1 av 6: Det finns många fördelar med att välja tåget i stället för flyget eller bilen
Att ta tåget från London till Paris sparar dig 2 timmar och 24 minuter, jämfört med att flyga.
2 av 6: Att ta tåget från London till Paris sparar dig 2 timmar och 24 minuter, jämfört med att flyga. Foto: SHUTTERSTOCK
Koldioxidutsläppet på samma resa, London–Paris tur och retur, är 33 kilo med tåg och 200 kilo med flyg.
3 av 6: Koldioxidutsläppet på samma resa, London–Paris tur och retur, är 33 kilo med tåg och 200 kilo med flyg. Foto: SHUTTERSTOCK
En resa mellan Rom och Bologna går 1 timme och 25 minuter snabbare med tåg.
4 av 6: En resa mellan Rom och Bologna går 1 timme och 25 minuter snabbare med tåg. Foto: SHUTTERSTOCK
Speciellt på korta resor kan det löna sig att utforska alternativen och kolla in den totala restiden.
5 av 6: Speciellt på korta resor kan det löna sig att utforska alternativen och kolla in den totala restiden. Foto: Shutterstock
6 av 6

5 resor i Europa som är snabbare med tåg än med flyg

Ibland går det faktiskt rejält mycket fortare att ta tåget än flyget. Man tjänar till exempel nästan två och en halv timme på att ta tåget mellan London och Paris. Och det går även fortare att ta tåget mellan Stockholm och Göteborg – då tjänar man nio minuter. 

Nu kommer det ytterligare argument att ta tåget i stället för flyget, förutom att det är klimatsmart kan man faktiskt också ibland tjäna tid. Reseplattformen GoEuro har räknat ut vilka som är de grönaste och snabbaste resorna i Europa. 

– Medan passagerare nog är medvetna om att det är grönare att resa med tåg eller buss, kan vissa bli överraskade att det till och med kan vara snabbare än att ta flyget. Speciellt om du ska på en kort resa kan det löna sig att utforska alternativen och kolla in den totala restiden innan bokning, säger Naren Shaam, grundare och vd för GoEuro.

LÄS MER: Spana in världens 10 lyxigaste tågresor 

Smidiga rutter för resa med tåg

Studien välkomnas bland annat av David Andersson, klimat- och konsumtionsforskare vid Göteborgs universitet. Till Allt om Resor säger han att det är bra att man tagit sig tid att titta på den sammanlagda restiden för flyg och tåg. 

– På de här distanserna innebär tåget dessutom obruten tid som kan ge arbetsro eller möjlighet att låta tankarna vandra, något som också kan värderas högt.

Att resa med tåg är inte bara mer klimatsmart än att resa med flyg. Ibland kan det även gå fortare. Foto: Shutterstock

Han tilläger dock att det samtidigt är svårt för tåg och andra trafikslag att tävla med flyget så länge vi i huvudsak ser resan som något som ska klaras av så snabbt som möjligt. 

– Men allt fler återupptäcker också resan med tåg eller båt. I Facebookgruppen Tågsemester tipsar medlemmarna varandra om allt från smidiga resrutter till hur man bäst avnjuter ett tre timmars stopp i Zürich eller var man bör äta frukost i Hamburg. 

– Jag tror att den här trenden har potential att påverka politiken och marknaden samt bana väg för lösningar med färre byten och högre komfort för en mer köpstark grupp. Men så länge prisskillnaden mellan flyg och tåg är så stor blir det svårt att minska flygresandet i den utsträckning som förmodligen kommer att krävas, avslutar David Andersson.

LÄS MER: Ta tåget genom Schweiz – guide till Ticino 

Tågresa i Europa – spara tid och koldioxidutsläpp

All data samlades in av GoEuro i början av året. Den totala restiden inkluderar transport till och från flygplats från centrum samt säkerhetskontroller på flygplatsen. De fem internationella resorna som är snabbast med tåg är:

Bryssel–Paris (2 timmar och 39 minuter snabbare). 

Koldioxidutsläpp per person tur och retur med tåg 23 kilo och med flyg 190 kilo.

London–Paris (2 timmar och 24 minuter snabbare). 

Koldioxidutsläpp per person tur och retur med tåg 33 kilo och med flyg 200 kilo.

Madrid–Valencia (1 timme och 28 minuter snabbare). 

Koldioxidutsläpp per person tur och retur med tåg 29 kilo och med flyg 195 kilo.

Paris–Lyon (1 timme och 28 minuter snabbare). 

Koldioxidutsläpp per person tur och retur med tåg 32 kilo och med flyg 206 kilo.

Rom–Bologna (1 timme och 25 minuter snabbare).

Koldioxidutsläpp per person tur och retur med tåg 26 kilo och med flyg 195 kilo.

Sveriges populäraste tågrutt, den mellan Stockholm och Göteborg, sparar en 9 minuter i jämförelse med flyg samma sträcka.

Koldioxidutsläpp per person tur och retur med tåg 9 kilo och med flyg 207 kilo.

Hela tågstudien hittar man på goeuro.se/tag/

Beräkningen av koldioxidutsläpp gjordes genom klimatsmartsemester.se

LÄS MER: Här är Sveriges 12 vackraste tågresor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande