Unesco-staden Gjirokastra glimmar när det regnar.
1 av 2: Unesco-staden Gjirokastra glimmar när det regnar. Foto: Shutterstock
Populära destinationen Saranda.
2 av 2: Populära destinationen Saranda. Foto: Shutterstock

Albanien – städer och stränder att besöka

Allt fler turister får upp ögonen för det billiga semesterparadiset, Albanien. Den långa kustlinjen, det kristallklara vattnet och behagliga medelhavsklimatet. Somliga talar om ett ”nytt Kroatien”, med maffiga berg i stället för en charmig övärld.  

– Såg ni hålen i taket? Vid ingången, frågar guiden Lenka Binxhim.

Vi befinner oss ett par meter under jorden. I politikernas gamla skyddstunnel från 1900-talets slut, då hotet om ett ryskt angrepp hängde i luften. 

Några utländska bomber föll aldrig över landet. Men flera historiska byggnader, kyrkor och moskéer förstördes ändå under den isolerade tiden, då turister var nästintill portade från landet. Kommunisterna drog sig inte för att förstöra sitt ottomanska, italienska och grekiska arv. 

Museet Bunk’art i Tirana

I Albaniens häftiga underjordsmuseum, Bunk’art, hänger en skylt med texten: ”Minnet är inte vad vi minns, men vad som påminner oss. Minnet är en tillvaro som aldrig slutar utvecklas.”

Utanför tunnelns strålkastarljus framträder landets förflutna i den perfekt tillagade pastan, i smårätter som dolmadakia, i den knackiga engelskan och ofta perfekta italienskan och grekiskan, i ruinerna.

Samtidigt är museets sönderslagna ingång ett tecken på att den gamla tiden är förbi, att ett nytt Albanien växer fram. Under kommunisttiden satte regimen ut hundratusentals skyddsbunkrar runtom i landet. Vissa hävdar att det rörde sig om uppemot 800 000, men någon exakt siffra har inte dokumenterats. När museet byggde en bunker som ingång, gjorde albanerna revolt och slog sönder den under natten. 

Under mitten av 1900-talet satte kommunisterna ut uppemot 800 000 bunkrar. Foto: Adelina Storkaas

Albaniens Riviera 

Den isolerade tiden är förbi. Allt fler turister får upp ögonen för Albaniens långa kustlinje, kristallklara vatten och behagliga medelhavstemperatur.

På vägen hem är charterbussen full med svenskar. Barnfamiljer, äldre par, studenter. För fem år sedan arrangerades de första svenska charterresorna till fartfyllda Saranda. I år går direktflyg till Tirana och charterresor till såväl hamnstaden Dürres som den albanska Rivieran, till Saranda, mysiga Himara och hippa Dhermi. 

Prisvärd solsemester

Rubriken ”Billigaste resmålen” fick ett par studenter att slå till. Ett annat par lockades av det okända. 

– Alla åker till Spanien, Grekland och Kroatien. Men inte så många reser till Albanien, säger Hussein Mahamoud Abdirahman, 26. 

Men idén om ett nytt och oexploaterat Kroatien har redan tagit fart. På charterhotellen i Dürres hörs flera svenska gäster. I Saranda är 12 av 13 kvarlämnade böcker på svenska och i restaurangerna har servitörerna redan lärt sig tack och varsågod.

Vackra berg sträcker sig längsmed stranden i Dhermi Foto: Adelina Storkaas

Upptäck Albaniens 7 bästa städer 

1. Dhermi och Himara – hippa barer, stränder och slott

Dhermi och Himara är kända för sina vackra stränder. Det kristallklara vattnet är perfekt för både bad och snorkling, men även över ytan erbjuds superb vy med maffiga berg på ena sidan och grekiska ön Korfu på andra. Här skiljs lugna hotellområden från hippa och livliga barområden (framförallt i Dhermi där många unga hänger). 

Några minuters bilfärd söder om Himara finns även ett av landets mest fascinerande slott, Palermo Castle. Ali pasha Tepelenas gamla slott är litet, men byggarna och ingenjörerna som skapade dess lömska planlösning i början av 1800-talet fick sätta livet till för att inte röja dess hemligheter. Nu avslöjas de dock dagligen av den sjungande guiden som vandrar runt i dess välbevarade rum. 

Hitta hit: Charterresor eller färja samt buss från Korfu flygplats. 

I Himara har badgästerna en imponerande vy. Foto: Adelina Storkaas

2. Dürres – fiskrestauranger och barnvänliga stränder 

Dürres må sakna maffiga berg och kristallklart vatten, som präglar större delen av den albanska kusten, men här finns långgrunda sandstränder, medelhavsklimat och gott om färsk fisk och skaldjur. På lokalbornas dagliga grönsaksmarknad kan man även frossa i alltifrån fylliga fikon till smakrika oliver och goda vitostar. 

Makedonier och Kosovobor har länge lapat sol på stränderna, besökt Europas största amfiteatrar (som kan jämföras med dem i Pola och Pompeii) och njutit av den prisvärda medelhavs- och italienskinspirerade maten. Men nu strömmar även semesterfirare från andra delar av världen till den historiska hamnstaden. I år går direktflyg och charterresor med Apollo till staden där pampiga (och ofta pråliga) hotell poppar upp i snabb takt längs den 40 kilometer långa bukten. 

Hitta hit: Charterresor eller buss/taxi från flygplatsen i Tirana.

albania.al/destination/15/durresi

Matmarknaden på gatan Rruga abaz celkupa är något utöver det vanliga. Foto: Adelina Storkaas

3. Kruja – charmig basar i Skanderbegs by 

På Skanderbegkedjans sluttning med vy över hav och berg, ligger medeltidsstaden Kruja. Bergsbyn hade en central roll under slaget mot Ottoman och hyllar i dag landets nationella hjälte i Skanderbeg museet (byggt i 400-talsslottet). 

På kullerstensvägen upp till Skanderbeg museet och det Etnografiska museet, ligger även en charmig basar med hantverk, antikviteter och turistprylar. Här är det inte ovanligt att se en vävstol i hantverksstånden där försäljarna fortfarande är ovana vid utländska turister. Många prylar saknar prislappar, men med dem kommer ofta en historia, framförd på knackig engelska och entusiastiskt kroppsspråk. 

Hitta hit: Arrangerade utflykter eller buss/taxi från Tirana och Dürres. 

albania.al/destination/9/kruja

Kruja har en liten basar med hantverk, antikviteter och turistprylar. Foto: Adelina Storkaas

4. Tirana – Bunk’art och Bllokus hippa barer

Kommunisterna raserade många betydelsefulla byggnader i Albanien under 60-talet, men i Tirana är landets omtumlande ottomanska, italienska och kommunistiska historia fortfarande vid liv. Några meter från ett av landets äldsta byggnader, den eleganta Et’hem Bey Mosque (som renoveras fram till 2019) ligger parlamentets gamla skyddstunnel. Den har omvandlats till museet Bunk’Art som i sig är en anledning att besöka huvudstaden.

Men fascinerande historia och intressanta byggnader lockar inte alla turister från stranden för hettan i den något smutsiga storstaden. Cocktails i hippa Blloku, billig och stökig opera och gratis konserter är ytterligare upplevelser som det bjuds på i den livliga staden som man numera kan cykla runt i.

Hitta hit: Direktflyg från Stockholm och Göteborg.

http://bunkart.al/1/home

Bunk’arts ingång är formad som en bunker. Foto: Adelina Storkaas

5. Vlora och Llogara – vackra stränder och natur

Vlora är en av Albaniens populäraste solsemesterdestinationer. Här startar Albaniens Riviera och vackra sand- och stenstränder brer ut sig längs kusten. Men dopp i det kristallklara vattnet är långt ifrån det enda som lockar så väll albaner som utländska turister till Karaburun Peninsula. I Vlora finns det gott om restauranger och barer längs kusten. Båtturer går till landets största ö Sazan, som syns i horisonten.

40 km syd-öst om Vlora, på vägen mot Himara ligger nationalparken Llogara. Längs vägen finns ett par utsiktspunkter och restauranger med vacker havs- och bergsvy. Den som har tid kan även ta en guidad vandrings- eller cykeltur.

Hitta hit: Buss/taxi från andra Albanska städer eller färja från Brindisi (Italien).

albania.al/destination/19/vlora

I Vlora startar Albaniens Riviera. Foto: Adelina Storkaas

6. Gjirokastra – maffigt slott och svalkande vattenkälla 

Den vackra Unesco-staden Gjirokastra kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna som leder upp till landets största slott och taken på stenhusen längs vägen skimrar när det regnar. Här finns spännande historia att ta del av innanför 300-talsslottets portar, på Vapenmuseet. 

Stadens stora basar saknar Krujas pittoreska charm, men det finns mängder av restauranger, fik och vacker utsikt över Drina dalen att njuta av. 

På vägen mot kusten kan man även ta sig ett svalkande bad i Blå ögat (Syri i Kaltër). De blå fjärilarna vid den irusblå sötvattenkällan är definitivt värt den krokiga och guppiga 3 kilometersomvägen dit.

Hitta hit: Gjiokastra ligger 50 km öster om Saranda. Blå ögat ligger 22 km öster om Saranda, på vägen mot Gjirokastra. Ta buss eller taxi.

albania.al/destination/13/gjirokastra

Från Gjirokastras 300-talsslott kan man ta in den vackra bergsvyn. Foto: Adelina Storkaas

7. Saranda och Ksamil – stränder

Saranda är definitivt ett av Albaniens populäraste resmål. Sedan landet öppnade upp för turism för snart 30 år sedan har staden, som ligger drygt en timme från den grekiska gränsen, snabbt gått från lugn fiskestad till livlig, högljudd och solsäker turiststad. Nya charterhotell, inkastare vid restauranger och fullsatta barer är en vanlig syn längs den strandtäta hästskoformade kusten. 

20 minuters bussresa söder om staden ligger även den vackra stranden Ksamil beach. Med sin ljusa sand, kristallklara vatten och närliggande småöar charmar den såväl albaner som utländska turister. Trots sin växande popularitet är stranden fortfarande ren och fin. 

Hitta hit: Charterresor, färja från flygplatsen i Korfu eller buss/taxi från flygplatsen i Ioannina (Grekland). Ta buss eller taxi från Saranda till Ksmail.

albania.al/destination/27/ksamil_/

Kasmil Beachs ljusa sand, kristallklara vatten och småöar drar många badgäster. Foto: Adelina Storkaas

LÄS MER: Albanien – 11 måsten att bocka av på resan 

RESFAKTA: GUIDE TILL ALBANIEN

Resa hit: Direktflyg från Stockholm och Göteborg till Tirana. Flyg till Korfu eller Ioannina (Grekland) och ta färja respektive buss till Albanien. Charterresor med Apollo till Dürres, Himara och Saranda. Albanien har inte några tågförbindelser över gränsen. 

Bästa tiden: Sen vår och tidig höst. Det blir väldigt varmt under högsommaren och kallt på vintern.

Restid: 3 timmar med direktflyg.

Tidsskillnad: Samma tid som i Sverige.

Språk: Albanska. Många pratar även grekiska eller italienska. Engelskan är begränsad.

Valutan: Albanska lek (ALL). Hundra lek är 8,2 kronor (år 2018). Euro går ofta bra att betala med också. 

Prisnivå: Forex:s storstadsindex för Tirana är 41 jämfört med Stockholm. Knappt halva priset, med andra ord.  

Ta dig runt: Taxi eller buss. Tåg är inte att rekommendera. Det finns dock en tåglinje mellan Fier/Vlona och Dürres, samt mellan Dürres och Tirana (med anslutningsbuss). 

Bra att veta: Det går inte att ta ut den albanska valutan lek i Sverige. Växla på flygplatsen eller ta med dig Euro som ofta går att betala med, dock till ett något högre pris. 

Läs mer: Guide of Albania (allinfo), Estern Europe (Lonely Planet). 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande