1 av 4: Om du är ute efter billiga hotell ska du undvika dessa dyra misstag.
La Rambla, bästa tiden är tidig morgon om du vill undvika trängsel.
2 av 4: La Rambla, bästa tiden är tidig morgon om du vill undvika trängsel. Foto: SHUTTERSTOCK
Barri Gothic, fantastiska kvartera att uppleva till fots.
3 av 4: Barri Gothic, fantastiska kvartera att uppleva till fots. Foto: SHUTTERSTOCK
Barceloneta i all ära, men det finns lugnare stränder i närheten.
4 av 4: Barceloneta i all ära, men det finns lugnare stränder i närheten. Foto: SHUTTERSTOCK

7 användbara tips om du ska besöka Barcelona

Barcelona, Spaniens näst största stad, är ett välbesökt resmål. Och visst, du befinner dig i Spanien, men det finns en hel del skillnader som kan vara bra att ha i åtanke. Condé Nast Traveler har satt ihop en lista som kan vara bra att läsa före ditt besök i den populära staden.

Till Barcelona åker man för att njuta av stadens fantastiska arkitektur, allt från de gotiska kvarteren till arkitekten Gaudís fantasifulla byggnader, konst (missa inte Picassomuseet), pinxtosbarerna och solstänkta kaféer vid havet. Du befinner dig i Spanien, men också i Katalonien. Här är några skillnader, och hur du kan förbereda dig inför besöket i Spaniens näst största stad.

1. Hur man hälsar

I Barcelona kindpussas vänner och familj hej och adjö, dock hälsar man aldrig på främlingar på detta sätt. Det räcker med ett enkelt ”hola” (hej), när du går in i en butik eller restaurang. Även ett ”gràcies” (tack) uppskattas och kan vara bra att lägga på minnet.

2. Ord att känna till

I Barcelona talas två språk, spanska och katalanska. Även om bara 74 procent av invånarna pratar katalanska kan det vara bra att känna till vissa ord. Förutom ”hola” och ”gràcies”, kan fraser som ”bon día” (god morgon), ”si us plau” (snälla) och ”molt bó” (mycket bra, gott) vara användbara.

Inga hundar på katalanska. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Klädsel

Barcelona är mer avslappnad än till exempel Milano och Paris, men du befinner dig i en storstad och bör klä dig därefter. Magväska är praktiskt, men tyvärr ger det en tydlig signal att du är exakt det du är: en turist. Vilket kan göra dig ett lätt mål för ficktjuvar (som det finns gott om i trängseln kring Las Ramblas). Strunta också i klackskorna för bekväma promenader, inte minst på de många gamla kullerstensgatorna. Baddräkt och badbyxor är ett absolut no-no på stadens gator, och shorts utanför stranden är sällsynt bland lokalbefolkningen.

LÄS MER: Barcelona – 12 tips för din weekendresa 

4. Vad du kan undvika

Stranden Barceloneta i all ära, men det är inte här lokalbefolkningen spenderar sin tid. Även Las Ramblas, som är som Barcelonas svar på Champs-Élysées, undviks i största möjliga mån. Klart du ska besöka båda dessa ikoniska platser, men lägg inte all din tid i trängseln. Prova de lite lugnare kvarteren som Gràcia för dess stora torg, matmarknader och restauranger, eller Poblenou till exempel. Om det är sol och sand som du letar efter är ett hett tips att ta dig några kilometer utanför staden till Ocata eller Montgat. 

Stranden i Montgat. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Hur man tar sig runt

Barcelona i allmänhet, och stadsdelar som Barri Gòtic och Raval i synnerhet, utforskas bäst till fots, även om här finns ett omfattande kollektivtrafiksystem. Här finns åtta tunnelbanelinjer, två spårvagnslinjer samt mängder med busslinjer. Det finns olika sorters åkkort, bland annat Hola Barcelona-kortet, som erbjuder obegränsade resor under 48, 72, 96 eller 120 timmar med tunnelbana, spårvagn och bussar. Observera att tunnelbanan och spårvagnen stänger vid midnatt på vardagar, men kör hela natten på fredag ​​och lördagar.

6. Maten

Barcelona ligger i Katalonien, vars kök skiljer sig från det spanska – inte så mycket i VAD de äter utan mer HUR de äter. Tapas är typiskt spanskt, och från början var det ingen måltid i sig, men i dag finns många tapasställen i Spanien som serverar smårätterna som en hel måltid. I Katalonien är man mycket mer inne på ett vanligt trerätters upplägg – förrätt, huvudrätt och efterrätt. Många som reser till Spanien tänker automatiskt på paella. Dock har denna saffransdoftande risrätt med kyckling och skaldjur inget att göra med Barcelona, utan är en traditionellt rätt från Valencia. Om du vill prova det katalanska köket ska du beställa in esqueixada, en enkel sallad med handstrimlad salt torsk, tomater, lök, olivolja, vinäger och salt, eller nationalrätten pa amb tomàquet, som är en förrätt med bröd, olivolja och färska tomater. En trerätters middag avslutas med en crema catalana, en ännu sötare crème caramel. De lokala ölsorterna San Miguel och Estrella är läskande och smakrika. Liksom resten av Spanien äter katalanerna mycket senare än vad vi är vana vid, lunch vid tvåtiden och middag sällan före klockan tio på kvällen. 

Salladen Esqueixada är typisk för Katalonien. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Lokal etikett i korthet

Prata inte politik (med tanke på den stora spänningen gällande frågan om katalanskt oberoende).

Välj inte tapas till middag. Tapas är tänkt att vara något man äter mellan måltiderna.

Gå inte ut och ät middag på restaurang före klockan 21.00.

Bär inte en Barça-tröja om det inte är en matchdag eller om du är 10 år gammal.

Beställ inte ”gin and tonic”. Den oerhört populära drinken heter rätt och slätt ”gin tonic” i Barcelona.

Fråga inte om tjurfäktning. Det är inte något man sysslar med i Katalonien.

LÄS MER: Barcelona – 7 tips för dig som vill lära känna staden på djupet 

Aktuellt just nu