Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

9 härliga vårtips i Amsterdam

Amsterdam charmar genast sina besökare på våren, stadens bästa tid. Var man än går möts man av kanaler vars trädalléer skimrar i ljusgrönt, gammaldags kaféer, rader av husbåtar och en stämning som ingen annanstans.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Amsterdam som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till Van Gogh-museet och andra sevärdheter i Amsterdam  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Det bästa sättet att uppleva Amsterdam är från vattnet. Foto: Marie-Charlotte Pez

1. Paddla kajak i innerstan och Amsterdam Bos

Kajakturer på kanalerna.

 

Ett oslagbart sätt att uppleva Amsterdam är från vattnet i stadens kanaler. Pröva friheten i att färdas i kajak. Då är man på rätt avstånd för att byta några ord med invånarna i de husbåtar man passerar. Zeebard arrangerar turer med små grupper på högst sex deltagare som startar på floden Amstel vilka leder till Amsterdams kanalsystem.

Kanalerna i innerstan kan dock vara hektiska och trånga. För en betydligt mer rofull paddlingsupplevelse, åk till Amsterdamse Bos (Amsterdam-skogen), stadens största naturområde. Här kan man hyra kajaker på Kano Verhuur.

zeebaard.nl/en/kayaktouramsterdam 

kanoverhuur-adam.nl 

 

På Café de Ceuvel råder en urban hippiekänsla. Foto: Philipp Benedikt

2. Amsterdam Noord och Café de Ceuvel

Häng på norra sidan av stan.

 

Noord, norr om floden Ij, har utvecklats till en av de verkliga innestadsdelarna i Amsterdam. En varm vårdag är Café de Ceuvel ett ställe som personifierar det nya Noord. Vid det tidigare skeppsvarvet råder en urban hippie-känsla med hållbart odlad mat. Kanske en “yogi blueskaka" till det ekologiska kaffet? Innehåller kakao, blåbär och violblad. Kaféet har även ett späckat underhållningsprogram med konserter, filmvisningar, food trucks och pop up butiker. Det gamla alternativa Amsterdam hittar nya former.

Adress: Korte Papawerweg 2 t/m 6 

deceuvel.nl/en/cafe/cafe-home/ 

 

Missa inte Vondelpark när våren anländer till Amsterdam. Foto: Shutterstock

3. Vondelpark och Blå Tehuset

Amsterdams säkraste vårtecken.

 

Amsterdamsbornas mest älskade park Vondelpark bör man inte missa när våren anländer. Ett minst lika säkert vårtecken som utslagna tulpaner inträffar då uteborden befolkas kring det runda blå tehuset ‘t Blauwe Theehuis, byggt 1937. Terrasserna med 700 sittplatser sägs vara Europas största. Våren inleder en intensiv säsong för det klassiska tehuset där det alltid tycks hända saker. Detsamma kan man säga om omgivande Vondelpark, välbesökt från morgon till kväll. Från maj till september bjuder Vondelpark Open Air Theatre.

Adress: Vondelpark 5 

blauwetheehuis.nl 

 

I april och maj arrangeras mängder av festivaler. Foto: Keukenhof

4. Festivaler i Amsterdam

Över 300 festivaler per år.

 

Bland det bästa med Amsterdam om våren är att stadens täta festivalkalender får upp farten i april och maj. Vem du än är pågår det en festival som troligen tilltalar just dig. Till exempel: Tulpanfestivalen där staden planterar en tulpan för varje invånare, 800 000, varar under hela april. Filmfestivalen Imagine har sin första premiär den 11 april. 9-13 maj är det Rollende Keuken, en mobil matfestival med originella food trucks. Electronica- och technofestivalen 909 äger rum i Amsterdamskogen 26 maj och konstmässan Kunstrai startar 30 maj.

rollendekeukens.amsterdam 

kunstrai.nl 

909.nl 

tulpanfestival.com 

 

Minst en miljon människor deltar i firandet. Foto: Edwin van Eis

5. Kings Day 27 april

Kasta dig ut i en orange orgie.

Alla som någon gång tänkt uppleva det galna firandet av drottningens födelsedag den 30 april i Amsterdam måste tänka om. Sedan Willem Alexander övertog tronen efter Beatrix firas Kings day i stället för Queens day. Den 27:e april är det dags igen för Amsterdam att förvandlas till en orangefärgad orgie med tillhörande gigantisk loppmarknad. För liksom tidigare år beledsagas de lätt urspårade festligheterna med den traditionella rätten för alla att sälja vad man vill på gatan. Glöm inte att klä dig i orange och att firandet av Kings day börjar kvällen innan själva Kings day.

Kings Day firas i hela Amsterdams innerstad. Minst en miljon människor deltar.

 

I stället för souvenirer – köp med en Gouda-ost hem. Foto: Marie-Charlotte Pez

6. Old Amsterdam Cheese Store

Smaka på Nederländernas stolthet.

Det är alltid säsong för ost i Amsterdam. Nederländerna är med rätta berömt för sina traditioner i ostmakeri. I Old Amsterdam Cheese Store på gatan Damrak erbjuds ostprovningar där man under en timme får smaka fem olika sorters holländska kvalitetsostar under ledning av en ostexpert, parade med tre sorters vin utvalda av en sommelier. Lokalen är inte tillgänglig med rullstol. I butiken finns förstås alla möjliga och omöjliga smakrika ostar – även Gouda-ostar som går att stoppa ner i resväskan hem. Old Amsterdam Cheese Store finns också på två andra adresser i Amsterdam.

Adress: Damrak 62 

oldamsterdamcheesestore.com 

 

Allt som serveras på The Avocado Show är baserad på avokado. Foto: Anders Pihl

7. The Avocado Show

Ät en gröngrön måltid.

The Avocado Show är en osannolik succé. Allt som serveras på denna nyöppnade restaurang är avokadobaserat. Det hade kunnat vara mest en lustig idé, men de som beställer in de sällsynt vackra och välsmakade gröna rätterna på The Avocado Show inser att stället har ambitionen att stanna i branschen och kanske rentav bygga ett imperium av sin läckra och hälsosamma mat.

Adress: Daniel Stalpertstraat 61 

theavocadoshow.com 

 

Sir Adam Hotel följer inte trender. Foto: Anders Pihl

8. Sir Adam Hotel

Bo i framkanten av en trend.

Nu har hippa stadsdelen Noord fått sitt perfekt passande boutiquehotell. Sir Adam ligger i det nya A'DAM-tornet med utsikter över floden Ij och den centrala staden. Det är ovanligt med ett hotell som känns så avslappnat och ändå så genomtänkt. Sir Adam försöker skapa trenderna snarare än att följa dem. Rummen är personligt inredda och försedda med omtalat sköna sängar, panoramafönster, vinylskivspelare, Illy expressomaskiner och konst från lokala konstnärer. På Butcher Social Club serveras hamburgare och cocktails man en varm vårdag gärna tar ut på terrassen. Sir Adam ligger 2 minuter med färja från centralstationen.

Adress: Overhoeksplein 7 

sirhotels.com/ada

 

LÄS MER: 11 värmande tips i Amsterdam på vintern

 

Gör en utflykt till den här sagolika platsen. Foto: Anders Pihl

9. Zaanse Schans, Zaandam

Utflykt till Nederländernas mest holländska plats.

 

Lantidyllen Zaanse Schans strax norr om Amsterdam ser ut som Nederländerna ur ett sagoperspektiv. Gamla ståtliga väderkvarnar, den äldsta från 1680, står på rad vid en labyrint av kanaler i ett stramt, absolut platt landskap. Mer Holland än Zaanse Schans blir det liksom inte. Som av en händelse finns inte mindre än sju museer i trakten. Träskofabriken Kloijman Klompenmakerij med tillhörande museum är ett av de mest sevärda. Som på alla liknande platser är Zaanse Schans som bäst tidigt innan alla andra besökare kommer hit. Ta tåget till Zaandam på morgonen (restid 12 minuter/40 kr).

woodenshoes.nl/en

 

LÄS MER: Ytterligare 13 heta tips i Amsterdam