Den vackra midnattssolen i Reykjaviks hamn.
1 av 4: Den vackra midnattssolen i Reykjaviks hamn. Foto: Shutterstock
Midnattssol på Longyearbyen vid Svalbard.
2 av 4: Midnattssol på Longyearbyen vid Svalbard. Foto: Shutterstock
Varför inte vandra i midnattssolen i sommar?
3 av 4: Varför inte vandra i midnattssolen i sommar? Foto: Shutterstock
Under sommaren kan solen vara synlig under hela dygnet i de nordligaste destinationerna.
4 av 4: Under sommaren kan solen vara synlig under hela dygnet i de nordligaste destinationerna. Foto: Shutterstock

5 magiska platser att uppleva midnattssol på

Från oändliga solnedgångar till kvällsvandring, dessa destinationer är optimala om du vill få ut det mesta av vår ljusaste årstid.  

Mellan april och september tippas norra halvklotet mot solen, vilket resulterar i längre dagar och varmare väder. Resmål nära och norr om polcirkeln upplever ett astronomiskt fenomen: midnattssolen.

Under den här tiden bjuder himlen på bildvänliga vyer och långvariga solnedgångar. En perfekt tid för dig som älskar att kvällsvandra eller är en soldyrkare utan dess like. National Geographic skriver om några områden som sticker ut när det kommer till fenomenet midnattssol. Platserna har dessutom en sak gemensamt – de ligger alla i Norden. 

1. Abisko, Sverige

Du behöver inte lämna landet för att bevittna midnattssolen. Styr bara färden mot Abisko. Under sommarmånaderna badar orten i upp till 24 timmar av solljus per dag. Mellan slutet av juni och mitten av juli erbjuder Aurora Sky Station, som ligger i Abisko, stolliftar uppför bergssidan där turen bjuder på en naturskön upplevelse. Där kan du även avnjuta en trerätters middag innan du går en guidad vandring till toppen av Mount Nuolja. Från toppen har du en fantastisk panoramautsikt över det arktiska landskapet.

Bästa tiden: Mellan slutet av maj och juli.

LÄS MER: Sveriges 11 bästa vandringsleder 

2. Reykjavik, Island

Island må vara känt för sina bländande vackra norrsken under vintern, men de utökade soltimmarna under sommaren gör att landet även badar i midnattssol. Här kan du din ta ett sent bad i den ikoniska Blue Lagoon eller planera en kvällsvandring till Öxarárfoss vattenfall i den närliggande Thingvellir National Park. Är du ute efter äventyr kan du även paddla kajakpaddling i Faxaflóibukten eller upptäcka Reykjaviks djurliv med Katla Whale Watching.

Bästa tiden: Mellan 16-29 juli. 

Reykjaviks hamn badar i midnattssolen. Foto: Shutterstock

3. Helsingfors, Finland

Vandra bland Helsingfors vackra byggnader eller ta en färja mellan de närliggande öarna. I maj, juni och juli upplever Finlands huvudstad nästan 19 timmars dagsljus. Vill du komma bort från huvudstadens sorl kan du även ta dig längre norrut i Lappland, till städer som Rovaniemi och Sodankylä. I Sodankylä firas även midnattssolfilmfestivalen där både internationella och inhemska toppregissörer och deras filmer visas, allt i det magiska ljuset från midnattsolen.

Bästa tiden: Mellan början av juni och början av juli. ViIl du gå på midnattssolfilmfestivalen i Sodankylä äger den rum mellan 12 och 16 juni.

4. Färöarna, Danmark

Färöarna har länge lockat resenärer med dess slående landskap och pittoreska byar. Varför inte hoppa på en färja från huvudstaden Tórshavn till den närliggande ön Nólsoy för en vandring till öns fascinerande fyr. För drömlika vyer, vandra eller kör till Múlafossurs vattenfall på ön Vágar, där du kan njuta av den oändliga skymningen.

Bästa tiden: Det blir aldrig mörkare än skymningen på Färöarna men bästa tiden att uppleva midnattssolen är från början av juni till mitten av juli. 

5. Longyearbyen, Svalbard, Norge

Det bästa stället i Norge att frossa i solskenet är så långt norrut som möjligt, nämligen ​​Longyearbyen på Svalbard. Här går inte solen ner på hela fyra månader. Ett hett tips är att gå till Svalbard Bryggeri, ett hantverksbryggeri i Longyearbyen. Där kan du smutta på en kall öl medan du njuter av den fängslande havsutsikten. Letar du efter äventyr borde du försöka boka in en vildmarkskryssning. Under sommarmånaderna är det nämligen lättare att få syn på både valar och valrossar. Men kryssningarna blir lätt fullbokade så se till att boka innan avresa.  

Bästa tiden: Mellan mitten av april och mitten av juli.

I Longyearbyen vid Svalbard kan du njuta av det fantastiska naturfenomenet. Foto: Shutterstock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande