1 av 4: Spännande fakta om populära Hurtigrutten i Norge.
Via Ferrataleden upp till berget Hoven bjuder på spektakulära vyer.
2 av 4: Via Ferrataleden upp till berget Hoven bjuder på spektakulära vyer. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST
Ålesund är omgärdad av berg och fjordar.
3 av 4: Ålesund är omgärdad av berg och fjordar. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST
På anrika Hotel Union Øye som byggdes 1891 och som gästats av kungligheter och äventyrare, är personalen klädd i tidstypiska kläder.
4 av 4: På anrika Hotel Union Øye som byggdes 1891 och som gästats av kungligheter och äventyrare, är personalen klädd i tidstypiska kläder. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

Aktiv semester i ett av världens vackraste länder

ÅLESUND, NORGE. Vårt grannland är ett av världens vackraste länder. Med fjordar, berg, glaciärer och hav är Norge perfekt för en aktiv semester med vandring, kajakpaddling, cykling och båtturer.

Ålesund ligger omringad av berg, fjordar, broar och underjordiska tunnlar. Det är inte så konstigt att staden efter en omröstning i Dagbladet blev utsedd till Norges vackraste stad. 418 trappsteg i stadens centrum leder upp till en fjällstuga på berget Aksla. Här kan man äta lunch ackompanjerad av en makalös utsikt över fjorden och alla kryssningsfartyg som lägger till i hamnen. Strax utanför Ålesund har en underjordisk tunnel byggts till ön Giske som har en lång sandstrand med kritvit sand och under Giskesundet leder en annan tunnel ut till ön Godøya där Alnes fyr ligger. Från fyren har man utsikt över den lilla byn, havet och en fin sandstrand som ligger i en bukt. Från Ålesund kan man också vandra upp till Sockertoppen eller cykla ut till stadens inlopp där Slinningsbålet ligger. Kring midsommar i slutet av juni firas här St Hans med en stor fest i staden. Ett högt torn av staplade lastpallar byggs upp för att sedan brännas ner. 2016 var tornet 42 meter högt och ett rekord i Guinness Rekordbok sattes.

LÄS MER: Norge öppnar spektakulär tågsträcka för turister 

Mitt inne i Ålesund kan man paddla kajak omgiven av gamla jugendhus. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

1904 brann nästan alla Ålesunds hus ner och 10 000 människor blev hemlösa, men med hjälp av arbetare som kom från när och fjärran byggdes staden snabbt upp igen. De unga arkitekterna som ritade husen var influerade av dåtidens nationalromantiska idéer. Från askan byggdes staden upp igen i den populära arkitekturen, jugend med alla sina torn, små detaljer och färgstarka utsmyckningar. I ett vackert gammalt apotek i den gamla delen av Ålesund ligger Jugendstilsenteret. Här finns gamla möbler i jugendstil, och man kan göra ett besök i museets tidsmaskin som tar en tillbaka ända tills den katastrofala branden som förstörde hela staden. 

Norges godaste glass

Nära museet ligger den djupa hamnen där gigantiska kryssningsfartyg lägger till, och längre in i den inre hamnen kan man hyra kajak. Vi sätter på oss flytvästar, kliver ner i kajakerna och paddlar förbi alla båtar och de vackra gamla lagerhusen som ligger i den skyddade hamnen. Längst ute vid inloppet till hamnen står den röda lilla fyren Molja som har ett litet och mycket speciellt hotellrum för alla romantiska par. I närheten kommer räkfiskarna in till kajen tidigt på morgonen för att sälja sin pinfärska fångst av färska räkor i stora litermått.

– Här i hamnen ligger också en berömd glasskiosk som säljer Norges godaste glass. På helgerna brukar det vara riktigt långa köer med alla som vill smaka Ålesunds berömda mjukglass, berättar Bente Saxon som arbetar med kryssningsbåtar på turistbyrån.

Kungligheter och äventyrare har gästat Hotel Union Øye

Staden blev rik på torskfisket, och redan 1824 exporterades torkad och saltad klippfisk till hela världen. Tio år senare kunde det ligga 20-30 spanska segelfartyg i hamnen som alla väntade på att lasta skeppen fulla med klippfisk. Ett av de gamla lagerhusen nere i hamnen inhyser stadens fiskemuseum. Här kan man läsa allt om fiskets betydelse för Ålesund och även få smaka på den viktiga fiskleveroljan. Över 90 procent av all klippfisk kommer från Ålesund som sedan exporteras till hela världen står det att läsa på en av skyltarna.

Innan vägen byggdes var båten det viktigaste kommunikationsmedlet längs fjorden. Fortfarande går båtar till de små samhällena som ligger längs den över tre mil långa fjordkusten. Förr i tiden rodde man längs Hjorundfjorden, men numera går turbåtarna ända ut till Øye där Hotel Union Øye ligger. Det anrika gamla hotellet i trä byggdes 1891, och hit kom dåtidens alla kungligheter, äventyrare och författare. Kaiser Wilhelm, kung Oscar, prinsessan Victoria, Karen Blixen, sir Arthur Conan Doyle, Edward Grieg, Henrik Ibsen, Roald Amundsen och Knut Hamsun är bara några av alla kända personer som genom åren har bott här på hotellet. Även den svenska kungafamiljen har bott här, och ett rum är uppkallat efter drottning Silvia. En snirklig trappa i mörkt trä leder upp till den andra våningen där rummen är individuellt inredda med himmelssängar och gamla möbler. All personal går klädda i tidtypiska kläder, och de rum som inte är bokade för natten står öppna så att man kan kika in i alla de mysiga rummen. Gästerna på hotellet kan även låna cyklar och göra en cykeltur genom Norangsdalen. Vid Lyngstoylvatnet kan man på botten av sjön se kvarlämningarna från en farm. Under en lavin för mer än 100 år sedan bildades här en damm.

LÄS MER: Känd norsk utsiktsplats kan få vågat hotell 

På Hotel Union Øye bär personalen tidstypiska kläder. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

Från Ålesund leder slingriga vägar över fjordar och genom tunnlar till Loen som ligger några timmar bort i Nordland. I den vackra kvällssolen kommer vi fram till den nybyggda skyliften som öppnades i Loen förra året. Det är en av världens brantaste skylift som på fem minuter stiger upp till 1011 meter. Uppe på berget Hoven är utsikten över Jostedalsbreen nationalpark mäktig över fjordar, berg, och långt nere i dalen syns byn Loen. På toppen av berget finns också en restaurang där folk kan ta en drink i solen. Här hinner vi njuta av solnedgången innan det är dags att ta skyliften tillbaka ner i dalen.

Nästa dag skiner solen och ett stort gäng norrmän har samlats utanför Loen Active. Här startar vandringen och klättringen längs en Via Ferrataled upp till toppen av berget. Vi börjar med att sätta på oss selar, karbinhakar och hjälmar innan vandringen kan börja. Vi är ett stort gäng som långsamt börjar gå uppför berget, och vid en bäck stannar vi till för att fylla på rent vatten. Vid en skogsstig en bit uppe i bergen börjar klättringen på riktigt, och vi hakar fast karbinhakarna i en stålvajer som är fastsatt i berget. Sakta klättrar vi uppåt, och vid varje bult flyttas karbinhakarna en och en i taget.      

– Alla från 10-12 år kan klättra och nyligen hade vi en 80-årig dam som klättrade leden, berättar guiden Thomas Riis.

Vägen leder mot Brikdalsbreen i nationalparken Jostedalsbreen

Svetten lackar i den varma solen, och det skulle behövas lite mer armstyrka för att kunna dra sig uppför bergssidan. Det är brant och vissa partier är lite svårare.

– Sätt upp benet här, säger guiden Thomas Riis till och ber mig att böja upp benet i en helt omöjlig vinkel…

 Vi är en stor grupp denna soliga dag, och vid lite svårare partierna blir det kö med utmärkta tillfällen att prata lite och fota den vidunderliga utsikten högt uppe i bergen.

– Vi träffas och gör dagsvandringar en gång i veckan, men vi har aldrig klättrat någon Via Ferrataled tidigare, berättar Elin Madell som är ute på helgtur tillsammans med ett härligt tjejgäng från Bergen.

Det börjar kännas i musklerna, och på avstånd ser jag äntligen hängbron som ska ta oss över ravinen. Väl framme vid hängbron spänner jag fast båda karbinhakarna i en vajer ovanför och går på den smala hängbron över ravinen. Om man inte är höjdrädd så får man en hisnande utsikt över berg och fjord. På andra sidan bron tar vi en liten lunchpaus innan det är dags att ta sig uppför ett tufft överhäng. Klättrar en bit till innan det dyker upp en ny bro som bara består av en tjock stålvajer uppspänd över ravinen. Jag tar mod till mig och kopplar en karbinhake på var sida om vajern. Det känns som att gå på en tjock lina av stål, och man måste sätta en fot efter den andra, eller gå i sidled på stållinan. Vajern gungar en hel del i vinden, och fjärilarna i magen börjar fladdra innan jag har tagit mig över ravinen. Om man inte vill utmana sig själv så går det att välja en annan väg runt vajerbron. På andra sidan ravinen träffar jag på ett gäng nepaleser som arbetar med att bygga en stentrappa i bergen, och härifrån är det inte långt till toppen av berget. Svettig når jag toppen, och i den heta sommarvärmen smakar den lokala ölen extra gott här uppe. Glaciärvattnet nere i dalen lyser lockande turkost, och många passar på att åka ner för att svalka sig i nere fjorden.

LÄS MER: Hurtigruten satsar på nya hemliga destinationer

Ta skyliften i Loen upp till Hoven där utsikten är milsvid. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

Smala, slingriga vägar leder mot Brikdalsbreen som är en av de många grenarna av den stora nationalparken Jostedalsbreen. Vid en restaurang och en stor souvenirbutik tar vägen slut, och härifrån går små öppna bilar i ett litet biltåg upp till glaciären. Den sista biten får vi gå och vi kommer fram till en glaciärsjö där isflaken flyter runt i det kalla vattnet framför glaciären. På vägen tillbaka träffar vi på ägaren vars familj äger gården där restaurangen och souvenirbutiken nu ligger.

– Min gammelmormor var ensamstående med tre barn, och när hon skulle föda min pappa så fick hon gå över isen tre dagar i förväg, berättar Per Briksdal  på vägen tillbaka.

 Från Loen och Stryn kan man fortsätta vidare över de höga snöklädda bergspassen, och ner i den vackra Geirangerfjorden dit alla kryssningsbåtar vallfärdar. Från en utsiktsplats ovanför Geirangerfjorden samlas turister från hela världen för att njuta av utsikten. Härifrån går Ørnevegen med sina skarpa hårnålskurvor upp i bergen på väg mot Eidsdal och byn Valldal som måste ha Norges godaste jordgubbar. En färja tar oss till Linge och nu kommer vi in på den berömda serpentinvägen Trollstigen med alla sina skarpa kurvor som slingrar sig förbi höga porlande vattenfall.

För oss är det tyvärr dags att lämna de vackra vyerna för denna gång, och det är mycket svårt att slita sig från den spektakulära naturen. Naturen här är så rörande vacker.

RESFAKTA: ÅLESUND

Resa hit: Norwegian och SAS flyger till Oslo och vidare till Ålesund. norwegian.com/se/ och sas.se

Det går tåg från Oslo till Dombås och vidare med Raumabanan till Åndalsnes. Därifrån buss till Ålesund. vy.no 

Det finns även buss från Oslo till Ålesund nettbuss.no 

En annan färdväg är tåg till Bergen och båtresa med Hurtigruten till Ålesund. hurtigrutenresan.se.

Bästa tiden: Vår, sommar och höst.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Norska.

Valuta: Norska kronor 1 sek = 0,88 nok.

Prisnivå: Dyrare än i Sverige. En middag kostar ca 400 kronor.

Ta dig runt: Hyrbil för största flexibilitet eller buss.

Bra att veta: På vintern stängs ibland vägarna uppe i bergspassen.

Läs mervisitnorway.se/resmal/fjord-norge, no.fjordnorway.com, nordfjord.no och visitalesund.com

GUIDE: 12 TIPS TILL ÅLESUND

SE & GÖRA

1. Kajakpaddling i Ålesund

Från den inre hamnen i Ålesund kan man göra guidade kajakpaddlingar eller hyra kajak samt SUP för att paddla längs kusten. Det går även att hyra olika sorts cyklar.

Adress: Notenesgata 3, uteguiden.com  

Hyr kajak i Ålesund och paddla längs kusten. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

2. Loen Skylift

På fem minuter kommer man upp till berget Hoven 1011 meter över havet med utsikt över fjorden, fjällen och Jostedalsbreens nationalpark. Det finns en restaurang och bar häruppe.

Adress: Vid riksväg 60 i Loen, loenskylift.no

Ta skyliften upp till berget Hoven. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

3. Via Ferrata

Loen Active har guidade klättringar på Via Ferrataleden upp till berget Hoven samt uthyrning av utrustning och Mountian cyklar.

Adress: Nära Hotel Alexandra i Loen, loenactive.no

Häng med på en guidad klättring på Via Ferrataleden upp till berget Hoven. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

4. Briksdalsbreen

Upp till Briksdalsglaciären kan man vandra eller ta ett litet biltåg.

oldedalen-skysslag.com, briksdaladventure.com

5. Glaciärvandring

Juni-augusti arrangerar Briksdalsadventure guidade glaciärvandringar på Tystigbreen vid Strynefjellet. Mötesplats i Stryn.

briksdaladventure.com

 6. Jugendstilsenteret i Ålesund

Ligger i ett vackert gammalt apotek i Ålesund från 1907 och är centrum för jugendstilen.

Adress: Apotekergata 16, jugendstilsenteret.no

I Ålesunds gamla apotek huserar Jugendstilsenteret. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

ÄTA & DRICKA

 7. Sjøbua Fiskrestaurang

Ålesunds bästa fiskrestaurang ligger vackert i den inre hamnen. Här serveras fisk och skaldjur från närområdet.

Adress: Brunholmsgatan 1A, sjoebua.no

8. Maki Brosundet 

En fiskrestaurang som baserar sin smakmeny på dagens fångst och säsongens lokala varor.

Adress: Apotekergata 5, brosundet.no

BO BRA

9. Hotel Brosundet

Ligger i ett gammalt handelshus för klippfisk och är designat av den kända arkitektfirman Snøhetta.

Adress: Apotekergata 5, Ålesund, brosundet.no

Bo i det gamla handelshuset för klippfisk. Foto: MICHAEL TÖRNKVIST

10. Hotel Union Øye

Ett anrikt charmigt hotell från 1891 där alla kungligheter och kända personer bodde förr i tiden.

Adress: Øye, Norangsfjorden, unionoye.no

11. Hotel Loenfjord

Ett större hotell som ligger vackert vid fjorden med många rum samt trevlig personal.

Adress: Loen, loenfjord.no

12. Stryn Hotel

Ligger smidigt vid vägen och serverar middagsbufféer.

strynhotel.no

LÄS MER: Världens 10 vackraste vandringar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande