Edinburgh Castle har en lång historia av övernaturliga fenomen.
Sveriges mest hemsökta plats? På Borgvattens prästgård sägs det spöka.
Leap Castle på Irland har en hel del läskig historia.
1 AV 3
Edinburgh Castle har en lång historia av övernaturliga fenomen.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Sveriges mest hemsökta plats? På Borgvattens prästgård sägs det spöka.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Leap Castle på Irland har en hel del läskig historia.
Foto: Shutterstock

9 av de mest hemsökta platserna i Europa

Ett skelett i väggen, vålnader i trädgårdar och en skog där folk försvinner. 

Vad sägs om en läskig resa för att upptäcka hemsökta slott och platser lagom till halloween?

Här har vi listat 9 läskiga resmål för dig som inte är lättskrämd.

Victoria Petersson

1. Houska Castle – Blatce, Tjeckien

Detta slott från 1200-talet är också känt som "Gateway to hell", vilket vittnar om slottets historia och rykte. Slottet var nämligen en plats för experiment som nazisterna utförde under andra världskriget. Enligt lokala sägner sägs slottet från början ha byggts för att hålla inne demoner, och än i dag sägs slottet hålla inne onda och mörka krafter. Historier vittnar om att man sett hemska varelser försöka fly från slottet. 

Låter detta lockade att uppleva med egna ögon, så finns det guidade turer till slottets historia. Slottet ligger en dryg halvtimme från Prag så kanske kan passa på nästa weekendresa? 

Slottet från 1200-talet är också känt som "Gateway to hell". Foto: Shutterstock

LÄS MER: 19 hemsökta herrgårdar och slott i Sverige 

2. Windsor Castle – Windsor, England

Här sägs spöket efter den gamle kungen Henrik VIII av England kunna ses. Besökare har sett honom i korridorerna, och man har också hört rop och skrik. Hans andra fru Anne Boleyn har hörts gråta, och Georg III av Storbritannien sägs också skymtas från fönstren. 

Slottet har varit ett hem för kungligheter i mer än 900 år, så det vore väl inte så konstigt om vissa kungligheter aldrig flyttat därifrån? Besökare kan ta en guidad spöktur på Windsor Castle och själva förhoppningsvis få en skymt av någon kunglig vålnad i korridorerna. 

Slottet har varit ett hem för kungligheter i mer än 900 år. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 7 måsten i kungliga Windsor 

3. Akershus fästning – Oslo, Norge 

Denna norska fästning har också en historia av död och mysterier. En levande hund ska ha murats in i muren när de byggde fästningen och när muren stod klar år 1299 så började hunden att spöka och sägs föra oväsen. 

Flera personer som ska ha mött spökhunden ska ha dött, och fästningen beskrivs som Norges mest hemsökta plats. Drottning Margaretas kammarjungfru spökar på fästningen, och besökare har vittnat om en ansiktslös kammarjungfru kliva fram ur skuggorna i Margretesalen, skriver världenshistoria

Fästningen beskivs som Norges mest hemsökta plats. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Oslo: Guide med bästa tipsen 

4. Chillingham Castle — Chillingham, England

Detta slott från 1100-talet är Englands mest hemsökta slott, och här finns gott om oförklarliga fenomen för den som gillar spöken och läskiga historier. 

En klassisk vit fru sägs hålla till på slottet, och be besökare om vatten. Besökare har vittnat om viskningar i rummen, saker som flyttar på sig och att de sett läskiga personer vandra runt i trädgården. 

Vill du hänga med på jakt efter paranomala fenomen finns guidade turer på slottet. 

Skulle du våga äta middag här? Foto: Shutterstock

LÄS MER: Bästa höstryset i Sveriges nöjesparker

5. Borgvattnets spökprästgård – Borgvattnet Sverige 

Sveriges läskigaste gård ligger i Borgvattnet, utanför Östersund. Gården ligger granne med en kyrkogård, och det gör besöket kanske ännu mer läskigt. Det gamla komminister-bostället stod färdigbyggt år 1876 och präster som haft huset som sin tjänstebostad har vittnat om att de aldrig fått någon större arbetsro på gården. 

Prästen Erik Lindgren vittnade under 1940-talet om spökerierna och mystiska saker som hänt på gården och Borgvattnet blir därmed en av Sveriges hemsökta platser. 

Borgvattnet är en av Sveriges hemsökta platser. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här vandrar objudna gästen rakt in på skräckhotellet

6. Edinburgh Castle — Edinburgh, Skottland

Detta hemsökta slott från 1100-talet står på klippan Castle Rock högt över staden Edinburgh. Slottet var tidigare fängelse och garnison in på 1900-talet, men i dag är det kanske mest känt för hur mycket det spökar där. 

Besökare har vittnat om ljud av trummor och säckpipor på nätterna och hur de upplevt att de varit iakttagna och berörda av spöken, och att de sett vålnader utanför slottet. 

Slottet är från 1100-talet. Foto: Shutterstock

7. Leap Castle — Coolderry, Irland 

Leap Castle är inget för lättskrämda. En av de mest hemsökta platserna i Europa bjuder på en lång och blodig historia. En präst har blivit mördad här, knivhuggen till döds av sin bror, och en dam har setts gå runt på ägorna tillsammans med vålnader efter två små flickor. 

Besökare har berättat om konstiga ljud, lukter och att någon har tagit på dem under besöket. Slottet har uppmärksammats av spökjägare världen över. 

Här på Leap Castle ska en präst ha blivit mördad av sin egen bror. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Sju hotell där de döda härjar under nätterna

8. Hoia Forest – Transsylvanien, Rumänien 

Är du sugen på en promenad i skogen kan du åka till skogen Hoia som ligger i Transsylvanien i Rumänien. Skogen beskrivs som "världens mest hemsökta skog" och många besökare vittnar om olika läskiga upplevelser i skogen.

Träden sägs växa konstigt då det finns paranormal aktivitet som gör att träd inte kan växa på vissa ställen. Besökare som gått i skogen har vittnat om konstiga ljud och upplevelser, och det finns en historia om en femårig flicka som försvann i skogen för att dyka upp fem år senare i samma kläder och utan att ha åldrats. 

Skogen beskrivs som "världens mest hemsökta skog". Foto: Shutterstock

LÄS MER: Europas otäckaste turistattraktioner

9. Dragsholms slott — Dragsholm, Danmark

Här sägs flera spöken hålla till, den mest kända är James Hepburn, Earl of Bothwell, som var den tredje mannen till Mary Queen of Scots, drottning av Skottland mellan 1542 och 1567. Giftermålet orsakade mycket uppror, och James flydde landet när Mary fängslades. Efter ett flyktförsök tillfångatogs han i Norge för att hamna i fängelse i Danmark, på Dragsholms slott. Där dog han också 1578, och sägs nu ses rida med häst och vagn på markerna runt slottet. 

I början av 1900-talet hittade man skelettdelar av en ung flicka i väggarna på slottet, som sägs tillhöra en flicka som blev inmurad i väggen av sin egen far. Nu spökar flickan på slottet. Blir du nyfiken på slottets historia så kan du sova över en natt på slottet och se om det spökar på riktigt. 

Dragsholms slott har mycket spännande historia att bjuda på. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 10 läskiga turistattraktioner i Europa