Weekendresa med twist, ja tack!
Weekendresa med twist, ja tack! Foto: SHUTTERSTOCK

Spännande weekendresor i Europa – med det lilla extra

Ett roligt sätt att få ut så mycket som möjligt av sin weekendresa är att fokusera på sitt intresse. Är man särskilt intresserad av whisky, väldigt badsugen eller storkonsument av konst och kultur finns det resor som passar. Vi tipsar om nio weekendresor med nio olika inriktningar.

1. Vandring längst The Thames Path

Ett weekendtips för den som vill uppleva något annorlunda och som har möjlighet att lägga till en extra dag för att få en långhelg. The Thames Path är en vandringsled som följer floden Themsen, 294 kilometer från Cotswold i väster genom den engelska landsbygden rakt in i hjärtat av London. På vägen passerar man historiska städer och pittoreska byar. Vandringsleden, som är utan backar, passar även ovana vandrare. Sträckan mellan Oxford och London är cirka 15 mil och görbar från en torsdag till en söndag om man tar tåget vissa sträckor. Bor gör man på bed & breakfasts och äter på pubar utmed vägen. 

LÄS MER: 20 måsten du inte får missa i London

Här erbjuds vacker vandring längst Themsen. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Hav och stad i Gdansk och Sopot

Gdansk, vars stora lockelse är vacker strand och pulserande stadsmiljö. Stranden sträcker sig 15 kilometer från Gdansk förbi Sopot till Gdynia och binder ihop de tre städerna. I Gdansk flockas människor för att bada, sola och spela beachvolley. När man tröttnat på bad beger man sig till Droga Królewska, den mest berömda gatan i Gdansk, med mysiga butiker och restauranger.

LÄS MER: Maxa din weekend i polska pärlan Gdansk

I Polen kommer man lätt åt både stad och hav! Foto: SHUTTERSTOCK

3. Högklassig shopping i Milano

Milano är ett paradis för den som vill shoppa kläder. Piazza del Duomo är en bra startpunkt med ett antal shoppinggator i området. Det sju våningar höga Armanihuset ligger på Via Alessandro Manzoni. Via della Spiga har märkesbutiker som Miu Miu, Prada och Dolce & Gabbana. Via Monte Napoleone är fullt av stora, kända modehus som La Perla, Louis Vuitton och Christian Dior. På Corso Vittorio Emanuele ligger billigare kedjor som H&M, Zara och Mango. På Via Dante hittar man butiker som Aldo, Swarovski, Le Coq Sportif och Footlocker. Galleria Vittorio Emanuele II vid Piazza del Duomo är en vacker gammal galleria med några av de största modenamnen som Prada och Gucci.

LÄS MER: Milanos nya måsten – efter förändringen

Shop until you drop i italiens modemecka. Galleria Vittorio i Milano. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Thermiska bad i Baden-Baden

Baden-Baden, en liten kurort i södra Tyskland, lockar med termiska bad. Moderna Caracalla har bassänger och bubbelpooler både inne och ute samt olika typer av bastu. Man badar med badkläder, men i Tyskland är det blandat damer och herrar som gäller i bastun. På Friedrichbad från 1800-talet är det helnäck överallt utom på måndagar och torsdagar då män och kvinnor badar för sig. Endast för vuxna.

LÄS MER: 10 charmiga badorter i Tyskland

Avkopplande bad på Tysklands klassiska kurtort Baden-Baden. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Fotboll och formel 1 i Barcelona

Även den som knappt känner till någonting om fotboll har med all sannolikhet hört talas om laget FC Barcelona och arenan Camp Nou som är Europas största och rymmer nästan 100 000 åskådare. Det är ofta möjligt att få tag på biljetter, i synnerhet till de vanliga La Liga-matcherna. En gång om året, på våren, kommer Formel 1-cirkusen hit för ett race på Circuit de Barcelona-Catalunya. Det finns paketresor som arrangeras från Sverige, men man kan också köpa biljetter i flera olika klasser själv.

LÄS MER: 12 weekendtips för en resa till Barcelona

I Barcelona kan du heja både på fotboll och formel 1! Foto: SHUTTERSTOCK

6. Natur och bad på Island

Ön där man både kan uppleva storslagen natur, spännande historia och festa i Reykjaviks nattliv. Island bjuder på naturupplevelser med karga glaciärer och varma källor som inte påminner om något annat i världen, till exempel Blå Lagunens varma och mineralrika vatten, de varma källorna vid Geysir och vattenfallet Gullfoss.

LÄS MER: 7 måsten under en weekend på Island

Island bjuder på dramatisk och storslagen natur var du än befinner dig. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Mat och surf i San Sebastian 

I matdårarnas paradis hittar du pintxos (baskiska motsvarigheten till tapas) i överflöd - och den högsta koncentration av Michelinrestauranger i världen. Besök några riktigt bra, som Elkano i byn Getaria en bit utanför San Sebastián - piggvaren är ett måste. Restaurangen Rekondo har utsikt över bukten och är vida berömd bland annat för sin vinlista. Bra pintxosställen är La Cepa, Bar Ganbara, Thun Thun Taverna, Bar Egosari, Bar Nagusía och Atari Gastroteka.

LÄS MER: 12 bästa resmålen i Spanien – hitta din favorit

Njut av baskiska pintxos och magiska stränder i Spanska San Sebastian. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Whiskyprovning i Edinburgh 

Edinburgh har allt som en storstad har, men är inte särskilt stor och det går därför bra att promenera runt. Var man än befinner sig i Edinburgh ser man slottet som är byggt på en slocknad vulkan. Förutom att det är intressant ur historisk synvinkel har det även en vacker utsikt över Edinburgh. Skottland är berömt för sin whisky och landet har i dag runt 125 destillerier utspridda över fem regioner. Det finns gott om destillerier runtom Edinburgh där olika arrangörer ordnar whiskyprovning.

LÄS MER: Upplev vildmark och storstad i Skottland

Lek konnässor under en whiskyprovning i Edinburgh. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Kultur i Florens

Bege dig till Florens, ett av Italiens mest kända resmål med över fyra miljoner besökare årligen. Turisterna är som flest under juli och augusti så en konst- och kulturresa hit görs med fördel december–mars. Om man inte åker i en arrangerad gruppresa är det en god idé att förboka biljetter till de populäraste museerna, till exempel Galleria dell'Accademia, med verk bland andra av Michelangelo, för att undvika de värsta köerna. I Florens ligger också det kända konstmuseet Uffizierna där flera av konsthistoriens klassiker hänger, som "Primavera" av Botticelli, "Bebådelsen" av da Vinci och "Venus från Urbino" av Tizian.

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Upptäck det okända Toscana – på cykel

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande