Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Andorra är en skattefri zon dit många åker för att shoppa. Största utbudet finns i huvudstaden Andorra la Vella.
Andorra är en skattefri zon dit många åker för att shoppa. Största utbudet finns i huvudstaden Andorra la Vella.
Andorra är en skattefri zon dit många åker för att shoppa. Största utbudet finns i huvudstaden Andorra la Vella.
Här hittar man fina skidbackar med pister belägna på över 2 500 meters höjd.
Här hittar man fina skidbackar med pister belägna på över 2 500 meters höjd.
Här hittar man fina skidbackar med pister belägna på över 2 500 meters höjd.
1 AV 3
Polisen svarar på de vanligaste frågorna om pass
2 AV 3
Andorra är en skattefri zon dit många åker för att shoppa. Största utbudet finns i huvudstaden Andorra la Vella.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Här hittar man fina skidbackar med pister belägna på över 2 500 meters höjd.
Foto: Shutterstock

Magiska pister och billig shopping – guide till skidparadiset Andorra

Det lilla furstendömet Andorra ligger i bergskedjan Pyrenéerna, inklämt mellan Frankrike och Spanien. Den fina skidåkningen lockar årligen tiotusentals turister. Nästan 300 kilometer pist och 300 soldagar är ju lockande nog!

Colette van Luik

Med en yta på 468 kvadratkilometer och cirka 85 000 invånare är furstendömet Andorra ett av världens minsta länder. Tullfria varor och fina skidbackar med pister belägna på över 2 500 meters höjd lockar drygt tio miljoner turister om året. Det är soligt men ändå snösäkert, eftersom fukt från Medelhavet blir till nederbörd i form av snö över Pyrenéerna och Andorra från december till april.

Shoppa taxfree

Andorra, känt som ett finanscentrum och något av ett skatteparadis, ligger i bergskedjan Pyrenéerna, på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Enligt grundlagen är Frankrikes president och en spansk biskop formellt landets statschefer. Den lagstiftande makten ligger dock hos generalrådet (parlamentet).

Andorra kan spåra sin historia tillbaka till Karl den store som gav landet dess frihet 819 i utbyte mot landets insats i krigen mot morerna. 1278 fick den spanske biskopen av Urgel och den franske greven av Foix delat ledarskap över Andorra. Senare blev greven ersatt av den franska staten, och under de kommande århundradena var Andorra delat mellan Spanien och Frankrike.

1993 hölls den första folkomröstningen som ledde fram till en modern demokrati. Andorra saknar egen försvarsmakt och valuta (man har euro), men är medlem i både Förenta nationerna och Europarådet.

Grau Roig Andorra Boutique Hotel & Spa, vid foten av Grandvalira skidområde. Foto: SHUTTERSTOCK

ANNONS: Läs mer och boka Grau Roig Andorra Boutique Hotel & Spa här [extern länk]

Jordbruket var basen för ekonomin fram till mitten av 1900-talet. Sedan växte handeln med konsumtionsvaror, billiga, tullfria varor lockade allt fler besökare från andra länder. Denna ström av köpvilliga besökare gjorde att turismen utvecklades till landets viktigaste näring vid sidan av den tullfria handeln.

Över 170 pister – från svarta till blå

Tidigare styrde två familjer var sitt skidområde, Soldeu och Pasa de la Casa. Skulle man åka i hela området, krävdes två olika skidpass vilket var både dyrt och krångligt. 2005 bestämde sig de två familjerna för att samarbeta. Och tur var väl det för nu har man fått till ett sammanhängande område, Grandvalira,  på närmare 200 kilometer pist eller dryga hundra nedfarter av varierande svårighetsgrad med betoning på lite lättare.

Vi kör igenom huvudstaden Andorra La Vella, bara en dryg halvtimme kvar till målet och inte en gnutta snö. Nu börjar många skruva på sig och undra hur dumma de kunde vara som valt Andorra.

Men så, pang, snö överallt. Det är ingen mjuk övergång utan här går man från brun-grått till vitt på bara några minuter. Alla i bussen andas ut av lättnad.

Morgonen därpå ligger 20 centimeters nysnö och väntar. Här ska det klämmas lagg! Van vid långa liftköer till den kabin som brukar ta folk upp från byn till startpunkten, snabbar jag på med frukosten och hastar i väg.  Max två- tre minuter i kön innan kabinen tar mig upp till startpunkten 400 meter. Byn ligger på 1 800 meters höjd så det är en snabb transport.

Vyn är som ett vykort. Klarblå himmel, snöklädda berg och pistade backar med skidåkare på väg ner mot huvudliften Espiolets. 

Grandvalira, både snö- och solsäker skiddestination. Foto: SHUTTERSTOCK

FAKTA: ANDORRA

Resa hit: Tåg till L’Hospitalet i Frankrike, tre kilometer från gränsen. Därifrån går bussar som bland annat stannar i Andorra La Vella. Närmaste flygplats är Perpignan i Frankrike som har tågförbindelse (cirka 13 mil) med L’Hospitalet.

Bästa tiden: December till april. Klimatet är milt och snötillgången är mycket god. I april 2009 hade Grandvalira drygt två meter natursnö. 300 soldagar om året så ta med solskyddskräm.

Språk: Katalanska och spanska.

Huvudstad: Andorra La Vella.

Valuta: Euro.

Skidshop/uthyrning: Det finns flera butiker med stort sortiment och kunnig engelskspråkig personal.

Mer info: andorramania.uk

GUIDE: ANDORRA

SE & GÖRA

Åka skidor

1. Grandvalira 

Det största skidområdet i Pyrenéerna och södra Europa, och består av 210 kilometer pist och 112 olika nerfarter. Här finns både lätta, breda och långa och härliga nedfarter utanför pisten för den som vill ha djupare snö. Solchanserna är goda, Grandvalira skryter med 300 soldagar om året. Toppen ligger på 2640 meter och här finns 18 svarta pister, 42 röda, 19 gröna och 49 blå pister. Runt 40 restauranger ligger runtomkring i pisterna och 68 liftar är redo att ta dig upp och runt. Här finns även möjlighet att åka längdskidor. grandvalira.com/en

2. Vallnord

Det andra skidområdet i Andorra är Vallnord. Toppen ligger på 2560 meter och en total pistlängd på runt 60 kilometer. Här finns fyra svarta pister, 17 röda, 7 gröna och 16 blå pister. Det finns gott om restauranger och enklare matställen samt en funpark och 31 liftar. vallnordpalarinsal.com/en

Vallnord, det andra skidsystemet i Andorra. Foto: SHUTTERSTOCK

After ski

3. Fat Alberts Bar & restaurant

Baren är öppen sju dagar i veckan från klockan 15:00 och erbjuder en livlig afterski med liveband och DJ:s. Varje fredag ​​håller vi skidskolepriset och du kan se dig tävla på den stora skärmen. Finns även storbildsskärm för olika sportprogram. 

Adress: Carrer Antic, AD100 Soldeu, fat-albertssoldeu.com

4. Shoppa

Andorra är en skattefri zon, och många shoppar parfym, alkohol, solglasögon och klockor. Störst är utbudet i huvudstaden Andorra la Vella. visitandorra.com

5. Vandra i bergen

Andorra har etablerat sig som en vandringsdestination, och trots landets lilla yta finns ett rikt utbud av leder, till exempel Canilloleden och Järnrutten. visitandorra.com

6. Caldea

Känns kroppen sliten efter några dagars skidåkning, ta lokalbussen till Andorra la Vella (30 minuter från Arinsal eller Soldeu och 50 minuter från Pas de la Casa) där Caldea ligger, Europas största termalbad-anläggning. Här finns 2 000 kvadratmeter inom- och utomhuspooler, bubbelbad, massage och romerska bad. Entré cirka 35 euro eller 100 euro för en familj med två vuxna och två barn. Passa också på att taxfree-shoppa i huvudstaden.

Adress: Parc de la Mola, 10, caldea.com/en

Europas största termalbad. Foto: SHUTTERSTOCK

ÄTA & DRICKA

7. La Caleta

En liten, genuin restaurang i den mysiga skidorten Soldeu. Testa getostsalladen, griskinderna och den katalanska efterrätten med färskost och nötter.

Adress: Casa Nova Peretol, Soldeu

8. Can Benet

Can Benet serverar traditionell mat från Andorra som rustika grytor, bakade sniglar och svamp- och rådjursrätter.

Adress: Carrer Antic Carrer Major,9, Andorra la Vella, restaurant-canbenet.com

9. Cort del Popaire

En äkta gammaldags ”borda” mitt i Soldeu som serverar andorranska rätter i en genuin atmosfär. Boka bord i god tid, det är ofta fullsatt.

Adress: AD100 Soldeu, facebook.com/restaurantlacortdepopaire

BO BRA

10. Barri Antic Hostel & Pub

Ligger mitt i Andorra la Vella med utsikt över bergen. Rummen har eget badrum och kök som delas med andra gäster. Drygt 500 kronor för dubbelrum.

Adress: Carrer de la Vall, 20, Andorra la Vella, hostalbarriantic.com

ANNONS: Läs mer och boka Barri Antic Hostel & Pub här [extern länk]

11. Sport Hotel Hermitage & Spa

Femstjärnigt hotell vid Grandvaliras skidliftar i Soldeu. Alla vuxna har fri tillgång till hotellets spa tre timmar per dag. Från 3 500 kronor för ett dubbelrum under vintersäsongen.

Adress: Crta General 2 s/n, Soldeu, hotelhermitage.sporthotels.ad

ANNONS: Läs mer och boka Sport Hotel Hermitage & Spa här [extern länk]

LÄS MER: Från pisten i Andorra till playan i Barcelona – på samma resa