1 av 2
Santorini är dyrare och mer flärdfullt än exempelvis Kreta.
2 av 2: Santorini är dyrare och mer flärdfullt än exempelvis Kreta. Foto: SHUTTERSTOCK / Allt om Resor

Santorini – höjdpunkterna på den vackra vulkanön

SANTORINI, GREKLAND. Sagolika Santorini har mycket att erbjuda den som uppskattar sol, mat och dryck, historia och vandring i naturen. Här är sju höjdpunkter som kommer få dig att vilja återvända till Greklands mest romantiska ö gång på gång.

Colette van Luik

Santorinis säregna skönhet orsakades av ett kraftigt vulkanutbrott för 3 600 år sedan. Utbrottet fick den ursprungliga ön att delas i flera mindre och allra vackrast blev huvudön Thira, den som vi menar när vi säger Santorini.  

Galet vackra solnedgångar

Santorini är dyrare och mer chict och flärdfullt än exempelvis det folkliga Kreta. Hit åker gärna brudpar och andra som söker romantik och galet vackra solnedgångar. De populäraste platserna att bo på är Firá och Oía. De som letar efter barer med snygg inredning och restauranger med tjusig utsikt hittar det här. På Santorini består stränderna till största del av rött och svart vulkaniskt grus. Ön är mycket brant så den passar inte familjer med små barn och de som har svårt att röra sig. Santorini är rikt på upplevelser, här kan man gå på arkeologiska utgrävningar, upptäcka medeltidsbyar, prova på det lokala vinet, dyka och inte minst vandra. Vandringsleden mellan Oía och Firá via Imerovigli, är särskilt känd och vacker. 

LÄS MER: Greklands bästa öar – från Antiparos till Zakynthos 

1. Oía

Till Oía åker förälskade par för att solnedgången är världsberömd. Byn är en av de vackraste på Santorini, många reklambilder som man ser för Grekland är tagna just här. Det är heller inte konstigt att även många konstnärer förälskat sig i byn och slagit sig ner för gott. Byn, som ligger på en klippa, har utsikt över vulkanerna Palia och Nea Kameni och över ön Thirassia. Oía är mycket lugnare än Firá. Här kan man strosa runt i maklig takt bland trånga gränder och stanna till vid caféer och tavernor. Går man ner för 300 trappsteg kommer man till den lilla hamnen Ammoudi och stranden Armenis.
Hitta hit: Oía ligger på den norra änden av ön, cirka 11 kilometer från Firá.

Njut av romantiska solnedgångar i Oía. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Firá

Firá är Santorinis huvudstad med cirka 1 600 invånare. En charmerande stad med vitkalkade hus och smala gränder. Här finns också gott om hotell, restauranger, tavernor, barer och nattklubbar. Red Beach, 12 kilometer nordväst om Firá, är en av Santorinis mest kända och vackra stränder med rött vulkaniskt grus. Under högsäsong är det fullt av människor, så många att det kan vara en god idé att inte ta sig ner för klippan för att komma till stranden utan stanna och beundra utsikten från höjden i stället.
Hitta hit: Ligger på Santorinis västkust, cirka 10 kilometer norr om öns huvudhamn Athinios och sex kilometer från flygplatsen.

Under högsäsong är Firás smala gränder fyllda med människor. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Skaros

Funderar ni på att gifta er? Varför inte göra det i Skaros? Här finns en stor klippa som skjuter ut i havet och från den har man utsikt över Egeiska havet. Klippan har blivit berömd för att den lockar till sig så många nyförälskade. Uppe på toppen får man heller inte missa att gå runt bland de gamla ruinerna och kapellet som också har en fantastisk utsikt över havet. Skaros var länge Santorinis huvudstad och även om huvudstaden flyttades till Firá på 1800-talet har byn behållit mycket av sin gamla charm.
Hitta hit: Strax norr om Firá, på öns västkust.

LÄS MER: Båtluffa i Greklands ögrupp Kykladerna 

Skaros klippa med himmelsk utsikt är ett populärt val för förälskade par. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Kamari

I Kamari, en av de största turistorterna på ön, och längs hela Santorinis östkust finns kilometerlånga svarta lavastränder med klappersten. Längs den norra delen av Kamaris strand består havsbotten av lämningar från vulkanutbrott. Längs med stranden löper en lång strandpromenad med gott om tavernor och barer. Det antika Thira ligger på en hög klippa alldeles ovanför Kamari, här finns också en kyrka från 1100-talet. Upp för den slingriga vägen går det bussar, men undvik att titta ner om du är höjdrädd.
Hitta hit: Ligger 15 kilometer sydöst om Fira, tre kilometer från flygplatsen.

Kamari har en av Santorinis bästa och vackraste stränder. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Pyrgos

Söta byn Pyrgos ligger på Santorinis allra högst punkt vilket gör att panoramautsikten härifrån är alldeles speciell. Härifrån ser man gröna dalar, det blå havet och prunkande vingårdar. I Pyrgos är tempot lugnt och avslappnat, till skillnad från i Firá och Kamari. Mittpunkten i byn är det lilla torget med sina höga pinjeträd och kaféer. Här träffas grekerna för en ouzo och några mezes. Glöm inte vandringskängorna så att du kan ta dig upp till ruinerna av ett venetianskt fort och fortsätt sedan upp till berget Profitis Ilías med en storslagen utsikt.
Hitta hit: Ligger 5 kilometer från Firá och 6 kilometer från flygplatsen. Buss avgår från Firá.

Pyrgos är den söta lilla byn med vidunderlig utsikt. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till Zakynthos med Shipwreck beach  

6. Akrotiri 

Akrotiri var en stad under bronsåldern som var mycket avancerad för sin tid. Staden begravdes av ett vulkanutbrott någon gång under 1650-1500-talet före Kristus och upptäcktes igen år 1967. Här har man hittat en hel stad med bevarade hus, lerkärl, fresker och världens äldsta vattentoaletter. Utgrävningen i Akrotiri ligger i ett stort hangarliknande bygge där besökarna kan vandra på spångar mellan den gamla stadens hus och olika kvarter. I Museum of Prehistoric Thera i Firá finns många välbevarade fresker från utgrävningarna i Akrotiri.
Hitta hit: Ligger på öns sydvästra hörn. Buss avgår från Firá.

Akrotiri är som ett grekiskt Pompeji, ett måste för historienörden. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Emporeío 

Emporeío är den största byn på Santorini och har en medeltida arkitektur. Vid ingången står två blå kyrkor med imponerande klocktorn. På väg upp till byn passerar man en  fästning från 1400-talet som ser ut som om den kommer att glida nerför berget när som helst. Fästningen skyddade öborna från piratattacker och man kan fortfarande se de stora krukorna som fylldes med het olja och hälldes över fiender som kom för nära. Öster om staden finns flera hotell och stigar som leder ner till Perissastranden.
Hitta hit: Ligger i södra delen av ön, 10 kilometer från Fira och 12 kilometer från flygplatsen. Buss avgår från Firá.

Medeltida arkitektur i Santorinis största by, Emporeio. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Upptäck Greklands vilda vackra ö Ikaria