Alpe d’Huez är en överraskande komplett skidort som av någon anledning inte blivit så känd som den förtjänar bland svenska skidåkare.
300 soldagar per år, mysiga alpbykänsla och stora områden med både blå och gröna backar, Alpe d'huez är klockren för familjen.
Här finns några av Alpernas längsta pister och fantastisk offpist-terräng.
Skidåkning sker upp till 3 330 meter på toppen av Le Pic Blanc och glaciären De Sarenne.
1 AV 4
Alpe d’Huez är en överraskande komplett skidort som av någon anledning inte blivit så känd som den förtjänar bland svenska skidåkare.
Foto: MIKAEL PILSTRAND
2 AV 4
300 soldagar per år, mysiga alpbykänsla och stora områden med både blå och gröna backar, Alpe d'huez är klockren för familjen.
Foto: MIKAEL PILSTRAND
3 AV 4
Här finns några av Alpernas längsta pister och fantastisk offpist-terräng.
Foto: MIKAEL PILSTRAND
4 AV 4
Skidåkning sker upp till 3 330 meter på toppen av Le Pic Blanc och glaciären De Sarenne.
Foto: MIKAEL PILSTRAND

Alpe d'Huez – missa inte Frankrikes mysiga skidort

Alpe d’Huez är en komplett skidort i franska Alperna med skidåkning som passar alla. Lägg till en trevlig atmosfär, många soldagar, en pittoresk by och skidsemestern är säkrad!

Alvaro Susena

Alpe d’Huez ligger granne med bland annat La Grave och Les Deux Alpes och bjuder på hela 249 kilometer pist, 84 liftar, en mysig alpby och ett skidsystem som bjuder på några av Alpernas längsta pister och fantastisk offpist-terräng. Trots det är Alpe d’Huez inte så omtalad bland svenska skidåkare. Mest känd är orten för vägen som leder upp till byn, en brant uppförsbacke på 12 kilometer med hela 21 hårnålskurvor och som utgör en av cykeltävlingen Tour de Frances tuffaste etapper.

12 kilometer och 21 hårnålskurvor tar det innan man är framme i Alpe D'Huez. Glöm inte snökedjorna om du hyr bil! Foto: SHUTTERSTOCK

– Efter att ha tillbringat några skidsemestrar med barnen i de skandinaviska fjällen kände vi att vi ville introducera dem för något större och lotten föll på den kanske inte fullt så namnkunniga franska orten Alpe d’Huez. Med sina 300 soldagar per år, karaktäristiska alpbykänsla och stora områden med blå och gröna pister känns orten klockren för familjen, berättar Karin Pilstrand som är i Alpe d’Huez med sina två barn Jack och Eddie samt maken, skidfotografen Mikael.

Mysig alpby-känsla

Efter den obligatoriska zick-zack stigningen genom alla hårnålskurvor anländer vi till hotellet Le Petit Prince i hjärtat av Alpe d’Huez. Byn är strategiskt placerad vid skidområdet och de flesta ställen kan stoltsera med ski in/ski out. Från hotellet är det bara en kort promenad till närmaste pist. Dessutom har hotellet egen uthyrning med stort utbud av skidor i alla möjliga modeller, från tokfeta offpist skidor till snabba carving-racers och snälla pistlagg för nybörjaren. Dessutom med mycket kunnig personal. En skiduthyrning av ett annat slag, med andra ord. 

Veckan började med att barnen får ett par timmar i skidskolan. Alltid väl tillbringad tid för att fräscha upp tekniken. Den franska skidskolan ESF, som hotellet samarbetar med, har ett gott och välförtjänt renommé och grabbarna får en riktigt bra start på veckan. 

Välskötta pister i världsklass

Med två orädda kan-själv-grabbar i sällskapet var det inte utan viss oro vi tar oss an det enorma skidsystemet med ett stort antal nedfarter. Men vi upptäcker snart att oron är obefogad. Visst går det att åka vilse även i Alpe d’Huez men vi får snabbt en överblick av skidsystemet, och redan första dagen åker grabbarna på 11 och 8 år helt själva. Systemet erbjuder två stora soldränkta områden med rejäla gröna, blå och röda pister samt en fun-park, uppradade efter varandra.

Lunchen i solen med Alperna som bakgrund, skidåkning när den är som bäst! Foto: MIKAEL PILSTRAND

Liftsystemet är optimalt anpassat efter Pic Blanc och de övriga topparna som ingår i skidsystemet. Det är lätt att få en tydlig bild över hur och var du vill åka. Här får du mycket kul på ett enkelt sätt oavsett var i livet- eller skidåkarkarriären du befinner dig. Om du är ny och vill åka snällare backar eller om du har barnen med dig så är området precis vid byn i foten av DMC-liften och Bergers, perfekt. Här finns det gott om blå och gröna pister och hela området är markerat med ”nybörjarskyltar” som uppmanar skidåkarna att ta det lugnt. Kommer du en bit upp i skidsystemet hittar du långa och svepande röda pister som håller världsklass. Med moderna liftar och välgenomtänkt pistlayout kommer du att känna att Alpe d’Huez är den enda skidorten du behöver besöka resten av ditt liv, så mycket åkning finns det.

En av de bästa utsikterna i Alperna

Högre upp, när du lämnar kabinbanehuset på toppen av Pic Blanc, ska du inte ha bråttom att klicka i bindningarna. Tänk på att du befinner dig över 3000 meter över havet, luften är tunn och det är bra att ge kroppen lite tid att anpassa sig. 

Glöm inte att se dig omkring, andas in den friska luften och njut av landskapet och en utsikt som klassas som en av de bästa i Alperna. Från toppen av Pic Blanc går den berömda pisten Sarenne, Alpernas längsta svarta pist med sina 2200 fallhöjdsmeter och en längd på hela 17 kilometer. Även om Sarenne står som svart i pistkartan är lutningen betydligt snällare och med jämna pauser kan de flesta skidåkarna ta sig an denna fantastiska utmaning.

Att kunna ta med hela familjen på ett riktigt långt och lagom utmanande åk som Sarenne är en häftig upplevelse för alla. 

Här befinner du dig på över 3 000 meter över havet och har en av de bästa utsikterna i Alperna framför dig. Foto: MIKAEL PILSTRAND

Pister och liftar är väldigt välskötta och personalen i lifterna är vänliga och hjälpsamma, så tveka inte att fråga om råd om du vill hitta fina åk för dig och din familj.

Om barnen mot förmodan skulle vilja byta skidorna mot någon annan aktivitet har Alpe d’Huez en hel del att erbjuda. Centralt beläget finns en utomhusbassäng med 28 gradigt vatten och en välskött skridskobana. Om detta inte faller dem i smaken finns ett sportcenter där man kan testa klättring, köra en bowlingomgång, eller utöva diverse bollsporter. Eller varför inte hyra en eldriven snöanpassad mountainbike – området är ju ändå känt för att vara ett cykelmecka.

Byn Alpe d’Huez känns väldigt mysig och genuin med sina klättrande vägar och snirkligt utsmyckade träfasader. Ett par liftar transporterar skidåkare från mitten av byn vilket förstärker känslan av närhet till huvudattraktionen. Många restauranger upplevs fortfarande autentiskt franska och man kan hitta pyttesmå speceriaffärer med dignande skyltfönster som ser ut att ha legat där för alltid. Trots nybyggnationer och större hotellkomplex har man ändå på något sätt lyckats behålla en charmig känsla av alpby.

RESFAKTA: ALPE D'HUEZ

Resa hit: Närmaste flygplatserna är Chambery, Lyon, Turin och Genève.  Från Genève är det cirka 3 timmars transfer till byn.

Bästa tiden: Året om. På vintern för skidåkningen, sommar/vår för vandring och mountainbike.

Språk: Franska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Liftkort vuxna (en dag), ca 580 kronor, ungdom ca 520 kronor, barn cirka 470 kronor. Ett liftkort för en vecka brukar i regel ge 10-20 procents rabatt jämfört med endagarspriset (skiftar självfallet per skidort).

Bra att veta: Skidorten kännetecknas av att vara solsäker, snösäker och barnvänlig.

GUIDE: ALPE D'HUEZ

BO BRA

1. Hotel Le Petit Prince

Beläget en kort promenad till närmaste pist. Dessutom har hotellet egen skiduthyrning med stort utbud av skidor i alla möjliga modeller. Underbar utsikt!

Adress: Route de la Poste

ANNONS: Läs mer och boka Le Petit Prince här [extern länk]

2. Le Castillan

Rustikt trestjärnigt hotell med ski in/ski out. God mat, utmärkt service och perfekt läge.

Adress: Route De La Poste

ANNONS: Läs mer och boka Le Castillan här [extern länk]

3. Les Grandes Rousses

Bra läge med ski in/ski out. Inom- och utomhuspool, spa-avdelning, bastu och skidförvaring.

Adress: 425 Route du Signal

ANNONS: Läs mer och boka Les Grandes Rousses här [extern länk]

4. Hôtel Daria-I Nor

Lyxigt, femstjärnigt boende med ski in/ski out, precis i hjärtat av skidsystemet och 50 meter till kabinbanan Alpes Express. Turkiskt hammam-spa, gym och excellent restaurang och bar.

ANNONS: Läs mer och boka Hôtel Daria-I Nor här [extern länk]

ÄTA & DRICKA

5. La Petite Taverne

Gudomlig fondue och raclette på längden och tvären. Trångt, mysigt och utmärkt service.

Adress: Les Quatre Soleils

6. La Cremaillere

Supermysig familjeägd restaurang med kärleksfullt tillagade lokala rätter. Utmärkt service och hög kvalitet.

Adress: 1142 Route d'Huez

7.  La Folie Douce

Perfekt för after ski eller en lunch mellan åken.

Adress: lafoliedouce.com

LÄS MER: Andorra – världsberömd skidåkning och shopping