ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Alonissos – Greklands grönskande paradisö

Det finns många vandringsleder på Alonissos, här är utsikten mot kusten från Agii Anargiroi.

Det finns många vandringsleder på Alonissos, här är utsikten mot kusten från Agii Anargiroi.

1/5

Foto: LOTTA SVEDBERG

I charmiga byn Chora är det gott om mysiga butiker, kaféer och tavernor.

I charmiga byn Chora är det gott om mysiga butiker, kaféer och tavernor.

2/5

Foto: LOTTA SVEDBERG

På färjan mellan Sikathos och Alonissos.

På färjan mellan Sikathos och Alonissos.

3/5

Foto: LOTTA SVEDBERG

Alonissos är en av Greklands mest lummiga och bergiga öar. Här kör du bil längs slingriga vägar högt ovanför havsnivån.

Alonissos är en av Greklands mest lummiga och bergiga öar. Här kör du bil längs slingriga vägar högt ovanför havsnivån.

4/5

Foto: LOTTA SVEDBERG

Nere i hamnen i Patitiri ligger tavernorna på rad och alla håller de hög kvalitet.

Nere i hamnen i Patitiri ligger tavernorna på rad och alla håller de hög kvalitet.

5/5

Foto: LOTTA SVEDBERG

Alonissos – Greklands grönskande paradisö

Många har fortfarande inte upptäckt Alonissos, trots att det är en av Greklands vackraste och grönaste öar. Här finns kristallklart vatten, härliga vandringsleder och en stor marin nationalpark. Dessutom är det nära till grannöarna Skopelos och Skiathos.

Det finns ingen flygplats på Alonissos, utan du reser hit med flyg till den mer livliga grannön Skiathos och tar därefter taxi till någon av färjorna nere vid hamnen. Men vattenvägen är bästa sättet att närma sig en ö, att långsamt och värdigt glida fram genom Sporaderna, ö-världen som ligger längs Greklands östra kust.

Av Sporadernas 24 öar är det bara fem som är bebodda: Alonissos, Skiathos, Skopelos, Peristera och Skyros. Det var för övrigt på Skopelos som ”Mamma Mia!”-filmen spelades in, och den ön passerar du med färjan allra sist på väg till Alonissos.

När jag efter nära två timmar ser hamnstaden Patitiri skymta i fjärran är det för tredje gången inom några år. Alonissos är en ö som är helt beroendeframkallande. Det händer inte så mycket här, om du jämför med större grekiska öar, men för alla oss som älskar naturupplevelser, vackra stränder och god mat är det ultimata paradiset.

Greklands enda marinpark

Alonissos utgör en del av Europas största och Greklands enda marinpark, nationalpark under vatten, som grundades 1992 för att skydda den utrotningshotade munksälen. För några år sedan lättade restriktionerna och nu är det tillåtet att arrangera ”scuba diving” på 14 olika platser runt ön, för att titta på mer än 300 fiskarter, delfiner, undervattensgrottor och skeppsvrak. Strax norr om Agios Dimitrios ligger exempelvis den blå grottan, i vilken vattnet blir lysande kristallblått när solen ligger på.

På restaurang Dendrolimano i Votsi hamn äter du gott och har en vacker utsikt över bukten.

Foto: LOTTA SVEDBERG

14 officiella vandringsleder

Föredrar du att vandra finns det 14 officiella längre vandringsleder, som du hittar genom att hämta en karta på turistbyrån i Patitiri.  På den östra sidan av ön ligger stränderna som ett pärlband inne i vikarna, vilket lockar till att avsluta vandringen med ett skönt dopp. Men på den nordvästra sidan är det mer svårtillgängligt och i princip obebott, tallskogarna breder ut sig längs de branta klipporna som stupar ner mot havet.

Sophie Graalheim är en av de svenskar som nyligen har semestrat på Alonissos. Hon stannade i en vecka i mitten av september, tillsammans med en kompis, och ville bara ha det lugnt och skönt. Hon vandrade bland annat längs olivlundarna uppför getstigen mellan hamnstaden Patitiri och den gamla byn Chora, såg en delfin leka i havet från sin hotellterrass, tog en annan dag badbussen till en av öns vackraste stränder, Agios Dimitrios, och sent en kväll taxi till Milia Beach för att bada i fullmåne efter solnedgången. 

Hyr bil eller vespa

Sophie och hennes kompis hyrde aldrig bil eller vespa, men har man möjlighet att göra det så blir det mycket lättare att ta sig runt, trots att ön bara är 20 kilometer lång och drygt tre kilometer bred. Den skrangliga lokalbussen kör bara vissa sträckor, först och främst mellan Patitiri, Chora och Steni Vala, som är en fiskeby med populär strand.

– Det är en sagolik ö, och skönt att vara där under lågsäsong, även om det inte är turistigt ens mitt under sommaren, berättar hon. Stränderna är små men jättefina och har kristallklart vatten, det är mysigt, grönt och frodigt överallt, och finns inga stora hotell som stör omgivningen. Jag rekommenderar att boka boende på egen hand, för det går verkligen att hitta fantastiska ställen.

Sophie och kompisen bodde på Hotell Maria i Patitiri, ett litet, enkelt lägenhetshotell, och hängde kvällstid ofta på favorittavernan Mavros Gatos nere i hamnen.   

 – Maten var supergod och vi satt på mjuka kuddar i kalkstenstrappan. Mittemot oss fanns ett stort träd dit alla småfåglar flög i skymningen, sedan kvittrade de så mycket att det kändes som att vi befann oss mitt ute i en regnskog. Har sällan hört ett sådant högljutt kvitter tidigare. 

De flesta turister bor i hamnstaden Patiri eller i grannbyn Roussoum.

Foto: LOTTA SVEDBERG

Flest turister bor i Patitiri

Sophie vill liksom de flesta andra besökare gärna återvända till Alonissos. Turismen har tillsammans med fisket blivit den största inkomstkällan på ön. De flesta turister bor i Patitiri eller i grannbyn Roussoum, men överlägset charmigast är Chora högst upp på berget. Det var en by som blomstrade under äldre tider, när Alonissos på grund av sitt strategiska läge var utsatt för pirater och plundrare, och lokalbefolkningen inte vågade bo längs kusten. Men år 1965 utsattes ön för en stor jordbävning och de flesta hus i Chora förstördes. Då tvingades invånarna flytta tillbaka till kusten och grundade den nya hamnstaden Patitiri.

Under många år efter jordbävningen var Chora en spökstad, men när militärjuntan föll 1974 köptes de förfallna husen upp och restaurerades av utländska turister. Framför allt tyskar och engelsmän, men även några svenskar har numera hus i byn, bland annat författaren Cecilia Gyllenhammar. 

”Patitiris hamn är inramad av segmenterade upplysta bergssidor med pinjeträd. Och värmen, den där mjuka smekande värmen mot en ocean som denna natt, den tionde juni, är helt still, ljusstrålen från fyren rakt in i en stjärnbeströdd saga”, som hon beskriver sin huvudpersons första möte med Alonissos i romanen ”Stäpplöperskan”. 

Greklands mest romantiska platser

I dag har Chora blivit en vykortsaktig idyll, med gott om mysiga kaféer, tavernor och små butiker. Utsikten över bergen och havet från uteserveringarna är förtrollande, och speciellt kvällstid lär det vara en av Greklands mest romantiska platser.

Men det första som alla nyanlända bör göra är att besöka Alonissos museum. Museet ligger i ett vackert stenhus bara ett 30-tal meter ovanför hamnen i Patitiri. Det är det största privatägda museet på någon av de grekiska öarna och ger en utmärkt introduktion till öns dramatiska historia. Ett helt rum ägnas åt piraterna, med allt från handklovar och spikbomber till ett stort ankare, sistnämnda var till för att kasta upp på och fånga motståndarfartyg under sjöslagen. Sedan kan man avsluta rundturen med att gå upp på terrassen, se ut över havet och drömma sig bort i tid och rum en liten stund.  

GUIDE: 9 TIPS PÅ ALONISSOS

SE & GÖRA

Östkustens vikar

Stränderna ligger som ett pärlband i vikarna och bukterna. Några av de allra vackraste är Kokinokastro, omgiven av röda klippor, den hästskoformade Agios Dimitrios och barnvänliga Chrissi Milia. Sistnämnda är bästa valet om du föredrar sand framför småsten.

Åsnestigar

Inled med att ta stigen från Patitiri och upp till Chora, vilket tar cirka en timme. Sedan finns det 14 officiella längre vandringsleder, hämta en karta på turistbyrån i Patitiri, eller köp Bente Kellers guidebok ”Alonissos on foot”. Det arrangeras även guidade turer, bland annat hos Albedo Travel.

National marine park

Det är inte alls utfiskat på Alonissos, som runt många andra grekiska öar, utan här finns otroligt mycket att uppleva. Vattnet är kristallklart och du har chans att se mer än 300 olika fiskarter, delfiner, skeppsvrak och undervattensgrottor.

 

ÄTA & DRICKA

Kalamakia

Många av stränderna har utmärkta tavernor, bland annat Rousoum Yialos, Glyfa i Steni Vala och Leftos Gialos. Intill stranden Kalamakia ligger en fiskeby med samma namn, och där finns fyra tavernor som alla har var sin egen fiskebåt. Du kan äta fisk bara några timmar efter att den har dragits upp ur havet. 

Restaurang Naval

Några riktigt bra tavernor för hemlagad grekisk mat är Naval eller Hayiati i Chora, To Kamaki i Patitiri, To Fanari i Steni Vala och Dendrolimano i Votsi. För en drink är Piperi Café vid det lilla torget i Chora ett trevligt ställe, eller någon av uteserveringarna vid Patatiris hamnpromenad.

 

SHOPPING & NÖJEN

Småbutiker i Chora

Missa inte antikvitetsaffären Gorgona eller Nature´s Taste som säljer ekologiska tvålar, schampon och annat i Chora, eller juvelbutiken Geko som har filialer både i Chora och Patitiri. 

Patitiri

I hamnstaden Patitiri hittar du butik Loulaki, där ägarinnan Claudia Tobias erbjuder en personligt utvald mix av inredning, kläder och smycken. Här hittar du också handgjorda silversmycken från det grekiska märket Babylonia. Ligger strax intill National Bank of Greece.

 

BO BRA

Elma's house, Chora

Många Alonissos-bor hyr ut rum billigt och bra privat. Prata exempelvis med Elma Bezou på Gorgona eller Nikos Gioulis på Nature´s Tasting, båda butikerna i Chora. Familjen Tsukana som äger Piperi Café i Chora driver ett litet hotell strax intill, med rum som har en makalös utsikt över havet. 

www.elmashouses.com 

Ikion eco boutique hotel, Patitiri

Populärt boutiquehotell i Patitiri, med totalt 13 rum, varav fyra är sviter. Havsutsikt och omtalat god frukost på terrassen. Cyklar att hyra. Prisexempel: 805 kr/natt (minst två nätter) för dubbelrum inkl frukost, 7-9 maj.

www.ikion.com 

 

LÄS MER:

 

Av Lotta Svedberg

Annons

ELISABETH MONTGOMERY