. 

Drygt 5 000 kronor närmare bestämt, efter att politikernas nya förbud trätt i kraft.

Turister som mumsar i sig en macka utanför konstmuseet Uffizierna kan få böta mellan 150 och 500 euro (uppemot 5 200 kronor), om de blir påkomna fortsättningsvis. 

På tisdagen beslutade politikerna att sätta stopp för picknickande besökare som skräpar ner och upptar Florens gator. 

– Den nya regeln är inte riktad mot turismen i allmänhet, utan mot okunniga besökare som sitter på gatorna med sin lunch, säger borgmästaren Dario Nardella till The Times. 

I ett Facebook-inlägg skriver han att turister som beter sig som de gör i sitt eget land och respekterar staden är välkomna, men att "Bara de som älskar Florens förtjänar Florens" och att det nya förbudet ska "avskräcka" snarare än "straffa" besökare.

LÄS MER: Bästa insidertipsen i vackraste Florens 

https://www.facebook.com/darionardella/posts/1932165043537926?__xts__[0]=68.ARCwwX1p4l9joynvynlouOkZI6uuVMvCCaPaLrfxM3uZDxAI5EbfZHg9jCHwLFbm18StkgthqwZcYWHFulydNZsBCXTn9AjKcHTCfEAXnPzerpa2UyqyKF46JrtIEdCbC2HcjEvRRvcHhYU-a9oUOGI1VIpUjJJCVMB4ESTeJYD4IwOhE3W5ew&__tn__=-R

Florens förbjuder snacks på gatan

Det nya förbudet gäller fyra gator i närhet av Uffizierna och Palazzo Vecchio. Mellan klockan 12-15 och 18-22 är det förbjudet att äta på Via de' Neri, Via della Ninna, Piazzale degli Uffizi och Piazza del Grano, enligt The Local. 

Förbudet är även tänkt att skingra folkmassor i det populära området. Runt takeaway ställena All'Antico Vinaio och Gelateria dei Neri brukar det ofta sitta många mack- eller glass-sugna gäster vilket gör att de smala och trafikerade gatorna blir ännu trängre.

Volontärer från National Observatory for Urban Security har börjat patrullera området för att se till att de nya reglerna följs lunchtid och butiksägare har satt upp skyltar på engelska och italienska med texten "Respektera invånare, handlare och arbetare på den här gatan", skriver den lokala tidningen La Nazione.

Förbudet gäller till och med den 6 januari. 

All'Antico Vinaio är ett populärt streetfood-ställe i Florens. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Italiens 4 bästa stränder – hitta din semesterfavorit 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande