Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

Pyrenéerna – perfekt för vackra vandringar.

Foto: Istock

16 av 16

16. Pyrenéerna

Denna bergskedja skiljer Spanien från Frankrike och sträcker sig från Atlanten till Medelhavet. En bilresa innebär gärna flera gränsövergångar i några av bergspassen.

Många reser hit för att vandra. Nationalparkerna Ordesa y Monte Perdido med toppen Monte Perdido på 3 355 meter och Aigüestortes med över 200 sjöar är populära val för vandring.

Den kända pilgrimsleden Camino de Santiago passerar också Pyrenéerna. Det finns flera sträckningar att välja på, men den vanligaste börjar i Saint Jean Pied de Port i Frankrike eller i Roncesvalles i Spanien, båda i Pyrenéerna.

Leden passerar bland annat Jaca, en liten medeltida stad med citadell, katedral och det trevliga krogtorget Plaza del Marqués de la Cadena. I närheten ligger flera alpina skidanläggningar. I Valle de Hecho nära Jaca finns flera vandringsleder och chans att se lammgam.


Resa dit: Direktflyg till Barcelona med Norwegian, SAS, Vueling, Iberia eller Ryanair. Eller till franska Beziers eller Biarritz med Ryanair.

Bo bra: Det finns flera paradorer (statliga spanska hotell, ofta i historiska byggnader) i Pyrenéerna: La Seu d'Urgell, Vielha, Arties och Bielsa.

Äta gott: Rejäl spansk husmanskost med fokus på kött snarare än fisk gäller i bergen. Det får man bland annat på El Portón i Jaca.

Missa inte: En avstickare till Andorra, den märkliga ministaten där bankpalatsen trängs mellan bergen och man kan tokfynda bland annat skattefri alkohol.


Foto: Valle de Hecho_9755

16 av 16