Annons
X
EXPRESSEN.SE

44 bästa insidertipsen i Berlin

BERLIN. Författarna till nya guideboken 55 bästa barerna i Berlin har tidigare bott i staden. Här ger de exklusivt för Allt om Resor 44 tips för en lyckad semester i Berlin.

Packa väskan för en weekendresa med heta hotell, välsmakande restauranger, maffiga museum, balla barer, lustiga loppisar, prisvärd shopping och syndiga sevärdheter!

 

Av: Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson

Övernatta i en DDR-husvagn på Hütten Palast.

Foto: Marko Wramén

1 av 8

1. Hotell och boende i Berlin

Behöver du tips på hotell i Berlin? Boka en upplevelse utöver det vanliga!
Vi har tre förslag på boenden i Prenzlauer Berg, Neukölln och Friedrichshain.
Eller vad sägs om att övernatta i en pampig stenkåk från 1800-talet, hyra en DDR-husvagn eller bo billigt i ett äkta gammalt östtyskt höghus?

1. Hotel Stadtbad Oderberger Straße

I den här stora pampiga stenkåken från 1870-talet var det i många år badhus. Efter murens fall blev det förfallna huset en arena för olika konstprojekt – rätt coolt med utställningar i en stor, tom simbassäng. Sommaren 2016 avslutades en omfattande renovering och man öppnade hotell. Många originaldetaljer är bevarade vilket bidrar till atmosfären och bassängen öppnar hösten 2016 så det går att simma igen. Det här är ett välkommet tillskott i annars hotellfattiga Prenzlauer Berg, stadsdelen som vi själva har bott i och tycker mycket om.

Oderberger Straße 57-59

www.hotel-oderberger.berlin


2. Hütten Palast

Är du sugen på ett lika roligt som udda boende är det här precis rätt. I en renoverad industrilokal mitt i balla Neukölln har man ställt upp ett antal gamla gulliga DDR-husvagnar. Varje husvagn har sin egen uteplats med sittgrupp och fejkträd. Du sover i husvagnen och har tillgång till fräscha duschar och toaletter i byggnaden. Allra roligast är om man är ett gäng vänner som hyr alla husvagnarna i en hall. Party!

Hobrechtstraße 65

www.huettenpalast.de


3. Ostel

Det här är ren DDR-nostalgi. Man har tagit ett helt vanligt östtyskt höghus, plattenbau, målat upp och renoverat och sedan inrett rummen enbart med möbler i DDR-stil från framför allt 60–70-talet. Alla rum ser olika ut, så ta gärna en titt först. Erich Honecker, Östtysklands siste kommunistiske ledare, hänger på väggen i de flesta rummen. Enkelt så klart, men en kul grej.

Wriezener Karree 5

www.ostel.eu


RESFAKTA: Berlin/Tyskland

Resa dit: Det finns direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Kolla till exempel med Air Berlin, Norwegian, Easyjet, Ryan Air, Lufthansa och SAS. Det går också utmärkt att ta bilen via färja till Rostock, snabbast från Gedser med Scandlines, billigast från Trelleborg med TT-line eller Stena Line.

Bästa väder och tid: Hit kan man åka hela året. Somrarna är heta, våren kommer tidigare och hösten stannar längre.

Valuta: Euro, €. €1=10,05 kronor (8 augusti 2016)

Prisnivå: Mycket billigare än i Sverige. En flaska öl kostar 25-35 kronor på många barer och du kan få en rejäl varmrätt för så lite som 70 kronor.

Bo: Se tips ovanför om Ostel, Hüttenpalast och Hotel Stadbadt Oderberger Strasse.

Äta: Se restaurangerna Altes Europa, Thüringerstuben, Schwarzwaldstuben, Katz Orange och Yume gyoza.

Se: Sätt dig på ett fik och spana folk, det är en härlig skara människor som glider runt här, både på loppisar, marknader, gator och torg.

Göra: Shoppa, fika, festa – grunden i en stadssemester.

Shopping: Berlin är bäst på loppis, vintage och små designers av kläder och prylar.

Bra att veta: Berlin är en bra cykelstad så hyr gärna cykel för att ta dig runt, det kostar cirka €12/dag men kan också ingå i ditt boende. Tar du bilen ner får du plats med fler loppisfynd och kan också ta med dig egen cykel.

Läs mer:

www.visitberlin.de

www.germany.travel/se


Bläddra vidare för fler insidertips i Berlin!

1 av 8

ELISABETH MONTGOMERY