1 av 3: Res klimatsmart genom att följa dessa fem steg.
Att sitta och trängas på ett flygplan är inte alls bra för miljön.
2 av 3: Att sitta och trängas på ett flygplan är inte alls bra för miljön. Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
Det är mycket bättre att ta tåget.
3 av 3: Det är mycket bättre att ta tåget. Foto: Getty Images / E+

6 bästa resmålen för en klimatsmart semester

Svenska folket flyger mer än någonsin, vilket leder till ökade koldioxidutsläpp. 

För att nå klimatmålen måste vi minska våra utsläpp med 80 procent, men det betyder inte att vi måste sluta resa.

Här får du de bästa tipsen för att semestra klimatsmart.

En svensk flyger sju gånger mer än en genomsnittlig världsmedborgare. Och det är just flygen som är den största klimatboven.

– Det är inte så krångligt, stannar du på marken så har du kommit en lång bit. Åk tåg, buss eller bil (men inte själv) och undvik flyg, säger Fredrik Warberg, projektledare för sajten klimatsmartsemester.se.

Ett av de starkaste skälen till att folk flyger är att det går snabbt, men Fredrik Warberg menar att det finns andra värden med att ta tåget.

– Visst går det snabbt att flyga men att åka tåg blir en upplevelse, det finns många andra värden i att ta kvällsmaten i Köpenhamn och frukosten i Paris, säger han.

LÄS MER: Turister påverkar klimatet mer än forskare tidigare trott 

Varför ska man bry sig om att resa klimatsmart?

– Att flyga kostar väldigt mycket, inte i pengar utan i utsläpp. Vi kommer att märka kostnaden på lång sikt, det är kommande generationer som får lida för att vi ska flyga, säger Fredrik Warberg.

Är det bättre att flyga på långresa någon gång ibland eller att åka på kortare tågresor ofta?

– Som du kan räkna ut på vår sajt släpper en flygresa till Thailand ut mer än 76 gånger så mycket som en tågresa till Berlin. Du kan nästan vara på ständigt resande fot med tåg och ändå släppa ut mindre än med flyg, det är en talande och relevant jämförelse, säger Fredrik Warberg.

LÄS MER: WWF vill att vi ska resa klimatsmart – och semestra hemma 

Här är kilmatsmartsemester.se:s sex bästa tips för just det, en klimatsmart semester:

1. Nattåg till Venedig

Med nattåg går det smidigt att ta sig till en av Europas vackraste städer. En tågresa från Stockholm tar från 26 timmar och uppåt, beroende på hur mycket tur du har med anslutningarna. Väl framme kan du njuta av ett tusenårigt världsarv fullt av kulturskatter. 

Fler Venedigtips hittar du här.

2. Cykla i Köpenhamn

Den danska huvudstaden är som gjord för att upptäckas på cykel. På tåget dit kan ofta ta med dig din egen cykel, eller hyra en på plats. Det kostar 75 danska kronor för en dag och cirka 350 kronor för en vecka. I Köpenhamn rekommenderar vi att passa på att äta på någon av de många gourmetrestaurangerna.

Fler tips till Köpenhamn finns här.

3. Nattåg till midnattssolen

Norrut finns väldigt fina naturupplevelser enkelt och klimatsmart tillgängliga med tåg. Passa på att njuta av den orörda naturen. Fler restips norr om Polcirkeln finns här.

4. Bilsemester till polska rivieran

Ta bilen till Trelleborg och färjan till Świnoujście. Därifrån kan du enkelt åka till den uppskattade badorten Sopot eller storstaden Gdansk. Tänk på att en bensin- eller dieselbil med en person nästan har samma klimatpåverkan som en flygresa, så fyll upp bilen ordentligt.

Fler tips till polska rivieran finns här.

5. Båtluffa i Göteborgs skärgård

Det finns många fina platser att besöka i skärgården, testa till exempel att cykla eller ta spårvagnen till Saltholmen, där det finns båtturer till hela södra skärgården. Det går också att paddla kajak mellan öarna.

Här tipsar vi om våra tolv favoritöar på Västkusten. 

6. Tåg till Bergen

Bergen kombinerar en storstads kulturutbud med vidunderligt vacker natur och tågresan dit, på den spektakulära Bergensbanen, är en upplevelse i sig. Tågresan från Stockolm tar cirka femton timmar med byte i Oslo.

Fler Bergentips finns här.

Så mycket koldioxid släpper din resa ut

Två personer som flyger från Göteborg till Thailand och bor på ett vanligt hotell i två veckor: 3194 kilo koldioxid. Det innebär att 9,6 kvardatmeter is i Arktis kommer att smälta på grund av resan.

 

Två personer som flyger från Stockholm till Gran Canaria och bor på ett vanligt hotell i fyra nätter: 1543 kilo koldioxid, vilket smälter 4,6 kvadratmeter is i Arktis.

 

Två personer åker tåg från Linköping till Köpenhamn och bor på ett vanligt hotell i tre nätter: 27 kilo koldioxid, vilket smälter 0,1 kvadratmeter is i Arktis.

 

Två personer åker tåg från Malmö till Berlin och bor på ett vanligt hotell i fem nätter: 151 kilo koldioxid, vilket smälter 0,5 kvadratmeter is i Arktis.

 

Räkna ut hur mycket just din resa släpper ut här.

LÄS MER: Så påverkas du av den nya flygskatten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande