ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa
Publicerad 5 jan 2018 18.00

Amsterdam – staden som lever upp på vintern

Amsterdam bjuder på lika härlig stämning under vintern som på sommaren.

Amsterdam bjuder på lika härlig stämning under vintern som på sommaren.

1/3

Foto: IAMSTERDAM

Vintern i Amsterdam bjuder på härliga marknader längs med stadens kanaler. Bäst av allt, man slipper trängseln och köerna som finns överallt på sommaren.

Vintern i Amsterdam bjuder på härliga marknader längs med stadens kanaler. Bäst av allt, man slipper trängseln och köerna som finns överallt på sommaren.

2/3

Foto: IAMSTERDAM

3/3

Foto: IAMSTERDAM

Den holländska huvudstaden är en oslagbar höststad och blir ännu bättre när vintermörkret har sänkt sig. 

Läs om Amsterdams berömda ljusfestival, stadens speciella marknader och sällsynt skridskoåkning på kanalerna.

Frågan är om det finns någon europeisk stad som kan bära upp en riktigt gråmulen dag lika lätt som Amsterdam. De trädkantade kanalerna med sina broar och omgivande 1600-talshus gör sig lika bra i solsken som i snöfall. Staden ser romantisk ut till och med i duggregn och snålblåst.

LÄS MER: 14 bästa weekendstäderna i östra Europa

Avspänt i Amsterdam på vintern

Många som bor i Amsterdam hävdar att de kyligare årstiderna till och med är bättre att resa hit på. Utan tvivel möter man då ett betydligt mer rymligt och avspänt Amsterdam. De tusentals besökarna som sommartid trängts på kanalkajerna har försvunnit. De evighetslånga köerna utanför van Gogh-museet och Anne Franks hus är borta som genom ett trollslag. Hösten och vintern erbjuder dessutom de lägsta priserna på resor och hotell.

Amsterdamborna tar tillbaka sin stad så här års. Ett mer eftertänksamt lugn infaller. Under mörknande eftermiddagar passar det bra att sätta sig på ett av stadens ikoniska bruna kaféer och känna hur den specifikt holländska känslan "gezellig" infinner sig, ett ord som närmast kan översättas med "varmhjärtad mysighet".

LÄS MER: Amsterdam - en härlig weekendstad

Amsterdam vintertid är påfallande avspänt och rymligt i jämförelse med under sommarmånaderna.

Foto: IAMSTERDAM

Åk skridskor på kanalen

Har man tur blir Amsterdam-vintern tillräckligt kall för nysnö på trädgrenarna och kanalbroarnas järnräcken. Med ännu mer tur räcker kylan för att kanalerna ska anses säkra för skridskoåkning. Det inträffar inte varje år, men blir genast ett omtyckt folknöje. Annars står förstås många anlagda isbanor till buds i detta skridskoälskande land. Banan på Museumplein framför Rijksmuseum är Amsterdams mest kända.

LÄS MER: Nu kan du bo i John Lennon och Yokos rum 

Rustika marknader

Kaféer och gatustånd serverar oilebollen, friterade knyten med russin och vinbär och snert, holländsk ärtsoppa med rookwurst (rökt korv). För att inte tala om högvis med varma äpplemunkar och poffertjes, små pannkakor begravda i florsocker. 

Så här efter julmarknaderna finns otaliga marknader med vanliga souvenirer och till och med de ganska inaktuella tulpanlökarna. Men bredden på allt som saluförs är imponerande, och det är lätt att hitta unika egentillverkade produkter. 

Vill man göra ett tidigare vinterbesök i Amsterdam av det mer oförglömliga slaget kan man planera att fira nyår här. Staden vet bättre än de flesta hur man festar, och ett helt års festivaler och parader känns som förberedelser inför årets största tilldragelse, nyår.

LÄS MER: 13 färska tips till Amsterdam 

Packat med aktiviteter

I Amsterdam finns fler museum per kvadratmeter än någon annanstans, och ett nöjesutbud och nattliv som anstår en världsstad. Att Amsterdam egentligen inte är någon stor stad, med färre invånare än Stockholm, är svårt att tro när det kommer till mängden kulturevenemang och musikscener. Stadens kompakthet gör att man ramlar på mycket i förbifarten. Annars är nöjestorget Leidseplein alltid en säker utgångspunkt för en rolig kväll.

LÄS MER: Flygplats lättar på säkerheten för att minska köerna

Skridskoåkning på Amsterdams kanaler är en av många spännande vinteraktiviteter i den holländska huvudstaden.

Foto: IAMSTERDAM

GUIDE: AMSTERDAM

Se och göra:

1. FOAM – Amsterdams fotografimuseum

På några få år har FOAM blivit ett av stadens mest besökta museer med sina ständigt intressanta utställningar. Beläget i ett fint kanalhus. Inträde: 105 kr.

Keizergracht 609

foam.org

2. Anne Frank-museet

Huset där världsberömda Anne Frank gömde sig är en stor turistattraktion, men på vintern är de vanligtvis långa köerna kortare. Viktigt: 17 okt - 15 jan måste alla besökare köpa sin biljett online, på grund av renovering. Inträde: 82 kr.

Prinsengracht 263-267 

annefrank.org

3. Stedelijk museum

Amsterdams största museum för modern konst har många mästerverk från 1900-talet. Den vita tillbyggnaden, som påminner om ett jättelikt badkar, måste ses. Inträde: 155 kr.

Museumplein 10

stedelijk.nl

Äta och dricka:

4. Wolf Atelier

Unge österrikiske kocken Michael Wolf gör succé med sin nya restaurang nära centralstationen. Mat och fint läge i samverkan för en avslappnad finmiddag. Varmrätter från 230 kr.

Westerdoksplein 20

wolfatelier.nl/en

5. Noorderlicht Café

Bra skäl till att upptäcka stadsdelen Noord, om du inte gjort det än. Detta kulturkafé inrymt i ett stort växthus har ofta musik och är som mysigast den kalla årstiden. Enkla rätter från 50 kr.

NDSM Plein 102

noorderlichtcafe.nl

6. Hap-Hmm

En rustik Amsterdam-klassiker som funnits i 60 år. Genuina holländska rätter värmer en kall vinterdag, och går att få från 83 kr.

Eerste Helmer Straat 33

hap-hmm.nl

Amsterdam har ett nöjesutbud och nattliv som anstår en världsstad.

Foto: KARSSING.COM

Shopping och nöjen:

7. The Chin Chin Club

Ny klubb med gammaldags karaoke, smarta cocktails, disko, brädspel och dim sum i en skön blandning. Om natten rusar iväg för snabbt är det ok, här är det öppet till tidig morgon. Inträde från 100 kr.

Rozengracht 133

chinchinclub.nl

8. Chocolátl

Ett himmelrike för chokladälskare. Den mångkunniga personalen gör bland annat underbar varm drickchoklad. 

Hazenstraat 25-A

chocolatl.nl

Bo bra:

9. Lloyd Hote

En ojämförlig byggnad i hamnen med brokig historia. Numera prisbelönt designhotell med egen "kulturambassad" och unik standard - välj mellan en till fem stjärnor. Dubbelrum 710 kr-1400 kr.

Oostelijke Handelskade 34

lloydhotel.com

10. De Vergulden Eenhorn Amsterdam

Nytt lyxigt bed & breakfast på promenadavstånd från centrum med en mysighetsfaktor svår att bräcka. Inhyst i en välbehållen gård från 1702 med trädgård. Som på landet men i stan. Dubbelrum från 1820 kr.

Ringdijk 58

verguldeneenhoorn.nl

11. The bolster

Mitt i de charmigaste kvarteren i Amsterdam, 200 meter från Blomstermarknaden och promenadavstånd till Rijksmuseum ligger det här lilla hotellet med 11, ganska små, rum. Dubbelrum från 1 300 kr.

Thorbecke plein 3

bolsterhotel.som

ELISABETH MONTGOMERY