Vackra Valletta på Malta utnämndes till europeisk kulturhuvudstad 2018.
Restaurang Mdina, dit malteserna själva gärna tar sig för att fira.
Längs Dwejra-bukten har scener till tv-serien Games of Thrones spelats in, bland annat vid stenformationen Azurfönstret.
Doppa dig i något av Maltas alla härliga klippbad. Här Blå Lagunen på ön Comino.
Högt på en bergstopp ligger den före detta huvudstaden Mdina.
Den futuristiska stadsporten och parlamentet ritat av Renzo Piano bryter av i Valletta.
1 AV 6
Vackra Valletta på Malta utnämndes till europeisk kulturhuvudstad 2018.
Foto: Colourbox
2 AV 6
Restaurang Mdina, dit malteserna själva gärna tar sig för att fira.
Foto: KAJSA KAX
3 AV 6
Längs Dwejra-bukten har scener till tv-serien Games of Thrones spelats in, bland annat vid stenformationen Azurfönstret.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 6
Doppa dig i något av Maltas alla härliga klippbad. Här Blå Lagunen på ön Comino.
Foto: SHUTTERSTOCK
5 AV 6
Högt på en bergstopp ligger den före detta huvudstaden Mdina.
Foto: SHUTTERSTOCK
6 AV 6
Den futuristiska stadsporten och parlamentet ritat av Renzo Piano bryter av i Valletta.
Foto: SHUTTERSTOCK

7 måsten på Malta – från världsarv till trendiga barer

Malta som utnämndes till europeiska kulturhuvudstad 2018, består av tre öar; Malta, Gozo och Comino. 

Malta bjuder på en härlig mix av sol och bad, nöjesliv och trendiga restauranger.

Allt om Resor

1. Mdina – en glittrande juvel

På en liten bergstopp med tjocka murar runtomkring ligger staden Mdina som grundades av fenicierna för 4 000 år sedan. Mdina kallas även för den tysta staden, bilar kommer inte innanför murarna. På dagarna går det att se långt ut över det maltesiska inlandet, guidade turer ordnas i något av alla de medeltida palats som fortfarande står orörda och de urgamla katakomberna är öppna. På kvällarna glittrar Mdina som en juvel och i mitten syns den gigantiska katedralen (landets näst största). Malteserna själva åker gärna hit och firar på en av öns bästa restauranger; Medina.

Åka hit: Bussar går varje halvtimme från Valletta, med bil tar det cirka 15 min att köra. 

LÄS MER: Upptäck mer av mångsidiga Malta 

2. Antika tempel 

Historien är aldrig långt borta. Det är tätt med tempel och ruiner, de flesta äldre än till och med pyramiderna. Ett är tempelområdet Hagar Qim och Mnajdra där ett stort antal så kallade "feta damer" grävts fram. De är skulpterade i sten, en del stora och andra små, mästerligt modellerade figurer. I det moderna besökscentret diskuteras teorier kring de mystiska lämningarna. Damerna i original går att se i det arkeologiska museet inne i Valletta.

Helt nära huvudstaden går det att besöka välbevarade gravkamrarna Hypogeum. Biljetter måste köpas lång tid i förväg eftersom bara ett visst antal besökare per dag tillåts att gå in. 

Historien är aldrig långt borta på Malta. Foto: Shutterstock

3. Härliga klippbad 

Bara en kort busstur norr om Valletta ligger två klassiska badorter med tillhörande sandstränder, Sliema och St Juliens. Mer spännande är annars kanske något av Maltas alla klippbad. Populärt är St Peters Pool där havet format en naturlig simbassäng med kristallklart vatten. Malteserna själva väljer gärna den mindre kända Ghar Lapsi med två mindre "bassänger" som havet format in i de vulkaniska klipporna. Det går att äta på ett par tre enkla matställen.

Hitta hit: Väg 117, skyltat efter byn Siggiewi. 

LÄS MER: Raserade Azurfönstret på Gozo återuppstår 

4. Lyxjakter & medeltid 

På en halvö mittemot Valletta syns den mindre grannstaden Vittoriosa. Enklaste sättet att ta sig hit är med en pendelfärja som tar cirka en kvart. Förutom fina fotovyer passeras mängder av lyxjakter och segelbåtar på väg in till ankomstkajen. Huvudattraktionen är medeltidsriddarnas försvarsfort St Angelo som än i dag används som bostad för ordens medlemmar. Kom ihåg att besök måste bokas dagen innan. Bakom borgen i den gamla delen av staden är gatorna smala och man går upp och ned i blanka kalkstenstrappor. Innan färjan går tillbaka kan man vila benen på något alla de kaféer och ställen som finns i hamnen.

www.facebook.com/FortStAngelo 

På en halvö mittemot Valletta syns den mindre grannstaden Vittoriosa. Foto: Shutterstock

5. Romantik & trender 

Romantiska balkonger och sagolik arkitektur dominerar i Valletta. Det enda som bryter av är den futuristiska stadsporten och parlamentet ritat av superarkitekten Renzo Piano. Här finns också en av världens bäst bevarade barockteatrar, Teater Manoel, och en guldutsmyckad medeltidskatedral. Malteserna är i allra högsta grad musik- och kulturälskare. På Strait Street hängde förr sjömän och skumma typer, i dag har jazzbarer och gallerier tagit över. Titta uppåt – på fasaderna hänger ännu de gamla neonskyltarna kvar. Strait Street är femte parallellgatan västerut från shoppinggatan Republic Street. 

LÄS MER: 11 platser du bör bocka av på Maltas öar 

6. Vandra med vy 

Det kanske bästa stället att njuta av solnedgången och en obruten horisont är de branta klipporna vid Dingli som stupar dryga 200 meter rakt ned i havet. Det är en kilometerlång kuststräcka på södra delen av ön och den vandringsintresserade har flera leder att följa. Utgå från radartornet eller busshållplatsen.

I den närliggande dalen och byn med samma namn, Dingli, stammar odlingarna från arabtiden och vad araberna tog med från öknens oaser. Familjen Mifsud driver här restaurangen Diar il-Bniet, med enbart egenproducerat på menyn. Det är avslappnat och modernt i rustik miljö och det går även att köpa mat att ta med.

www.diarilbniet.com 

Det bästa stället att njuta av solnedgången är de branta klipporna vid Dingli. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Dramatiska Gozo 

På grannön Gozo är tempot lugnare men naturen vildare. Längs Dwejra-bukten har scener till tv-serien Games of Thrones spelats in, bland annat vid stenformationen Azurfönstret. I en storm i våras svepte havet ned de gigantiska klipporna men många åker fortfarande hit och förundras. Ett skönt badstopp på öns nordsida är guldröda sandstranden Ramla Bay med ett litet kafé och solstolar att hyra. Än längre norrut ligger de så kallade salt-terrasserna, uthuggna direkt i kalkstensklippor under romartiden. I dag tas salt endast för lokalt bruk och under sommarmånaderna sätts ett litet försäljningsstånd upp.

Färja: www.gozochannel.com

Av: Kajsa Kax