1 av 3: Hitta till reseproffsens favoriter
Alexander Karim är skådespelare och författare.
2 av 3: Alexander Karim är skådespelare och författare. Foto: Pressbild
Budapest är en perfekt weekendstad. I förgrunden Kedjebron över Donau.
3 av 3: Budapest är en perfekt weekendstad. I förgrunden Kedjebron över Donau. Foto: Shutterstock

Alexander Karims 10 bästa tips till Budapest

BUDAPEST, UNGERN. Vi har sett honom i tv-serier som ”Advokaten”, ”Arne Dahl” och ”Johan Falk” och filmer som ”Jönssonligan – den perfekta stöten”. Nyligen utkom hans debutroman ”Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död”. Den mångsidige Alexander Karim har ett speciellt förhållande till Budapest – en stad han bodde av och till i under nästan tre år under inspelningen av den amerikanska tv-serien ”Tyrant”.

1. Szimpla Kert – gå på bar i rivningshus

”Szimpla Kert är byggd i en gammal fabrik, ett rivningshus som man har tagit över och byggt om till pub, konsertlokal och utomhusbio. Det finns barer på flera våningsplan, och man rör sig fritt från våning till våning. I ett rum kan folk spela biljard, det finns dansgolv, man går ut genom en dörr och har plötsligt bar himmel över sig – det är verkligen en upplevelse.”

Adress: Kazinczy útca 14, szimpla.eu

Szimpla kert är den mest berömda av Budapests ruinbarer. Foto: Shutterstock

2. Gör en sightseeingtur

”Det finns få städer där jag har haft lika mycket nöje av att åka en hop-on-hop-off-buss som i Budapest. Man åker förbi stadsdelar som är som en blandning av Rom och Paris, förbi lummiga trädgårdar på Budasidan, marknadsplatser, det judiska området Gozsdu, alla badhusen… Man får verkligen en bild av hur mångsidig staden är.”

hoponhopoff-budapest.com

Sightseeingbuss är ett utmärkt sätt att se Budapest. Foto: Shutterstock

3. Besök Margaretaön

”Margitsziget (’Margaretaön’) är en ö som ligger mitt i Donau. För att komma dit går man uppför en bro och sedan nedför en trappa. Det finns ett vattenland och elbilar för barn, och man kan äta glass, leka, träna om man vill eller bara vara.”

Margaretaön i Donau är ett populärt utflyktsmål. Foto: Shutterstock

4. Gå upp på Slottshöjden

”På Slottshöjden på Budasidan finns mycket att se, som slottet, Fiskarbastionen och Gamla stan. Det går en bergbana upp, men orkar man är det absolut värt att gå. Man kommer upp på olika platåer och när man vill ta en bild säger folk ’Plåta inte än!’. Och de har rätt, för det blir bara vackrare och vackrare. Och när man kommer ända upp är utsikten majestätisk.”

Slottshöjden på Budasidan med Budaslottet, Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen. Foto: Shutterstock

5. Ta en båttur längs Donau

”Att ta en båttur längs Donau är ett jättetrevligt sätt att se staden. Vi hade en fest där filmbolaget hade hyrt en båt och man bara satt där och njöt av god mat, gott vin och gott sällskap – det kan verkligen rekommenderas. Man åker förbi det kungliga slottet, parlamentsbyggnaden och alla andra sevärdheter i behaglig takt.”

budapestrivercruise.com

Turistbåt på Donau framför Parlamentet. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 12 guldkorn du inte vill missa i billiga Budapest 

6. Ät på Menza

”Menza blev en av mina favoritrestauranger i Budapest, och man får alltid fin service här. De serverar allt från ungersk husmanskost till veganska rätter, och mycket fisk. Man kan beställa hela förrättsmenyn och en flaska vin, då har man en perfekt middag.”

Adress: Liszt Ferenc tér 2, menzaetterem.hu/en

En tallrik foie gras på Menza. Foto: Shutterstock

7. Strosa runt i Gozsdu

”Gozsdu är det mest sprudlande området i Budapest, det är en mötesplats där det ligger massor av barer, restauranger, stånd som säljer medaljer och andra minnen från kommunisttiden och mycket annat. Här finns också flera ’escape rooms’, alltså rum där man ska lösa ett mysterium under en begränsad tid, som fanns här innan de kom till Sverige. Jag skulle säga att allt som du vill uppleva finns i Gozsdu.”

Gozsdu är ett populärt område som vimlar av restauranger, pubar och barer. Foto: Shutterstock

8. Bada på Gellért

”Man kan inte åka till Budapest utan att gå på badhus, och Gellért är det mest klassiska. Det finns restauranger så man kan vara kvar hela dagen, och det finns gubbar som spelar schack i vattnet så man funderar på hur rynkiga deras fötter är när de kommer upp. Det är en upplevelse.”

Adress: Kelenhegyi útca 4, gellertbath.hu

Män som spelar schack i vattnet – en klassisk syn på Gellért. Foto: Shutterstock

9. Träna på gym

”Det bästa gymmet jag har varit på är Go Active i Budapest, som tidigare hette Holmes Place. Det är ett gym med alla maskiner som du kan tänka dig, pool, jacuzzi, bastu, ångbastu – till och med en sal där man kan träna kickboxning. Det är inte anmärkningsvärt stort, men de har verkligen tänkt till.”

Adress: Holló útca 12, goactive.hu

10. Häng på Brody

”Brody är en smakfullt inredd privatklubb, som Soho House i Los Angeles, dit man kan ta med sig gäster. Det är en restaurang, det finns barer på olika våningar, liveband uppträder och det finns rum där man kan spela poker. I konceptet ingår också ett lägenhetshotell, plus en villa på Budasidan som man kan hyra. Allt ägs av en britt och en svensk. Brody spelade en så stor roll i våra liv under vistelsen i Budapest att vi gjorde en ’Tack Brody’-film innan vi åkte hem.”

Adress: Vörösmarty útca 38, brody.land

Brody – en av Budapests mest kreativa och inspirerande mötesplatser. Foto: Shutterstock

ALEXANDER KARIM

Ålder: 43.

Gör: Skådespelare och författare.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Frun Malin, tre barn.

Aktuell: Med boken ”Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död” som delvis utspelas i Budapest, samt i vår med serierna ”Tunn is” på TV4, ”We got this” på SVT och säsong 2 av ”Advokaten” på Viaplay.

LÄS MER: Få ut det bästa av Budapest på 24 timmar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande