Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
En weekendresa som inkluderar någon form av spa-behandling är något man borde unna sig då och då.
En weekendresa som inkluderar någon form av spa-behandling är något man borde unna sig då och då.
En weekendresa som inkluderar någon form av spa-behandling är något man borde unna sig då och då.
Spa – ja tack! Gärna på Irland.
Spa – ja tack! Gärna på Irland.
Spa – ja tack! Gärna på Irland.
Dyk i vatten från varma källor, vandra eller slappna av under ett yogapass i Alpernas yogacenter Bad Gastein i Österrike.
Dyk i vatten från varma källor, vandra eller slappna av under ett yogapass i Alpernas yogacenter Bad Gastein i Österrike.
Dyk i vatten från varma källor, vandra eller slappna av under ett yogapass i Alpernas yogacenter Bad Gastein i Österrike.
1 AV 3
En weekendresa som inkluderar någon form av spa-behandling är något man borde unna sig då och då.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Spa – ja tack! Gärna på Irland.
Foto: PRESSSBILD/The Europé Hotel and Resort
3 AV 3
Dyk i vatten från varma källor, vandra eller slappna av under ett yogapass i Alpernas yogacenter Bad Gastein i Österrike.
Foto: GERHARD WOLKERSDORFER / FOTO ATELIER WOLKERSDORFER

7 spännande och lyxiga spa i Europa

Spännande och lyxiga spa i Europa. Som gjort för en weekend-resa i hälsans tecken. Vad sägs om att komma i form i Spanien, bada i mjölk i Lettland eller öl i Tjeckien?

Agneta Rickardsson
Elisabet Garcia Dahlbäck

1. La Manga Club – Alicante

Jacuzzi, inomhuspool, gym, golf- och tennisbanor i världsklass, allt med utsikt över en vacker lagun. Det är nästan lättare att säga vad som inte finns på La Manga Club i Alicante i Spanien.

En aktiv semester ger massor av endorfiner, och att komma hem vältränad från semestern i stället för med ett par extrakilon är inte fel. Välj en destination som erbjuder ett urval av aktiviteter med olika svårighetsgrader, så att du kan ta det lugnt och återhämta dig när energin tryter. 

La Manga Club är nästan svårt att ta till sig – det är ­exempelvis tre gånger så stort som Monaco. Vid första anblicken känns det mer som en region än en resort: här finns flera små byar med en egen uppsättning av semester­boenden, restauranger och kaféer. 

På huvudhotellet Principe Felipe bor du i rymliga rum med terrass mot en golfbana eller pool. Golf är något av huvudattraktionen på La Manga, men det finns gott om plats för andra sporter. Här finns ett tjugotal tennisbanor, ett stort gym, en halvolympisk inomhuspool, mountainbikes och mängder av cykelrutter, vandringsleder och löpspår i den vackra naturen. 

Läs mer: lamangaclub.com 

ANNONS: Läs mer och boka La Manga Club här [extern länk]

La Manga Club består av flera små byar med semesterboenden, restauranger och kaféer. Foto: LAMANGACLUB

LÄS MER: 6 anledningar att göra en mor-dotter-resa varje år

2. Salzburger Hof  – Badgastein

Dyk i vatten från varma källor, vandra eller slappna av under ett yogapass i Alpernas yogacenter Bad Gastein i Österrike.

Gasteindalen, med byn Bad Gastein i spetsen, har länge varit ett populärt resmål i Alperna, och allt fler hittar hit även på sommaren för att vandra. 

Hotel Salzburger Hof har ett exceptionellt läge mitt i staden, och en stor spa- och relaxavdelning med bastu, pool och otaliga behandlingar att njuta av efter en dag i bergen. Men för maximal återhämting är det allra bäst att ta en tur till närliggande Alpentherme. 

Gasteins varma källor började användas för bad och kurer redan på 1200-talet. Radonet som finns i källorna lindrar framför allt reumatism och hudproblem, och radonbad är en populär kur. I Alpenthermes särskilda jättebadkar får du sjunka ner en halvtimme i taget i det svagt radonhaltiga vattnet. De stora ute- och innepoolerna är också fyllda med vatten från de rykande heta källorna, även om radonet är borttaget här. 

Läs mer: salzburgerhof.com

ANNONS: Läs mer och boka Salzburger Hof här [extern länk]

De stora ute- och innepoolerna i Alpentherme är fyllda med vatten från heta källor. Foto: GERHARD WOLKERSDORFER

3. Piena Muiza, Lettland

Här hedras mjölken som en symbol för ­rikedom, hälsa och styrka. Förr kom bönderna runt slottet hit med sin mjölk. I dag fylls badkaren i slottet med ekologisk komjölk och barn kan få bada i mjölkchoklad. Alla gäster som vill får varm mjölk med honung på kvällen. Det finns härliga, långa mjölkritualer med honung och choklad för hela kroppen. Ett rum har två badkar och två massagebänkar, men boka i tid. För mig fanns endast en halvtimma i badkaret ledig. Det var varmt, avslappnande och skönt. Gillade speciellt de röda, nyplockade bladen från trädgårdens rosor som flöt i mjölkbadet. Perfekt avkoppling och njutning för vuxna med eller utan barn. Närodlad gourmetmat i tavernan.

Bo: I slottsbyggnaden eller ovanpå gårdens mjölkmuseum.

Behandling: 30 minuter mjölkbad kostar cirka 300 kronor.

Läs mer: pienamuiza.lv/en

I Lettland hedras mjölken som en symbol för ­rikedom, hälsa och styrka. Foto: PRESSBILD

LÄS MER: Sveriges 15 bästa spa

4. Beer Spa Praha Bernard, Tjeckien

Hur många har suttit i ett ölbad och skålat med kompisen? I Tjeckien finns ett tiotal ölspa. Beer Spa Praha Bernard ligger centralt i Prag. Ölbadet skall hjälpa kroppen att svettas ut gifter, höja immunförsvaret, tillföra vitaminer, slappna av och till och med hjälpa mot acne. Obegränsad mängd öl får drickas under badet. Ölglaset använder jag till att hälla blandningen av humle, malt, jäst, B-vitamin och andra nyttigheter över håret. Det lyckas, hårstråna känns fylligare. Efter badet vilar man på en uppvärmd bädd och så ­rekommenderas att man inte duschar på tolv timmar för att få full effekt.

Ett perfekt avbrott för trötta turistfötter. Öppet alla dagar från 11.30 till 22.00.

Behandling: 30 minuter ölbad, inklusive öl kostar runt 1 000 kronor för två personer.

Läs mer: pivnilaznebernard.cz/en

Öl både här och där. Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Vinspa

5. Les Etangs de Corot, Frankrike

Vilken druva vill jag bli behandlad med? Färska nykrossade cabernet eller kanske merlot. Livet är fyllt av svåra val. I vindistriktet Bordeaux öppnade för drygt tio år sedan Frankrikes första vinspa. Mellan Paris och Versailles på hotell Etang Corot, ett ombyggt kloster, finns numera också ett vinspa. Caudalies produkter och spa finns på flera kontinenter. Terapeuten klämmer sönder druvor i handen. Druvjuicen och skalen skrubbas in och döda hudceller försvinner. I ansiktet är det mer sofistikerat. Halva druvor förs försiktigt över panna och kinder. Efter en dusch masseras huden in med en kräm baserad på druvor. Perfekt för en romantisk långhelg. Vackra omgivningar med vita näckrosor som inspirerat ­impressionistkonstnären Corot. 

Behandling: En timma, vinskrubb och ­massage kostar drygt 1 000 kronor.

ANNONS: Läs mer och boka Les Etangs de Corot här [extern länk]

https://www.instagram.com/p/B3w-Nonodnt/?utm_source=ig_web_copy_link

6. B'O Resort & Spa, Frankrike

Äppelplockerskorna i Normandie gnuggade förr äpplen mot sina kinder för att skydda huden. I byn Bagnol de l'Orne finns ett termalspa där vattnet används till läkning. Här har man testat fram en hel serie äppelprodukter för hyn. Forskning visar att äpple har höga halter av antioxidanter, som bland annat håller hyn ung. Döda hudceller försvinner när krossade äppelkärnor och äppelolja gjort sitt. Det är ovanligt behagligt, kanske är det äppeldoften, kanske den balanserade blandningen av skrubben som renar och oljan som ger näring åt hyn.

För kompisarna eller paret som vill ge kropp och själ en chans att må riktigt bra. Stanna en vecka och träffa äppelspats läkare och få ett program med olika äppelbehandlingar.

Läs mer: bo-resort.com/en/

ANNONS: Läs mer och boka B'O Resort & Spa här [extern länk]

Gott om antioxidanter i äpplekärnor. Foto: FRED LANGEREAU

7. The Europé Hotel and Resort, Irland

Denna femstjärniga och flerfaldigt prisbelönade spa-resorten ligger på sydvästra Irland utanför byn Killarney. Park- och sjöutsikten är underbar. Här är det nära till golfbanor och fiskevatten. Hit ska du resa främst för hotellets prisbelönade spa.

Alla rum är generöst tilltagna och de flesta har dessutom stora balkonger och sjöutsikt. Inredningen är borgerlig, neutral och standardmöblerad. Rummen har satellit-tv, minibar, badrockar och värdefack. 

Ett otroligt vackert designat spa med ett bra utbud av faciliteter, en omfattande Spameny och en blandning av varma och kalla upplevelser. Välutbildade terapeuter och mycket sköna behandlingar. Spaprodukter från Espa.

Två barer och två restauranger, en med en lättare menyer och en med à la carte-meny med irländsk och internationellt kök. 

ANNONS: Läs mer och boka Europé Hotel and Resort här [extern länk]

Den fantastiska poolen på The Europé Hotel and Resort. Foto: PRESSSBILD

LÄS MER: Stockholms bästa spa – här kan du fira nyår