Vintern i Amsterdam bjuder på härliga marknader längs med stadens kanaler. Bäst av allt, man slipper trängseln och köerna som finns överallt på sommaren.
1 AV 2
Hitta bortom turistträngseln
2 AV 2
Vintern i Amsterdam bjuder på härliga marknader längs med stadens kanaler. Bäst av allt, man slipper trängseln och köerna som finns överallt på sommaren.
Foto: IAMSTERDAM

Guide: Amsterdam lever upp på hösten och vintern

Den nederländska huvudstaden är en oslagbar höststad och blir ännu bättre när vintermörkret har sänkt sig. Läs om Amsterdams berömda ljusfestival, stadens speciella marknader och sällsynt skridskoåkning på kanalerna.

Frågan är om det finns någon europeisk stad som kan bära upp en riktigt gråmulen dag lika lätt som Amsterdam. De trädkantade kanalerna med sina broar och omgivande 1600-talshus gör sig lika bra i solsken som i snöfall. Staden ser romantisk ut till och med i duggregn och snålblåst.

Avspänt i Amsterdam på vintern

Många som bor i Amsterdam hävdar att de kyligare årstiderna till och med är bättre att resa hit på. Utan tvivel möter man då ett betydligt mer rymligt och avspänt Amsterdam. De tusentals besökarna som sommartid trängts på kanalkajerna har försvunnit. De evighetslånga köerna utanför van Gogh-museet och Anne Franks hus är borta som genom ett trollslag. Hösten och vintern erbjuder dessutom de lägsta priserna på resor och hotell.

Amsterdamborna tar tillbaka sin stad så här års. Ett mer eftertänksamt lugn infaller. Under mörknande eftermiddagar passar det bra att sätta sig på ett av stadens ikoniska bruna kaféer och känna hur den specifikt holländska känslan "gezellig" infinner sig, ett ord som närmast kan översättas med "varmhjärtad mysighet".

LÄS MER: Weekend i Amsterdam – stor guide med bästa tipsen

Amsterdam vintertid är påfallande avspänt och rymligt i jämförelse med under sommarmånaderna. Foto: SHUTTERSTOCK

Åk skridskor på kanalen

Har man tur blir Amsterdam-vintern tillräckligt kall för nysnö på trädgrenarna och kanalbroarnas järnräcken. Med ännu mer tur räcker kylan för att kanalerna ska anses säkra för skridskoåkning. Det inträffar inte varje år, men blir genast ett omtyckt folknöje. Annars står förstås många anlagda isbanor till buds i detta skridskoälskande land. Banan på Museumplein framför Rijksmuseum är Amsterdams mest kända.

Skridskoåkning på Museumplein framför Rijksmuseum. Foto: SHUTTERSTOCK

Rustika marknader

Kaféer och gatustånd serverar oilebollen, friterade knyten med russin och vinbär och snert, holländsk ärtsoppa med rookwurst (rökt korv). För att inte tala om högvis med varma äpplemunkar och poffertjes, små pannkakor begravda i florsocker. 

Så här efter julmarknaderna finns otaliga marknader med vanliga souvenirer och till och med de ganska inaktuella tulpanlökarna. Men bredden på allt som saluförs är imponerande, och det är lätt att hitta unika egentillverkade produkter. 

Vill man göra ett tidigare vinterbesök i Amsterdam av det mer oförglömliga slaget kan man planera att fira nyår här. Staden vet bättre än de flesta hur man festar, och ett helt års festivaler och parader känns som förberedelser inför årets största tilldragelse, nyår.

Packat med aktiviteter

I Amsterdam finns fler museum per kvadratmeter än någon annanstans, och ett nöjesutbud och nattliv som anstår en världsstad. Att Amsterdam egentligen inte är någon stor stad, med färre invånare än Stockholm, är svårt att tro när det kommer till mängden kulturevenemang och musikscener. Stadens kompakthet gör att man ramlar på mycket i förbifarten. Annars är nöjestorget Leidseplein alltid en säker utgångspunkt för en rolig kväll.

Amsterdams bästa höst- och vinteraktiviteter

1. Rijksmuseum

Här hittar man många av den äldre holländska målarkonstens mest omistliga verk, från Rembrandts Nattvakten till Vermeer, Brueghel och Rubens.

Adress: Museumstraat 1, rijksmuseum.nl

2. Van Gogh-museet

Att se Vincent Van Goghs tavlor i verkligheten är alltid upplyftande. Van Gogh-museet i Amsterdam har förstås en suverän samling av den holländske konstnärens tavlor.

Adress: Museumplein 6, vangoghmuseum.nl

3. Kafémys

Kafékulturen i Amsterdam är en viktig del av stadens själ. Under höst och vinter blir kurandet i de ombonade bruna kaféerna ännu mer uppskattat. Missa inte ett klassiskt kafé som Café de Wetering med brasa och skön stämning.

Adress: Weteringstraat 37

4. Amsterdam Light Festival

Konstnärer och ljusartister förvandlar centrala Amsterdam till en lysande fest under årets mörkaste månader. Upplev ljusinstallationerna från båtturen Water Colors Cruises eller genom Illuminade, en guidad promenad längs det bästa av festivalen, pågår mellan den 26 november 2020 och den 17 januari 2021. amsterdamlightfestival.com/en

Amsterdams ljusfestival är en upplevelse man sent ska glömma! Foto: SHUTTERSTOCK

RESFAKTA: AMSTERDAM

Resa hit: Flyg med KLM, Norwegian eller SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. 

Bästa tiden: På många sätt en året-runt stad. Vår och sommar är förstås populärast men höst och vinter har sina fördelar, vilket reportaget handlar om.

Restid: 2 timmar med flyg från Stockholm, 1 timme från Köpenhamn.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: I en kosmopolitisk stad som Amsterdam talar nära nog 100 procent av befolkningen mer eller mindre god engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Något under den svenska. De något lägre priserna märks framför allt på alkohol och restaurangbesök.

Ta dig runt: Spårvagnar och tunnelbana gör det enkelt att byta stadsdel. Kanalbåtsturer är en kul introduktion till staden.

Bra att veta: Världens bäst bevarade stadskärna från 1600-talet har kanaler liggande som ovala ringar runt varandra, vilket gör hela staden kompakt och lätt att hitta i. Antal invånare är 822 000.

Läs mer: www.iamsterdam.com

GUIDE: AMSTERDAM

SE & GÖRA

1. FOAM – Amsterdams fotografimuseum

På några få år har FOAM blivit ett av stadens mest besökta museer med sina ständigt intressanta utställningar. Beläget i ett fint kanalhus. Inträde: 105 kr.

Adress: Keizergracht 609, foam.org

2. Anne Frank-museet

Huset där världsberömda Anne Frank gömde sig är en stor turistattraktion, men på vintern är de vanligtvis långa köerna kortare. Viktigt: 17 okt - 15 jan måste alla besökare köpa sin biljett online, på grund av renovering. Inträde: 82 kr.

Adress: Prinsengracht 263-267, annefrank.org

3. Stedelijk museum

Amsterdams största museum för modern konst har många mästerverk från 1900-talet. Den vita tillbyggnaden, som påminner om ett jättelikt badkar, måste ses. Inträde: 155 kr.

Adress: Museumplein 10, stedelijk.nl

ÄTA & DRICKA

4. Wolf Atelier

Unge österrikiske kocken Michael Wolf gör succé med sin nya restaurang nära centralstationen. Mat och fint läge i samverkan för en avslappnad finmiddag. Varmrätter från 230 kr.

Adress: Westerdoksplein 20, wolfatelier.nl/en

5. Noorderlicht Café

Bra skäl till att upptäcka stadsdelen Noord, om du inte gjort det än. Detta kulturkafé inrymt i ett stort växthus har ofta musik och är som mysigast den kalla årstiden. Enkla rätter från 50 kr.

Adress: NDSM Plein 102, noorderlichtcafe.nl

6. Hap-Hmm

En rustik Amsterdam-klassiker som funnits i 60 år. Genuina holländska rätter värmer en kall vinterdag, och går att få från 83 kr.

Adress: Eerste Helmer Straat 33, hap-hmm.nl

Amsterdam har ett nöjesutbud och nattliv som anstår en världsstad. Foto: KARSSING.COM

SHOPPING & NÖJEN

7. The Chin Chin Club

Ny klubb med gammaldags karaoke, smarta cocktails, disko, brädspel och dim sum i en skön blandning. Om natten rusar iväg för snabbt är det ok, här är det öppet till tidig morgon. Inträde från 100 kr.

Adress: Rozengracht 133, chinchinclub.nl

8. Chocolátl

Ett himmelrike för chokladälskare. Den mångkunniga personalen gör bland annat underbar varm drickchoklad. 

Adress: Hazenstraat 25-A, chocolatl.nl

BO BRA

9. Lloyd Hotel

En ojämförlig byggnad i hamnen med brokig historia. Numera prisbelönt designhotell med egen "kulturambassad" och unik standard - välj mellan en till fem stjärnor. Dubbelrum 710 kr-1400 kr.

Adress: Oostelijke Handelskade 34

ANNONS: Läs mer och boka Lloyd Hotel här [extern länk]

10. De Vergulden Eenhorn Amsterdam

Nytt lyxigt bed & breakfast på promenadavstånd från centrum med en mysighetsfaktor svår att bräcka. Inhyst i en välbehållen gård från 1702 med trädgård. Som på landet men i stan. Dubbelrum från 1820 kr.

Adress: Ringdijk 58

ANNONS: Läs mer och boka De Vergulden Eenhorn Amsterdam här [extern länk]

11. The Bolster

Mitt i de charmigaste kvarteren i Amsterdam, 200 meter från Blomstermarknaden och promenadavstånd till Rijksmuseum ligger det här lilla hotellet med 11, ganska små, rum. Dubbelrum från 1 300 kr.

Adress: Thorbecke plein 3

ANNONS: Läs mer och boka The Bolster här [extern länk]

LÄS MER: Fyra städer i Nederländerna kända för sina ostar