1 av 2: Båtluffa i den vackra övärlden
Hamnen på Irakleia.
2 av 2: Hamnen på Irakleia. Foto: SHUTTERSTOCK / Allt om Resor

9 måsten i Greklands ögrupp Kykladerna

Kykladerna kan vara Greklands vackraste ögrupp. De är belägna strax söder om Naxos och är enkla att båtluffa mellan. Här är våra nio bästa tips på öarna. 

Marko T Wramén
Anna W Thorbjörnsson

Kykladerna är en grekisk ögrupp sydost om det grekiska fastlandet som utgör en del av de egeiska öarna i Egeiska havet. Ögruppen består av omkring 220 öar av vilka de största och mest kända är Amorgos, Antiparos, Ios, Mykonos, Naxos, Paros, Folegandros  och Santorini. Vi listar nio måsten om du befinner dig någonstans i Kykladerna.

1. Agios Georgios Beach, Irakleia

Irakleia ligger längst i söder i ögruppen Kykladerna och stranden ligger mitt i byn Agios Georgios precis innanför den lilla fiskehamnen. Tavernan Maistrali Club ligger upp i backen för den mest branta vägen som går rakt söderut från stranden. Fin utsikt för lunch! 

2. Alimia Beach, Irakleia

Här kan du snorkla runt flygplansvrak från andra världskriget. Stranden Alimia ligger på Iraklias sydvästra spets och nås endast med båt. Det finns badutflyktsbåt i hamnen i Irakleia. Du köper biljett i den lilla matbutiken bakom hamnen (samma familj äger badbåt och matbutik).

Utanför Irakleia kan du snorkla vid flygplansvrak från andra världskriget. Foto: ©2017 MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: 10 höjdpunkter på folkliga favoriten Kreta 

3. Akathi taverna, Irakleia

Tavernan ligger 250 meter in i byn Agios Georgios på Irakleia, följ den lilla vägen som går upp till höger från stranden.
Adress: Ag. Georgios 843 00

Akathi taverna ligger på Irakleia och är ett perfekt stopp för en middag. Foto: ©2017 MARKO T WRAMÉN

4. Chora, Schinoussa

Schinoussa ligger strax nordost om Irakleia och är en liten ö i mitten av Kykladerna. Huvudbyn ligger högt uppe mitt på ön, cirka 600 meter öster om och upp för backen i förhållande till hamnen.

5. Schinoza Luxury Suites 

Bo lyxigt i bungalow med egen pool. Schinoza Luxury Suites är en liten samling vackra nybyggda bungalows strax utanför huvudbyn på Schinoussa. De har milsvid utsikt över hav och klippor och varje bungalow har en egen liten pool. Lyxigt men förvånansvärt prisvärt.
schinoza.gr

Schinoza Luxury Suites , lyx med egen pool och milsvidd utsikt. Foto: ©2017 MARKO T WRAMÉN

6. Snorkla vid grottor, Koufonissi

Grottorna (som heter Ksylompatis på grekiska) ligger på sidan av en liten halvö längst i öster på ön Ano Koufonissi, den mest östra ön i ögruppen Kykladerna. Gå i där vägen slutar nedanför strandbaren Pori Café och simma norrut längs klipporna så når du flera vackra grottor i det kristallklara vattnet.

7. Pori Beach, Koufonissi

Det finns flera fina sandstränder på Ano Koufonissi. Vår favorit Pori Beach ligger nära grottorna, på andra sidan halvön i en vacker halvcirkelformad bukt. 

Pori Beach på Ano Koufonissi är en favorit. Foto: ©2017 MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Greklands 19 bästa öar – från Samos till Santorini 

8. Taverna Aneplora, Koufonissi

En dryg kilometers promenad västerut från färjehamnen på Ano Koufonissi ligger fiskarnas egen hamn Parianos. Längst in i hamnviken ligger tavernan Aneplora perfekt för solnedgången med vacker utsikt över viken och fiskebåtarna. Maten är bra även om man kan få vänta lite ibland. 

9. Båtluffa mellan öarna i Småkykladerna

Du tar dig ut till Kykladerna med snabbfärja från hamnstaden Piraeus utanför Aten. Väl där puttrar en gullig liten färja fram och tillbaka mellan de små öarna, Express Skopelitis som tillhör rederiet Small Cyclades Lines. Köp biljetter i god tid för att vara säker på att få plats, i alla fall i högsäsong. Båten är livlina för alla lokalbor och de turister som hittar hit.

Skopelitis färja i morgondimman. Ett perfekt sätt att hoppa mellan öarna i Kykladerna. Foto: ©2017 MARKO T WRAMÉN

LÄS MER: Stor guide – Båtluffa i Greklands sagolika ögrupp Kykladerna