ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa
Publicerad 9 mar 2017 16.22

Århus – här är Europas kulturhuvudstad 2017

I centrala Århus ligger butikerna tätt.

I centrala Århus ligger butikerna tätt.

1/4

Foto: Daniel Majak

Comwll hotell erbjuder centralt boende.

Comwll hotell erbjuder centralt boende.

2/4

Foto: Daniel Majak

Den gamle by är ett öppet museum, liknande Skansen i Stockholm.

Den gamle by är ett öppet museum, liknande Skansen i Stockholm.

3/4

Foto: Daniel Majak

Restaurang Substans.

Restaurang Substans.

4/4

Foto: Daniel Majak

Årets kulturhuvudstad i Europa har mycket att erbjuda sina besökare.

Århus bara väntar på att få visa upp alla sina kulturskatter och sin kulinariska sida.

Danmarks näst största stad har en förvånansvärt gång- och cykelvänlig kärna. Det är tätt mellan sevärdheterna och på shoppingstråken trängs människor med sina kassar. Bland butikerna ligger restauranger och kaféer inklämda. Promenera på kullerstensgator längs med Århus å där uteserveringarna ligger tätt med den ena rätten mer extravagant än den andra.

När det gäller mat så har Århus mycket att skryta med. Inte mindre än tre Michelinrestauranger finns i staden – Substans, Frederikshøj och Gastromé – och dessutom flera som är rekommenderade i Michelinguiden. Många fokuserar på närproducerat och kött från lokala bönder.

Unik shopping i Århus

Jægergårdsgade är den ”hippa” gatan som breder ut sig söder om centralstationen med sina många butiker. Liksom överallt i Århus finns här många små butiker med olika specialiteter. Flera speceriaffärer, men också klädaffärer och inredningsbutiker med saker som du kanske inte kan få tag på hemma.

Latinerkvarteren är Århus äldsta kvarter och är en riktig pärla. Ta dig tid att verkligen gå runt här. Vissa av restaurangerna ligger lite gömda på innergårdar så det är lätt att missa dem.

Söder om Århus ligger Moesgaard museum, ett arkeologiskt och etnologiskt museum för alla åldrar där besökarna får lära sig om människans utveckling. Inne i centrala Århus ståtar det moderna konstmuseet Aros med sitt regnbågspanorama på taket – ett ställe som garanterar bra selfies och en vacker utsikt över staden.

Bra restauranger i Århus

Ett besök i Århus vore inte komplett utan att besöka biblioteket Dokk1 som är i sann världsklass. Här finns olika rum med olika aktiviteter för alla åldrar. Ta en bok och sätt dig med utsikt över ån eller kryp ner i en fåtölj och spela tv-spel. Biblioteket har verkligen allt och det är inte konstigt att det alltid är mycket folk här. Cirka 20 procent av Århus invånare är studenter och Dokk1 är ett perfekt ställe att studera och mötas på.

Och med tanke på att studenter ofta har begränsad budget så finns också nyöppnade Aarhus Street Food. I ett före detta bussgarage samsas en mängd serveringar på en matmarknad med mat från hela världen. Långborden är till för alla gästerna så även om du väljer att äta någonting annat än dina vänner kan ni sitta tillsammans.

 

Great Coffee kaffe av världsklass.

Foto: Daniel Majak

Beundra Århus korsvirkeshus

Det går inte att besöka Århus utan att ta sig till Den gamle by. Detta Skansenliknande friluftsmuseum tar dig tillbaka i tiden och låter dig interagera med människor från olika tidsepoker. ”Aarhus berättar” är en ny utställning för kulturåret och den kommer att gå tillbaka ända till vikingatiden. Promenera runt bland de olika epokerna – stanna och ta en fika eller ät någonting gott från en svunnen tid medan du beundrar korsvirkeshusen.

Efter att ha vandrat runt i den uppbyggda byn kan du ta dig till kvinnomuseet, ett av världens få museer som är tillägnat kvinnor. Stundtals provocerande och stundtals ögonöppnande. Kläder från olika årtionden lockar mer än bara modeintresserade. De olika plaggen bär med sig budskap och påminner om en svunnen tid. Avsluta kvällen med att se någon föreställning på teatern som ligger ett stenkast ifrån museet.

Aros regnbåge garanterar fina selfies uppe på taket.

Foto: Daniel Majak

 

GUIDE: 10 TIPS I ÅRHUS

SE & GÖRA

1. Moesgaard museum

Ett modernt och annorlunda museum mitt i den nordjylländska skogen söder om Århus. Under året kommer ”Röde Orm” att spelas utomhus på museets tak.

Adress: Moesgård allé 15, Højbjerg

moesgaardmuseum.dk

2. Kvinnomuseet

Ett av världens få museer som endast är tillägnat kvinnor. Ta reda på betydelsen och problematiken som funnits genom åren för världens kvinnor.

Adress: Domkirkepladsen 5, Århus

kvindemuseet.dk

3. Centrala Åhus

Få storstäder är så cykelvänliga som Århus. Låna en ”bycykel” och ta dig utanför stadskärnan till Århus ö. Den nya stadsdelen vid hamnen och vattnet är väldigt vacker.

Adress: Aarhus ö

ÄTA & DRICKA

4. Restaurang Substans

Smak, hantverk och ekologiska produkter är i fokus. Restaurangen fick sin stjärna i Guide Michelin år 2015 och har fått behålla den sedan dess.

Adress: Frederiksgade 74, Århus

restaurantsubstans.dk

5. Aarhus Street Food

Gatumat under tak i ett gammalt bussgarage, En mängd serveringar lagar mat från världens alla hörn. Här finns allt från danskt rågbröd och fläskstek via fish & chips och ankburgare till shawarma och pad thai. Prisvärt i en modern industriell miljö.

Adress: Ny Banegårdsgade 46, Århus

aarhusstreetfood.com

6. Fröken Koch

Här kommer du garanterat att bli mätt. Dansk husmanskost serveras okomplicerat vid hamnen på Århus ö. Prisvärt och väl värt ett besök.

Adress: Kystpromenaden 5, Århus

brodrenekoch.dk

7. Restaurang Domestic

Trots att restaurangen endast varit öppen i något år har den redan briljerat. De använder endast lokalproducerade råvaror. Välj mellan två menyer med fyra eller åtta rätter.

Adress: Mejlgade 35B, Århus

restaurantdomestic.dk

Aarhus Street Food är prisvärt.

Foto: Daniel Majak

SHOPPING & NÖJEN

8. Landmads

Handla grönsaker, kött, ost, öl och vin som är tillverkat av lokala bönder och matproducenter. Deras äppeldryck är magisk.

Adress: Studsgade 6, Århus

Landmads.dk

9. Strøget

Strøget är ett samlingsnamn för gågatorna Ryesgade, Søndergade och Skt. Clemens Torv. På Strøget finns något för alla både specialbutiker och kända klädkedjor.

BO BRA

10. Comwell Hotel

Modernt och perfekt beläget hotell mitt i Århus med snygg dansk design från Hay. Hotellet öppnade 2014 och är stadens högsta byggnad. Härifrån har du nära till allt.

Adress: Værkmestergade 2, Århus

comwellaarhus.dk

 

LÄS OCKSÅ:

• Danmark – här är pärlorna du inte får missa

• Köpenhamn – det här får du inte missa i huvudstaden

ELISABETH MONTGOMERY