Picknick på Gärtnerlatz är väldigt populärt.
1 av 3: Picknick på Gärtnerlatz är väldigt populärt. Foto: Marko Wramén
Bada i floden Isar i München.
2 av 3: Bada i floden Isar i München. Foto: Marko Wramén
Öl vid Augustinerkeller.
3 av 3: Öl vid Augustinerkeller. Foto: Marko Wramén

8 favoriter för en weekend i München

Bayerns huvudstad München blir ett allt populärare resmål och har nu tagit sig upp på topplistan för höstens weekendresor. 

Och inte undra på det. 

Här finns fantastiska konstmuseer, världens största teknikmuseum, världens största stadspark, friska bad i floden och roligt nattliv. 

Dessutom hjärtat i den tyska bilindustrin med läckra BMW-Welt. Här har du Allt om Resors åtta favoriter!

1. BMW-Welt

Det är inte bara oktoberfesten som är född i München, också BMW kommer härifrån. Bilmärkets storslagna och futuristiska besökscentrum BMW-Welt är väl värt ett besök, inte bara för den bilintresserade. Arkitekturen är en attraktion i sig. I år firar centret för övrigt tio år. Även för oss som inte är motortokiga är det spännande att provsitta alla olika bilmodeller och motorcyklar och leka med simulatorerna. Gratis inträde till besökscentret, men fabriksrundturer och museum kostar pengar. Det finns också en bra och prisvärd restaurang här med snygg inredning och stor terrass.

Adress: Am Olympia park 1

bmw-welt.com

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken 

Futuristiska besökscentrum BMW-Welt är väl värt ett besök. Foto: Marko Wramén

ANNONS: Boka biljetter till slottet Neuschwanstein och andra sevärdheter i München innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

2. Museum Brandhorst

München har en mängd museer, och många av konstmuseerna ligger praktiskt nog samlade intill varandra i vad som kallas Kunstaeral. Min favorit är nya privata Museum Brandhorst som ställer ut i stora luftiga lokaler. Tickar hjärtat fortare när du hör namn som Andy Warhol, Cy Twombly och Damien Hirst så är det här stället för dig. Pinakothek der Moderne i närheten visar också modern konst medan Neue Pinakothek har lite äldre grejer, bland annat Klimt, Schiele, Monet och Manet samt van Gogh och Gauguin.

Adress: Theresienstrasse 35a

museum-brandhorst.de

pinakothek.de

Brandhorts konstmuseum är en av de åtta favoriterna. Foto: MARKO WRAMEN

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i München som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

3. Picknick och bad i Englischer Garten

Många tänker kanske på Central Park när man pratar om stora parker men världens största stadspark ligger i München och heter Engelska trädgården.

Köp med dig något gott från någon av restaurangerna och bagerierna på Theresienstrasse och promenera sedan ner till parken, stadens gröna lunga, för en avkopplande picknick. Är det varmt så ta ett dopp, grönskan genomkorsas av floden Isar och flera kanaler. Där vattnet strömmar är det friskt och relativt rent, så det är bara att hoppa i och flyta med, eller i alla fall svalka fötterna.

LÄS MER: München & London – höstens bästa weekendresor

Bada i Englischer Garten. Foto: Marko Wramén.

4. Haus der Kunst

Sällan har man en surfingbräda med på stadssemestern, men här hade det varit en bra idé. För jodå, München har en cool våg mitt i stan! Det är där en kanal kommer ut ur en tunnel precis sidan om Haus der Kunst som vattnet bildar en stående våg perfekt för surfing. Sätt dig ner med något kallt att dricka, doppa fötterna i det svala vattnet och njut av spektaklet, det är läckert att titta på när killarna och tjejerna gör konster på sina brädor. 

Själva Haus der Kunst är ett Hitlerbyggt konstmuseum med svastikor i taket som ursprungligen endast visade ”arisk” och av nazisterna godkänd konst. Nu gör man så klart tvärtom och visar olika äventyrliga moderna utställningar. Svastikorna sitter kvar i taket under pelargången.

Du hittar surfarna och museet i sydvästra änden av Englischer Garten.

Adress: Prinzregentenstrasse 1

hausderkunst.de

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken 

Surfing mitt i stan. Foto: Marko Wramén

5. Lunch på Viktualenmarkt eller Spatenhaus an der Oper

När det börjar kurra i magen är det kul att gå och fynda bland delikatesserna på matmarknaden Viktualenmarkt. Köp på dig lite gotter och sätt dig sedan på marknadens egen biergarten. Vill du hellre få bordsservering är restaurangen Spatenhaus an der Oper ett gott alternativ, känd för sitt fina bayerska kök.

biergarten-viktualienmarkt.de

Adress: Rezidenzstrasse 1

kuffler.de

LÄS MER: Bilsemester i Tyskland – 10 charmiga städer

Fynda bland delikatesser på Viktaulienmarkt. Foto: Marko Wramén

6. Deutsches Museum

Världens största teknikmuseum är så klart tyskt och ligger i München. Här finns över 100 000 föremål från teknikens och vetenskapens värld, många av dem unika. Eller vad sägs om första flygplanet i världen med motor, byggt av bröderna Wrights, den första datorn i världen som styrdes av program, en ubåt eller Diesels första motor? Dessutom massor med flygplan, bilar, rymdföremål, båtar och mycket mycket mer. Mycket kul för både stora och små!

Adress: Museumsinsel 1

deutsches-museum.de

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test 

Deutsches museum är världens största teknikmuseum. Foto: MARKO WRAMÉN

7. Augustinerkeller

Världens största ölfestival Oktoberfest hålls i slutet av september och är helt galen. Hundratusentals personer samlas i en orma öltält där de dricker ur enliterskrus till tonerna av umpabumpa-orkestrar. För mig är det lite för mycket, jag åker hellre hit en annan tid på året när trängseln är mindre. Det finns många ölträdgårdar, biergartens, att välja mellan för att få den rätta känslan. Min egen favorit är Augustinerkeller. Under 100 lummiga kastanjeträd som skänker svalkande skugga breder bänkarna ut sig på stadens äldsta biergarten. Hit kommer många Münchenbor med egen picknickkorg, vilket är helt okej så länge man beställer ölen på plats. Och det gör man gärna när det handlar om ljuvliga Augustiner, tappad direkt från träfat. Det finns också bra mat att beställa, antingen från självserveringen eller som bordsservering. 

Adress: Arnulfstrasse 52, nära Hauptbanhof

augustinerkeller.de

LÄS MER: Spana in världens största vattenland – i Tyskland

I slutet av september hålls ölfestivalen Oktoberfest. Foto: Marko Wramén

8. Festa vid Gärtnerplatz

Vill du festa som det unga München tar du dig till Gärtnerplatz, ett vackert runt torg. Längs sidorna finns serveringar eller så gör du som hundratals Münchenbor och spontanfestar i miniparken mitt på torget eller på teaterns sittvänliga trappa. Köp dryck och mat på barer och pizzaställen runtomkring. När du blir för lat för att gå och handla öl så håll utkik för den färgglatt klädda kvinnan som går runt och tar upp order på öl. Ge henne några euro och ett par minuter senare har du en kall halvliter i din hand.

När natthungern sätter in så missa inte Gute Nacht Wursts smarriga korvar (Klenze strasse 32, de har öl också). Toppa med läcker italiensk glass på Eiscafé al Teatro (Reichenbachstrasse, på väg till spårvagnshållplatsen) och du har en haft en helkväll på lokalbors vis!

LÄS MER: 44 bästa insidertipsen till Berlin

RESFAKTA: MÜNCHEN

Resa hit: Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn med bland annat SAS, Lufthansa och Norwegian (som bara flyger från Stockholm).

Bäst tiden: Fungerar året om, men det är alltid som vackrast på sommaren och då kan man ju bada med.

Restid: 1 h 35 min från Köpenhamn, 2h 10 min från Stockholm.

Tidsskillnad: ingen

Språk: Tyska. Många, speciellt yngre, talar engelska.

Valuta: Euro. €1 = 10,10 SEK (4 oktober 2017)

Prisnivå: Generellt lägre än i Sverige, inte minst för alkohol.

Ta dig runt: Gå, cykla eller ta spårvagn.

Bra att veta: München är huvudstad i delstaten Bayern och Tysklands tredje största stad efter Berlin och Hamburg. Det bor cirka 1,4 miljoner människor inne i själva München, ytterligare en dryg miljon tillkommer i storstadsregionen.

Läs mer:

muenchen.de

munich-touristinfo.de

germany.travel/se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande